Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Преносим Windows на USB

Featured Replies

Оффф!!! Колко разсъждения, хипотези, ограничения ...
Автора пита ...

преди 1 час, m160k написа:

Искам да си направя USB-флашка , на която да имам ИНСТАЛИРАН Windows ...

До тук - нищо страшно!

@Kolev71 - а по-полека с ГигаБайтовете! Mini Win XP от HBCD се събира на 1 GB.
На @Raze пък му е мъка с Live инсталациите. Ми ... има нещо вярно, но е от USB-конекцията, не от друго. 100 Mb/s са нищо, спрямо 3 Gbit/s `SATA revision 2.0) или 6 Gbit/s (SATA revision 3.0).

Обаче после идват нови изисквания

преди 51 минути, m160k написа:

Виждам,че има известен спор и ще доизясня. Идеята е дали може да се инсталират и работят програми на подобен вид ОС- мултимедийни, графични, игри и т.н.

Къде искаш да ги инсталираш тези програми?
Също на „USB-флашка“-та ли? Абсурд.
На вътрешния диск? А как ще работят без флашката?

преди 12 минути, m160k написа:
преди 20 минути, RudeBoy написа:

Начинът е да си отделиш един дял от диска, да му инсталираш Windows, и да организираш Dual boot. Не е сложно.

Извинявам се, че задавам може би досадно елементарни въпроси, но...
Това означава ли, че двете операционни системи ще работят абсолютно независимо, и файловете, и програмите - инсталирани, съхранени и използвани от едната операционна система в нейната среда, няма да имат никакви „допирни точки" с други, които са съхранени и използвани в другата ОС?

„Две ОС на една машина“ (Dual boot) си работят като „две ОС на две машини“ - едната не знае за другата (и обратно).

Файловете, съхраняващи данни (от всякакъв тип), ще са видими от двете ОС, но програмите ще работят само под ОС, под която са инсталирани.

• Автор
преди 6 минути, jhoro написа:

Оффф!!! Колко разсъждения, хипотези, ограничения ...
Автора пита ...

До тук - нищо страшно!

@Kolev71 - а по-полека с ГигаБайтовете! Mini Win XP от HBCD се събира на 1 GB.
На @Raze пък му е мъка с Live инсталациите. Ми ... има нещо вярно, но е от USB-конекцията, не от друго. 100 Mb/s са нищо, спрямо 3 Gbit/s `SATA revision 2.0) или 6 Gbit/s (SATA revision 3.0).

Обаче после идват нови изисквания

Къде искаш да ги инсталираш тези програми?
Също на „USB-флашка“-та ли? Абсурд.
На вътрешния диск? А как ще работят без флашката?

Е до толкова имам някакви познания и ми е  ясно,че програми работещи под Windows няма как да работят....без Windows,т.е.-без ОС на флашката.Друг е въпроса,че цялата ми идея и "гимнастика" се изясни,че е безсмислена  и въпроса общо взето приключи.

преди 4 минути, m160k написа:

Е, до толкова имам някакви познания, и ми е  ясно, че програми работещи под Windows - няма как да работят ... без Windows, т.е. - без ОС на флашката.
Друг е въпроса,че цялата ми идея и "гимнастика" се изясни,че е безсмислена  и въпроса общо взето приключи.

Без да се засягаш, ама като чета въпросите - много се замислям за „познанията ти“! Искаш да си „метнеш“ Уин-а на преносим носител и да си го разнасяш „насам-натам“ на различни машини. Има опция - взимаш еднно „нормално“ SSD, инсталираш ОС и приложен софтуер, и си го носиш. Но ще го квързваш през SATA, не през USB.
И пак не е сигурно, дали ще работи нормално, щото ... драйверите?

Пп. Когато по-горе казах „програми, работещи под Windows - няма да работят без Windows“ имах предвид ТЕХНИЯ Windows.
Ако имаш два дяла с два Windows-а - за работещия Windows - системната информация (вкл. регистрите) на другия Windows са просто „някакви данни“, а не програми!

преди 40 минути, jhoro написа:

Хайде мисли малко! Колко от механичните дискове имат такава скорост?

https://www.google.com/search?sxsrf=ALeKk00Etib1kNcVs5rQc0sN_qEUU8wHWw%3A1610737485068&ei=TecBYMvfA4zeatb1qNgJ&q=3+Gbit%2Fs+to+mb&oq=3+Gbit%2Fs+to+mb&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIJCAAQyQMQFhAeOgQIABBHOgYIABAWEB46CAgAEBYQChAeOgUIIRCgAVCTpAFYnLMBYK-2AWgCcAJ4AIABggGIAYgHkgEDMC44mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesgBCMABAQ&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwiLuv7c0J7uAhUMrxoKHdY6CpsQ4dUDCAw&uact=5

В предвид, че това е двупосочно, го делим на 2 за четене/запис съответно. Механичен диск 7200 rpm има скорост на четене около 150-160 мегабайта/секунда и това е в идеалния случай - четене на последователен файл, който е записан до към средата на диска, в края скоростите падат до под 100 мегабайта/секунда (имам 3 TB механичен диск, току-що го тествах). В предвид, че USB паметта няма подвижни части и е с добра скорост, четенето ще е много по-бързо в повечето случаи, дори и на USB 2.0.

• Автор
преди 2 минути, jhoro написа:

Без да се засягаш, ама като чета въпросите - много се замислям за „познанията ти“! Искаш да си „метнеш“ Уин-а на преносим носител и да си го разнасяш „насам-натам“ на различни машини. Има опция - взимаш еднно „нормално“ SSD, инсталираш ОС и приложен софтуер, и си го носиш. Но ще го квързваш през SATA, не през USB.
И пак не е сигурно, дали ще работи нормално, щото ... драйверите?

