Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Размяна на 2 хард диска с 2 операционни системи на лаптоп

Featured Replies

Нямаше как с точност да запиша в заглавието какво искам за това ще се опитам да обясня тука.

Имам лаптоп с операционна система Windows 7. Искам да си сложа 2-ри (празен) хард диск, чрез шина.

Само че мога ли да направя следната размяна. Да преместя на мястото на CD-ROM устройството/шината оригиналния хард диск. А на мястото на оригиналния да сложа нов хард диск и да инсталирам ОС Windows 8? След това смятам да си прехвърля информацията от харда с Windows7 на Windows 8.

Въпросът е дали след като преместя оригиналния хард диск на лаптопа на място на записвачката, дали ще тръгне или трябва да правя настройки в БИОС? Дали няма да ми покаже някаква грешка на хардуера?

Трябва да направиш настройка в биос, за да буутва от диска който искаш. При новата инсталация, най-добре извади стария диск и го включи след като инсталираш уиндоус 8.

преди 26 минути, baitexpo написа:

Трябва да направиш настройка в биос, за да буутва от диска който искаш. При новата инсталация, най-добре извади стария диск и го включи след като инсталираш уиндоус 8.

Така ще си спестиш някои бъдещи терзания! Иначе няма проблем - действай.

Какво обаче ще ти е в плюс с тоя 8?

• Автор
преди 5 часа, JKirilov написа:

Написах не съвсем точно в заглавието 2 ОС, но реално ми се иска впоследствие да оставя само Windows 8, а другия диск да е само като допълнителен дял/хард диск (който просто увеличава обема на първия). Дали след като инсталирам Windows 8 (по начина по който ми казахте), другия хард (на записвачката) ще излезе като допълнително устройство за да прехвърля информацията от него на първия?

Добре е да сложите 8.1, а не 8.

Свалете диска с W7.

Поставете новия диск, инсталирейте W8.1 от DVD - по-лесно е, ако не от USB.

Добре е да знаете дали ще правите UEFI инсталация или не, GPT диск или MBR.

Преценете как да разделите диска - ако е SSD - предполагам ще го оставите като един цял дял (той W8.1 ще си направи необходимите му).

Направете ъпдейт на системата, драйвери, програми, настройки - всичко.

Изключето го и махнете оптиката и сложете диска с W7.

Ако не се появи автоматично - погледнете какво става в управление на дисковете.

Добре е в някакъв момент да имате image на работещата OS.

Без да знам обемите на дисковете, софтуера който ще се слага и обема на вашите файлове, не мога да предложа нищо по-конкретно като идея.

Не си отговорил на въпроса ми.

Иначе Пламен ти е отговорил подробно.

Аз лично, ако имам съмнения в сегашния си диск, бих го клонирал на ново SSD и ще го оставя за архив в чекмеджето.

преди 26 минути, JKirilov написа:

Не си отговорил на въпроса ми.

Иначе Пламен ти е отговорил подробно.

Аз лично, ако имам съмнения в сегашния си диск, бих го клонирал на ново SSD и ще го оставя за архив в чекмеджето.

Клонирането понякога е много удачно и лесно, но малко трудно става да смениш OS-a от 7 на 8 или 8.1.

От гледна точка на крипто вирусите, както и това лаптопа да е по-издръжлив на сътресения, аз лично бих поместил стария диск в 2,5" кутия и да го ползвам само при нужда.

Но разбира се обема на новия диск трябва да ми е достатъчен за текущото ползване, без излишни стари архиви и т.н.

• Автор

А ако искам да използвам отделно записвачката, мога ли да я свържа чрез някакъв кабел през USB-то? Дали се продават такива готови кутии с кабел?

• Автор
преди 19 часа, JKirilov написа:

Така ще си спестиш някои бъдещи терзания! Иначе няма проблем - действай.

Не разбрах въпроса - защо ми е Windows 8 или защо ми трябват Windows 7 и 8 едновременно. Отговорих, че смятам да оставя само една ОС и конкретно Windows 8.1 (не точно както съм посочил по-горе "Windows 8"). Реално до сега винаги съм използвал само 7-ца и съм много доволен, но реших с нов хард да пробвам нова ОС, за която има много добри отзиви и препоръки.

• Автор
преди 10 часа, plamen_petrov_80 написа:

Добре е да сложите 8.1, а не 8.

Свалете диска с W7.

Поставете новия диск, инсталирейте W8.1 от DVD - по-лесно е, ако не от USB.

Добре е да знаете дали ще правите UEFI инсталация или не, GPT диск или MBR.

Преценете как да разделите диска - ако е SSD - предполагам ще го оставите като един цял дял (той W8.1 ще си направи необходимите му).

Направете ъпдейт на системата, драйвери, програми, настройки - всичко.

Изключето го и махнете оптиката и сложете диска с W7.

Ако не се появи автоматично - погледнете какво става в управление на дисковете.

Добре е в някакъв момент да имате image на работещата OS.

Без да знам обемите на дисковете, софтуера който ще се слага и обема на вашите файлове, не мога да предложа нищо по-конкретно като идея.

