Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Нагревател+смесител или проточен бойлер

Препоръчан отговор

Здравейте,

Нуждая се от нагревател за вода за душ или проточен бойлер, но не знам кое от двете е по-ефективно и лесно за инсталация. Реално трябва ми просто да нагрява достатъчно водата че да става за душ, не ми трябва да е гореща. Също така трябва да е лесно за инсталация(не искам да се пробиват плочките в банята или нещо което може да предизвика проблеми). Апартаментът ми е нов и има газова уредба, но в момента не работи защото не е подписан договор, а и просто искам да имам резервно затопляне на водата. Доколкото знам нещо мощността на бушоните се гледало, но не разбирам много от тази част какво трябва да се прави. Ще съм искрено благодарен за предложения и идеи. Искам просто за един ден да викна майстор и да се свърши работата. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Проточните бойлери за баня са много мощни, към 8kw и за тях се предвижда по-сериозна инсталация от стандартната 2,5 квадрата. Имате ли представа, какво е сечението на проводниците в помещението, в което смятате да монтирате подобен уред? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Soviet Soldier написа:

Проточните бойлери за баня са много мощни, към 8kw и за тях се предвижда по-сериозна инсталация от стандартната 2,5 квадрата. Имате ли представа, какво е сечението на проводниците в помещението, в което смятате да монтирате подобен уред? 

Ми за съжаление нямам информация за проводниците. Ще трябва явно ел. техник да погледне ако е възможно.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

7kW-овият на Tesy от линка на Raze може и да ти свърши работа - да позатопли водата, колкото да не умреш от студ :D . Трябва ти ел. инсталация със сечение на кабела 6.0 mm2, на отделен предпазител.

За 300 лв. можеш да си вземеш и Bosch, не знам дали ще е по-добър, но е пак толкова мощен. Оттам нагоре ти трябва трифазен ток.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Сложи си стандартен бойлер, ако имаш място. Ще можеш да се къпеш нормално и 3 пъти по-евтино (ще топлиш водата на нощна енергия).

Повечето битови партиди са до 6KW - 32А предпазител и не са достатъчни за проточен.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, RudeBoy написа:

7kW-овият на Tesy от линка на Raze може и да ти свърши работа - да позатопли водата, колкото да не умреш от студ :D . Трябва ти ел. инсталация със сечение на кабела 6.0 mm2, на отделен предпазител.

За 300 лв. можеш да си вземеш и Bosch, не знам дали ще е по-добър, но е пак толкова мощен. Оттам нагоре ти трябва трифазен ток.

Добре, как да разбира дали имам такъв кабел и ако не е такъв какви са ми вариантите?

преди 3 минути, Филипов написа:

Сложи си стандартен бойлер, ако имаш място. Ще можеш да се къпеш нормално и 3 пъти по-евтино (ще топлиш водата на нощна енергия).

Повечето битови партиди са до 6KW - 32А предпазител и не са достатъчни за проточен.

То това е проблемът че банята е малка и затова искам нещо малко, но да достига топла вода(малко над хладка) поне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Kaloyan Mateev написа:

Добре, как да разбира дали имам такъв кабел и ако не е такъв какви са ми вариантите?

Викаш електротехник. Квалифициран. Той ще ти каже.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, RudeBoy написа:

Викаш електротехник. Квалифициран. Той ще ти каже.

Префектно, мерси много! Ще трябва да се прави предварителен оглед и консултация със специалист на място. :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Трябва ви квалифициран ел. техник по принцип бойлерното табло го пускаме с 4 квадрата кабел и в кухнята за петка пускаме 4 квадрата.

Това което ви трябва се казва проточен бойлер за баня 

Ето малко инфо

https://www.technopolis.bg/bg//Domakinski-elektrouredi/Bojleri/Protochni-bojleri/c/P11100701

https://www.emag.bg/protochni-bojleri-smesiteli/c

тук са скъпите https://baniastil.com/проточни-бойлери

и цялата информация в гугъл https://www.google.com/search?q=проточен+бойлер+за+баня&oq=проточен&aqs=chrome.2.0j69i57j0l4j69i60l2.7511j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

За да осъществите това ви трябва ел. техник и вик. Аз лично за свързване на ел. часта бих ви взел 40 лв.бих

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Gangosa написа:

Трябва ви квалифициран ел. техник по принцип бойлерното табло го пускаме с 4 квадрата кабел и в кухнята за петка пускаме 4 квадрата.

