Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Пропускаш 4 броя завъртяни на 90 градуса - тези в дясно от радиатора на чипсета - аз тези ги видах веднаха и мислех, че са 4, но после видях на голямата картинка, че имаш още два - тези който ползваш. Не ти ли прави впечатление защо са SATA 4 и 5? Къде са SATA 0,1,2 и 3?

Даже не съм обърнал внимание на тия 90 градусовите :D а съм го отварял бая пъти да го изчиствам,мислех че са само 2 сата порта,тия дето си ги ползвам,утре май пак ще го отворя да погледна :D Егати от 3 години го имам,и не знаех че са 6,мислех че са само 2.

преди 1 минута, Евгени Богданов написа:

Даже не съм обърнал внимание на тия 90 градусовите :D а съм го отварял бая пъти да го изчиствам,мислех че са само 2 сата порта,тия дето си ги ползвам,утре май пак ще го отворя да погледна :D Егати от 3 години го имам,и не знаех че са 6,мислех че са само 2.

Значи да обобщим, аз - ИДИОТА, ти предлагам глупав вариант с два механични диска от по 2TB + голямо SSD. После най-безсрамно ти задавам лични въпроси и те разпитвам за твоя хардуер във вас (за което толкова сол съм изял, че мога да стана износител на сол), споря с теб ... и накрая ти решавам проблем който дори не знам, че имаш.

• Автор

А никъде не съм казвал че си идиот,нито пък съм видял спор :D Но да прав си че ми реши проблем,дето даже не знаех че го имам :D  Ама то и аз съм си идиот де,че толкоз не съм го и погледнал :D Иначе колкото до голямото SSD,просто мисля че няма да ми е нужно,дори в момента със 120гб имам около 40гб свободни,иначе е хубаво някой модератор да поразчисти спама на определен човек тука в тая тема.

А тогава SSD-то защо ще го сменяш?

За максималния бюджет:

https://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=84099

или

https://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=71389

иначе може и това:

https://outmax.bg/dmz/index.php?_a=viewProd&productId=86495

преди 25 минути, Евгени Богданов написа:

SSD то ще го сменям,защото вече си отива :D

Проблеми прави ли ти? Колко точно си е заминало?

Казваш, че имаш 40GB свободни на него, а реално с какви темпове го натоварваш/износваш?

Crystal DiskInfo - какво казва, а неговия софтуер?

• Автор

Диска реално е над 4 години и отгоре,с програми не съм го гледал,но започна да прави номера при bootването,не всеки път го отчита,зацепва,скорост на износване не знам,правя различни неща като цяло,а и мисля че е време за ъпгрейд, за това и ще ги сменям,ама от всички предложения вече се обърках тотално,като цяло както казах SSD то ще си е за Windows и браузърите му(гледам доста оналайн видеа и клипове) а HDD то ще си е за снимки,музика,филми,игри и прочие неща,та като цяло за това търся 240gb SSD и 4Tb HDD,до 350лв,по горни като цяло не ми трябват.

Аз първо бих проверил състоянието на диска, смяна на кабел, порт и т.н.

След като говориш за износване - колкото по-голям диск вземеш и по малко го запълваш, толкова по-дълго ще издържи - това казано много глобално. Иначе всеки диск си има данни какъв обем може да се запише на него и ти знаеш горе долу какъв обем държиш постоянно там, както може да видиш за 1 месец какъв трафик правиш на диска.

Всичко това което гледаш online мисля, че си минава през твоето SSD - много лесно можеш да провериш.

