Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Здравейте, колеги,

След много чудене се реших да поръчам доста нашумелия 1600AF най-вече заради 6-те му ядра, въпреки че видях, че новият 3300X го минава в игри и single-threaded задачи. Сега чуденката ми е за дъно и RAM, тъй като нямам много време да чета и да разглеждам навсякъде, а знам, че RAM-та е много важна за Ryzen. Не ми се иска да давам повече от 300 лв общо за двете (при 16GB RAM) предвид цената на процесора (200 лв с Wraith Spire от десктопбг). Склонен съм да карам и на 8GB в началото, ако смятате, че е по-оферта да взема по-добро дъно.

За OC ще ми е интересно да пробвам докъде мога да го добутам със стоковия охладител за малко допълнителна производителност. Но отново - целта е 300 лв за сносно дъно и 16GB. Не ми се струва добра идея да давам пари за много по-качествено дъно и охладител за OC при положение, че ако ми се даваха повече пари, можех направо да си взема 3600 с най-евтиното дъно за горе-долу същата сума и да се радвам на живота.

Нямам някакви специфични изисквания към дъното. Не ми трябват Wi-Fi или Bluetooth. Кутията ми е CM K280, мисля, че побира и ATX дъна. Благодаря предварително!

https://www.vario.bg/gskill-sniperx-urban-camouflage-dimm-kit-16gb-f4-3200c16d-16gsxwb

https://www.vario.bg/asrock-b450m-pro4-90-mxb8f0-a0uayz

Дъното ще ти позволи overclock, но със стоковия охладител никой не може да ти гарантира как ще работи, а и ще е шумен. На около 3.5-3.6 GHz на всички ядра  би трябвало без проблеми да го подкараш, но зависи и какъв волтаж ще иска.

Хммм,този 3300X е уникално предложение за цената си,а и голямо предимство е,че идва и с  PCI-E 4.0.Тук според мен АМД ще ударят освен по конкурентната ниша(не знам вече и доколко са конкуренти интел),то и по собствената продукция визирайки Razen 5 2600/3600.............гледайки каква пройзводителност демонстрира 3300x,той е почти изравнен с въпросните процесори и отстъпва само в многонишковата пройзводителност,а разликата в цената е съществена.Този процесор излезе и ще е на пазара до месец,така че ако не е супер спешно то според мен си заслужава да се изчака,като гледам ще е около 30-40лв по-скъп от 1600.

Ryzen 3300x ще е около 260/270 лв. | Ryzen 3100 ще е около 220/230 лв.

1600 af повече няма да го има това са последните бройки. Който ще взема е сега момента , после ще го вдигнат.

• Автор

Все още имам 14 дни да го върна в случай, че не ме задоволи производителността, но имам предчувствие, че в България 3300X ще е поне 260-70 лв. Също пропуснах да спомена, че компютърът не е толкова за гейминг, колко за продуктивност - тогава 1600AF бие 3300X. Дори в редките моменти на гейминг обикновено ще е смесен с мултитаскинг, затова предпочетох 6-те ядра на 1600AF.

И в двата случая ще ми трябват читаво дъно и RAM.

преди 9 минути, Can Oa написа:

Ryzen 3300x ще е около 260/270 лв. | Ryzen 3100 ще е около 220/230 лв.

1600 af повече няма да го има това са последните бройки. Който ще взема е сега момента , после ще го вдигнат.

И как ги сметна тези 120$ за 260/270лв,та дори и с печалбата на търговеца?

преди 45 минути, Слави Маринов написа:

И как ги сметна тези 120$ за 260/270лв,та дори и с печалбата на търговеца?

DXZeCM.jpg

120$ x 1.81381 + 20% ДДС = 261,18 лв. с ДДС

edit: Пропуснах да кажа че за мене истинския звяр ще бъде i3-10100 с цена 122$ без графиката ще е под 100$

Ако си изиграят картите правилно Intel и субсидират цената изкуствено както 9100f 80$ това ще бъде новия звяр.

преди 1 час, Can Oa написа:

DXZeCM.jpg

120$ x 1.81381 + 20% ДДС = 261,18 лв. с ДДС

edit: Пропуснах да кажа че за мене истинския звяр ще бъде i3-10100 с цена 122$ без графиката ще е под 100$

Ако си изиграят картите правилно Intel и субсидират цената изкуствено както 9100f 80$ това ще бъде новия звяр.

Добре де,а как продават процесори струващи 100$ за под 200 лв,визирам 1600 и 3200G?Ами тук е сравнението с Intel Core i3-10300 https://www.kaldata.com/хардуер/първи-тестове-на-amd-ryzen-3-3300x-по-евтин-аналог-на-334723.html,дори той е по-зле, i3-10100 ще е още по-назад(възможността за клок при AMD е налична,докато на интел е заключен процесор),освен това е с 6мб кеш срещу 16мб,за разликата в рам честотите да не говорим,бая ще трябва да е голямо субсидирането!