Пп. Когато по-горе казах „програми, работещи под Windows - няма да работят без Windows“ имах предвид ТЕХНИЯ Windows.
Ако имаш два дяла с два Windows-а - за работещия Windows - системната информация (вкл. регистрите) на другия Windows са просто „някакви данни“, а не програми!

Няма засягане.Да приемем,че нямам кой знае какви "познания",но за да уточня още повече,ще кажа,че лаптопа е Asus,закупен със "екзотичната" Endless OС и досега го използвах най-вече за сърфиране в нета,за лични и служебни нужди.А и ми допадна и свикнах като интерфейс и  манипулиране в тази среда.Предполагам,че е и по-защитена от зловреден софтуер и всякакви "атаки"(което може отново да е абсолютно грешно "познание" от моя страна).Но ми се налага да използвам някои  и други по-удобни и Windows- "инструменти" и затова беше цялата "гимнастика" с поставянето на тази тема. Затова попитах и за USB- базиран Windows,като някакъв вариант да запазя сигурност на файловете си и в същото време да използвам удобствата и на двете системи.

преди 48 минути, m160k написа:

Това означава ли ,че двете операционни системи ще работят абсолютно независимо и файловете  ипрограмите,инсталирани, съхранени и използвани от едната операционна система в нейната среда ,нама да имат никакви "допирни точки" с други,които са съхранени и използвани в другата ОС?

Да, точно това е идеята.

При включване на компютъра избираш коя ОС да стартираш, и работиш с нея, сякаш другата не съществува. Програмите, които се инсталират на двете ОС са различни, всяка ползва собствен формат, не можеш от едната да стартираш програми за другата (Wine е изключение).

Тук обаче има уговорки. Първо, ако имаш Linux, той най-вероятно е на дял в ext4 файлова система. Windows не го вижда този дял. Обаче дялът с Windows, който най-вероятно е в NTFS, се вижда от Linux, и можеш да правиш операции върху него. Например да изтриеш системни и/или скрити файлове. 

И второ, можеш да си направиш общ дял за данни (снимки, музика, видео, документи) в NTFS файлова система, който може да се вижда и ползва и от двете ОС.

преди 8 минути, m160k написа:

Няма засягане.Да приемем,че нямам кой знае какви "познания",но за да уточня още повече,ще кажа,че лаптопа е Asus,закупен със "екзотичната" Endless OС и досега го използвах най-вече за сърфиране в нета,за лични и служебни нужди.А и ми допадна и свикнах като интерфейс и  манипулиране в тази среда.Предполагам,че е и по-защитена от зловреден софтуер и всякакви "атаки"(което може отново да е абсолютно грешно "познание" от моя страна).Но ми се налага да използвам някои  и други по-удобни и Windows- "инструменти" и затова беше цялата "гимнастика" с поставянето на тази тема. Затова попитах и за USB- базиран Windows,като някакъв вариант да запазя сигурност на файловете си и в същото време да използвам удобствата и на двете системи.

Колко пък да е „екзотична“ тази Endless OS ...
Нормална дистрибуция на производни на Debian

Но щом ти трябва Уин и ако имаш място на диска - цепиш и инсталираш.
А да - и си поправяш GRUB на Endless OS. Щото Уин-а ще го „омаже“!

преди 45 минути, m160k написа:

Затова попитах и за USB- базиран Windows,като някакъв вариант да запазя сигурност на файловете си и в същото време да използвам удобствата и на двете системи.

На 2 десктопа съм го решил въпросът със запазване на сигурността на файловете , като спирам тока на 2 независими един от друг твърди диска.
Например:
-работи Уин 7 от един твърд диск а тока е спрян на втори твърд диск на който има инсталиран Линукс
- работи Пингвина а е спрян тока на Бозата и тя не съществуна не само за мен, ами и за най-големият хакер на Света, щото даже и да проникне в компютъра, няма как да пусне тока на твърдия диск на Уина, щото това става ръчно извън кутията.

Но, сега при теб е лаптоп, значи ако имаш USB 3.1 Gen 2 или USB 3.2 Gen 2 , тогава можеш да свързваш два отделни SSD M.2 с две отделни ОС инсталирани на тях. 
Значи на практика забучваш кабела на само един твърд диск едновременно към лаптопа.
Но ако имаш само USB 3.1 Gen 1 , тогава скоростта на прехвърляне на данните ще е теоретично два пъти по-бавна.
Абе чети тука да ти просветне:
https://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0#USB_3.2

И понеже темата е само теоретична, т.е. ти нищо няма да правиш, нека все пак четящите да знаят че съществува например това:

https://www.amazon.de/-/en/Wavlink-Enclosure-10Gbps-Support-Aluminum/dp/B08PF2KBSQ/ref=pd_sbs_6?pd_rd_w=gM4Bx&pf_rd_p=0abfcf2d-0fa4-4f97-a530-790971342dd2&pf_rd_r=CP3P53VZ2M91VK5WFEDA&pd_rd_r=753b1a7a-f891-4af1-86d9-26446b53fb05&pd_rd_wg=1NjTv&pd_rd_i=B08PF2KBSQ&psc=1

За линукс може да изнамериш и виртуална машина и да стартирате уиндоус , но най добре е да платите  на някой да ви инсталира уин ако разбира и да ви запази настройките на линукса или ако е някой прехвален майстор да инсталира уиндоуса и после линукса , но така ще ви изтрие всичко.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.