Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дълготрайно съхранение на данни

Featured Replies

Здравейте,

Искам да съхраня важните си данни на възможно най-дълготрайната медия. Не съм особено в час с технологиите, но след известно ровене из интернет повечето сайтове, които намерих, препоръчват или BD-R HTL или M-DISC като най-дълголетните опции, респективно със 100-150 години и 1000 години теоретични продължителности на живот.

Искам да съхраня неща, които няма да отварям често като снимки и видео от сватби и т.н. Тоест е вероятно някои от нещата да не бъдат отваряни 10-20 години. Доколкото разбирам, външните HDD и USB устройствата не са гарантирани за по-дълги периоди и доста хора имат проблеми и след 3-5 години.

Дали тук някой може да ми даде съвет?

Не си казал какъв е обема на данните които искаш да съхраняваш?

Увеличава ли се постоянно?

Твърдите дискове са си добри и надеждни, аз лично от много години използвам само и единствено сървърни и по-издръжливи (с малки изключения), като например този от подписа ми WD BLACK,  Seagate Constelation  и изобщо дискове които са проектирани да издържат на голямо натоварване и дълги часове работа и съм доволен от тях. Вярно е че са доста по-скъпи от обикновенните, но щом става въпрос за личните ми данни - пари не жаля изобщо. Сега, кой, как, кога и след колко време ще си отиде, зависи от много фактори, но най-вече зависи как и при какви условия се съхраняват и използват, ако един диск ти работи постоянно развивайки по-високи и дори критични температури - недей да очакваш от него да издържи много.

Но най-важното е съхраняваните данни да си имаш по-няколко копия от тях на няколко различни носителя, така дори и да си отиде някой носител си спокоен че си я имаш и на друг.

преди 1 час, DarkEdge написа:

И на още 2 облака

Много е добре на облаци, но при тях е важен обема на качваната информация и от там абонамента на година. Има много сериозни облачни услуги , което значи, че трябва непременно сам да прецените кое ще ви е най изгодно и като обем и като цена. M disc е също добро решение , но при тях обема е значително по малък на диск, а при голям обем ще са ви необходими доста дискове , което определено заема място в къщи. Добрите HDD дискове, за които е писал колегата преди мен са също вариант и често се явяват най евтиният от всички. Особено, ако обема на HDD дисковете се измерва в терабайти.

Вчеа гледах някъде неограничен Google Drive за $10/м

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

И как си представяте човек(а) да дава по 10 или колкото долара всеки месец за 20-30 години за данни, които евентуално веднъж след 30г ще иска да погледне веднъж... и ако става дума за повече данни, стотици гб, само докато ги свали ще побелее (още). Да бе говорим че колкото и днес да изглеждат надеждни тези облаци, няма как да се гарантира след 20-30г дали още ще са достъпни и дали няма 10 пъти да си променят условията, вкл. да поскъпнат.

И за мен вариантите са м-дискове и/или хдд-та, поне на две места архиви.

преди 4 минути, teglicha написа:

няма как да се гарантира

За нищо на тои свят няма гаранция. По принцип като че ли най-сигурно е на голям твърд диск, който се включва само за архивиране и се прибира.

Ами аз на кого разправям 2 години, че е най добре на много терабайтов диск да си направиш архивите? Хем има място бол, хем веднаж го плащаш и забравяш.Питайте хора, съхраняващи големи масиви информация, а не 7-800 гигабайта обем. За питащият и без да е казал за обемите си от инфо, му препоръчвам твърд диск (HDD) минимум 2 терабайта, а още по добре да е 4. 

Само като инфо ще спомена. Ползвам 4 терабайта в руски облак с платен 4 годишен план. Последният изтича  септември 2021 година, като с отстъпката, месечният ми абонамент е около 2000 РУБЛИ. От там нататък смятайте колко е за 4 годишен период в български левове. А облак за 10 долара на месец както някой беше написал и най вече с неограничено качване - няма и не може да има! Можете , ако наистина сте регистриран на такъв облак спокойно да покажете абонамента му.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.