Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как се прави Raid 1

Featured Replies

Здравейте, утре ще си взема втори хард диск с мисълта да направя Raid 1. Четох доста из форумите и се обърках малко. Как се прави точно този raid 1 - от Bios-а или от disk management. Целта ми е да са ми по-защитени данните. Също така, има ли начин да направя тази гимнастика без да форматирам диска, защото файловене са около 500гб. и ще трябва после да ги прехвърлям пак ?

Редактирано от FoxterBG
Поправка (преглед на промените)

преди 7 минути, FoxterBG написа:

Здравейте, утре ще си взема втори хард диск с мисълта да направя Raid 1. Четох доста из форумите и се обърках малко. Как се прави точно този raid 1 - от Bios-а или от disk management. Целта ми е да са ми по-защитени данните. Също така, има ли начин да направя тази гимнастика без да форматирам диска, защото файловене са около 500гб. и ще трябва после да ги прехвърлям пак ?

Ето ти информация

Вземаш втори диск със същия размер и данните се дублират. Това те защитава единствено от физическа повреда на диска. Ако хванеш вирус, който криптира или изтриеш нещо, то става същото и на втория диск. Или малко си чел, или нищо не си разбрал. По-сигурно е външен диск, на който периодично да си копираш важната информация. И пак може да не е достатъчно, понеже 100% сигурност няма никъде. Просто правиш колкото се може повече копия - така шанса за възстановяване е много по-голям в зависимост от броя на копията.

преди 2 часа, Raze написа:

Вземаш втори диск със същия размер и данните се дублират. Това те защитава единствено от физическа повреда на диска. Ако хванеш вирус, който криптира или изтриеш нещо, то става същото и на втория диск. Или малко си чел, или нищо не си разбрал. По-сигурно е външен диск, на който периодично да си копираш важната информация. И пак може да не е достатъчно, понеже 100% сигурност няма никъде. Просто правиш колкото се може повече копия - така шанса за възстановяване е много по-голям в зависимост от броя на копията.

Ами аз доста години бях с RAID 1. Той е точно за това, да не ти замине даден диск и да загубиш всичко. Заминавал ми е диск, загубвал съм всчико незаписано. За щастие не толкова много, за нещастие доста важни снимки и клипове.  При RAID  1 всичко е на два диска и не съм срещал за толкова години криптовируси или там за каквото говориш. Просто в един момент единия диск почва да сдава багажа, макар че в моя случай се появиха само вибрации. Така или иначе от няколко години не ползвам RAID 1,  а всичко се пази  в облак и на DVD.  Знам, че DVD  са ненадеждни. Знам, че облака съхранява обикновено или доста малко информация или с доста ниско качество, ако говорим за снимки.  А външен диск...ами то двата ми диска в RAID 1  са вече външни, в шкафа ;)  Само стари снимки на тях.  Пак е по-сигурно от само един външен диск ;) 

Какъв РАИД - Хардуерен или Софтуерен. За хардуерен ще ти трябва раид контролерче,което не съм сигурна колко от домашните щайги го имат. За софтуерен - за уиндоус не знам аз лично ползвам ZFS mirroring  или raidz.

И нещо много важно,. РАИД-а не е бекъп !!!! .Дебело го подчертавам, със или без РАИД - прави редовни бекъпи ги тествай.

• Автор
преди 1 час, Крематориум написа:

Какъв РАИД - Хардуерен или Софтуерен. За хардуерен ще ти трябва раид контролерче,което не съм сигурна колко от домашните щайги го имат. За софтуерен - за уиндоус не знам аз лично ползвам ZFS mirroring  или raidz.

И нещо много важно,. РАИД-а не е бекъп !!!! .Дебело го подчертавам, със или без РАИД - прави редовни бекъпи ги тествай.

Няма да разчитам напълно на RAID, но не е ли достатъчно да го настроя от bios-а. Още ли програми ми трябва ? 

• Автор

Дъното е Asrock h110 m-k. После като взема харда и ще пробвам. А има ли начин да прехвърля данните от външен хард на тези 2, които ще са в raid по-бързо, а не с копи-пейст ?