Това което ви трябва се казва проточен бойлер за баня 

Ето малко инфо

https://www.technopolis.bg/bg//Domakinski-elektrouredi/Bojleri/Protochni-bojleri/c/P11100701

https://www.emag.bg/protochni-bojleri-smesiteli/c

тук са скъпите https://baniastil.com/проточни-бойлери

и цялата информация в гугъл https://www.google.com/search?q=проточен+бойлер+за+баня&oq=проточен&aqs=chrome.2.0j69i57j0l4j69i60l2.7511j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

За да осъществите това ви трябва ел. техник и вик. Аз лично за свързване на ел. часта бих ви взел 40 лв.бих

Прекрасно! Благодаря за помощта!!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Kaloyan Mateev написа:

(не искам да се пробиват плочките в банята или нещо което може да предизвика проблеми)

Е тоя бойлер трябва да се хване колкото и да е малък трябва да се дупне плочка да се хване не е фатално. Не може да стои във въздуха. Не си поставяйте невъзможни идеи . Давам пример отивам при клиент и клиент ми казва как да го направя. Казвам му аз съм майстор шефа ме прати. Но човека вика така го направи изпипано искам да стане. И като се заприказвахме викам за да го направя трябва да изкъртя това и това и човека каза не не искам да къртим ще го оставим. Оправих други неща питам го защо така е направено , не работи вика гипсо картонения майстор предложи да пусне и картона и ел. инст. аха викам толкова разбира толкова го е направил. И така майстори много ама колко разбират то си личи по майсторлъка. Дано да извикате хора които разбират.Късмт ви желая.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Освен електрическата част, ще имаш нужда и от изведена студена вода някъде в банята, за да подадеш към бойлера. Имаш ли?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип трябва да имате като собственик проекта на апартамента. Да знаете кабелите как са пуснати, тръбите за газта всичко е в проекта.

Препоръчвам ви този https://electron.bg/relax-protochen-bojler-bania-protochni-bojleri-p-20182.html

преди 4 минути, RudeBoy написа:

Освен електрическата част, ще имаш нужда и от изведена студена вода някъде в банята, за да подадеш към бойлера. Имаш ли?

В банята има и водопровод и канал за отвеждане по проект се пуска така.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 30 минути, Gangosa написа:

Е тоя бойлер трябва да се хване колкото и да е малък трябва да се дупне плочка да се хване не е фатално. Не може да стои във въздуха. Не си поставяйте невъзможни идеи . Давам пример отивам при клиент и клиент ми казва как да го направя. Казвам му аз съм майстор шефа ме прати. Но човека вика така го направи изпипано искам да стане. И като се заприказвахме викам за да го направя трябва да изкъртя това и това и човека каза не не искам да къртим ще го оставим. Оправих други неща питам го защо така е направено , не работи вика гипсо картонения майстор предложи да пусне и картона и ел. инст. аха викам толкова разбира толкова го е направил. И така майстори много ама колко разбират то си личи по майсторлъка. Дано да извикате хора които разбират.Късмт ви желая.

Да напълно разбирам че специалистите си знаят как може да се направи. Та в този ред на мислите коя софийска фирма би ми свършила работа?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Като е тясно в банята защо не сложите 50л хоризонтален бойлер, вдигнат до тавана?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз не виждам някой да те напъва да го слагаш в банята, сложи го отвън някъде! Особено ако топлата вода е свързана с кухненската батерия, майстор ще ти намери място!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, Kaloyan Mateev написа:

не искам да се пробиват плочките в банята или нещо което може да предизвика проблеми

@JKirilov, в коридора ли предлагаш да го сложи? А и щом банята е тясна дали и коридорът няма да е такъв?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 7 месеца по-късно...

Здравейте! имам проблем с проточен бойлер Емона (за баня). При смесване на топла със студена вода, бойлера изключва и започва да тече само студена  вода. Само с топла вода, къпането е невъзможно, тъй като тече вряла вода. Възможно ли е проблема да идва от ниското налягане на водата (гр. Пловдив) или е от нещо друго?

Благодаря предварително!

бойлер проточен емона 6-9kw.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да, ако налягането на водата е прекалено слабо сработва защита не му позволява да се включи, защото когато преминава малко вода през него нагревателя не се охлажда достатъчно и изгаря. За този модел конкретно са необходими не по-малко от 1,2L/min. за да се включи и работи. 

Можете да направите проверка, като вземете един мерителен съд и засечете с хронометър, колко вода ще налее за 1 мин. при напълно отворен кран. Имайте предвид, че количеството трябва да е, над два пъти повече от минималното за бойлера (~2,4L/min), защото когато водата се смеси една част минава през бойлера, а друга директно идва студена по отделна тръба. Колкото по-хладна правите водата от смесителя, толкова по-малко от общото количество вода (L/min) минава през бойлера. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...