Ако искаш да минеш най-тънко и изобщо не ти пука:

120

http://nikem-bg.net/computer-components/SILICON-POWER-SATA-SSD-A55-128GB-TLCSP128GBSS3A55S25/

http://nikem-bg.net/computer-components/Addlink-SSD-S20-120GB-SATA3-3D-NAND-510-400-MB-s-ad120GBS20S3S/

http://nikem-bg.net/computer-components/Crucial-BX500-120GB-3D-NAND-SATA-2.5-inch-SSD-CT120BX500SSD1/

240

http://nikem-bg.net/computer-components/Crucial-BX500-240GB-3D-NAND-SATA-2.5-inch-SSD-CT240BX500SSD1/

http://nikem-bg.net/computer-components/Kingston-SSD-240GB-A400-SATA3-2.5-7mm-SA400S37-240G/

Другите вече ги знаеш, но аз A-Data SU630-650 не бих взел.

Повече бих помислил за механичния диск - защото OS се възстановява за минути на нов носител, но данните трудно се събират или създават отново.

Без да търся, просто благодарение на вид "изкуствен интелект" ми излезе (реклама бе) това, после с малко усилие и това ...

п.п. Идеята е, преди да си поръчваш от "тук", разгледай какво има и на "вън" и как са цените. Да, за някои неща не си заслужава чакането или разликата в цената е минимална, но определено си има смисъл поне да видиш с колко се "набутваш" ... Някои неща "тук" са четири пъти по-скъпи. ;) 

Успех!

преди 17 часа, Евгени Богданов написа:

да прави номера при bootването

п.п Въпросните може да нямат нищо общо с "износването" на SSD ... хм ... аз лично се чудя какво точно му се износва на вид чип, но все пак по теория е възможно към него да отиват други ел. параметри неподходящи за вид "кондензатори" и т.н. ел. компоненти в кристала от който е изграден чипа ... 

преди 3 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Без да търся, просто благодарение на вид "изкуствен интелект" ми излезе (реклама бе) това, после с малко усилие и това ...

п.п. Идеята е, преди да си поръчваш от "тук", разгледай какво има и на "вън" и как са цените. Да, за някои неща не си заслужава чакането или разликата в цената е минимална, но определено си има смисъл поне да видиш с колко се "набутваш" ... Някои неща "тук" са четири пъти по-скъпи. ;) 

Успех!

п.п Въпросните може да нямат нищо общо с "износването" на SSD ... хм ... аз лично се чудя какво точно му се износва на вид чип, но все пак по теория е възможно към него да отиват други ел. параметри неподходящи за вид "кондензатори" и т.н. ел. компоненти в кристала от който е изграден чипа ... 

Само да попитам - този 4TB диск - 2,5" или 3,5" е?

Мисля прекалено много се тревожите за живота на дисковете. Няма вечни неща така и за носителите на информация е нужна регулярна подмяна, ако искате да сте спокойни за вашите данни . Мисля , че "обикновенните" дискове електро-механичните такива, когато не се ползват за системни, не са част от някой RAID масив и се ползват основно за съхранение на накаква информация, то живота им /правилното функциониране/ се удължава осезаемо. Така комбинацията от SSD за системен диск и за програми в комбинация с електро-механичен за данни би изкарал спокойно минимум 5г. без притеснения , като реално може и много повече. Да има много фактори , които биха повлияли за състоянието им, като за електро-механичният диск е колко често и като обем се записват, четат файлове, колко често се дефрагмантират дисковете, дали се ползва качествено захранване в PCто /знаем , че големите пулсации в линиите му разказват играта бързо/, в нормални термални условия ли се намира и т.н. и т.н.

Като заключение мисля , че всеки трябва сам да си прецени какво да купи съобразно собствените нужди по цена/обем/гаранция/пърформънс и да наблюдава състоянието им , като не се чака дълго време за подмяната им при поява на сериозни белези за износване и некоректна работа.

преди 8 минути, profan4o написа:

А уж размера нямал значение. 😁. По снимките е 3.5. Явно в заглавието е объркано.

В заглавието е 2,5" в описанието 3,5".

Веднъж на снимките е 3,5" после 2,5".

Гледах поне едно видео на което е отново 2,5" ..

Определено не ми е ясно какво точно бих получил ...

