Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

При какво ниво на усилване слушате стерео системите си?

Featured Replies

Интересно ще бъде да споделите какво ниво на усилване на музиката го усещате като комфортно. По принцип се интересувам за сериозни стерео уредби, с прилични стерео усилватели и достатъчно мощни тонколони. Примерно подово стоящи.

Естествено не става дума за пиянски изцепки с "волумето на МАХ" или за някакъв купон... А за случаите, когато ви се дослуша хубава музика и искате да и се насладите.

Разбира се доколко ще усилите звука зависи от много параметри - ниво на изходния линеен сигнал от източника - CD плеър,DAC, грамофон и т.н., мощност на усилвателя, мощност и чувствителност на колоните, големина на помещението за слушане, десен на музиката - дали е примерно метъл, хард рок, реге, R&B, блус, поп, диско, джаз, класическа и т.н. Също така и дали ползвате или не тонкорекции ниски-високи, лауднес, еквилайзър. А също и колко усилена музика харесвате.

Най- просто нивото на усилване може да се представи като циферблат на часовник, по който завъртате врътката на волумето на усилвателя, и следите до колко часа завъртате завъртате знака върху врътката. Примерно минимално усилване /нула/ обикновено е някъде около 7 часа, 12 часа приблизително отговаря на усилване на половин мощност (естествено само ако потенциометърът не е логаритмичен), а около 5 часа обикновено е максималната стойност.

При усилвателите с електронен "потенциометър" - т.е. с безконечна врътка и дисплейче, нивото на усилване се представя цифрово на дисплея - примерно в проценти - от 0 до 100, или в децибели - от -90 примерно до +10-15 обикновено.

И така - до колко усилвате?

При мен е в децибели - от -84 до 0. Обикновено не вдигам над -20, освен ако не е някакъв слаб сигнал. Все пак живея в апартамент, не искам да ме изгонят от кооперацията :) .

• Автор

С каква чувствителност са тонколоните ти?

Аз примерно съм с не особено мощен усилвател - 70 вата при 8 ома и 100 ватови 8 омови колони, които обаче са с висока чувствителност - 99 децибела според производителя (независими лабораторни измервания им дават около 95 децибела). Ако гледам врътката  на усилвателя, обикновено не усилвам повече от 9 часа (10 часа вече наближава нивото на звука за купон или дискотека). А ако слушам през DAC с вграден предусилвател и използвам само крайното стъпало на усилвателя, според дисплея на DAC-а най-често слушам при около -40 децибела (при диапазон на усилване от -100 до +15).

преди 16 минути, Михайлов написа:

С каква чувствителност са тонколоните ти?

Съжалявам, от Panasonic не казват:

890228.jpg

Иначе това е системката:

41pdpCY2JuL._AC_.jpg

На моделите - пръчки дори което казват не е вярно. ;)

Михайлов, проблемът е друг - вече никой няма време за слушане на музика...

Затова от време на време дум-дум и толкова.

Слушам ТЕХНИКС SU-V660 най-много на 11 часа! От там нагоре следва пропукване на мазилката на тавана и отлепване на тапетите, дрънкане на чаши и бурканите в мазето...Това е с четири тонколони, хенд мейд, с български и руски говорители от осемдесетте години на 20 век! Имам и Yamaha AX-396, по звучене е далеч зад Техникса, и да завърша с малка изненада - понякога слушам касетки с дек SONY  TC-K81. А време за слушане на музика има, въпрос на организация...

• Автор

При мен техниката е ясна - преди половин година бях пуснал и тема тук. Усилвател Naim Nait XS2, външен захранващ блок за предусилвателя Naim Flatcap XS, колони Klipsch Heritage Forte III, ЦАП-ове RME ADI-2 DAC и Denafrips Pontus, грамофон Audio Technica AT-LP5, фонокоректор (RIAA) Naim Stageline Phonostage. Имам и още техника, но тази е основната, която ползвам най-често.

Обикновено слушам в диапазона между 10%-20% от мощноста на усилвателя. Усилвател 100W @ 8ohm, чувствителност на ОТ 91dB.

Преди тридесеттина години се слушаше със 100-200 ватови усилватели на 2-3 часа. Сега и с 1 ват мога да си правя кефа. Колони подовостоящи, само в хола 3 чифта + 2 букшелфа с чувствителност от 86 до 92 dB, усилватели много. В момента много се кефя на Marantz CD6000 OSE - уникална машина.

Изпадахме в екстаз, когато слушахме на транзистор ПАНАСОНИК в неделя предаването МЕТРОНОМ от ФРГ с водещ Корней Кириак, емигрант от Румъния! През 1978 Секуритате го уби в Мюнхен...ех, спомени!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.