Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с рутер на Виваком

Featured Replies

преди 1 час, street racer написа:

И как ще махне "техния рутер", като е на FTTH? А и нищо и никой няма да му каже - те затова не дават пълен достъп до клиентското оборудване! 

Ако беше FTTB ...става номера лесно....

Не знам политиката на виеа, но при а1 не отказват bridge, освен ако не им говориш по телефона глупости

Ехоооо у нас в България съм на виваком от N години, като се вързах ми сложиха техен рутер който не ставаше за нищо и дриектно откачих и си закачих моя, звъннах, обясних какво съм направил, казаха ми че не е особено желателно но ми съдействаха да си го настроя, регистираха ми го и  my.contact и т.н.
Това че вие не умеете да говорите и да се разбирате с хората си е ваш проблем.

преди 18 минути, Bubbles написа:

Ехоооо у нас в България съм на виваком от N години, като се вързах ми сложиха техен рутер който не ставаше за нищо и дриектно откачих и си закачих моя, звъннах, обясних какво съм направил, казаха ми че не е особено желателно но ми съдействаха да си го настроя, регистираха ми го и  my.contact и т.н.

Ти четеш ли какво ти написах по-горе. Постващият е с услуга GPON. До него върви оптика. Може да си сложи директно негов рутер, ако до вратата му стига UTP кабел. И Виваком никгоа не забраняват абонат да си слага собствен рутер. А рутерите са слаби, защото има изискване на европейския съюз какви устройства има право операторът да предоставя на абонатите си.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Ти четеш ли какво ти написах по-горе. Постващия е с услуга GPON. До него върви оптика. Може да си сложи директно негов рутер, ако до вратата му стига UTP кабел. И Виваком никгоа не забраняват абонат да си слага собствен рутер. А рутерите са слаби, защото има изискване на европейския съюз какви устройства има право операторът да предоставя на абонатите си.

Какво му обясняваш на този индивид! Ток и на ADSL модема ще каже "рутер". Пишем ей така...за спорта. Просто съм на телефон сега и ме мързи да пиша...иначе

преди 2 минути, street racer написа:

Какво му обясняваш на този индивид! Ток и на ADSL модема ще каже "рутер". Пишем ей така...за спорта. Просто съм на телефон сега и ме мързи да пиша...иначе

По-горе си прав за натването ( затова съм писал в предишния си пост грубо казано), но сам виждаш че няма как да те разберат за VLAN-и, рутиране, натване и прочие. Да кажем, че услугата на Виваком се предоставя по този начин, за да може когато абонат се обади операторът да може да направи проверка на интернета  и телевизията, да провери приемниците и ако се налага да пусне повреда.

преди 17 часа, Емил Костов написа:

Ти четеш ли какво ти написах по-горе. Постващият е с услуга GPON. До него върви оптика. Може да си сложи директно негов рутер, ако до вратата му стига UTP кабел. И Виваком никгоа не забраняват абонат да си слага собствен рутер. А рутерите са слаби, защото има изискване на европейския съюз какви устройства има право операторът да предоставя на абонатите си.

PON и Виваком?
Явно е нещо по-ново това за тях.

преди 17 часа, street racer написа:

АУУУУУУУУ включи се голямата компетентност...

преди 19 минути, Bubbles написа:

Ами, пишеш глупости, без да четеш за какво става дума!

преди 17 часа, Bubbles написа:

регистираха ми го и  my.contact и т.н.

Я да кажеш, за какво ти е my.contact интерфейса, като рутера си е твой и можеш да си го администрираш директно?

преди 31 минути, Bubbles написа:

PON и Виваком?
Явно е нещо по-ново това за тях.

Не, не е ново

преди 3 часа, street racer написа:

Ами, пишеш глупости, без да четеш за какво става дума!

Я да кажеш, за какво ти е my.contact интерфейса, като рутера си е твой и можеш да си го администрираш директно?

Защо глупости?
Автора говори за рутери в първия пост, обяснява как вързал неговия за този на оператора...
Затова и споделих моя опит по темата.

През my.contact можеш да си смениш паролата на безжичната връзка, също май през него се свързва рутера към тяхната система но за това не съм много сигурен. Друго не знам защото там почти не съм влизал, както казах в една друга тема по въпроса - Когато се наложи се обадих на 087123(телефона ми беше на друг оператор) свързаха ме с техническия отдел или както там се казваше, обясних за какво ми трябва паролата и името за достъп до рутера, обясниха ми че по принцип тая информация не я дават щото повечето хора ровят по настройките, омазват положението и после трябва да тича техник до адреса, но все пак получха необходимата ми инфомарция за достъп, записах си я в един фаил за да нея забравя и толкоз.

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Не, не е ново

За мен е, благодаря за информацията.

