Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпдейт на БИОС

Featured Replies

Здравейте! Видях, че е излязла новата (много хвалена версия) на биос- Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.4 Patch B . Но от предишните версии, това което чета, е че след ъпдейт, излизат най-различни проблеми. На самия сайт на Асрок, на линка за ъпдейт на БИОС, пише, че ако системата работи безпроблемно, да не се обновява. Но по тази логика, нищо никога не следва да се обновява, щом не е наличен проблем. Та, въпросът ми е да слагам ли тази последна версия, на иначе много хвалена от АМД , версия https://www.asrock.com/MB/AMD/X470 Master SLI/index.asp#BIOS

Конфигурацията ми е:

Cooler master KBD400

XFX TRS 750W Gold

Asrock x470 Master SLI

Ryzen 2700X

Noctua NH U14S

Gskill Sniper 32GB DDR4 3000

Gigabyte GTX 1660 OC

256GB SSD Samsung 860 EVO

500GB SSD Samsung 860 EVO

4Tb ST SSHD 7200rpm

1 TB WD blue 7200rpm 

Creative SBZ

Не мога да разбера и дали тази весия на БИОС е съвместима с моя процесор.

Това обновяване е за 3 поколение процесори. На теб няма да ти свърши работа, то си го и пише:

Цитат

*ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.

https://en.wikichip.org/wiki/amd/cores/pinnacle_ridge

• Автор
преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

- Работи ли?

- Да.

- Не го пипай!

По тази логика и MS Windows 3.11 работеше, едноядрените процесори и те работеха, мобифоните също...да си бяхме стояли с тях ли още...

преди 3 часа, Raze написа:

Това обновяване е за 3 поколение процесори. На теб няма да ти свърши работа, то си го и пише:

https://en.wikichip.org/wiki/amd/cores/pinnacle_ridge

Моят 2-ро ли се води? Демек, много е съвършен, няма нужда от обновяване...

преди 1 минута, ssentissim4o написа:

По тази логика и MS Windows 3.11 работеше, едноядрените процесори и те работеха, мобифоните също...да си бяхме стояли с тях ли още...

Моята Nokia 6230i още работи и да стоя си с нея, защото когато искам да я ползвам тя работи! Ти последните 14 години колко телефона смени? А всички останали?

MS Windows 3.11 - все още работи, едноядрените процесори също, прословутия мултитаскинк си го имаше и с тях - чертаеш си на AutoCAD, прехвърляш в Word и/или Excel да погледнеш данните, слушаш си музика, разпечатваш на принтер/плотер, записваш диск, пощенския клиент ти казва ако имаш поща, ICQ си е пуснато, мулето тегли, дори и bulfleet съм играл.

Опитваш да се заяждаш ли нещо? Няма да ти се получи, не се опитвай!

Весели празници и не се опитвай да си отвориш работа!

Всъщност промените са най-различни и не касаят само 3-то поколение. Например дъно с х570 чипсет и първо поколение процесор беше проблем преди.

И тук говорим за разлики с предишния биос а не стана ясно ти с кой си... За съвместимост всички от v. 1.10 стават за твоя процесор. Или по-скоро 1.40 понеже междинните са премахнати.

Edit; Всъщност това се отнасяло за PRO варианта. За твоя и с най-стария ще си запали.

преди 18 минути, ssentissim4o написа:

Моят 2-ро ли се води? Демек, много е съвършен, няма нужда от обновяване...

Според теб Ryzen 2700X кое поколение е, още повече, че започва с 2? Така са решили от Asrock. Като искаш обновявай, реално нищо не ти пречи.

преди 8 часа, ssentissim4o написа:

Здравейте! Видях, че е излязла новата (много хвалена версия) на биос- Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.4 Patch B . Но от предишните версии, това което чета, е че след ъпдейт, излизат най-различни проблеми. На самия сайт на Асрок, на линка за ъпдейт на БИОС, пише, че ако системата работи безпроблемно, да не се обновява. Но по тази логика, нищо никога не следва да се обновява, щом не е наличен проблем. Та, въпросът ми е да слагам ли тази последна версия, на иначе много хвалена от АМД , версия https://www.asrock.com/MB/AMD/X470 Master SLI/index.asp#BIOS

Глупав въпрос. Следователно ще получиш и глупави отговори.

