Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

RQ: Програма за сканиране на hardware

Featured Replies

Търся някаква свястна програма, която да сканира хардуера и да показва дали има грешки в него. Благодаря!

• Автор

Какво иам да разбираш, аз съм го написала както трябва - за спай си имам в изобилие, трябва ми за хардуер...... Защото пц-то ми започна само да се изключва, искам да проверя дали всичко му е наред вътре sad.gif тъй като няма вируси и спайове....

Нещо немга да те разбера грешки или spyware?Ако е за spyware етолинк ако не е spyware поясни, че не те разбирам.

Приятелю, за какъв SPYWARE има смисъл да се сканира HARDWАRЕ-a??? :wors:

За SPYWARE се сканира операционната система и по-точно системните файлове на ОС и регистъра.

Човекът мисля неточно е изразил питането си, предполагам пита за софт, който да открива конфликти при съвместната работа на инсталирания в компа HARDWАRЕ.

Трябва да призная, че такъв специализиран софт за широката публика не познавам. Ако някой знае такъв- моля да сподели - ще съм щастлив да се ограмотя.

Естествено във фирмите производителки на софтуер и хардуер има вътрешнофирмени инженерни разработки по този въпрос. :wors:

А и на практика конфликтите между различни хардуерни устройства най-често се явяват конфликти между драйверите им за връзка с ОС. Т.е. проблемът пак си е софтуерен. Въпреки високата степен на стандартизация на протоколите за комуникация на "стандартния" хардуер (който се вгражда в кутията на едно РС) с ОС, никой производител не дава гаранция за 100% съвместимост. Пък и винаги някой нов хардуер - нова видеокарта например с нов чипсет - е нещо непознато за ОС, която е излязла далеч преди да е произведен той и задължение на производителя е да напише драйвер, който да позволява коректната му работа с ОС и с другите устройства по стандарта. И най-често проблемът е там - в калпаво написани драйвери.

А и самата ОС (визирам най-вече ХР) си има вградени алгоритми за проверка на конфликти и при наличие на такива се получават голяма част от т. нар. "сини екрани на смъртта" - BSD cool.gif

... Защото пц-то ми започна само да се изключва, искам да проверя дали всичко му е наред вътре sad.gif тъй като няма вируси и спайове....

Напиши в каква ситуация започна да се изключва, след колко време след стартиране, като го включиш пак тръгва ли или не, ако тръгва зрежда ли ОС. Опиши хардуера си и ОС, дай инфо.

Най-възможната причина е прегряване и кофти захранване, но трябва още инфо за да ти помогнем. :clap:

Редактирано от cocotone (преглед на промените)

• Автор

Погледнах инфото с една програма. Ето го:

Компютър

Операционна система Microsoft Windows XP Professional

Пакет на обновление на ОС Service Pack 2

Internet Explorer 6.0.2900.2180

Компютър VALENTIN

Име на потребителя ISKRA

Домейн VALENTIN

Дънна платка

Тип централен процесор AMD Athlon XP-A, 1833 MHz (5.5 x 333) 2500+

Дънна платка ASRock K7S8X (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, LAN)

Чипсет на дънната платка SiS 748

Системна памет 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)

Тип BIOS AMI (06/25/04)

Комуникационен порт Communications Port (COM1)

Комуникационен порт ECP Printer Port (LPT1)

Дисплей

Видеокарта NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB)

3D-ускорител nVIDIA GeForce FX 5200

Монитор Philips 170C6 (17inch LCD MONITOR 170C6) [NoDB] (BZ 214598)

Мултимедия

Звуков адаптер SiS 7012 Audio Device

Съхранение на данни

Флопи-дисково устройство Floppy disk drive

Дисково устройство Maxtor 6E040L0 (40 GB, 7200 RPM, Ultra-ATA/133)

Оптично устройство MATSHITA CD-ROM CR-583 (8x CD-ROM)

Оптично устройство SONY CD-RW CRX230E

Раздели

C: (NTFS) 20002 MB (17358 MB свободно)

F: (FAT32) 19185 MB (16307 MB свободно)

Вход

Клавиатура Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard

Мишка Microsoft PS/2 Mouse

Мрежа

Основен IP адрес

Основен MAC адрес

Мрежова карта Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC

Направи ми впечетление, че ми дава, че има две видоекарти май..... Ако греша, попрвете ме :speak:

Значи пуснах го и 10-15 мин след това се изключи, някой път просто почва да се и се рестартирва но не на определено време sad.gif Единственото, което правих беше един чат в ай си кю-то..

Да и като го включа тръгва, но има някакъв проблем, защото сега съм с Класическата тема на ХП-то, като пусна другата и като стигне до Welcome screen-a не иска да стартира нищо, това ми го е правило и на други версии на Ъундоуса, не само на тази.... sad.gif

Редактирано от autumn (преглед на промените)

Търся някаква свястна програма, която да сканира хардуера и да показва дали има грешки в него. Благодаря!

