Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Навлизане на цифровите технологии в обществото. Проблем ли е това за индивида?!

Featured Replies

• Автор
преди 1 минута, lightshadowmaker написа:

Алчността, безмилостността и други са чисто човешка черта. 

И?!

Това е в следствие на цифровите технологии ли е?!

Нещо остава никакво в мисловен план ... 

преди 1 минута, iИ.дИоNд.Ni написа:

И?!Това е в следствие на цифровите технологии ли е?!Нещо остава никакво в мисловен план ... 

Не, казвам че ако човек не е зает с работа, започва да мисли глупости или да лентяйства. Работата е направила от маймуната човек.  И повечето, които имат достатъчно, за да живеят без да работят се отдават на пороците. 

• Автор
преди 2 минути, lightshadowmaker написа:

Не, казвам че ако човек не е зает с работа, започва да мисли глупости или да лентяйства.

Моля, казармени неща не ми се слушат от цивилни хора, които живеят в мир и любов.

преди 3 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Моля, казармени неща не ми се слушат от цивилни хора, които живеят в мир и любов.

Факт. Имаш пари, нямаш изпитания пред тебе си, започваш да мислиш за глупости. Да търсиш силни усещания, да се боцкаш с наркотици...
Много често всичко възвишено отива подяволите. Искаш ин, ама без ян. Бяло, ама без черно. Не може. Голям утопист си.
А ако всички имат всичко, ролята и функцията на голяма част от хората се обезсмисля. Съществуването им също.

• Автор
преди 5 минути, lightshadowmaker написа:

Факт.

Не, не е факт!!! Твое предположение е, но не е факт. 

ОК, твоя хипотеза е, но тя не стъпва върху вид математически модел, а на твои предразсъдъци.  

Не е проблем да ме наричаш утопист, но това е само в твоята глава и не се базира на вид истина, защото не ме познаваш.

ОК, твоя хипотеза е, но тя не стъпва върху вид математически модел, а на твои предразсъдъци.  

И математически модел да ти направя със статистика, пак ще е същото. Погледни рожбите на богаташчетата. Имат всичко, а правят само глупости.
Сега си представи всички да имаха всичко и да се правят на безсмъртни.

• Автор
преди 6 минути, lightshadowmaker написа:

И математически модел да ти направя със статистика, пак ще е същото.

Ако можеше, то щеше да го направиш, а не да твърдиш, че можеш и да докажеш.

Какво, не може да доказваш ли, а?!

п.п. Първо, обаче, го докажи за себе си, а не на мен!

преди 28 минути, iИ.дИоNд.Ni написа:

Какво, не може да доказваш ли, а?!

Аз от теб модел не съм видял. Изказах мнение, а ми се периш като петле. Аз смятам, че ако всеки има всичко, в много ще изкара това лоши черти наяве.

• Автор
преди 7 минути, lightshadowmaker написа:

Аз от теб модел не съм видял.

Напротив! Видял си модел на поведение!!!

И аз изказах мнение!!! Но, виждам и твоето поведение, а ти?!

Напротив! Видял си модел на поведение!!! И аз изказах мнение!!! Но, виждам и твоето поведение, а ти?!

Човеко, моето поведение е според личното настроение. Нима смяташ, че всеки ще има всичко и ще проявява алтруистични и възвишени чувства?

преди 1 час, iИ.дИоNд.Ni написа:

.

И като влезеш в магазина какво ще дадеш за храна,...?

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Автор
преди 7 часа, DarkEdge написа:

И като влезеш в магазина какво ще дадеш за храна,...?

Мисля, че Естония е решила към сегашния момент този проблем. 

Мой приятел отдавна има един лаф: Пластик, пластик, сол фантатастик. 

Разбирам, че за теб работата е в основата на живота ти. 

Разбирам, и какво имаш в предвид под "свободни хора".

Елементарните потребности за съществуване са известни. От там на сетне е мотивацията за принос към обществото. 

Когато произвеждаш нещо, то винаги остава излишък. Даваш го в някакъв фонд, той отбелязва, че ти си дал и регистрира в някаква система същото. 

Въпроса ти в "сянка" е как се прави Икономика и по-точно ще се развива същата.!? 

Наскоро един младеж ме помоли да му осигуря вид инвестиция. Попитах колко. Каза. Дадох, но му казах: За да не се чувстваш задължен да ми я връщаш, то има начин да си я заработиш. Свързано е с вид негово хоби. Обясних му за каква дейност става въпрос и на него му хареса идеята за лично участие в нея. Ако премине стойността на въпросната инвестиция, то ще му дам още. Ако нищо не направи, то считам даденото му като вид помощ, а не заем. Спрямо това как ще реализира идеята си, ще видя дали отново ще му помогна или не. 

Тук има мое кредо: Аз му вярвам! Как е спечелил доверието ми е друг въпрос.  

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

....Тук има мое кредо:....

Писано е - закон Божи/"божи" ! Ама не се разбира....

