Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

    Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

    Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

     

Препоръчан отговор


Здравейте. Всеки път когато пусна компютъра за "първи път" ми излиза това съобщение а всичко е свързано.. В момента в който го рестартирам всичко си зарежда , но съм забелязал ,че не зарежда толков бързо уиндоулса като за SSD.
Някакви препоръки какво да проверя ? Биоса е настроен да боот-ва първо SSD-то. Samsung 860 EVO е SSD-то.


 

20210123_163215.jpg

П.С. объркал съм раздела...

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 41 минути, Антон Кръстев написа:

П.С. объркал съм раздела...

Липсва и всякаква полезна информация! И да откажеш цигарите, колата и кафето!

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Като гледам ссд-то е дал фира.

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Антон Кръстев написа:

Някакви препоръки какво да проверя

Модел на компютъра/дънната платка, за да ти кажем как да влезеш в BIOS и да провериш какви дискове се виждат и какъв е редът на проверка на дисковете за зареждане(boot order).

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Антон Кръстев написа:

Здравейте. Всеки път когато пусна компютъра за "първи път" ми излиза това съобщение а всичко е свързано.. В момента в който го рестартирам всичко си зарежда , но съм забелязал ,че не зарежда толков бързо уиндоулса като за SSD.
Някакви препоръки какво да проверя ? Биоса е настроен да боот-ва първо SSD-то. Samsung 860 EVO е SSD-то.

А дали има друг диск в компютъра, когато си инсталирвал Win ? Ако ДА, то вече премахнат ли е? Да няма някоя забравена флаш памет по USB портовете?


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Дънна платка: Msi B450 Gaming plus max
Хард диск: Samsung 860 EVO 2.5 1TB SATA3

Има хард Hitachi 500GB 16MB 7200rpm SATA2 - само за снимки ( никога не е имало windows на него)

Подредил съм боот ордъра първо да е ССД-то.
 

преди 1 час, plamen_petrov_80 написа:

Липсва и всякаква полезна информация! И да откажеш цигарите, колата и кафето!


Да вадя въжето и да се свършва освен :D
 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Можеш ли да влезеш в биоса и там да видиш дали ти излиза ссд-то?

MSI B450 Gaming Plus Fans : MSI_Gaming

Нещо такова трябва да ти излезе.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 минути, dante_99 написа:

Можеш ли да влезеш в биоса и там да видиш дали ти излиза ссд-то?

MSI B450 Gaming Plus Fans : MSI_Gaming

Нещо такова трябва да ти излезе.

 

20210123_231528.jpg

20210123_231548.jpg

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

 

преди 6 минути, Антон Кръстев написа:

 

20210123_231528.jpg

20210123_231548.jpg

Според мен три варианта са възможни.

1. Уиндоуса нещо да ти е бъгнал

2. ССД-то нещо да е дефектно(Но като гледам на биоса го изкарва)

3.Boot mode трябва да ти е само UEFI(но не съм сигурен тука)

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 8 минути, dante_99 написа:

 

Според мен три варианта са възможни.

1. Уиндоуса нещо да ти е бъгнал

2. ССД-то нещо да е дефектно(Но като гледам на биоса го изкарва)

3.Boot mode трябва да ти е само UEFI(но не съм сигурен тука)

1. Поредполагам ще направя една чиста преинсталация
2 ССД-то е на г/д половио година
3 Не съм барал нищо по тази настройка.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо SSD то чак на SATA5 порт?

Boot Mode > само UEFI

Оставаш само boot1 -  Windows Boot Manager

Запсваш и пробваш.

Вариант е да пробваш с разкачено HDD какво се случва.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Ако правиш чиста инсталация, извади SATA кабела на другия диск.

преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:

Защо SSD то чак на SATA5 порт?

Това какво значение има?

