Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Сивик 6 или Е46?

Featured Replies

Като непоправим хондаджия и бивш, но ревностен собственик на Сивик 6-ца '97-ми набор , мога да разкажа много за колата. Моята беше 1.4iS (двигател D14A4 - 1396cc, 90HP). Двигателят е бързооборотен, нервен е, доста е пъргав за класа си. Той е и от поколението, когато Хонда още правеха двителите си да се въртят наобратно (не знам дали и с най-новите е така, май вече ги правят да се въртят напред), с което спестяват паразитния вал в кутията, което прави колата още по-динамична и икономична. Моторите от D-серията са изключително тъпакоустойчиви и държат на тормоз. Ако не се гавриш с колата и си сменяш консумативите навреме - ремък на 60 хиляди км, масло 10W40 (Repsol е силно препоръчително!) и свещи NGK, каквито са по книжка (или Denso, като заместител - Honda разрешават такава заменка с точно определен модел), двигателят предлага максимум каране и минимум ядове. За 5 години здраво каране, не съм имал нито един идиотски проблем с тази кола.

Шестицата като цяло е здрава, лесна и евтина за поддръжка, но ако търсиш комфорт, това не е колата за теб. Относително компактна е и лесно се сгъва по паркингите. Сега карам Акорд - 1000 пъти по-комфортен, обаче тоя 5-метров кораб е мъчение за паркиране в града!

Да караш Сивик 6-ица на дълги разстояния, особено с пасажери на задната седалка, е леко неприятно усещане. Седалките са сравнително твърди (задната е направо като пейка) и неудобни, изтръпналият задник след 200км шофиране е гарантиран. Нямаш екстри като cruise control и кракът ти се вдървява на педала за газта. Купето не е от най-безшумните, което е ОК, ако си ѝ сложил шумно гърне, за да се кефиш на гласа ѝ, но не е ОК за път на дълго, особено ако искаш да си приказваш с някого до теб в колата, със 140 по магистралата. Иначе, ако я караш до 100-120, 1,4-литровият двигател (ако е поддържан и в добра кондиция) гълта между 5,5 и 6 на 100 бензин. Ако стрелката на оборотомера ти сочи все надясно, обаче, и не я сваляш много-много под 4000 оборота, моята "шевна машина" съм я засичал да изяжда не по-малко от 9,6/100 A95, ориентировъчно сметнато на пълен резервоар, пресушен до резерва.

Лошото им е, че вече дори последните представители на модела от 2000-ната година, тази година стават на 20. И е зор да намериш читава Хонда, дето да не е блъскана, с покривено окачване и т.н. 1,6L не си купувай - тези са с "малкия VTEC", както е известен. Няма по-умрял кон. 1.5L VTEC, които са по 114HP (или ги дават по 116 там, зависи по кой стандарт са ги мерили), са по-динамични от 1,4 и 1,6-литровите мотори, като разход са по-икономични от 1,4L и като цяло са предпочитания модел. Съответно, изключително рядко се среща такава за продан. А ако намериш, 99% гарантирам, че е убита от каране и със сигурност са успели да я счупят, затова я продават.

Макар да сме "на нож" с колегите с BMW :) , BMW-тата са 100 пъти по-приятни и комфортни за каране от Сивиците на дълго разстояние. Това е като да правиш сравнение между Трабант и Бентли. Усещането е коренно различно - BMW-то е тежко, усеща се тузарско, направено е да ти пази живота при удар и се кара малко по-тегаво. Хондичката е направена от оризова хартия, вярно - кара се с 1 пръстче, обаче зимата не давай да те бутат в снега!!! А са се подпрели на капака на шестицата, ще чуеш само едно метално "хлът". :)

И да не забравя - 6-иците имат проблем с уплътненията на задницата, вероятно заради годинките вече. Ако караш с висока скорост на дъжд, не забравяй да отваряш багажника и да проверяваш, дали не се е събрала вода под фазера, в отделението за резервната гума. Аз го научих по трудния начин - водата беше преляла от багажника и беше напоила задната седалка, та на хората им се изпоизмокриха задниците. После 2 дена карах на отворени прозорци, да изсъхне седалката.