" Един за всички дава , всеки за себе си взема " - кой колкото може , според обстоятелствата.....

iИ.дИоNд.Ni ,

Цифровите технологии започнаха да навлизат в обществото още през миналия век. Ти чак сега ли се сети да ги обсъждаш, когато вече всичко е цифровизирано?... :D 

преди 13 минути, RudeBoy написа:

iИ.дИоNд.Ni ,

Цифровите технологии започнаха да навлизат в обществото още през миналия век. Ти чак сега ли се сети да ги обсъждаш, когато вече всичко е цифровизирано?... :D 

эхо планеты 😎😎

• Автор
преди 38 минути, RudeBoy написа:

Ти чак сега ли се сети да ги обсъждаш

Те, цифровите технологии, отдавна са били обсъдени в научно фантастичните романи. 

А, филма "Генерация Пи" = показа същността на миналия век. 

Не ги обсъждам, а повдигнах тема поради вид пропаганда, която със способи на миналия век се опитва да продължи "Пи системата'.

Изследвам "Зет системата". ;) Тези, които след 20 години ще владеят света.  Дали се страхуват от въведените цифрови технологии. С какво биха помогнали, за да излязат вид бумаги и ред други неща от употреба.

В Естония само две неща не може да се направят по електронен път: Едното бе да се разведеш.

А сега, след като си отворен, да видя дали ще кажеш, кое е второто, а?! :) 

на 4.07.2020 г. в 8:24, DarkEdge написа:

Всички се стремят към автоматизация и заместване на човешкия труд с машинен. Никой не говори за това как освободеният човешки ресурс ще се изхранва, след като стане безработен.

Тази зависимост е по- скоро теоретична. На практика далеч не само в България, а в цяла Европа има все по- нарастващ недостиг на работна ръка -- или квалифицирани кадри, ако предпочитате - пък, който не му се вярва нека се огледа по- внимателно, че вече не само от бившите соц. републики, ами се "внася" (с надеждата да е) работна ръка от Африка и близкия изток. Така, че твърденията как с автоматизацията хората оставали безработни, са по- скоро спекулативни. Въпроса е малко по- друг, особеността е тази, че темповете на технологичното развитие изпреварват образованието и обучението на специалисти, но че работни места има, има и още как.

• Автор
преди 20 часа, lightshadowmaker написа:

Човеко, моето поведение е според личното настроение. Нима смяташ, че всеки ще има всичко и ще проявява алтруистични и възвишени чувства?

А то, личното ти настроение, е според кое?

Аз не смятам, нито пресмятам. Не виждан и как цифровите технологии ти пречат на настроението. Да, виждам тяхното влияние върху теб, но кажи го простичко: Пречи ли ти това, че имаш дигитален образ?! Виждам, че си повдигнал даже тема, определен образ да ти бъде заличен, защо?! 

• 1 година по-късно...
на 4.07.2020 г. в 7:38, dioib написа:

Все повече цифровите технологии навлизат в обществото ни. В много хора се поражда нов вид страх, свързан с масовото оглупяване на индивидите. 

Така ли е или не?!

Цифровите технологии са частен случай на технологиите като цяло. Не са принципно по-различни. Те не водят до оглупяване, а могат да доведат до пристрастяване. Удобствата, които технологиите предлагат водят до икономия на сили и освобождаване на свободно време, но от отделния човек си зависи как ще оползотвори тези двете.

Техническият прогрес не е дело на хората и този бум в последните години идва да предизвика една определена промяна в мисленето. Но както в миналото всяка една религия е била изопачена, същото се случва и с науката Стремежът към власт, пари и лична изгода постепенно подчиняват чистата наука на икономическата и социална действителност. За влиянието на технологиите върху обществото, икономиката (примерно свръхпроизводството и свръхпотреблението, които пораждат) може да се говори много. Темата обаче предполагам е за влиянието в по-индивидуален план. 

Това, че технологиите в някои отношения заменят човешкия фактор, наистина може да доведе до нежелание в човека да преодолее свързаните с това свои неумения. Но това като че ли са по-прости и по-скоро механични дейности. Калкулаторът смята бързо с големи числа, но това е механическо действие, което не е особено сложно. Всички компютерни програми са хиляди (да не кажа милиони) пъти по-прости от случващото се в нас. Просто ние си нямаме представа какво стои зад всяка наша дори и изглеждаща ни най-елементарна функция. 

Да, в компютъра може да събереш информация, която да ти е на разположение. Но това също е просто механично съхранение на знание. Както и при книгите. Дали е нужно човек да знае нещо, което при необходимост може да прочете? Или е достатъчно да знае къде да намери нужната информация при необходимост и как да борави с нея? А в паметта си да задържа само най-същественото и необходимо.

Ще предложа една от страните на усъвършенстването на технологиите, влияеща на обществото и индивида: резултатите от знанието стават все по-достъпни "наготово", "с едно натискане на копче".

Тава не е добре в смисъл на не обходима необходимост от развитие на индивида.

Наготово всеки "може", дйет са вика, но един древногръцки натур-философ само с помощта на пръчка, метър и знания е изчислил диаметъра на Земята с точност, достатъчна за успешно извеждане на тяло в околоземна орбита при знание на силата на тежестта и съпротивлението на въздухта (не, че това е целял, мисля де :) ).

Току-що писах това на мой приятел:

Все по-често изключвам, при възможност, "умните" функции на "умните" устройства.

Умни са за безнадеждно тъпата гмеж.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.