преди 14 минути, Bubbles написа:

Защо глупости?
Автора говори за рутери в първия пост, обяснява как вързал неговия за този на оператора...

През my.contact можеш да си смениш паролата на безжичната връзка, също май през него се свързва рутера към тяхната система но за това не съм много сигурен. Друго не знам защото там почти не съм влизал, както казах в една друга тема по въпроса - Когато се наложи се обадих на 087123(телефона ми беше на друг оператор) свързаха ме с техническия отдел или както там се казваше, обясних за какво ми трябва паролата и името за достъп до рутера, обясниха ми че по принцип тая информация не я дават щото повечето хора ровят по настройките, омазват положението и после трябва да тича техник до адреса, но все пак получха необходимата ми инфомарция за достъп, записах си я в един фаил за да нея забравя и толкоз.

Това е чистото ONT,  а това е комбинираното

преди 18 минути, Bubbles написа:

Защо глупости?

Защото ти каза - сменяш и толкова...а нещата да доста по други. Това не е ВиК, да сложим един тройник и имаме вода на дете чешми. А и не забравяй, че повечето хора, искат да имат пълен контрол в LAN...имат по два или три ISP и така...

А какво става с IPTV, където трафика, обикновено е в отделен VLAN? Дали ще ти споделят IDs на VLAN - те?

А ти къде ще ги разтагнеш тези мрежи?

При FTTH изпълнение, без обикновено ONT нямаш шанс...оставаш си нагъзен пред оператора и звъниш на някакви телефони, дето говориш с някакви каки, дето ти отговарят по въпросник! Е, не, благодаря

преди 6 минути, street racer написа:

Защото ти каза - сменяш и толкова...а нещата да доста по други. Това не е ВиК, да сложим един тройник и имаме вода на дете чешми. А и не забравяй, че повечето хора, искат да имат пълен контрол в LAN...имат по два или три ISP и така...

А какво става с IPTV, където трафика, обикновено е в отделен VLAN? Дали ще ти споделят IDs на VLAN - те?

При FTTH изпълнение, без обикновено ONT нямаш шанс...оставаш си нагъзен пред оператора и звъниш на някакви телефони, дето говориш с някакви каки, дето ти отговарят по въпросник! Е, не, благодаря

Има. Слага се обикновен суич ( Виваком дават 5 портов TP-link). На 1 порт се включва кабелът от доставчика. На 2 порт се включва клиентският рутер. От 3 порт нагоре се включват IPTV приемниците. Така се гарантира, че услугата работи.  А за разтагването си прав. При ОНТ вариантите са същите, само че суичът се слага след ОНТ.

Доставчикът ( в случаят ВИВАКОМ) е помислил за различните вариянти. За комбинирано устройство и за некомбинирано. Не се карайте моля Ви, събота е , а и аз от 11 години работя в тази компания :)

преди 17 минути, street racer написа:

Ми аз имам суич, хората ми сложиха още при включването, останалото си го контолираш както искаш стига да имаш данните за достъп, а ако си си сложил собствения рутер хептем лесно е.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Има. Слага се обикновен суич ( Виваком дават 5 портов TP-link). На 1 порт се включва кабелът от доставчика. На 2 порт се включва клиентският рутер. От 3 порт нагоре се включват IPTV приемниците. Така се гарантира, че услугата работи.  А за разтагването си прав. При ОНТ вариантите са същите, само че суичът се слага след ОНТ.

Доставчикът ( в случаят ВИВАКОМ) е помислил за различните вариянти. За комбинирано устройство и за некомбинирано. Не се карайте моля Ви, събота е , а и аз от 11 години работя в тази компания :)

Емо, извинявай наборе, ама при обикновен суич...няма значение кое, в кой порт ще е. Обикновения суич го интересуват само мак адресите (L2). Просто пакетите за STN, си ги разбира бокса. Останалото е нетагнат трафик зс обокновен нет. Би ли сподрлил точноя модел на суоча, защото има и "полуумни", дрто хващат "q" протокола, ама не да управляеми. Дори и да е фирмена тайна няма проблем - питам от чисто любопитство...

Аз знам, как дс хвана и вланите, акл ми се наложи :)

преди 5 минути, street racer написа:

Емо, извинявай наборе, ама при обикновен суич...няма значение кое, в кой порт ще е. Обикновения суич го интересуват само мак адресите (L2). Просто пакетите за STN, си ги разбира бокса. Останалото е нетагнат трафик зс обокновен нет. Би ли сподрлил точноя модел на суоча, защото има и "полуумни", дрто хващат "q" протокола, ама не да управляеми. Дори и да е фирмена тайна няма проблем - питам от чисто любопитство...

Аз знам, как дс хвана и вланите, акл ми се наложи :)

Като пиша, че е така значи е така. Не го пиша за шоуто. Има значение, не питай защо. Може даже да го тестваш ако имаш познат на услуга на Виваком. Така е направено и така се гарантира от страна на Виваком, че работи. Иначе приемниците прекъсват и телевизията не работи.