Колицата не е лоша, не ти бърка в джоба, сядаш и караш. Само че не предлага никакъв комфорт, направена е относително спартански и е по-подходяща за младеж, да я дере за кеф (или да я върти из града като инструмент за работа, без да му пука кой го натиснал, кой го одрал и т.н.). Ако я търси потенциално за семеен автомобил - НЕ!

Нещо любопитно се сетих - вариантите 1.4i (двигател D14A3) и 1.4iS (D14A4) на Сивик, 75HP и 90HP съответно, се различават единствено по гарнитурата на дросела. В D14A3, гарнитурата е с по-тесен отвор и ограничава въздухопотока към двигателя - това спъва и мощността. Имаше апокрифна информация, че D14A4 (90HP) е оборудван с компютър PXY, а D14A3 идва с PXZ. И двата компютъра са непрограмируеми, идват си заводски флашнати и няма пипане по тях. Спекулациите са, че PXZ има коригирани горивни карти, заради по-тясната гарнитура. Първият тунинг на D14A3 се състои в това да отидеш до магазина за японски части и да си купиш широката гарнитура за D14A4. :D

Правено е, няма ядове с компютъра, не се появяват грешки и прочие, колицата се отпушва действително. Единият бонус от това е, че D14A4 идва с по-дългото главно предаване - съотношение 3.05 - докато D14A3, заради по-малката изходна мощност, идва с по-късо предаване накрая - 3.25 - което ти дава по-добро ускорение (и по-малка терминална скорост, разбира се - D14A4 е 177km/h по книжка, а D14A3 с по-късата предавка е 165km/h ... голям праз). Другият бонус е, че по талон си 75HP и плащаш данъка за толкова, а в действителност си къде 90HP. И третото нещо - на тези хонди им се слага VTEC-ова глава от някоя блъсната, с 1.6 VTEC мотора, и ECU-то се сменя програмируемия компютър P28. И количката става много весела - настигаш характеристиките на 1.5iLS версията. Както си 75HP по талон.

• Автор
преди 7 часа, Камен Петров написа:

Не разбрахте ли, че човека иска да кара беемвеее. Въпросите му са колкото да спори. И хиляда пъти да му кажете японско... 

Ми имам си мнение, гледал съм, търсил съм и съм на мнение че Е46 е по-добрия избор. 

По-евтини части, един от най-простите двигатели, на клипове и по технически данни върви колкото сивика, а и има много за части може да се добавят всякакви екстри.

преди 10 минути, _Belial_ написа:

Всичко е по- добро от Е46! Дори Е 90.

E46 e голяма стъпка нагоре от към безопасност. Е36 изкарва на краш тестовете, едва 1 звезда, Е46 събира 4 звезди. Мои познати са претърпявали инциденти с Е36 нееднократно, и реално колата има склонност да става на акордеон, убедил съм се с очите си. Да не говорим за по-стари модели, като Е30/34. 
На времето последното, за което се замислях бе безопасността, но със сегашния си акъл близките ми хора бих предпочел да се придвижват с безопасен автомобил. Има такива примати по нашите пътища, пък и живеем в страна номер 1 в ЕС според, почти всички черни статистики на пътя. 

току-що, Soviet Soldier написа:

E46 e голяма стъпка нагоре от към безопасност. Е36 изкарва на краш тестовете, едва 1 звезда, Е46 събира 4 звезди. Мои познати са претърпявали инциденти с Е36 нееднократно, и реално колата има склонност да става на акордеон, убедил съм се с очите си. Да не говорим за по-стари модели, като Е30/34. 
На времето последното, за което се замислях бе безопасността, но със сегашния си акъл близките ми хора бих предпочел да се придвижват с безопасен автомобил. Има такива примати по нашите пътища, пък и живеем в страна номер 1 в ЕС според, почти всички черни статистики на пътя. 