При мен M.2 диска, който е системен, го дава на последно място, но нямам подобни проблеми:

 

9IgpvJ1.png

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 9 часа, plamen_petrov_80 написа:

Boot Mode > само UEFI

А, ако диска е MBR форматиран, а не GPT без Legacy няма да тръгне. Пък и той каза, че е пипал тук. Едва ли е от това в случая.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 11 минути, Raze написа:

Ако правиш чиста инсталация

Какъв е смисълът, при положение, че става дума или за
проблемно конфигуриран BIOS
20210123_231528.jpg
тук всичко изглежда ОК
или за
повредена boot информация на диска
От заредена инсталация в конзола се изпълнява
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
bootrec /scanos

shutdown /r

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

От инсталационния там диск или флашка (каквото ползваш) отиди на Repair и пусни един автоматичен Startup Repair. Може нещо да се е омазало по MBR (или Efi bootloader-a), BCD записите:

https://www.techspot.com/guides/630-windows-8-boot-fix/

https://www.dell.com/support/kbdoc/en-bg/000124331/how-to-repair-the-efi-bootloader-on-a-gpt-hdd-for-windows-7-8-8-1-and-10-on-your-dell-pc

Сега @цър-вул ме изпревари с 50ns. :D

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Raze написа:

Това какво значение има?

Може да е физически местено, дали винаги си е било там?

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

А, ако диска е MBR форматиран, а не GPT без Legacy няма да тръгне. Пък и той каза, че е пипал тук. Едва ли е от това в случая.

Нищо не му пречи да пробва, ако не тръгне - винаги може да влезе в биос-а и да си върне настройките, нали?

Също така не е обяснено какво става ако даде рестарт на машината след като е заредила веднъж OS, софтуерен рестарт. Дори повторно палене в рамките на няколко минути след спирането му. Той казва, че има проблем единично - само при студент старт - кое е това нещо което е счупено, а след рестарт си работи добре?

преди 3 минути, цър-вул написа:

И к'во от това? BIOS си го намира и дебатът приключва

Дебат няма. С една промяна на Sata порта съм показвал как система се довежда до син екран и после как се оправя когато се постави на правилния, но това е друга тема. Кой кога и какво е правил и пипал по системата - никой от нас не знае това.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Дебат няма. С една промяна на Sata порта съм показвал как система се довежда до син екран и после как се оправя когато се постави на правилния, но това е друга тема. Кой кога и какво е правил и пипал по системата - никой от нас не знае това.

Може да се случи, ако SATA портовете са на различен 'производител' и им е нужен различен драйвер, особено ако се ползва и по-стара ОС от windows 10. Имах едно такова старо дъно, където едните SATA бяха по-бавни и  с друг контролер. Иначе това не е критерий.

Проблема може да е и от дефектно SSD, което не се отчита всеки път при включване или му трябва повече време да "захапе". Имаше в BIOS някаква опция да се променя времето за детектване на дискове, може да се пробва да се увеличи, ако има опция за това.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

А питащия с каква OS е?

Windows 10 ми е системата
 

 

преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Може да е физически местено, дали винаги си е било там?

 

Компютъра е сглобен чисто нов ( без стария хард) и от както е сглобен е там.

преди 5 часа, B-boy/StyLe/ написа:

А, ако диска е MBR форматиран, а не GPT без Legacy няма да тръгне. Пък и той каза, че е пипал тук. Едва ли е от това в случая.

Тук не зная какво е това. Стандартно инсталиране на windows 10
 

преди 3 часа, Raze написа:

Може да се случи, ако SATA портовете са на различен 'производител' и им е нужен различен драйвер, особено ако се ползва и по-стара ОС от windows 10. Имах едно такова старо дъно, където едните SATA бяха по-бавни и  с друг контролер. Иначе това не е критерий.

Проблема може да е и от дефектно SSD, което не се отчита всеки път при включване или му трябва повече време да "захапе". Имаше в BIOS някаква опция да се променя времето за детектване на дискове, може да се пробва да се увеличи, ако има опция за това.

ССД-то е със сата от дъното ( Msi )
 

 

преди 3 часа, plamen_petrov_80 написа:

Нищо не му пречи да пробва, ако не тръгне - винаги може да влезе в биос-а и да си върне настройките, нали?

Също така не е обяснено какво става ако даде рестарт на машината след като е заредила веднъж OS, софтуерен рестарт. Дори повторно палене в рамките на няколко минути след спирането му. Той казва, че има проблем единично - само при студент старт - кое е това нещо което е счупено, а след рестарт си работи добре?

Проблема е след само "студент старт" колкото и пъти да го рестатирам след това няма проблем.

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Пробвай да смениш SATA кабела, ако проблема продължава и компютъра е гаранционен, обърни се към сервиза.

 

Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване