Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо не мога да спя при пълнолуние?

Featured Replies

Първо да обясня, че пускам темата тук, защото за мен влиянието на пълнолунието върху хората е мистично явление. Поне за мен.

По принцип имам много здрав сън, но има дни в които дори и да съм скапан от деня просто немога да заспя. По една или друга причина забелязах зависимостта между лошия ми сън и пълнолунието. Оказа се, че когато има пълнолуние просто задължително немога да спя!

Предполагам, че тук има хора, които имат обяснение на тази зависимост и ще се радвам да разбера повече. А ако някой има лек срещу това нещо нека да сподели, защото наистина ми е много важно да се наспивам sad.gif

Благодаря.

П.С: Забелязал съм също, че при пълнолуние хората стават доста раздразнителни и изнервени, но за това ми трябват още малко емпирични материали за да си го докажа.

Първо да обясня, че пускам темата тук, защото за мен влиянието на пълнолунието върху хората е мистично явление. Поне за мен.

По принцип имам много здрав сън, но има дни в които дори и да съм скапан от деня просто немога да заспя. По една или друга причина забелязах зависимостта между лошия ми сън и пълнолунието. Оказа се, че когато има пълнолуние просто задължително немога да спя!

Предполагам, че тук има хора, които имат обяснение на тази зависимост и ще се радвам да разбера повече. А ако някой има лек срещу това нещо нека да сподели, защото наистина ми е много важно да се наспивам sad.gif

Благодаря.

П.С: Забелязал съм също, че при пълнолуние хората стават доста раздразнителни и изнервени, но за това ми трябват още малко емпирични материали за да си го докажа.

здр, проблема сигурно е в годините ти/Ви cool.gif

сериозно;Луната влияе на всичко живо и не по тази планета.може темата да се струва смешна на маса хора,НО оказва влияние в/у водата,възд. маси, а това няма как да не се отрази и при нас

• Администратор

Да, но това влияние го оказва през цялото време, а не само при пълнолуние. То (влиянието) е свързано с гравитационното взаимодействие, което пък има отношение единствено към разтоянитето между земята и луната, а не към осветеността на луната

В човешкия организъм има хормон на нощния стрес, който се нарича мелатонин. Това е хормон на епифизата - жлеза, която се намира в центъра на мозъка: Тя започва да отделя хормона максимално към 2 часа сутринта, когато завършва първият сън. При повечето изследвани хора, страдащи от безсъние при пълнолуние и новолуние, се установява, че секрецията е по-голяма от нормалното. Според някои учени именно този нощен хормон е физиолигичният показател за влиянието на Луната върху съня.

Но все още няма научно доказана теория, че Луната влияе върху настроението и поведението на хората.

Цялата статия за лунното влияние ТУК

Да, но това влияние го оказва през цялото време, а не само при пълнолуние. То (влиянието) е свързано с гравитационното взаимодействие, което пък има отношение единствено към разтоянитето между земята и луната, а не към осветеността на луната

Това е официалната теория.Уви не е сигурно дали има взаимодействие на различно ниво.Има теория че човека се състой от много "тела" само едно от които е физическото.Или ако предпочитате ,мозъкът може да разгръща невидима мрежа от полета чрез които мисли. Тези неща обикновенно остават невидими ,за нас и неуловими за физиката ,защото тя разчита на "груба" ,сила която видимо да въздейства на материални обекти.

Ето защо смятам че да се търси причината в гравитацията е смехотворно.Poisk сам е дефинирал защо :rolleyes: .

Колега това е малко в кръга на шегата- biggrin.gif Върколак

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Върколак (още вълколак, влакодлак, вуколак) — в славянската митология, зъл възкръснал мъртвец или човек обладан от зли духове, който при пълнолуние се превръща във вълк и яде трупове.

Ако човек разяри лесник, той може да го превърне във върколак. Върколаците живеят в изоставени воденици, ханове, плевници и край кръстопътища, далеч от села и градове. Който мине покрай обиталищата им, те го нападат, удушават, изпиват му кръвта или направо го изяждат. Върколаците могат да примамят и прелъстят жени, да встъпят в полово сношение с тях, в резултат на което се раждат деца, които нямат хрущял на носа, виждат злите духове и имат свръхестествени способности (виж сдухач). Сред българите и сърбите се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило.

