Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изгубен голям талон в чужбина

Featured Replies

Здравейте на всички. По заглавието предполагам сте разбрали какъв е проблема. Живея в Германия, преди време си купих кола от България и там я регистрирах на мое име и дойдох тук. Тъй като имам право да карам 6 месеца без да сменям номерата с немски ,се възползвах. Тъй като мина този период ,започнах да се организирам да я регистрирам в Германия. Започнах да си подготвям документите когато разбрах, че големия талон ми липсва и където и да търся го няма. Малкия талон ,тъй като ми стой в портмонето е тук,но големия липсва. Вероятност да съм го забравил в България няма , защото когато идвах към Германия беше в мен. След това го прибрах при едни други документи за да не стой в колата.И сега липсва и там и подозирам , че по грешка сигорно съм го изхвърлил. Вече е невъзможно да я регистрирам тук без него. Доколкото разбрах от сайта на МВР , трябва да предоставя колата в кат за да ми издадът нов талон.Но как да стигна до там без него. По границите до България доста често го изискват от мен и се притеснявам и найстина не знам как да постъпя. Дайте малко акъл , съвет , вие изпадали ли сте в подобна ситуация .Тъй като , не съм си правил сметка да връщам колата в България а да я регистрирам тук, в момента и прегледа и е изтекъл, но това да кажем не е толкова фрапиращо ще платя глоба ако ме спрът.

А жалба в полицията пусна ли, че са ти откраднали "набор документи", сред които и големият талон.
https://www.mvr.bg/opp/административни-услуги/услуги-по-регистация-на-пс/издаване-на-дубликат-на-свидетелство-за-регистрация-на-пътно-превозно-средство
https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/Application/Index/41
Регистрираш се тук
Влизаш тук
Използвай Internet Exlorer

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

За да се прибереш с колата в България не ти трябва талон. А за излизане от Бг ще ти гледат само малкия. Гърците си правеха подобни извращения за рекет и голям талон - уж не пишело натоварване на ос или подобни простотии. До Унгария си Шенген и няма граници, единствено Румъния минаваш транзит.

Големия ще ти трабва за ГТП дори и у нас. Ако си го пресрочил, можеш да имаш проблеми, дори и у нас. Имаш стикер на стъкото и удостоверение за него.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, DarkEdge написа:

А жалба в полицията пусна ли, че са ти откраднали "набор документи", сред които и големият талон.
https://www.mvr.bg/opp/административни-услуги/услуги-по-регистация-на-пс/издаване-на-дубликат-на-свидетелство-за-регистрация-на-пътно-превозно-средство
https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/Application/Index/41
Регистрираш се тук
Влизаш тук
Използвай Internet Exlorer

Не съм пуснал жалба.Но те не са откраднати а изгубени.Ще пробвам но от разтояние не виждам как биха помогнали.

Жалбата си пусни в Германия. Ще ти издадат удостоверение, което може да замести до БГ големия талон.
И провери от линковете към МВР дали можеш да свършиш нещо по електронен път.
Няма начин да няма начин.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, Филипов написа:

За да се прибереш с колата в България не ти трябва талон. А за излизане от Бг ще ти гледат само малкия. Гърците си правеха подобни извращения за рекет и голям талон - уж не пишело натоварване на ос или подобни простотии. До Унгария си Шенген и няма граници, единствено Румъния минаваш транзит.

Големия ще ти трабва за ГТП дори и у нас. Ако си го пресрочил, можеш да имаш проблеми, дори и у нас. Имаш стикер на стъкото и удостоверение за него.

На няколко пъти ми го искат на влизане в Сърбия откъм Унгария и после на влизане в България откъм Сърбия. Имам стикер на стъклото да , но той е без щтракната дата на него пише само , МВР Пловдив технически преглед. Отделно имам едно талонче на което пише до кога е прегледа. Но вярвам, че дори и да ме спрът в България когато влизам , ще ми влязат в положение , но и да не го направят най много една глоба да отнеса . Явно както виждам трябва да е на риск ....

преди 7 минути, DarkEdge написа:

Жалбата си пусни в Германия. Ще ти издадат удостоверение, което може да замести до БГ големия талон.
И провери от линковете към МВР дали можеш да свършиш нещо по електронен път.
Няма начин да няма начин.

Немската полиция ми каза да звъня в посолството. А от посолството ми казаха да звъня в КАТ . След като се свързах с КАТ ми казаха , че за нов голям талон искат колата да мине канал... След като се опитах да им кажа , че няма как да мина канал , тъй като трябва да пътувам без документи до България , получих отговор . ,,Еми незнаем господине,,... Може да приемем факта , че им звънях на всичките в петък следобед, и никой не е имал желание за нищо. Ще пробвам в понеделник отново.

преди 3 часа, stoian32 написа:

в момента и прегледа и е изтекъл, но това да кажем не е толкова фрапиращо ще платя глоба ако ме спрът.

