Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Професия, качества или образование?

Featured Replies

За да бъдеш актьор, режисьор, продуцент, тонрежисьор и т.н. в киното, нужно ли е да имаш някакво образование, ако допуснем, че имаш нужните познания. Може ли да се назовеш така, ако това не ти е професия, но имаш професионални умения в тази област?

И трите са нужни според мен като и във всяка друга професия

преди 1 час, Myanmar написа:

За да бъдеш актьор, режисьор, продуцент, тонрежисьор и т.н. в киното, нужно ли е да имаш някакво образование, ако допуснем, че имаш нужните познания. Може ли да се назовеш така, ако това не ти е професия, но имаш професионални умения в тази област?

От къде ще имаш професионални умения, ако никога не си правил това?

Пропуснал си статист!

Образованието е посредник за работата, но не е магическа пръчка (има много образовани хора, които не работят или работят за малко пари и обратното). По принцип не е задължително, но е препоръчително, защото чрез него се представяш на продуценти и т.н, че имаш някакви качества, умения и компетенции. Сам може се сетиш като си представиш хипотетичната ситуация, като си от другата страна и имаш фирма и искаш да наемеш някой за счетоводител примерно, би ли му поверил твоите финанси, ако въпросният човек няма опит, няма такова образование (иначе може да е много кадърен и да ти казва, че ги разбира нещата). Ако имаш филм зад гърба си вече е друго, ако филмът стане популярен, още по-добре, но иначе е трудно. Това се отнася за режисьор и актьор. Продуцентът най-общо е човекът, който осигурява финансирането на даден филм / сериал, така че за него не ти трябва образование, а само пълен джоб. Ако имаш идея за филм / сериал пишеш сценарий и го продаваш или търсиш финансиране и го реализираш сам.

В дадена професия си трябват качества, но без образование не може. Да, може да практикуваш дадена професия, но това не те прави специалист.

Във всяка гилдия си има начин да кандидатстваш, изучиш, т.е. се образоваш, и положиш изпити, за да получиш определен ценз. Ценза  е необходим, ако си решил да правиш кариера, т.е. да продължиш в изкачването в статуквото на гилдията. Във всяка гилдия си има етика, която трябва да спазваш. Не я ли спазваш, то рано или късно, с ценз или не, то биваш "отритнат" от въпросната и де факто не ставаш професионалист (специалист), а наемник (общ работник).

Кратко: Да, може да практикуваш дадена професия без необходимия ценз, но няма да можеш да се възползваш от определени облаги, които имат тези които са получели определен ценз.

преди 5 часа, Myanmar написа:

в киното

Да, в киното си трябва освен познания и образование. Въпросната гилдия е доста консервативна. Де факто ако си забелязан и нямаш образование, то тя ще ти препоръча и насочи къде да отидеш и получиш въпросното образование. По-важното е да минеш определени изпити, а за да ги минеш, то ти решаваш дали да се подложиш на тях и се увериш, че имаш необходимите познания за тази професия.

Изпита по принцип е психологичен момент с който придобиваш увереност, че наистина умееш дадено нещо. Ако не се подложиш на въпросния, то си оставаш само с въображение, че владееш дадена професия. Дори след "номиналното" образование има още да се образоваш в дадена професия, за да достигнеш до момента да се наречеш професионалист (специалист), а не да считаш себе си за знаещ. Професионалистът продължава да трупа знания докато не напусне въпросната професия. Той постоянно се образова, защото независимо своите качества, то той избира дали да ги подобрява или не. Ако той спре в своето развитие, то той ще спре и в израстването във въпросната професия и ще остане на някакво посредствено ниво. 

преди 26 минути, JKirilov написа:

продуцент

Изобщо не си наясно какво е да си продуцент ... :) Продуцента е човека който разпределя средствата, т.е. дали са негови или чужди е без значение ... :) 

• Автор
преди 20 часа, plamen_petrov_80 написа:

От къде ще имаш професионални умения, ако никога не си правил това?

Къде пише, че не го е правил?

Отделно човек може да е прекъснал образованието си и да няма дипломата. Като Бил Гейтс и Зукърбърг и т.н.

преди 20 часа, tepmu написа:

....

Аз не питам как изглеждаш в чуждите очи и ще ти имат ли доверие. Питам може ли да си продуцент без да имаш диплома за това.

преди 17 часа, ДИоNД написа:

Да, може да практикуваш дадена професия, но това не те прави специалист.

Това е напълно погрешно. В що професионални сфери съм се реализирал без да имам диплома за това... Нужно е желание, а практиката е най-добрия учител. Учебниците, по които учат студентите, ги има и в магазините. Като влезеш в сградата на университет няма да получиш нищо повече. Да не говорим за липсата практическо приложение на преподаваното. Ако не бях си изгубил времето в университет, щях да съм дръпнал много по-рано и повече. Защото истинското учене е след като завършиш следването.

преди 17 часа, ДИоNД написа:

Ценза  е необходим, ако си решил да правиш кариера

Така е. Ама не питам това. Не съм ви средностатистически калда спамър, който копнее да му пишете в темата и ще ви тупа по рамото. Зададох конкретен въпрос и не ми се четат общи приказки. Като не знаете - замълчете си!

преди 23 часа, Myanmar написа:

Може ли да се назовеш така, ако това не ти е професия, но имаш професионални умения в тази област?

Ако не ти е професия, трябва да ти е било хоби - хоби продуцент чувал ли си?

преди 6 часа, Myanmar написа:

Това е напълно погрешно. В що професионални сфери съм се реализирал без да имам диплома за това...

Все пак имаш образование, нали?! Поне някакво "номинално" .... Когато говоря за специалист, то говоря за тесен специалист. (Макар, че тесен ми звучи грозно, но се ползва от определени среди...).

Както казах за киното, но то важи и за всичко останало, ако си забелязан от някаква гилдия, то тя те насочва къде да положиш изпити, за да вземеш ценз.

След като си работил в много сфери, то това просто означава, че си наемник и вид работник нает за обща работа. За да не се задържиш в някоя професия, следователно нещо ти липсва.

Примерно: Аз съм завършил едно, но де факто съм се реализирал в друга професия (и то само една), но това не ме прави специалист в професията която съм практикувал. Е. да имам ценз, но не към точно това с което съм се занимавал. Такива бяха времената, т.е. трябваше да се оцелява.

Разглеждам нещата от към така наречените гилдии. Да не говорим, че за определени професии, които изискват някаква отговорно си трябва и ценз.

Конкретно за киното, пак ще повторя - там, гилдията е консервативна. А за продуцент, хм ... :) ... там пък трябва да си в друга гилдия, да, там не се изискват дипломи, но това не означава, че не минаваш изпити ... ;) 

Ако считаш, че след като си практикувал дадена професия, то защо те е страх да се подложиш на някакви изпити, а?!

Да ти кажа ли как един професор е ходил до работата на един мой приятел, за да му разпише изпита, а?! И колко разработки на моя приятел са влезнали в научните трудове на въпросния, а?! Такива бяха времената, т.е. трябваше да се работи, а не учи, за да оцелееш...

Кратко: Ако имаш доходна работа, то за какво ти е диплома.

Да, определено погрешно разбирам нещата, но това си е за моя сметка.

преди 6 часа, Myanmar написа:

Като не знаете - замълчете си!

За киното - Трябват и двете или трите! То, мисля, че по-този начин се приключва темата, още с втория пост на @petie1.

Успех!

п.п. Отваряте да чуете нещо което Ви е известно или искате да чуете и други мнения, а?!

• Автор
преди 20 часа, plamen_petrov_80 написа:

Ако не ти е професия, трябва да ти е било хоби - хоби продуцент чувал ли си?

Какво значение има какво съм чувал аз? Питам конкретен въпрос, на който отговора е една дума или най-много изречение. Вие сте забравили какво е разговор от това безсмислено присъствие по форуми.

Не е нужно да имаш диплома за да си художник или музикант. Питам за други професии и не ми пълнете темата със свободни разсъждения - няма да го оценя. Отдавна съм доказал, че не ме вълнува колко страници глупости ще се изпишат в тема, според това дали първия пост е моя.

преди 15 часа, ДИоNД написа:

То, мисля, че по-този начин се приключва темата, още с втория пост на @petie1.

Петие1 не е приключил темата. С "аз си мисля" вървете на пясъчника пред блока. Това не е отговор на литературен въпрос в час по български език, а конкретен въпрос, на който очевидно никой от писалите си няма и на представа какъв е отговора, но държи да пише.

преди 15 часа, ДИоNД написа:

Кратко: Ако имаш доходна работа, то за какво ти е диплома.

??? Аз какво питам ти къде отиде... Малък ли ти е раздела за празни приказки?? Едно време един шматарок искаше да го прави сериозен, та го разсипа. Сега си имате разсипан форум, в който слободията се толерира. Възползвайте се и не спамете извън него.

преди 9 минути, Myanmar написа:

Това не е отговор на литературен въпрос

То, принципно въпроса Ви е литературно написан ...

Кратко: Какъвто въпроса, такива са и отговорите.

Какво по конкретно искате, т.е. да Ви дам телефон на човек който да Ви уреди в киното ли, а?!

И на каква длъжност искате, а?! На продуцент ли, а?!

Не така!!!

п.п. Вземате се прекалено на сериозно ...

• Автор
преди 17 минути, ДИоNД написа:

То, принципно въпроса Ви е литературно написан ...

Нищо такова.

Аз отговарям само за това какво пиша, но не отговарям за това какво четеш.

преди 12 часа, Myanmar написа:

Аз отговарям само за това какво пиша, но не отговарям за това какво четеш.

То е ясно, но всяко нещо може да бъде прочетено по различен начин.

На един обикновен човек преди професията му трябват не само качества, а и образование, а и практика, за да се реализира в дадена професия.

Това е елементарно, а всички останало е литературни било то читанки, прочети, тълкования и т.н.

Интересен е ефекта на гледната точка.

Именно възможността да проумееш и друга гледна точка по поставен въпрос е в основата на някакъв вид познание по поставена тема, а дали я възприемаш буквално по изказването на конкретния автор на темата или даваш друга "светлина" към по-общия въпрос, то си е вид индивидуален прочит, а не четмо.

Кратко: Каквото се обадило - такова се обадило.

:) Развесели ме ... то и аз си нося отговорността на това което съм изписал ... :) 

Благодаря ти!

• Автор
преди 3 часа, ДИоNД написа:

На един обикновен човек преди професията му трябват не само качества, а и образование, а и практика, за да се реализира в дадена професия.

Вече писах, да допуснем, че човек има нужните качества, има практика и има знания, но не са добити от официална образователна институция и няма ценз, или пък като горепосочените милиардери, преценил е, че трябва да прекъсне образованието си, защото вече е готов да се реализира. Може ли да се подписва като режисьор в кино творба?

Само удебеленото ти изчетох, сори ако съм изпуснал отговор, ако си ми дал.

преди 3 минути, Myanmar написа:

Може ли да се подписва като режисьор в кино творба?

Ако е режисирал творбата - да, разбира се! 

И аз нямам фотографско образование, но мога да се подписвам като фотограф под снимките си, като ги публикувам някъде.

• Автор
преди 7 минути, RudeBoy написа:

Ако е режисирал творбата - да, разбира се! 

И аз нямам фотографско образование, но мога да се подписвам като фотограф под снимките си, като ги публикувам някъде.

Срещал съм, обаче, различни изписвания: "автор на снимката" и "фотограф". Ясно е, че за да се подпишеш за фотограф все пак снимката ти трябва да има някакви достойнства. Предполагам съвсем сходно е с художник. Актьор като кажеш, свързваш го с НАТФИЗ. В САЩ се използва за всичко това артист, от арт - изкуство, т.е. някой, който създава изкуство. И това не е обвързано с образование. Даже може да е със съмнително качество, стига автора да си въобразява, че създава изкуство.

Но това, което питам, все още не ми е съвсем ясно.

на 15.01.2020 г. в 22:18, Myanmar написа:

режисьор, продуцент, тонрежисьор и т.н. в киното

преди 6 минути, Myanmar написа:

Ясно е, че за да се подпишеш за фотограф все пак снимката ти трябва да има някакви достойнства.

А колко филми има, които нямат абсолютно никакви достойнства? Някои даже от дипломирани и известни режисьори. Което обаче не им пречи да се подписват под тях. 

"Автор на снимката" и "фотограф" почти във всички случаи е едно и също. Докато "автор на филм" и "режисьор" са различни понятия. "Режисьор, продуцент, тонрежисьор и т.н. в киното" - това не са звания, като "професор", "доктор" и т.н. Те показват само кой е свършил конкретната дейност по даден филм. Затова не е задължително да имаш образование, диплома, стаж, и др. 

Може ли да се подписва като режисьор в кино творба?

Не!

Но на никой не му пука ... Ако си се натъкнал на някакъв случай, където има такъв случай, то сподели име, за да се конкретизират нещата. В противен случай всичко ще си остане само и единствено някакво литературно произведение така по-общо поставената тема.

Другото, в киното има различни видове режисьори... т.е. говорим като главен ли, или какъв?!

• Автор
преди 5 часа, RudeBoy написа:

.. звания, като "професор", "доктор" и т.н. Те показват само кой е свършил конкретната дейност по даден филм. Затова не е задължително да имаш образование, диплома, стаж, и др. 

Е, как за доктор и професор не е нужно образование!? Това са научни титли със строги изисквания и достижения, удостоверявани непременно с диплома. Доктор има и друго значение, като професия, но и там се удостоверява с ценз от образователна институция.

преди 4 часа, ДИоNД написа:

Не!

А за актьор, продуцент, тонрежисьор, гримьор, оператор във филмова продукция?

А за актьор, продуцент, тонрежисьор, гримьор, оператор във филмова продукция?

Е, както каза някой, забравяш статисти ... т.е. да ти дам ли банковата сметка, за да ти кажа, а?! :) 

Веч съм я дал на Калдата, а ти, а?!

п.п. Всеки администратор знае кой се подвизава под този ник, т.е. моя де ... ;) Най малко счетоводителя ... :) 

• Автор
преди 2 часа, ДИоNД написа:

Е, както каза някой, забравяш статисти ... т.е. да ти дам ли банковата сметка, за да ти кажа, а?! :) 

Веч съм я дал на Калдата, а ти, а?!

п.п. Всеки администратор знае кой се подвизава под този ник, т.е. моя де ... ;) Най малко счетоводителя ... :) 

Не те познавам, ама така, както ми намекваш, ти си или Стивън Спилбърг или Куентин Тарантино и всяка секунда с теб врътка брояча от ценното ти компетентно време.

И все пак не забравяй, че не съм опрял дулото на пистолет в слепоочието ти и не си длъжен да пишеш нищо. Не, че усилието да отговориш е по-голямо от това да напишеш всичко това, ама както си решиш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.