Благодаря, това е достатъчно подробно обяснено!

преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Клонирането понякога е много удачно и лесно, но малко трудно става да смениш OS-a от 7 на 8 или 8.1.

От гледна точка на крипто вирусите, както и това лаптопа да е по-издръжлив на сътресения, аз лично бих поместил стария диск в 2,5" кутия и да го ползвам само при нужда.

Но разбира се обема на новия диск трябва да ми е достатъчен за текущото ползване, без излишни стари архиви и т.н

Всъщност вместо да въртя сложни комбинации, може би така е най-добре и най-кратко и стабилно - да сложа стария диск в кутия и при нужда да го използвам (така си запазвам и записвачката). В новия хард ще инсталирам пак Windows 7. Основната причина поради която исках да превключа на по-нова версия ОС 8.1, защото Windows 7 спря поддръжка и не знам по какъв начин ще се отрази. Както писах от 7-цата съм доволен и реално нямам причина да я сменям за сега (при нужда винаги мога да ъпгейдна).

Ако не е тайна:

- какъв като тип и обем е новия диск?

- какъв е обема на стария диск?

- какви са размерите на отделните дялове и колко реално са запълнени те?

• Автор
преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ако не е тайна:

- какъв като тип и обем е новия диск?

- какъв е обема на стария диск?

- какви са размерите на отделните дялове и колко реално са запълнени те?

Не е тайна:

- Новия е HDD 1TB, 7200rpm (което ми е достатъчно)

- Стария диск е HDD 500GB 7200rpm (първоначалнота идея беше да го заменя, после ми хрумна да добавя допълнително стария диск, но се връщам на първия замисъл)

- В момента размерите са: C - 65.3GB, D -400GB  - свободно пространство и на двата дяла по-малко от 1 ГБ и постоянно се запълва на 100% и трия.

Системен диск може да се запълни сам, но другия дял със сигурност ти сваляш нещо там.

За системен можеш да отделиш едни точни 100GB или 200GB (но не мисля, че има какво толкова да сложиш там).

Пренасочваш си документите към D:\, ако желаеш и слагаш файлове по десктопа него също.

Не знам как си си организирал свалянето и кога и полко го правиш, но това е другото обемно и често променящо се неизвестно.

Когато тръгнеш да си подреждаш информацията на новия диск, не я махай още от стария, копирай първо всичко, поработи малко време така и когато всичко е наред, може да се замислиш за софтуерна профилактика на стария диск - тоест да си го сложиш обратно и да пробваш 8,1 на него, после ако ти хареса лесно се прави image и се разпъва на който диск желаеш.

• Автор
преди 30 минути, plamen_petrov_80 написа:

За системен можеш да отделиш едни точни 100GB или 200GB (но не мисля, че има какво толкова да сложиш там).

100 ГБ смятам са достатъчни.

преди 35 минути, plamen_petrov_80 написа:

Когато тръгнеш да си подреждаш информацията на новия диск, не я махай още от стария, копирай първо всичко, поработи малко време така и когато всичко е наред, може да се замислиш за софтуерна профилактика на стария диск - тоест да си го сложиш обратно и да пробваш 8,1 на него, после ако ти хареса лесно се прави image и се разпъва на който диск желаеш.

👍

• Автор
преди 6 часа, JKirilov написа:

Последен съвет - клонирай!

Можете ли да ми препоръчате програма за клониране?

Реално аз ще клонирам системния дял или мога целия диск с всички дялове едновременно?

преди 13 часа, plamen_petrov_80 написа:

аз лично бих поместил стария диск в 2,5" кутия и да го ползвам само при нужда.

Разглеждам тука едно предложение, но се чудя ако пише на кутията че е за SSD, дали ще подкара и HDD диск 2,5" какъвто е моя стар хард диск?

Също там виждам 4 предложения и не знам дали мога да избера всяко едно от тях. Явно има някаква разлика между 4-те предложения, но не знам по какъв критерий да подбера (ако изобщо стават за моя HDD) кутията.

преди 22 минути, jordanp написа:

Реално аз ще клонирам системния дял или мога целия диск с всички дялове едновременно?

Само един дял може да осакати системата, т.е. да не може да стартира. В зависимост от това дали е mbr или gpt необходимте дялов може да варират от 1 до 4.
Може да се клонира целият диск.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 37 минути, DarkEdge написа:

Само един дял може да осакати системата, т.е. да не може да стартира. В зависимост от това дали е mbr или gpt необходимте дялов може да варират от 1 до 4.
Може да се клонира целият диск.

Диска ми е MBR и се сестои от 2 дяла C и D, значи е добре да ги клонирам пак като MBR?

За да може да стартира системата, трябва да се мигрират дял 1 и дял 3. Като дял 1 трябва да се маркира като активен.

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 4 минути, DarkEdge написа:

За да може да стартира системата, трябва да се мигрират дял 1 и дял 3. Като дял 1 трябва да се маркира като активен.

Фактически този скрития и дял C?

В дял D не съм инсталирал нищо.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.