Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Търся моторче за касетофон

Featured Replies

• Автор
преди 4 часа, AGD написа:

Знаех си, че ще дойдеш на моя.....

Не съм го отричал като вариант ако не намеря ляво..., само, че отначало ми се видя въртел да прорязвам корпуса от другата страна, за да се завърти плаката на 180гр. 

Сега просто обърнах платката с елементите нагоре и изводите излизат в същият прорез на корпуса, само капачето не може да се затвори, ще бъде открито...

• Отговори 53
  • Прегледи 6,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

на 4.08.2020 г. в 1:30, Kibik написа:

Сега просто обърнах платката с елементите нагоре и изводите излизат в същият прорез на корпуса, само капачето не може да се затвори, ще бъде открито...

Дяволът с моторчето се оказа, че не е толкова черен, жалко, че без да проуча схемата се заех да търся оригинолно/ляво/двускоростно...и бавно/постепенно стигнах до истината.

Както казах, обърнах платката на едно дясно и стана ляво въртящо, настроих на слух.

Добре е, че разбрах защо се е повредило моторчето , но ми отне време да оправя проблема...голямо разглобяване.

При спиране и тръгване на тока, машината тръгва в DEMO режим (по дисплея скачат разни надписи), защото часовника не е сверен,  всички платки са захранени и моторчето на касетофона въртеше постоянно, което ми се видя нередно. Така то е въртяло дълго/постоянно, докато е износило четките, вероятно е окъсило/спряло и повредило и чипа...

Добре, че имам ел. схеми и схема на платките/елементите, иначе едва ли щях да се справя.

Моторчето се управлява от два транзистора, а първият от чипа/процесора. Първият транзистор имаше утечка и държеше отпушен вторият транзистор постоянно и моторчето въртеше винаги след изключване на щепсела и повторно включване, ако не се свери часовника и се изключи от бутона ръчно, при което влиза в стендбай режим и е захранен само приемника на дистанционното, платките не са. Без надзор и сверяване на часовника и ръчно изключване, винаги оставаше в DEMO режим и всичко захранено.

Очевидно джапонците не са допускали, че може да спира тока и са го оставили така, вместо да тръгва в стендбай режим...

Наложи се пълно разглобяване, защото транзисторите бяха на най-недостъпното място на лицевата платка. Трябваше да свалят пластмасови крепежи,  основната платка със захраването, мини дисковото устойство, CD устройство и накрая лицевата платка...

Първият транзистор беше SMD и с вграден базов и E-C резистори, та не можеше да се измери с омметъра. Навързах платките разглобени, захраних и с измерване на напреженията открих проблема. Замених транзистора с обикновен ключов 2T3604 , сложих външно резисторите и заспа...

Все пак реших като не се използва да стои изключено от мрежата.

Благодаря на всички, които взеха участие в дискусията!

11.jpg

22.jpg

33.jpg

Радвам се, че си успял, мислиш логично и ръцете ти не са пъхнати... ! ;)

Но никъде не виждам да си написал

преди 1 час, Kibik написа:

моторчето на касетофона въртеше постоянно

и/или

преди 1 час, Kibik написа:

машината тръгва в DEMO режим (по дисплея скачат разни надписи), защото часовника не е сверен

което щеше да изясни всичко!

Слушай сега с кеф. Може и Кидика! :)

• Автор
преди 7 часа, JKirilov написа:

Радвам се, че си успял, мислиш логично и ръцете ти не са пъхнати... ! ;)

Но никъде не виждам да си написал

и/или

което щеше да изясни всичко!

Слушай сега с кеф. Може и Кидика! :)

Тези неща ги установих когато направих/монтирах моторчето, преди нямаше как да знам без да го свържа.

Иначе някакви знания, екипировка, сръчност имам, но не изкарвам кинти с тях, само за собствено удовлетворение си правя/ремонтирам техниката за мен.

За слушането..., бях казал, че от години не бях го пускал, защото живея в Англия, а и ми е минало времето..., но ме дразни когато нещо не ми работи... :)

Кидика, Пешо Мъката..., съм ги слушал в ерата на VEF206  и Selena..., но и забранените тогава станции. Имах и от първите лентови, 4 пистови Grundig, преди да стане Unitra. По-късно махнах платката с лампите и направих транзисторна по схeма на Teac и индикаторни стълбици с микро лампички, когато още нямаше свето диоди и чипове за управлението им... Все още работи, но не  е пускан 30г, та може ремъкът да е заминал... :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.