преди 14 часа, Емил Костов написа:

Като пиша, че е така значи е така. Не го пиша за шоуто. Има значение, не питай защо. Може даже да го тестваш ако имаш познат на услуга на Виваком. Така е направено и така се гарантира от страна на Виваком, че работи. Иначе приемниците прекъсват и телевизията не работи.

Извинявай, ако нещо съм те ядосал.... Просто обмислям включване към въпросния ISP като втори доставчик + ИПТВ и исках да схвана "схемата" им :)

Просто при мен мрежата не е съвсем "домашна" - основния ми "рутер/стена" е PC с PfSense - от там през управляеми суичове и т.н

Разбрах за какво става дума - аз мислех, че телевизията, (като при fusion :), например) върви зад някакъв NAT, a явно става дума за класически мултикаст. Остава да се навият да ми дадат ONT :)

Мерси за инфото!

преди 7 минути, street racer написа:

Извинявай, ако нещо съм те ядосал.... Просто обмислям включване към въпросния ISP като втори доставчик + ИПТВ и исках да схвана "схемата" им :)

Просто при мен мрежата не е съвсем "домашна" - основния ми "рутер/стена" е PC с PfSense - от там през управляеми суичове и т.н

Разбрах за какво става дума - аз мислех, че телевизията, (като при fusion :), например) върви зад някакъв NAT, a явно става дума за класически мултикаст. Остава да се навият да ми дадат ONT :)

Мерси за инфото!

Глупости!! Как пък реши, че си ме ядосал?! Ако не се включат така както съм описал се чупи мултикастът на приемниците. 

А защо да не ти дадат ONT??

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Ако не се включат така както съм описал се чупи мултикастът на приемниците. 

Да....има го това при някои по-евтини суичове (да не кажа - при всички обикновени)

преди 13 минути, Емил Костов написа:

А защо да не ти дадат ONT??

Знам ли - всяка фирма си има фирмена политика :) Предполагам, че трябва изрично да заявя това мое желание, още в офиса им - преди подписването на договора. Опасявам се да не ми цъфнат техниците в къщи с някаква "кутийка", при вече подписан договор и да се разправям после

Няма как да използваш услугата на Виваком с твое ONT. По договор ще ти предоставят. Сега дали ще е комбинирано или чисто вече ти трябва да кажеш.

Ако пък до теб идва UTP нещата са в пъти по-лесни.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Няма как да използваш услугата на Виваком с твое ONT. По договор ще ти предоставят. Сега дали ще е комбинирано или чисто вече ти трябва да кажеш.

Ако пък до теб идва UTP нещата са в пъти по-лесни.

Е, да естествено - с оптиката, нещата са по....."завъртяни" :) Просто им нямам вяра на тези комбинирани сапунерки

Оптика пускат в нашия район (GPON/FTTH) - нещо, като вилна зона сме и разстоянията са големи понякога за UTP.

Утре ще отида до някой офис да си поговоря с някоя кака :) Иначе, аз вътрешното окабеляване си го имам - от импровизирано "сървърно" до всяка стая ми вървят UTP-тa (по 2 линии) и т.н. Трябва ми публичното IP на един UTP и толкова :) Аз се опитах да разпитам техниците, които пускаха трасетата за тези подробности, ама ме отрязаха директно....

Мерси

преди 6 минути, street racer написа:

Е, да естествено - с оптиката, нещата са по....."завъртяни" :) Просто им нямам вяра на тези комбинирани сапунерки

Оптика пускат в нашия район (GPON/FTTH) - нещо, като вилна зона сме и разстоянията са големи понякога за UTP.

Утре ще отида до някой офис да си поговоря с някоя кака :) Иначе, аз вътрешното окабеляване си го имам - от импровизирано "сървърно" до всяка стая ми вървят UTP-тa (по 2 линии) и т.н. Трябва ми публичното IP на един UTP и толкова :) Аз се опитах да разпитам техниците, които пускаха трасетата за тези подробности, ама ме отрязаха директно....

Мерси

То и при UTP-то е оптика. До адреса ти монтират суич и на него менажират всеки клиент. UTP е от суича до вратата.

преди 8 минути, Емил Костов написа:

То и при UTP-то е оптика. До адреса ти монтират суич и на него менажират всеки клиент. UTP е от суича до вратата.

А дано - ще се размине и без дупчене на стената в този вариант - имам изкаран "навън" около 60 м кабел :)

преди 2 минути, street racer написа:

А дано - ще се размине и без дупчене на стената в този вариант - имам изкаран "навън" около 60 м кабел :)

Че то и да е оптика с ONT пак може да не се дупчи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.