Суеверието за върколаците същестува още и сред гърците, под името βρυκόλακας (вриколакас) и сред румънците, при които думата звучи като pricolic (приколик).

Редактирано от d.j.mikele (преглед на промените)

не знам вие защо не можете да спите,но аз не мога защото съм просто Върколак ;):wors:

Чувал съм че пълнолунието влияе на хипертониците. Ако имаш високо кръвно може и това да е!

Не е баш така! Влиянието на гравитационното поле си зависи и от разположението на телата, а пълнолунието е следствие от дадено разположение.

Не е измислица - напълно вярно си е, че влияе на живите организми! :inlove1:

здр,статията е добра,но незнам как да приема твърдението ,че лунното привличане е 2,5 пъти по-силно от земното :clap: тук се предполага,то да е по-силно 2,5 пъти от това на слънцето.иначе това ако е вярно аз отдавна да съм в орбита,НАЛИ?!!! cool.gif

Статията е БОКЛУК!! :P:angry::angry:

До половината я четох, после ме хвана яд и спрях дотам! :)

Най се дразня да приказват хора дето не разбират!! angry.gif:angry:

здр,статията е добра,но незнам как да приема твърдението ,че лунното привличане е 2,5 пъти по-силно от земното :nono: тук се предполага,то да е по-силно 2,5 пъти от това на слънцето.иначе това ако е вярно аз отдавна да съм в орбита,НАЛИ?!!! cool.gif

Остави го лунното притегляне! Цялата статия е под критика!! angry.gif

Яна или каквато беше там - решило да бъде полезно момичето и тръгнала да изкопава стари учебници и статийки, но явно е толкова тъпа и некадърна че дори не ги е преписала както трябва или при "миксирането" е станала каша. :angry:

Аз очаквам да ми даде определение авторката за "лунен ден"! angry.gif

Абе не знам от какво е, ама и аз не мога да спя. Което е добре, защото 2/3 от филмовата и литературна култура, която съм добила е в следвие на тези безсънни пълнолунни нощи...все пак трябва да се запълни времето с нещо;)

Благодаря.

Абе не знам от какво е, ама и аз не мога да спя. Което е добре, защото 2/3 от филмовата и литературна култура, която съм добила е в следвие на тези безсънни пълнолунни нощи...все пак трябва да се запълни времето с нещо:ph34r:

Абе хора, за такива случаи са измислени преспивателните :hush:

Това е колкото и шега, толкова и решение на този проблем, стига да не ви се налага да ставате по-рано от 7:30-8 сутринта, защото няма да чуете часовника!

Имам познати, които също се влияят от луната и не могат да спят при пълнолуние! Това е нормално - луната влияе върху всичко живо. При някои повече, при други по-малко, но оказва влияние и то не само върху съня! Та спасението май е само с преспивателни, като се съобразявате с часовете на действие на хапчетата и това кога трябва да ставате!

GFreeman не се отнасяй така остро към desert_rose, защото това, което е оградила в цитата е едно от научните обяснения за влиянието на луната! Статията не е съвсем буклук, а има много вярни неща и не те не разбират ами ти май си чел недостатъчно неща! Луната оказва сериозно влияние и много от "циклите" на човека природно са съобразени с лунния цикъл. Един пример за това е женският цикъл, който идва точно на лунен период! Така, че ....... ;)

GFreeman, признавам се за виновна, убий ме!

И две думи само да кажа, не съм Яна, а Камелия и не съм си измислила аз статията, просто я видях и реших, че е интересна и посочих адреса. Е, може би според теб фактът, че съм я одобрила говори за интелектуалното ми ниво, всеки си има право на мнение, нямам нищо против твоето. И от висотата на собствения ми интелект мога да потвърдя само влиянието на луната върху сексуалността cool.gif

Извинявам се за оффтопика, но нямаше как да не си кажа думата ;) и благодаря на tigertron, за това, че показва (за пореден път) колко облекчава живота чувството за хумор ;) Поздрави на всички, писали по темата :speak:

П.П. За да не правя нов оффтопик, относно поста по-долу: GFreeman, извинявам се, ако грешката е моя. С най-добри чувства: desert_rose

Редактирано от desert_rose (преглед на промените)

Абе хора, за такива случаи са измислени преспивателните

Това е колкото и шега, толкова и решение на този проблем, стига да не ви се налага да ставате по-рано от 7:30-8 сутринта, защото няма да чуете часовника!

Имам познати, които също се влияят от луната и не могат да спят при пълнолуние! Това е нормално - луната влияе върху всичко живо. При някои повече, при други по-малко, но оказва влияние и то не само върху съня! Та спасението май е само с преспивателни, като се съобразявате с часовете на действие на хапчетата и това кога трябва да ставате!

GFreeman не се отнасяй така остро към desert_rose, защото това, което е оградила в цитата е едно от научните обяснения за влиянието на луната! Статията не е съвсем буклук, а има много вярни неща и не те не разбират ами ти май си чел недостатъчно неща! Луната оказва сериозно влияние и много от "циклите" на човека природно са съобразени с лунния цикъл. Един пример за това е женският цикъл, който идва точно на лунен период! Така, че ....... ;)

GFreeman, признавам се за виновна, убий ме!

И две думи само да кажа, не съм Яна, а Камелия и не съм си измислила аз статията, просто я видях и реших, че е интересна и посочих адреса. Е, може би според теб фактът, че съм я одобрила говори за интелектуалното ми ниво, всеки си има право на мнение, нямам нищо против твоето. И от висотата на собствения ми интелект мога да потвърдя само влиянието на луната върху сексуалността

Извинявам се за оффтопика, но нямаше как да не си кажа думата и благодаря на tigertron, за това, че показва (за пореден път) колко облекчава живота чувството за хумор Поздрави на всички, писали по темата ;)

Ехеееее, чакайте бе хора!! Момент! :)

desert_rose, за теб и една лоша дума не съм споменал, ама никъде!!! Чудесно е, че си споделила с няс статия, която е по темата! :yanim:

Яна се казва авторката на самата статия. Не знам защо се засягаш и си приела думите към себе си? Извинявай много ако съм те обидил!! ;) Нямал съм тази цел! ;)

Сега като си прочетох отново поста наистина съм го написал доста остро, но писах някак си импулсивно.

Сега да кажа за статията:

Както казах ми се струва, че статията е сглобена от множество други статии и учебници, така да се каже "миксирани" в едно. Във всеки абзац има вярно, но е някак си изкривено и неточно казано, така че не отговаря на действителността. Примерно за биологичния часовник - никъде не съм оспорил влиянието на Луната! Това е много сложна материя. И днес се откриват нови и нови неща. Но в статията е описано доста несериозно, повърхностно и не както е в действителност. Измишльотини от рода, че "лунният" ден е 24 ч. и нещо си, че биологичният часовник е настроен на тези 24 ч. и нещо, че лунната гравитация ни въздейства 2-пъти по-силно от земната, и нататък с приликата на състава между земната кора и човека и още ред други ми се струват малко... ;) Исках да кажа, че тази Яна е прочела оттук-оттам нещо и после слагала едно copy\paste, но са се омешили нещата.

Иначе темата си е много интересна, всякакви линкове към статии са полезни!

tigertron, благодаря ти за забележката! ;)

Явно съм се събудил малко кисел и затова съм попрекалил, но това не ми пречи да съм също толкова несъгласен със статията като цяло. Аз в тоя пост не описах нищо, но ако искаш ще хвана конкретния цитат от даден абзац и ще ти кажа защо не съм съгласен. Например като започнем с лунния ден - тука май ще трябват и чертежи. ;)

Редактирано от GFreeman (преглед на промените)

..........

tigertron, благодаря ти за забележката! :)

Явно съм се събудил малко кисел и затова съм попрекалил, но това не ми пречи да съм също толкова несъгласен със статията като цяло. Аз в тоя пост не описах нищо, но ако искаш ще ти хвана конкретния цитат от даден абзац и ще ти кажа защо хич не съм съгласен. Например като започнем с лунния ден - тука май ще трябват и чертежи. ;)

;)

За несъгласен - ДА, то и аз (макар, че не съм много навътре в тези неща) не съм съгласен с някои неща в тази статия! Просто поста ти беше доста остър ;)

:)

А иначе наистина единственото лекарство за безсъние при пълнолуние (а и не само тогава) си остават преспивателните, но само чрез съобразяване на дозата и времето за взимане! Най-добре е да се взимат след лекарско предписание! Също така е много важно да се съобрази времето на действие на хапчетата с това кога трябва да ставате сутрин! Поне за сега друг начин за преодоляване на безсънието не съм чувал :wors:

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.