Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за мини система Панасоник SC-PMX90

Featured Replies

Здравейте,имам мини система Панасоник която си има оригинални тонколони 3 ома,обаче имам и едни колони които са 4 ома и ми се иска и тях да вържа.Въпроса ми е може ли да стане проблем ако вържа по 2 колони на канал?
благодаря на всеки който ми отговори.

Не прави експерименти. Системата няма да "свирне" по силно.

Най-много да е повредиш. Ако ти е малко мощноста. Насочваш се към други аудио система, а тази е продаваш.

Можеш да свържеш само 4 омовите колони.Ако са по качествени,остави си ги тях.Няма да има проблем.

преди 52 минути, Dr.Web написа:

Здравейте,имам мини система Панасоник която си има оригинални тонколони 3 ома,обаче имам и едни колони които са 4 ома и ми се иска и тях да вържа.Въпроса ми е може ли да стане проблем ако вържа по 2 колони на канал?
благодаря на всеки който ми отговори.

Аудио системата е с крайно стъпало изградено на базата на Class D усилвател, ако свържеш по две тонколони за канал 3 и 4 ома ще повредиш крайния усилвател, а и няма да ти позволи усилване до крайно положение зареди слабото захранване с което разполага. 

преди 8 часа, FusE написа:

Аудио системата е с крайно стъпало изградено на базата на Class D усилвател, ако свържеш по две тонколони за канал 3 и 4 ома ще повредиш крайния усилвател, а и няма да ти позволи усилване до крайно положение зареди слабото захранване с което разполага. 

Така е при успоредно свързване на колоните.Обаче нищо няма да пречи да се включат последователно,при което се губи малко мощност,но пък ще е по-леко натоварването,както за усилвателя,така и за колоните.Ако по този начин му хареса звука,може да си слуша четирите колони постоянно.

на 2.02.2020 г. в 20:26, Димитър 59 написа:

Така е при успоредно свързване на колоните.Обаче нищо няма да пречи да се включат последователно,при което се губи малко мощност,но пък ще е по-леко натоварването,както за усилвателя,така и за колоните.Ако по този начин му хареса звука,може да си слуша четирите колони постоянно.

Не може да се свързват последователно! Не го заблуждавай човечеца!!!

преди 11 минути, JKirilov написа:

Не може да се свързват последователно! Не го заблуждавай човечеца!!!

Защо да не може обясни? 

на 2.02.2020 г. в 19:26, Димитър 59 написа:

Обаче нищо няма да пречи да се включат последователно,

трябва да му обясниш кой кабел от коя колона с кой кабел от другата да върже и тези с възела да не ги допира до изходите.
Обаче няма да свири добре щото не са еднакви мембраните ако ги меша на канал по две различни колони последователно.
Ако ги свърже две еднакви последователно тогава ще стане, ама трябда да ги доближи 4-те едни до други и да не пслуша стерео, че иначе ще е много весело различното звучене отдясно и отляво.

преди 58 минути, JKirilov написа:

Не може да се свързват последователно! 

Може,както казах,дори е по безопасно за усилвателя и за колоните.На този усилвател му дават 60 вата мощност на канал при 3 ома.При последователно свързане на колоните, ще падне мощноста му на около 40-50 вата,което не е чак толкова фатално.

Не може тонколони да се свързват последователно! Вътре има филтри! Достатъчно е да си нарисувате схемката и да излезете от заблуждение.

Последователно могат да се свързват само високоговорители и то еднакви такива!!!

Отделен е въпроса какво значат тия 4 или 8 Ома...

преди 7 часа, JKirilov написа:

Не може тонколони да се свързват последователно! Вътре има филтри! Достатъчно е да си нарисувате схемката и да излезете от заблуждение.

Последователно могат да се свързват само високоговорители и то еднакви такива!!!

Отделен е въпроса какво значат тия 4 или 8 Ома...

Пак се изказа без да имаш идея за какво става въпрос :D

Филтрите защо да са проблем при последователно свързване на говорители, обяасни на нас неуките? Филтъра драги ми Белгиец са само с една цел честотен срез и нищо повече, как ще бъдат свързани говорителите не се вълнуват филтрите! 

Защо трябава да са еднакви говорителите и кой те излъга в това? 

4 и 8 ома значат импеданса на говорителя, ти какво мислиш че е? 

преди 8 часа, JKirilov написа:

Твърдението ,,Не може",важи само за успоредното свързване.Схемката на филтрите на  тези евтини колонки е по едно кондензаторче на високите и средните.Бас говорителя съм сигурен че ще е без филтър.Затова не може да се твърди,че не може да се свърже така,а че ще има някакви загуби.Друг въпрос е,че понеже колоните са различни,тази с 4 ома ще се чува по-слабо от 3 омовата.Също в такъв случай,едната ще преобладава с по-добро звучене.Затова писах ,,Ако му хареса звука" може да се остави така.

на ‎4‎.‎2‎.‎2020‎ г. в 11:11, Димитър 59 написа:

Друг въпрос е,че понеже колоните са различни,тази с 4 ома ще се чува по-слабо от 3 омовата.

Това може да е вярно само ако колоните са с еднаква чувствителност. Най вероятно не са и коя ще свири по-силно не може да се отговори, или ще може ако имаме достатъчно характеристики.

Има възможност дори и при еднаква чувствителност на отделни честоти едната да надвиква другата и обратно, което е свързано с импедансните характеристики и различните импеданси в различните честотни области. Но да не задълбаваме повече.

Принципно не е желателно свързване на повече от една колона към един изход, защото няма никаква далавера от това. Просто се слуша комплекта колони които ни звучат по-добре.

• 4 години по-късно...

Здравейте! Аз имам питане относно същата аудио система , мога ли да вържа грамофон към нея и хубав ли ще е крайния резултат според вас ? Благодаря предварително! 

преди 26 минути, b0bi7o написа:

Здравейте! Аз имам питане относно същата аудио система , мога ли да вържа грамофон към нея и хубав ли ще е крайния резултат според вас ? Благодаря предварително! 

Може да се свърже грамофон към входовете Audio in или Aux in ,като грамофона трябва да разполага с RIAA коректор тъй като аудио системата не разполага с такъв. Качеството на звука ще бъде такова каквото позволява този клас аудио система.

преди 3 часа, b0bi7o написа:

Тук най важното беше да кажеш какъв ти е грамофона и каква е дозата, монтирана на грамофона - кристална или динамична. Ако е динамична, AAUUXX вече ти е отговорил. Ако е кристална, качеството ще е лошо, но за сметка на това, можеш да свържеш грамофона директно с усилвателя. При кристалната доза не ти е необходим RIAA коректор.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.