преди 1 час, Слави Маринов написа:

Добре де,а как продават процесори струващи 100$ за под 200 лв,визирам 1600 и 3200G?Ами тук е сравнението с Intel Core i3-10300 https://www.kaldata.com/хардуер/първи-тестове-на-amd-ryzen-3-3300x-по-евтин-аналог-на-334723.html,дори той е по-зле, i3-10100 ще е още по-назад(възможността за клок при AMD е налична,докато на интел е заключен процесор),освен това е с 6мб кеш срещу 16мб,за разликата в рам честотите да не говорим,бая ще трябва да е голямо субсидирането!

Нямам идея какви линкове ми даваш не ми се губи време да чета слухове.
10300 още официалните вносители нямат тестови бройки.
Ако случайно някой гигантски търговец по някакъв начин се е сдобил с бройка има ембарго за информацията от тестове.

3200G е процесор на почти година. Официалните цени се държат до края на хайпа който трае до 3 месеца.
Хайпа може да продължи до 5,6 месеца ако дадения процесор е тотален звяр или ако конкурента не изкара подобаващ продукт.
След като мине хайпа около 3 месеца продажбите намаляват много наистина много. AMD в случая започва да предлага бъндели.
Купуваш 10 процесора и 11 на 1/2 цена. Купува 20 процесора и 21 без пари. Купуваш 50 процесора и 5 без пари (ПРИМЕРНО)
Следващите бъндели започват с подкрепата на производителите на дънни платки и AMD като купуваш определени дъна примерно 20 и 20 процесора получаваш бонус отстъпка.
Всички тези бъндели се разхвърлят като цялостна отстъпка на всички бройки участващи в бъдела и така се намаля много цената.

x4GopW.jpg

Ryzen 1600 AF е на 5 или 6 месеца. Цената му е 85$ не е 100$ другите неща да не ги повтарям за бънделите нали?

Още сега на някои тестове се вижда(където не се изисква много нишки)  че даже 9100f отстъпва само с 2,3 FPS а някъде и бие 3100 в  различни заглавия(вижда се разлика и Vucan и Dx12)  и като си представим 4 нишки които му липсват ... почваме да гадаем какво ще стане.
В момента 9100f е изкуствено субсидиран от Intel с намалена цена от 97$ на 79$ Тази намалена цена е директно намаляване на собствената печалба на Intel за сметка на повече продажби.
След като 9100 с графика е 122% , 10100 с графика е 122% , 9100f намален е 79$ може да очакваме Intel да направи удар и да направи цената на 10100f 79$.
Ако направи това 10100f 79$ на хартия ще е на производителност между ryzen 3100 и 3300x а може и да е равен на 3300x  - ще поживеем ще видим.
Ако всичко това стане и видим евтини дъна от Intel то 10100f ще е Звяра в цена/производителност.

Tb19wF.jpg7VaiDE.jpgrCAYl7.jpg

Има време ще видим какво ще стане може и да няма даже версия на 10100 без графика.

преди 21 минути, Can Oa написа:

Нямам идея какви линкове ми даваш не ми се губи време да чета слухове.

Ок,линкове за реално проведени тестове не ти се гледат , а 50 реда роман с 50тина пъти ,ако интел това,ако интел онова направят да напишеш е по-реално?

преди 18 минути, Слави Маринов написа:

Ок,линкове за реално проведени тестове не ти се гледат , а 50 реда роман с 50тина пъти ,ако интел това,ако интел онова направят да напишеш е по-реално?

Всичко което казах е че за мене 10100f ще бъде звяра на цена/производителност. В другия пост отговорих защо предполагам така. Ти не смяташ така ОК има нужда да спорим сега ли?

преди 4 минути, Can Oa написа:

Всичко което казах е че за мене 10100f ще бъде звяра на цена/производителност. В другия пост отговорих защо предполагам така. Ти не смяташ така ОК има нужда да спорим сега ли?

Ами не да спорим,но поне да се придържаме към фактите и реалните неща на пазара,3300x е излязъл и има цена и съотвено се появяват и тестове и сравнения,докато насреща.......................интел няма да е конкурентен докато не излезе с нова архитектура,с това претопляне на манджата от 6 години, трябва да почнат само на загуба да продават ,за да са конкурентни.

преди 1 минута, Слави Маринов написа:

Ами не да спорим,но поне да се придържаме към фактите и реалните неща на пазара,3300x е излязъл и има цена и съотвено се появяват и тестове и сравнения,докато насреща.......................интел няма да е конкурентен докато не излезе с нова архитектура,с това претопляне на манджата от 6 години, трябва да почнат само на загуба да продават ,за да са конкурентни.

