Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с лаптоп Asus F5 - Black Screen

Featured Replies

Здравейте, колеги!

На скоро родителите ми дадоха техен стар лаптоп Asus F5 закупен през 2009 година и използван до 2014г. 

Първоначално лаптопа стартира и ми показа още от началото само черен екран. Оставих го 5мин. да вдигне температура и сам потръгна и стартира. Направих профилактика(почистване и добавяне на нова термопаста на CPU и GPU.) Почистване на плочките на  RAM паметта с Brake Cleaner, както и слотовете.  След това го преинсталирах на Windows 7 64bit и всичко си беше наред. 

Въпреки всичко това още от самото начало лаптопа не записваше датата и часа - нито в BIOS, нито и в ОС. Знаех от къде е проблема - плоската батерия.

Разглобих лаптопа на цяло - бавно и много внимателно. Смених старата плоска батерия с нова и върнах всичко обратно, както трябва(всички кабели свързани и няма нищо скъсано и счупено, защото не разглобявам за първи път лаптоп или декстоп машина. )

Както споменах върнах всичко на мястото и не иска да стартира. Като го стартирам - черен екран и не показва нищо повече. 

Всичко прегледах - RAM, HDD и т.н. Всичко работи, но продължава да дава черен екран.

Направи ми впечатление, че чипсета на дъното на лаптопа прегрява. 

Попитах едно момче, което също като мен се занимава с компютри от доста години. Погледнах ме го и ми спомена, че чипсета е изгорял, но аз не съм много съгласен с него. 

Това е общо взето всичко. 

Дайте съвет и си изкажете мнението по темата.

Съжалявам, ако съм забравил нещо да добавя.

Благодаря за вниманието! 🙂

Чипсета охладител има ли?

Ако има ти свалял ли си го?

Спрян работещ лаптоп, разглобен за смяна на батерия на дъното - кога точно изгаря чипсета?

Освен първия път когато не е тръгнал веднага, друг път правил ли е този проблем?

По-голям шанс има да е проблем с видео чипа.

преди 3 минути, plamen_petrov_80 написа:

...кога точно изгаря чипсета?

Може и много по-рано!

Изгаря точно ... когато му дойде времето!

• Автор
преди 17 минути, plamen_petrov_80 написа:

Чипсета охладител има ли?

Ако има ти свалял ли си го?

Спрян работещ лаптоп, разглобен за смяна на батерия на дъното - кога точно изгаря чипсета?

Освен първия път когато не е тръгнал веднага, друг път правил ли е този проблем?

По-голям шанс има да е проблем с видео чипа.

1.Чипсета охладител НЯМА! Знам, че звучи странно, но няма. Охлажда се чрез задния панел. Има отвори, ако така мога да се изразя. Ако не вярваш провери. 

2.Преди не е правил този проблем.

3.За видео чипсета съм съгласен!

преди 28 минути, Марио Проданов написа:

Здравейте, колеги!

На скоро родителите ми дадоха техен стар лаптоп Asus F5 закупен през 2009 година и използван до 2014г. 

Първоначално лаптопа стартира и ми показа още от началото само черен екран. Оставих го 5мин. да вдигне температура и сам потръгна и стартира. Направих профилактика(почистване и добавяне на нова термопаста на CPU и GPU.) Почистване на плочките на  RAM паметта с Brake Cleaner, както и слотовете.  След това го преинсталирах на Windows 7 64bit и всичко си беше наред. 

Въпреки всичко това още от самото начало лаптопа не записваше датата и часа - нито в BIOS, нито и в ОС. Знаех от къде е проблема - плоската батерия.

Разглобих лаптопа на цяло - бавно и много внимателно. Смених старата плоска батерия с нова и върнах всичко обратно, както трябва(всички кабели свързани и няма нищо скъсано и счупено, защото не разглобявам за първи път лаптоп или декстоп машина. )

Както споменах върнах всичко на мястото и не иска да стартира. Като го стартирам - черен екран и не показва нищо повече. 

Всичко прегледах - RAM, HDD и т.н. Всичко работи, но продължава да дава черен екран.

Направи ми впечатление, че чипсета на дъното на лаптопа прегрява. 