Аз те съветвам да действаш. Ако се появят проблеми се връщаш към стара стабилна версия на BIOS. Поне ще си опитал. А тези с фенерчетата ще си стоят на едно място.;)

преди 4 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ти последните 14 години колко телефона смени? А всички останали?

Защо само 14? Аз примерно имах хенди още от 90-те. Веднага след мобифоните(Мобиком), когато се създаде Мобилтел. То всъщност имаше нещо като конкуренция тогава. И от там насетне съм сменил доста. Първото ми мобилно телефонче беше Ериксън. В онези години в люта борба с Нокиа. Също така с Панасоник, Сименс, Алкател и Саджем. Французите бяха доста силни. Те и сега са, но по друг начин. Има една тема в Калдейта, но сега не ми се търси, в която се хвалят с хендитата. Там ще съм рекордьор. Обаче не си пазя старите антики. Само няколко. От куртоазия. Иначе е безсмислено. Камо ли да ги ползвам. 

преди 1 час, Jorge написа:

Глупав въпрос. Следователно ще получиш и глупави отговори.

Аз те съветвам да действаш. Ако се появят проблеми се връщаш към стара стабилна версия на BIOS. Поне ще си опитал. А тези с фенерчетата ще си стоят на едно място.;)

Това няма как да се получи, освен ако не разполага с програматор да препрограмира BIOS чипа. Тези ASROCK дъна не поддържат downgrade на BIOS. Има разни инструменти със съмнителен шанс за успех, но аз не бих рискувал. Реално може да се обнови BIOS и едва ли ще има проблеми, все едно на току-що произведено дъно с последния BIOS да сложиш стар процесор - ще си работи нормално. Моето дъно го взех преди около месец с предпоследния BIOS, сложих му 1 поколение Ryzen и си работи нормално, въпреки че в сайта пише да не се обновява, ако го ползваш с по-стар процесор.

преди 1 час, Jorge написа:

Стига да се позволява да се направи downgrade. Например при мен в последните версии на AsRock след версия P3.20 след обновяване вече не може да се свали до по-стара версия. Не и лесно, защото с обновяването освен актуализация на microcode-а на процесора често се пачва и firmware-a на Intel Management Engine и при един downgrade ще се получи несъответствие и трябва да се използват инструменти като UBU или подобни и (дори с custom modding) пак със съмнителен резултат. Истината е, че ако системата е СТАБИЛНА, не се планира да се прави ЪПГРЕЙД на процесора не виждам смисъл да се рискува с флашване на БИОС-а. Аз лично съм на версия P3.30 и не ми се качва до P4.20, защото в промените за моето дъно има главно актуализация на CPU Microcode-a (ако ще се слага процесор от последната генерация i9xxx) или пачове за Speculative атаките (като Spectre и Meltdown)...Аз ги имам всичките без защитата за MDS, но няма да бързам да я слагам, защото четох доста оплаквания от P4.20 (проблем с овърклока, замръзвания, сини екрани, проблеми с напреженията, Kernel-Whea грешки в EventViewer-a, незареждащи системи и прочие). Аз също съм фен на актуализациите като цяло (на софтуер, драйвери, firmware и прочие), но наистина трябва да се преценява кога това е нужно според мен. Ето какво пишат от известно време поне от AsRock от едно известно време:

* User will not able to flash to previous BIOS once upgrading to this BIOS version.
** We don't recommend users to update the BIOS if their system is already running normally.

Но всеки да реши за себе си.

преди 10 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Но всеки да реши за себе си.

Само да допълня, че обновяването не винаги е такъв трън в очите разбира се. На мен лично обновяването през различните версии от P1.00 до P3.30 ми реши поне два досадни проблема с процесора:

1. Не стартираше играта Vikings - Wolves of Midgard (и да, точно от обновяването на CPU Microcode-a се оправи). Определено тогава нямаше актуализация за Windows или от производителите на играта.

2. Не искаше да се прилага ефекта Warp Stabilizer в Adobe Premiere CS6 (ползвам нарочно CS6, защото новите функции не са ми необходими, а CC е яко бъгав от първата си поява, до последната за съжаление, а CS6 си е супер стабилен) и след актуализация на CPU Microcode-a вече Warp-a се прилагаше успешно. Но все в момента системата е стабилна (да не предизвиквам събитията де) и не ми се рискува с нова версия само заради новите степинги на новите процесори или да запуша MDS. Един ден ще го тествам сигурно, но нека да мине още време и да прочета, че е стабилен за повечето потребители.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.