Как, ще ги телепортираш ли? Освен това няма да ти се получи работата, такова дъно на asrock няма, излиза ми на asus, но освен него разцъках набързо и другите намерени и никое не поддържа RAID:

https://www.google.bg/search?q=Asrock+h110+m-k&hl=bg

• Автор

Дам... Извинявай, моя грешка. Дъното е Asus h110m-k. Щом няма вграден Raid  контролер в дъното, ще стане ли чрез накоя програма, без да се налага да взимам хардуерен raid контролер ?

Windows поддържа софтуерен raid, но за системен диск не знам става ли, как и дали си струват гимнастиките. Може да се наложи да се изтрие съдържанието и на двата диска, които искаш да правиш на RAID (като гледам при RAID 1 няма да е нужно).

преди 12 часа, FoxterBG написа:

Напълно безпредметно е това, което искаш да направиш. Още повече, че не малко, а много си се объркал при четенето.

""Raze"" в 3 пост и ""Кико"" в четвърти са ти обяснили с по няколко приказки. Още повече, информацията ти от 500 гигабайта е твърде малка за да правиш RAID. А при вирус, вече ще имаш не един, а два диска заразени. Направи си авхив на всичко, което искаш да запазиш на новият си диск, откачи го от компютъра и го прибери на сухо и проветриво място. Tака, информацията винаги ще ти e под ръка. Остава само да включиш отново диска и да си я възтановиш.

• Автор
преди 8 минути, Колев60 написа:

Напълно безпредметно е това, което искаш да направиш. Още повече, че не малко, а много си се объркал при четенето.

""Raze"" в 3 пост и ""Кико"" в четвърти са ти обяснили с по няколко приказки. Още повече, информацията ти от 500 гигабайта е твърде малка за да правиш RAID. А при вирус, вече ще имаш не един, а два диска заразени. Направи си авхив на всичко, което искаш да запазиш на новият си диск, откачи го от компютъра и го прибери на сухо и проветриво място. Tака, информацията винаги ще ти e под ръка. Остава само да включиш отново диска и да си я възтановиш.

В момента имам 2 хард диска, от които 1 е 2,5", а другия 3,5" 1 тб. Днес ще си взема втори 3,5" 1 тб, а този, който е 2,5" ще го сложа в кутийка и ще си прехвърлям данните и на него. Взел съм си и допълнително пространство в Google drive за 1 година от 200ГБ и използвам Google Sync and backup. Целта ми е да са ми по-защитени данните.

преди 17 минути, FoxterBG написа:

В момента имам 2 хард диска, от които 1 е 2,5", а другия 3,5" 1 тб. Днес ще си взема втори 3,5" 1 тб, а този, който е 2,5" ще го сложа в кутийка и ще си прехвърлям данните и на него. Взел съм си и допълнително пространство в Google drive за 1 година от 200ГБ и използвам Google Sync and backup. Целта ми е да са ми по-защитени данните.

Поздравления!

Само не изпадай в подобна параноя като "Белгиеца" щото на който  му необходима информация за теб, той неминуемо ще я намери.. Само да вметна за инфо. Аз също ползвам облаци за архиви, но не правя синхронизация. Не ми е необходимо да имам инфо повтарящо се 20 пъти, което единствено заема още повече място. Въпрос, който както си го реши за себе си.

Аз ползвам външни и вътрешни хардове. За целта съм си купил такъв:

https://www.vali.bg/bg/product/10296/Разклонител-HAMA-137259-6-гнезда-1.4м-индивидуални-превключватели-Черен

но понеже ме мързи, още не е монтиран... ;)

• Автор

А има ли вариант да позволя да премествам файлове с дълги или невалидни имена, защота искам да си преместя всичко от 1 HDD на друг, но ми дава тази грешка "Името на ... е твърде дълго или невалидно" Някаква подобна грешка беше. Проблемът е, че файловете са доста и някои са с дълги имена, а други имат някакъв символ, като " , () или друг знак. ? До вчера ми даваше да ги прехвърлям, но днес - не ?

А защо изобщо съхраняваш файлове с такива имена? Те са проблемни за операционната система.

Решения има разни - клониране на диска, специални програми за копиране на файлове ... Но ми се струва по-правилно да ги преименуваш.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.