Попитах едно момче, което също като мен се занимава с компютри от доста години. Погледнах ме го и ми спомена, че чипсета е изгорял, но аз не съм много съгласен с него. 

Това е общо взето всичко. 

Дайте съвет и си изкажете мнението по темата.

Съжалявам, ако съм забравил нещо да добавя.

Благодаря за вниманието! 🙂

Забравих да отбележа, че до преди малко ми хрумна на ума - да тествам лаптопа като го свържа към монитора.

За жалост и там няма видео сигнал! Черен екран и това е.

Това е стара машина. Провери отново дали си сглобил всичко както трябва. Освен това като я включиш виж дали охладителят се загравя бързо. Може да е пробит. А може и да е изгорял чипсета, нищо чудно. Но така от разстояние никой не може да каже какво се случва.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

Това е стара машина. Провери отново дали си сглобил всичко както трябва. Освен това като я включиш виж дали охладителят се загравя бързо. Може да е пробит. А може и да е изгорял чипсета, нищо чудно. Но така от разстояние никой не може да каже какво се случва.

Ако искаш вярвай - отворих го над 10 пъти като идиот и проверих. Всичко е свързано, a към охладителя не загравя бързо. Чака CPU да вдигне към 50-60 градуса и тогава започва да работи. 

преди 6 минути, Марио Проданов написа:

Ако искаш вярвай - отворих го над 10 пъти като идиот и проверих. Всичко е свързано, a към охладителя не загравя бързо. Чака CPU да вдигне към 50-60 градуса и тогава започва да работи. 

Като гледам спреят който използваш не е за печатни платки. Ползвал ли си такова нещо преди?

Емо - няма нужда от много разсъждения за „след“! Виж - човека си пише

преди 48 минути, Марио Проданов написа:

Първоначално лаптопа стартира и ми показа още от началото само черен екран.

Разбирам, че преди това не е отварян!

Явно чипсета си е „бил готов“!

Решението - за части или за рециклиране!

• Автор
преди 8 минути, jhoro написа:

Емо - няма нужда от много разсъждения за „след“! Виж - човека си пише

Разбирам, че преди това не е отварян!

Явно чипсета си е „бил готов“!

Решението - за части или за рециклиране!

За жалост на там отива работата. За части ще го ползвам. 

Първия път си свалял охладителя, сега за смяна на батерията вероятно не си го правил, преди да се откажеш напълно - свали още веднъж охладителя и прегледай кристалите на CPU и GPU дали са здрави. Сложи малко паста и пробвай отново. Може да пробваш без новата батерия също, без памет, само с една плочка на различни слотове, без диск и т.н.

преди 24 минути, Марио Проданов написа:

За жалост на там отива работата. За части ще го ползвам. 

Еми ...

преди 13 минути, plamen_petrov_80 написа:

...

Само се чуй!!!

„Първия път си свалял охладителя“ - не, първия път е захранил машината и е натиснал „старт бутона“. Каза се - чипсета няма охладител!
„свали още веднъж охладителя и прегледай кристалите на CPU и GPU дали са здрави“ - също, и кристалната топка!
„Сложи малко паста и пробвай отново.“ - паста за зъби или „паста - макарони“?
„Може да пробваш без новата батерия също, без памет, само с една плочка на различни слотове, без диск и т.н.“ - а без дънна платка ... може ли? Щото както автора казва - ще може и „без лаптоп“!

Чувам се!

Каква е алтернативата му, просто да се откаже?

От написаното аз разбирам, че е отварял лаптопа два пъти, ако беше сменил батерията първия път дали лаптопа щеше да работи сега? А ако не го беше отварял и си работеше така отново ли щеше да е счупен днес?

Понякога е по-добре да се пробва без повреден/съмнителен компонент от колкото с такъв - няма по-трудно нещо от диагностиката, а диагностика от разстояние още по-трудно, въпреки това имам успешно решени хардуерни проблеми извън границата на нашата държава без да съм напускал България, инсталация на Windows съм правил със SMS към човек който не е правил никога това и за 20 минути съм успявал да науча 13 годишно момиче само  да си преинсталира Windows-a. И това са факти, защото вече се е случило.