Абе човече, ти да не си купуваш автомобил за да си играеш на блъскащи колички с него? Щото и черните статистики са предимно с БМВ участници, та не знам за каква безопасност говориш.

преди 5 минути, _Belial_ написа:

Абе човече, ти да не си купуваш автомобил за да си играеш на блъскащи колички с него? Щото и черните статистики са предимно с БМВ участници, та не знам за каква безопасност говориш.

А каква ти е гаранцията, че някой малоумник няма да се вреже в теб? Дори и да си най-опитния и стриктен шофьор, пак можеш да попаднеш в ПТП. На моя приятелка миналата година ѝ разбиха сузукито докато е паркирано пред блока. Някакви ненормалници губят контрол с висока скорост и помитат паркиралите автомобили. 

преди 12 минути, Soviet Soldier написа:

А каква ти е гаранцията, че някой малоумник няма да се вреже в теб? Дори и да си най-опитния и стриктен шофьор, пак можеш да попаднеш в ПТП. На моя приятелка миналата година ѝ разбиха сузукито докато е паркирано пред блока. Някакви ненормалници губят контрол с висока скорост и помитат паркиралите автомобили. 

А каква ти е гаранцията, че същия малоумник няма да те направи на кайма, докато си джиткаш по велоалеята? Ей тва ти е логиката. А малоумника като се вреже в тебе с 200, каквито и пасивни безопасности да имаш си дал фира. Да не говорим, че безопасностите, които предлага свръхавтомобила БМВ, са предимно при челен удар. КОето означава, че производителя не просто предполага, ами е убеден че ТИ ще си малоумника!

Аз предлагам всякакви безопасности при челен удар да се забранят и така малоумниците рязко ще намалеят. Колко безотговорно е само от страна на най- големите производители на автомобили, да толерират и създават малоумници на пътя! Не съм ли прав?

преди 1 минута, _Belial_ написа:

А каква ти е гаранцията, че същия малоумник няма да те направи на кайма, докато си джиткаш по велоалеята? Ей тва ти е логиката. А малоумника като се вреже в тебе с 200, каквито и пасивни безопасности да имаш си дал фира. Да не говорим, че безопасностите, които предлага свръхавтомобила БМВ, са предимно при челен удар. КОето означава, че производителя не просто предполага, ами е убеден че ТИ ще си малоумника!

Аз предлагам всякакви безопасности при челен удар да се забранят и така малоумниците рязко ще намалеят. Колко безотговорно е само от страна на най- големите производители на автомобили, да толерират и създават малоумници на пътя! Не съм ли прав?

Не съм съгласен. Краш тестовете далеч не включват само челен удар. При по-старите автомобили доста често възглавници има само отпред, а страничните удари са сред най-опасните. При съвременните автомобили има обезателно странични възглавници, които хем предпазват от удар, хем допринасят някой да не изпадне през прозорците, ако колата се премята по таван. Отделно освен предни горни, често има и предни долни, така че при удар краката са по-за

преди 8 минути, _Belial_ написа:

Мисли повече преди да пишеш. Не си прав, разбира се. При челен удар и двете страни ли са виновни? Каква ще ти е вината ако някой малоумник поднесе навлизайки в твоята лента и те засече челно? Или пък на завой с несъобразена скорост както много често се случва, даже няма да имаш време да го видиш и реагираш, навлиза ти в платното и те засича челно. И кво ти трябва да умреш, понеже някой няма мозък в главата? 
Мой съученик преди много години загина заедно с 3 негови приятели по същия начин, обаче като пасажер в лек автомобил Е36 Купе, управляван от негов приятел млад шофьор с превишена скорост. Колата поднася, навлиза в насрещното и се удря в джип Хюндай. В Е36-цата 4 трупа, а водача на хюндая излиза от катастрофата само със мозъчно сътресение и охлузвания. 

Какъв е изводът? Много важно е колата ти да е безопасна.

преди 34 минути, Soviet Soldier написа:

Не съм съгласен. Краш тестовете далеч не включват само челен удар.