Ако пътуваш така, освен без голям талон, ще останеш и без номера. Следващия който те спре ще ти отнеме и книжката, понеже си караш кола без номера.

Аз в моя си град за малко да остана без номера. Направо на място щяха да ги вземат, защото съм забравил да мина голата на преглед.

Не виждам какъв им е проблема да ти извадят копие на същия талон, но щом искат кола, която не може да пътува, ще трябва да я возиш на някой автовоз.

преди 1 час, stoian32 написа:

Немската полиция ми каза да звъня в посолството

Вече си се минал. Ако беше пуснал жалба за кражба

преди 3 часа, DarkEdge написа:

че са ти откраднали "набор документи", сред които и големият талон

сега всичко щеше да е наред!

• Автор

Еми ще се опитам още веднъж, чрез помощта на някоя институция да изкарам документ който временно да замества големия талон докато се прибера. Ако не стане тръгвам на риск и се моля да не ми го изискат някъде по пътя, ще гледам да минавам граници в по пиковите часове когато има по дълги опашки, че тогава по не се разправят. За изтеклия преглед, се надявам да влязат в положение, че не съм имал избор. Колата е нова, и е супер видно в перфектно състояние, да кажем, че е някъв барутник да се заяждат. Звъннах на няколко познати в мвр твърдят, че най много 50лв глоба да имам за прегледа. 

Не знам сърбите дали го искат, все пак са извън ЕС, мини през Румъния и не се занимавай с глупости. На Сегед хващаш няаляво за Румъния и толкова. Далеч по-опасно е да те хванат в Германия без преглед. Това, че ти се ослушваш и скатаваш с лепенка за първоначален внос без дата (нашенски работи) не те прави редовен. В базата като излезе дата на последния преглед си го отнесъл по пълна програма. А може и да има нещо друго, което премълчаваш. Например всичките автомобилни измами почват или с копие на документи, или пълномощни.

• Автор

Аз го намерих, под леглото на което спим. Какво прави там, е добър въпрос. Днес минах изкарах немски талони и TUV и вече си е всичко наред. За някой в бъдеще да знае, че няма възможност да ви изкарат документ който да замести големия талон. От посолството вчера отново ми казаха, че не могат и да я карам на автовоз. Друго което може да ви е полезно. Това, че може да пътувате само с малкия талон съвсем спокойно, стига да е издаден след 2018 година ако не се бъркам, защото от тогава записвали в малкия талон допустимата маса на автомобила,и следователно нямат причина да ви искат големия талон за да проверят (ако изобщо някой иска да ви проверява за това). И още нещо в чужбина тук твърдя само за Германия, никой полицай при проверка не може да разбере дали ви е изтекъл прегледа. Обаче ако стане ПТП, ще имате проблем с застраховката, може или нак вероятно няма да ви изплатят нищо. 

Стояне, Стояне, погледни пак под леглото, може да са там ония 2000 евра? 20% за мен, ей!

А за това:

преди 16 минути, stoian32 написа:

вероятно няма да ви изплатят нищо

Може, но със сигурност ще те обуят яко! ;)

преди 18 часа, stoian32 написа:

ако не се бъркам

Определено се бъркаш. Малък талон го проверяват само нашите при излизане с колата извъм България. Нататък никой не го интересува. Само да имаш застраховка (зелена карта). На границата с Румъния проверката е една на тяхна територия (обща). Вписването в малкия талон го направиха само за гръцките рекетьори за да не се носи големия. Ясно е че никой няма да ти издасде дубликат на големия без пълен преглед и експертиза.

Ето ти едно клипче, което излезе точно на предния ми пост. Измамата е само със законно копие на ПТС (паспорт транспортного средства), голям талон по нашенски. 

Разгедай му канала, има и други "схеми" (замуты). Както и много други неща.

преди 18 часа, stoian32 написа:

И още нещо в чужбина тук твърдя само за Германия, никой полицай при проверка не може да разбере дали ви е изтекъл прегледа. Обаче ако стане ПТП, ще имате проблем с застраховката, може или нак вероятно няма да ви изплатят нищо. 

И това не е вярно. Ако си минал ГТП и си в срок - имаш "Удостоверение за техническа изправност на МПС" с дата на прегледа и номер за регистъра. Застрахователите ще го искат. Затова има и дублиращ стикер на стъклото. Ти ако не ходиш на преглед и продължаваш да караш с лепенката (стикера) за първоначален внос, която нашите кой знае защо не и правят перфорация за дата си е твой проблем.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

quote post="4579979" timestamp="1590936341" name="stoian32" userid="304961"] Немската полиция ми каза да звъня в посолството.

Вече си се минал. Ако беше пуснал жалба за кражба

Ясно, случая е решен, но …
Отгивора на полицията е удтен, неформален и по принцип.
Другото - няма разлика между загубен, откраднат, повреден или унищожен документ! Има неправилно съхраняван!
  • 3 години по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.