Зависи точно какви компоненти искаш да провериш:

РАМ - MemTest86+ ,Windows Memory Diagnostic

CPU (процесор) - Prime95 ,PCMark05

Video - 3DMArk06

HDD - HDTune

и т.н.

Benchmarking

http://majorgeeks.com/downloads4.html

Ако искаш програма за показване на информация за хардуера ти това е друго нещо...EVENT VIEWER в WINDOWS-a е добро за следене на необичайните неща проявени от PC-то ти...

...Тип централен процесор AMD Athlon XP-A, 1833 MHz (5.5 x 333) 2500+

Дънна платка ASRock K7S8X (6 PCI, 1 AGP, 3 DIMM, Audio, LAN)

Чипсет на дънната платка SiS 748

Системна памет 256 MB (PC3200 DDR SDRAM)

...

Дисплей

3D-ускорител nVIDIA GeForce FX 5200

...

Направи ми впечетление, че ми дава, че има две видоекарти май..... Ако греша, попрвете ме :clap:

Значи пуснах го и 10-15 мин след това се изключи, някой път просто почва да се и се рестартирва но не на определено време sad.gif Единственото, което правих беше един чат в ай си кю-то..

Да и като го включа тръгва, но има някакъв проблем, защото сега съм с Класическата тема на ХП-то, като пусна другата и като стигне до Welcome screen-a не иска да стартира нищо, това ми го е правило и на други версии на Ъундоуса, не само на тази.... sad.gif

Hi, autumn,

Разбрах, че те притеснява двукратното споменаване на видеокартата ти в инфото за РС-то ти. Провери още чрез:

Десен бутон на My Computer->Properties->Hardware->Device Manager->цъкаш на плюсчето пред Display adapter.

- Ako ти покаже само една видеокарта - всичко е наред и двойното инфо за видео е просто плод на софтуера с който си го получила.

- Ако ти покаже две - едната трябва да се изтрие.

По-нататък. Така както се очертават нещата според мен проблемът може да е хардуерен, като трябва да се провери последователно

1. Да не прегрява РС-то, т.е.трябва да се отвори кутията и да се направи профилактика на вентилаторите на видеокартата, процесора, чипсета (ако той има вентилатор) и ако се вижда бавно или с прекъсвания въртене на вентилатора на захранването - и на него. Специално да се обърне внимание на термопастата за радиатора на охладителя на процесора да не се е спекла, ако да - да се смени.

Не споменаваш от кой производител е видеокартата ти FX5200. Имаше една серия внесени по едно време на Аxel дето им прегряваше без пропуск един да го наречем за по-просто "транзистор" чак до изгаряне. Ремонтът се състоеше в замяната му с нов и поставяне на малък метален радиатор върху новия, за да се спаси от прегряване. Намира се в горната част на платката много близо до планката й за захващане към кутията. При прегряване картата става неработоспособна до охлаждане и естествено следва или се налага рестарт.

2. Ако след това рестартите продължат -трябва да се гледа за подути или не дай Боже протекли кондензатори по дънната платка, както е споменал вече viharcho. Изисква се незабавна смяна, най-добре в сервиз.

3. Ако такива няма - да се сложи друго захранване - най-добре ново или почти и да се тества дали има рестарти. Ако няма - проблемът е в захранването - трябва да се отвори и диагностицира - може ли да се ремонтира или се налага замяна с ново. Най-добре - в сервиз.

4. Ако след това рестартите продължат - да се свалят всички платки от дъното, вкл. тези за памет и да се почисят с препарат за почистване на електронни елементи, вкл. слотовете, в които се поставят - най-добре в сервиз.

5. Да се следи температурата на диска, която не е желателно да превишава 42-45*.

6. Едва след цялата тази профилактика, ако проблемът продължи следва да се направят тестове на памет и процесор за установяване на евентуални проблеми, както посочва B-boy[styLe].

Ако мислиш ,че няма да се справиш сама, най-добре занеси РС на сервиз.

Не пишеш какви са температурите в стаята с РС.

Ако искаш пиши на ЛС откъде си за да знам дали мога да ти помогна по някакъв начин.

Успех! cool.gif

Пробвай програмата Everest Ultimate Edition.Дава пълен преглед на хардуера.Има и отлични тестове за CPU-то и др.Ако имаш хардуерен проблем,той ще го тчете и покаже.

Пробвай програмата Everest Ultimate Edition.Дава пълен преглед на хардуера.Има и отлични тестове за CPU-то и др.Ако имаш хардуерен проблем,той ще го тчете и покаже.

Everest Ultimate Edition е хубава програма, но не е панацея и в не малко случаи може да заблуди - особено със стойности на температури на компонентите.

А за прегряване и проблем с елементи на видеоплатката изобщо не може да помогне, за протекли кондензатори по дънната платка да не говорим. :)

Нищо лично, просто споделям личен опит за да бъда полезен. ;)

:)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.