Казах предимно, а не само! Ето че цялата ти по- нататъшна теза е изградена върху опит за манипулация! Което означава, че аз съм прав, а ти се мъчиш да шикалкавиш.

Относно "примера" дето го даваш: И в джип УАЗ да се беха натресли, пак щеше да е същата ситуацията, нищо че уазката нема възглавници никъде.

А при силен страничен удар, да си мислиш че един балон с въздух ще те отърве от нещо, значи че си много скаран с мисленето.

По отношение на лицемерието наречено безопасност, мога да кажа доста, но ще се огранича с това- не представлява никакъв проблем, а и няма да е особено скъпо в градовете да се монтират излъчватели (и съответно приемници в автомобилите), чрез които скоростта да се ограничи до разрешената. И не са ти нужни никакви други системи и простотии, защото всички ще се движат с разрешената скорост, а на повечето места тя е 50 км. ч. Демек, ти си натискай колкото си искаш, повече от 50 няма да вдигнеш! Тогава и на блъскащи колички да си играете, най- много да има огънати ламарини. Жертвите и трагедиите ще са някакво огромно изключение.

преди 20 минути, _Belial_ написа:

Казах предимно, а не само! Ето че цялата ти по- нататъшна теза е изградена върху опит за манипулация! Което означава, че аз съм прав, а ти се мъчиш да шикалкавиш.

Относно "примера" дето го даваш: И в джип УАЗ да се беха натресли, пак щеше да е същата ситуацията, нищо че уазката нема възглавници никъде.

А при силен страничен удар, да си мислиш че един балон с въздух ще те отърве от нещо, значи че си много скаран с мисленето.

Ти си скаран с мисленето, иначе тая глупост с уазката нямаше да я пишеш. Да, автомобил като УАЗ при ПТП може да се разруши по-малко при челен удар с друг по-съвременен автомобил, но освен въздушни възглавници и колани, конструкцията на купето абсорбира удара чрез специални точки на деформация, иначе казано за скарани с мисленето като теб, самото купе е, като пружина омекотяващо удара при съвременния автомобил. За това е много важно машината да е конструирана умно и да е изкарала добри резултати на краш тестовете. И да, определено в умно конструиран съвременен автомобил при едно и също ПТП с еднаква скорост последиците върху пасажерите биха били доста различни. 

преди 3 минути, Soviet Soldier написа:

И да, определено в умно конструиран съвременен автомобил при едно и също ПТП с еднаква скорост последиците върху пасажерите биха били доста различни. 

Хептен се забатачи в рекламни лафове, а сам даде примера с джипката Хюндай и се съгласи че резултата ще е същия и с джипка УАЗ. :)

преди 8 минути, _Belial_ написа:

Хептен се забатачи в рекламни лафове, а сам даде примера с джипката Хюндай и се съгласи че резултата ще е същия и с джипка УАЗ. :)

Къде точно съм се съгласил, че резултатът ще е същия и с УАЗ? Казах че може УАЗ-ката да се разруши по-малко от друг по-нов автомобил, но това не значи, че пасажерите в нея ще са в по-добро състояние, точно защото при по-съвременния автомобил въздушните възглавници, деформируемите точки ще са поели голяма част от удара, докато при УАЗ цялата енергия ще се отрази върху пасажерите. Иначе съвременен джип ще по-безопасен от съвременна малолитражка. Защо? Защото обичайно те имат по-големи муцуни, в тях е вложен много повече материал който да послужи, като демпферен чрез деформируеми точки. При малките автомобили тази възможност е ограничена по очевадни причини. 

И си адски много заблуден, че краш тестовете са "рекламни лафове". Ето видео, в което е подробно обяснено и нагледно показано, колко по-безопасни са съвременните автомобили, в сравнение с по-старите: 

Бягаш по тъча, даваш примери за "брутален челен удар" (клипчето), за което вече си говорихме, че създава малоумници на пътя... Много си объркан момко.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.