Ок ясно разбирам ти позицията всеки има мнение. Не каза за цените приемаш ли какво написах и там нещо не ти бяха ок нещата или 50 реда роман с глупости.

преди 12 минути, Can Oa написа:

Ок ясно разбирам ти позицията всеки има мнение. Не каза за цените приемаш ли какво написах и там нещо не ти бяха ок нещата или 50 реда роман с глупости.

Не съм казал,че са глупости,а че има много условности и предположения,а относно цените явно си по-запознат как се формират,какви отстъпки се правят и т.н:))Факт е обаче,че към този момент няма аналог на пазара като цена/пройзводителност какъвто се явява 3300x,да не забрявяме и,че това е първият процесор с поддръжка на PCI-E 4.0.

току-що, Слави Маринов написа:

Не съм казал,че са глупости,а че има много условности и предположения,а относно цените явно си по-запознат как се формират,какви отстъпки се правят и т.н:))Факт е обаче,че към този момент няма аналог на пазара като цена/пройзводителност какъвто се явява 3300x.

Още го няма на пазара даже цената не е обявена официално но да като цяло е така. Надявам се говориш за гейминг производителност защото при чиста процесорна мощ 1600 af 85$ и 3300x 120$ няма сравнение.

Мисля няма нужда от нови постове в темата на човека който сигурно е напуснал форума заради офтопика. Лека вечер

преди 5 часа, Ilia Parvanov написа:

И в двата случая ще ми трябват читаво дъно и RAM.

За 1600AF подходяща би била една дънна платка като MSI B450 Tomahawk Max + памети на 3200 CL16. 

Тези рам памети са много относителни ............аз купих кит на KINGSTON HYPERX FURY 3000Mhz и си работят без клок на 3400Mhz 16-17-17-36,предполагам и дъното е от голямо значение,

Дъно, процесор, бройки памети, версия на BIOS, умения на потребителя и най-вече късмет, от много неща зависят нещата. Но не виждам смисъл от коментарите, след като автора на темата липсва...

• Автор
преди 13 часа, Raze написа:

https://www.vario.bg/gskill-sniperx-urban-camouflage-dimm-kit-16gb-f4-3200c16d-16gsxwb

https://www.vario.bg/asrock-b450m-pro4-90-mxb8f0-a0uayz

Дъното ще ти позволи overclock, но със стоковия охладител никой не може да ти гарантира как ще работи, а и ще е шумен. На около 3.5-3.6 GHz на всички ядра  би трябвало без проблеми да го подкараш, но зависи и какъв волтаж ще иска.

Благодаря за предложенията! Намерих почти същото дъно малко по-евтино и с F накрая в никем (http://nikem-bg.net/computer-components/ASROCK-B450M-PRO4-F-AM4/picture.html). След малко четене стигнах до извода, че функционално са еднакви. Пропускам ли нещо?

За РАМта единственото, което ме спира е, че доставката е до 10 дни, а ми се щеше малко по-скоро да го сглобя. Дали има алтернативи?

Намирам например това:

http://nikem-bg.net/computer-components/G.Skill-Ripjaws-V-DDR4-2x8GB-3600MHz-F4-3600C19D-16GVRB/

или 2 такива: http://nikem-bg.net/computer-components/ADATA-8GB-DDR4-3000MHz-CL16-XPG-D41-RED-RGB/

или търсиш по другите сайтове.

• Автор

Благодаря за съветите, в крайна сметка поръчах дъното + RAM, предложени от Raze. Примирих се, че ще почакам, докато сглобя всичко. Така ще мога и да разбера българската цена на 3300X и да преценя дали си заслужава разликата, докато още съм в срока за връщане на 1600AF-а

преди 14 часа, Raze написа:

Но не виждам смисъл от коментарите, след като автора на темата липсва...

Не всеки има времето като тебе 24 часа да виси  в форума .

преди 1 час, adersa написа:

Не всеки има времето като тебе 24 часа да виси  в форума .

Някакъв проблем ли имаш с това или завиждаш и каква е връзката с темата?!?

преди 56 минути, Raze написа:

Някакъв проблем ли имаш с това или завиждаш и каква е връзката с темата?!?

Не се заяждам но виждам , че в половината теми търсите връзка с автора , те не са като теб  и като някои други да ми пишат по цял ден в форума имат си семейства , грижи , работа , както аз влизам 2 3 пъти  в форума на ден да почета малко и това е .

И да ти завиждам , че стоиш в форума нон стоп ли божеее по голема смешка не бях чувал :D 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.