Когато поровеждаш комуникация с някого винаги ли се обръщаш към него със званието му и пълните му имена - измислено е да се съкращава информацията - така, че няма нужда да обяснявам на човек който е разглобавал компютри дали пастата е за зъби или за обувки, той ако иска може да си мисли за "суха паста" с ягодов пълнеж.

Трябва да се изхожда от контекста, а не пряко! По-голям шанс има да кажеш/напишеш една дума (или дори само буква която да промени цялото значение) грешно от колкото да объркаш целия пост.

Мога да си пиша още много, но няма смисъл. В момента важното е дали ще работят като цял лаптоп тези части или евентуално ще карат втори живот другаде. Винаги първото е за предпочитане.

Хубав ден на всички и късмет!

• Автор
преди 20 минути, plamen_petrov_80 написа:

Първия път си свалял охладителя, сега за смяна на батерията вероятно не си го правил, преди да се откажеш напълно - свали още веднъж охладителя и прегледай кристалите на CPU и GPU дали са здрави. Сложи малко паста и пробвай отново. Може да пробваш без новата батерия също, без памет, само с една плочка на различни слотове, без диск и т.н.

Пробвах това още преди няколко дни, но за кристалите на процесора и графичната карта не съм обърнал внимание. 

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Чувам се!

Каква е алтернативата му, просто да се откаже?

От написаното аз разбирам, че е отварял лаптопа два пъти, ако беше сменил батерията първия път дали лаптопа щеше да работи сега? А ако не го беше отварял и си работеше така отново ли щеше да е счупен днес?

Понякога е по-добре да се пробва без повреден/съмнителен компонент от колкото с такъв - няма по-трудно нещо от диагностиката, а диагностика от разстояние още по-трудно, въпреки това имам успешно решени хардуерни проблеми извън границата на нашата държава без да съм напускал България, инсталация на Windows съм правил със SMS към човек който не е правил никога това и за 20 минути съм успявал да науча 13 годишно момиче само  да си преинсталира Windows-a. И това са факти, защото вече се е случило.

Когато поровеждаш комуникация с някого винаги ли се обръщаш към него със званието му и пълните му имена - измислено е да се съкращава информацията - така, че няма нужда да обяснявам на човек който е разглобавал компютри дали пастата е за зъби или за обувки, той ако иска може да си мисли за "суха паста" с ягодов пълнеж.

Трябва да се изхожда от контекста, а не пряко! По-голям шанс има да кажеш/напишеш една дума (или дори само буква която да промени цялото значение) грешно от колкото да объркаш целия пост.

Мога да си пиша още много, но няма смисъл. В момента важното е дали ще работят като цял лаптоп тези части или евентуално ще карат втори живот другаде. Винаги първото е за предпочитане.

Хубав ден на всички и късмет!

Ще те коригирам - не съм отварял лаптопа 2 пъти, а повече! 

Лаптопът го стартирам без батерия и прави същия проблем. И още нещо! Батерията на лаптопа работи, тъй като след преинсталация обърнах внимание, че работи и се зарежда. 

Разбирам какво се опитваш да кажеш. 

на 22.07.2020 г. в 15:19, Марио Проданов написа:

Оставих го 5мин. да вдигне температура и сам потръгна и стартира.

Да не е дизел? ;)

Не е трябвало да сменяш

на 22.07.2020 г. в 15:19, Марио Проданов написа:

старата плоска батерия

Щеше да си работи...

• Автор
на 25.07.2020 г. в 1:44, JKirilov написа:

Да не е дизел? ;)

Не е трябвало да сменяш

Щеше да си работи...

Имаше нужда да се смени плоската батерия, защото не записва датата и часа в BIOS, а камо ли да записва в ОС. 

Лаптопът е разглобен и се ползва на части!

Затварям темата! :)

преди 7 часа, Марио Проданов написа:

да записва в ОС

Това е глупост някаква...

А че в BIOS няма вярна дата не пречи на работата, т.е.

на 25.07.2020 г. в 1:44, JKirilov написа:

Щеше да си работи...

Но щом за части е по-важно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.