Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тази вечер ще има падащи звезди?

Featured Replies

Към 00:00-1:00 ще има метеоритен дъжд.Взимайте телескопите и биноклите.Ще се вижда от цяата страна.Хайде навън! :)

Редактирано от PoliceMan (преглед на промените)

Подкрепям каузата и излизам и аз да позяпам с бинокъла.:)

Ееее,как така ще забравя,че нямаме телескоп беееееееее...sad.gif

На око дали ще може да се види? Щото аз съм далекогледа :bye1:

:)

Към 00:00-1:00 ще има метеоритен дъжд.Взимайте телескопите и биноклите.Ще се вижда от цяата страна.Хайде навън! :)

Да! За много хора, които не знаят, това явление се повтаря всяка година и е много интересно за радиолюбителския спорт.От земята се праща кратка информация с иницала на любителската станция,екипа който работи на радиостанцията и QTH локатора /т.е. наземните географски кординати от населеното място/ това обикновено става от 144 Мегахерца нагоре в любителските обхвати. Антените са много и насочени обикновено към ПЕРСИДИТЕ /падашия метеоритен поток/. Вълните, достигайки потока се отразяват и се връщат отново към Земята. Времето е много кратко. Присъствал съм на най дълго време около 4-5 секунди и сме получавали безупречен рапорт от Скандинавия, Северна Русия и по близките страни. Това са едни от най интересните радиовръзки в моето хоби. А през 2003 година Великотърновския клуб беше на 3 място във Европа по радиовръзки. Това беше много кратък коментар по случай предстоящето събитие. Благодаря на всички за вниманието. Забравих да спомена, че падането на метеорити се вижда с просто око. Не е необходим никакъв телескоп или друга техника. Наблюдавайте посока - север, северозапад. Продължение - до около 2 денонощия. Има периоди на голяма активност.

С уважение:

Миналата година наблюдавах - с човешко око, но бее интересно. Събитието беше на абсолютно същата дата:) както казаха горе - повтаря се всяка година. Най-добре се наблюдваше някъде към 2 часа, ако не се бъркам:bye1:

Миналата година наблюдавах - с човешко око, но бее интересно. Събитието беше на абсолютно същата дата;) както казаха горе - повтаря се всяка година. Най-добре се наблюдваше някъде към 2 часа, ако не се бъркам:)

който има камера ДА СНИМАААААААААААААА ..............

За сега само 10 видях

Леле,вече видях 5! Взимам камерата и почвам да снимам! ;)

Посоката вярна ли е север,северозапад кажете хора?На каква височина също е това съсвездие?

Аз,милият,разбрах едва преди 4 минути,скъсах се да се пуля,и нищо не долових,бях и на двата балкона вкъщи,като се има предвид,че живея на последния,9-ти етаж... ;):):sobbing:

Аз,милият,разбрах едва преди 4 минути,скъсах се да се пуля,и нищо не долових,бях и на двата балкона вкъщи,като се има предвид,че живея на последния,9-ти етаж... ;):):sobbing:

Не плачи!!!! Не си закъснял въобще. Цикъла е около 48 часа - посока север, северозапад.

Хайде , успех!

С уважение:

• Автор
Аз,милият,разбрах едва преди 4 минути,скъсах се да се пуля,и нищо не долових,бях и на двата балкона вкъщи,като се има предвид,че живея на последния,9-ти етаж... :sobbing::sobbing::sobbing:

Горкият :) Ще видиш.И аз не видях,но на някои места по късно падат.Хайде със здраве и не се натъжавай.На мен ми се дойгра рап.Малко ще порапирам па после ще излеза да видя пак :wub:;):super::lighter::rap::rap:

Привет пак от Монтана станаха 15 - качвам се и лягам на блока а догодина съм с камера, ако е вярно казаното от Тъмния Елф ще вися и до 3 часа

Поради тази причина и космическия прах планетите нарастват със 1mm годишно.

• Автор

Дъжд от звезди сбъдва желания

На 11 август небето ще е озарено от метеорити

Ако е вярно, че падащите звезди изпълняват желания, то месец август ще е месецът на сбъднатите мечти. Учените очакват върху Земята да се излее силен метеоритен дъжд, като пикът му ще е на 12 август. Затова, ако искате да се насладите докрай на чудесния природен феномен на този ден, вперете очи в небето веднага след като слънцето се скрие зад хоризонта. И стискайте палци да няма облаци. Ако всички условия са налице, учените от руския Институт по приложна астрономия ви гарантират неповторимо зрелище.

През август покрай Земята минава метеорният поток Персеиди, наречен в чест на съзвездието Персей, откъдето произлиза. През последния летен месец са метеорните потоци К-Цигниди с пик на 17 август и Делта-Аквариди, които ще са в силата си на 7 август. Думата метеор произлиза от гръцката дума "метеорос" и означава буквално "явление отгоре" или "предмет, движещ се във въздуха".

Красивите падащи звезди са добре изучен и документиран космически феномен. Метеорният поток е светлинно явление, причинено от малки частици, които навлизат в земната атмосфера. Повечето от тях не са по-големи от песъчинки. Те са получени от разрушаването на комети, при което се появяват множество метеорни тела. Това са ледени и прахови частици, които продължават да се въртят по предишните си орбити. Родоначалник на най-атрактивния метеорен дъжд - Персеидите, е кометата Суифт-Тътъл. Всяка година през август Земята пресича този рой малки прашинки. В зависимост от химичния си състав метеорите изгарят в атмосферата с различен цвят, но специално Персеидите са синкаво-бели и по-рядко жълтеникави. Самите частици изгарят на около 100 километра над земната повърхност. Те се движат със скорост между 30 и 70 километра в секунда. Персеидите са сред най-бързите метеори. Те се движат с около 60 км в секунда. Влетяла в атмосферата, такава частица се вижда само за части от секундата. На 12 август, когато се очаква максимумът на звездния дъжд, на час ще могат да се наблюдават до 100 метеора.

В началото на 90-те години на миналия век е имало истински "звездни порои". Тогава са се виждали над 400 метеора на час.

За щастие тази година звездопадът е в период, когато Луната е в първата си четвърт и няма да пречи да се любуваме на гледката.

Метеорните потоци и особено тези, които пораждат дъждове, не са съвсем безопасни. Те представляват реална заплаха за орбиталните спътници, по които оставят много малки следи. Най-неприятният инцидент бе загубата на спътника Olympus през август 1993 г. В момента на пика на метеорния поток Персеиди един метеор се сблъска с него и наруши системата му за ориентация, след което спътникът престана да функционира.

;):):sobbing:

Редактирано от PoliceMan (преглед на промените)

Аз току що прочетох и веднага отидох да проверя и мернах една... супер!!! ;)

Аз ги дочаках да станат 11 и си лягам, че утре кой ще става за работа ;)

• 2 седмици по-късно...

Моля за помощ!!! Някои от ДВД дисковете, които опитвам да пусна на ДВД плейъра ми Панасоник DVD S42 не се отварят. Надписът , който излиза е "This type of disc can not be displayed". Kakво да правя ? Благодаря предварително !!! sad.gif

Моля за помощ!!! Някои от ДВД дисковете, които опитвам да пусна на ДВД плейъра ми Панасоник DVD S42 не се отварят. Надписът , който излиза е "This type of disc can not be displayed". Kakво да правя ? Благодаря предварително !!! sad.gif

Еха! Къде си написа поста само! :speak::questions:

По-нагоре има такива раздели, огледай там. Едва ли в темата за падащи звезди е най-подходящото място.

Не е от падащите звезди cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.