• Автор

Е не знам,но до като си говорихме по тая тема,моето SSD отиде в небитието :D Нито биоса го отчита,нито и за външен хард,явно 4 години живот му бяха добре :D :D :D Сега до като поръчам новите,временно ще карам с HDD,ама мъкаа :D

преди 6 часа, iИ.дИоNд.Ni написа:

Успех!

Alibaba е сайт за търговците,от там не можеш да пазаруваш на дребно,а в количества,за на дребно е aliexspres

А с друг кабел и на друг порт пробва ли?

Смяна на захранващия кабел също! И проверка на контактните повърхности на буксите на диска!

Точен модел?

Ти изобщо погледна ли му SMART статуса?

• Автор

И кабели и всичко,че даже и с приставка за външен го пробвах,дето други хардове си бачкат и ги отчита,вече не мога да дам модела,просто го изхвърлих :D беше нещо A Data 120gb ама кво бе другото не помня.Не ми пречи честно казано,на него нямаше нищо освен Windows и браузъри.Aма сега скоростта при OS то си е доста осезаемо бавна.

преди 1 минута, Евгени Богданов написа:

И кабели и всичко,че даже и с приставка за външен го пробвах,дето други хардове си бачкат и ги отчита,вече не мога да дам модела,просто го изхвърлих :D беше нещо A Data 120gb ама кво бе другото не помня.Не ми пречи честно казано,на него нямаше нищо освен Windows и браузъри.Aма сега скоростта при OS то си е доста осезаемо бавна.

И къде го хвърли?

Не си познаваш дъното, не си познаваш диска ... срамота.

• Автор

Дъното просто не съм се заглеждал,не го отварям всеки ден да го изучавам :D  А и не виждам смисъл да помня неща,който са били закупени преди 4 години,още повече че на тях не държа важна информация,а диска,диска замина в контейнера,къде другаде да иде :D Тва са просто консумативи в крайна сметка,за какво ми е да ги помня и гледам като си вършат работата.

преди 25 минути, Евгени Богданов написа:

Е не знам,но до като си говорихме по тая тема,моето SSD отиде в небитието :D Нито биоса го отчита,нито и за външен хард,явно 4 години живот му бяха добре :D :D :D Сега до като поръчам новите,временно ще карам с HDD,ама мъкаа :D

Хубаво е да знаем точен модел на SSD за да знаем и ние какво да избягваме моля иначе са хвърлени думи в пространството !

• Автор
преди 45 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Хубаво е да знаем точен модел на SSD за да знаем и ние какво да избягваме моля иначе са хвърлени думи в пространството !

:D Добре че пазя касовите бележки(заради гаранцията уж) SSD то е ADATA Premier SP550 120gb 2,5 Sata 6gb/s

преди 16 минути, Евгени Богданов написа:

:D Добре че пазя касовите бележки(заради гаранцията уж) SSD то е ADATA Premier SP550 120gb 2,5 Sata 6gb/s

Благодарско за инфото ! Диска има и итикет уж, но е хубаво да се знае от потребителите на модела какво би ги очаквало. Аз не изключвам и други фактори , кото са изиграли лоша роля в неговата кончина, като захранване, OS, температурни условия !

• Автор
преди 28 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Благодарско за инфото ! Диска има и итикет уж, но е хубаво да се знае от потребителите на модела какво би ги очаквало. Аз не изключвам и други фактори , кото са изиграли лоша роля в неговата кончина, като захранване, OS, температурни условия !

Moже,но както казах по горе,диска е в контейнера,няма как да го видя от него :D  А и 4 години,поне според мен си е добър срок,още повече че е спирал,само когато тока спре,и в началото докато си взема UPS,е получавал резки спирания от премигвания на тока,но все пак си е консуматив,за това и не държах нищо важно на него. А може би просто си му е дошло времето,нищо не е вечно,едно и също нещо може да изкара и 10 години,може и 1,на късмет си е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.