Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Главен предпазител

Featured Replies

Здравейте! Имам следния въпрос:

Някой знае ли колко е сечението на кабелите от стълба до къщата (електромера е вътре в къщата), защото главният предпазител в момента е 16А което не стига за нищо,искам да го сменя с по голям , защото обмислям и отопление на ток,та въпроса е какъв предпазител да сложа спрямо жиците .На повечето места пише че са 6кв.мм и се слага 63А ,моля ако някой знае да ми каже колко максимално голям предпазител да сложа. И забравих сегашният предпазител е от тези старите където се завиват.

Благодаря предварително!

Важно е да се знае колко вата максимално ще черпят консуматорите на ток едновременно /бойлер, готварска печка, климатик, хладилник и т.н./. Освен това и самата инсталация трябва да е оразмерена с нужното сечение кабели до таблото с предпазители.

преди 34 минути, Petyr104 написа:

сечението на кабелите от стълба

Човек ... на моето предписание пише, че е 10 ... От къде да знаем какво е при теб?!

п.п. Скоро пусках проучване за нова къща ... Снимай поне стълба и някой може да се ориентира какво ти е сечението ... 

Успех!

п.п. Слагай един 32А ... и те ... аз съм с такъв сега на село ... даже не съм се заглеждал какво е сечението ... къщата е стара ... 

СКРИТА ИНСТАЛАЦИЯ

СЕЧЕНИЕ НА ПРОВОДНИКА
КВ.ММ
ТОК А МЕДЕН ПРОВОДНИК
220/380
ТОК А АЛУМИНИЕВ ПРОВОДНИК
220/380
1,0 14,0 3,0 kW / 5,3 kW - / - - / -
1,5 15,0 3,3 kW / 5,7 kW - / - - / -
2,0 19,0 4,1 kW / 7,2 kW 14,0 3,0 kW / 5,3 kW
2,5 21,0 4,6 kW / 7,9 kW 16,0 3,5 kW / 6,0 kW
4,0 27,0 5,9 kW / 10,0 kW 21,0 4,6 kW / 7,9 kW
6,0 34,0 7,4 kW / 12,0 kW 26,0 5,7 kW / 9,8 kW
10,0 50,0 11,0 kW / 19,0 kW 38,0 8,3 kW / 14,0 kW
16,0 80,0 17,0 kW / 30,0 kW 55,0 12,0 kW / 20,0 kW
25,0 100,0 22,0 kW / 38,0 kW 65,0 14,0 kW / 24,0 kW
35,0 135,0 29,0 kW / 51,0 kW 75,0 16,0 kW / 28,0 kW

ОТКРИТА ИНСТАЛАЦИЯ

СЕЧЕНИЕ НА ПРОВОДНИКА
КВ.ММ
ТОК А МЕДЕН ПРОВОДНИК
220/380
ТОК А АЛУМИНИЕВ ПРОВОДНИК
220/380
1,0 17,0 3,7 kW / 6,4 kW - / - - / -
1,5 23,0 5,0 kW / 8,7 kW - / - - / -
2,0 26,0 5,7 kW / 9,8 kW 21,0 4,6 kW / 7,9 kW
2,5 30,0 6,6 kW / 11,0 kW 24,0 5,2 kW / 9,1 kW
4,0 41,0 9,0 kW / 15,0 kW 32,0 7,0 kW / 12,0 kW
6,0 50,0 11,0 kW / 19,0 kW 39,0 8,5 kW / 14,0 kW
10,0 80,0 17,0 kW / 30,0 kW 60,0 13,0 kW / 22,0 kW
16,0 100,0 22,0 kW / 38,0 kW 75,0 16,0 kW / 28,0 kW
25,0 140,0 30,0 kW / 53,0 kW 105,0 23,0 kW / 39,0 kW
35,0 170,0 37,0 kW / 64,0 kW 130,0 28,0 kW / 49,0 kW
  • Автор

Аз мисля да премина на отопление на ток с два конвектора по 3кв+още един 2кв. Не винаги ще са ми нужни и трите но все пак искам когато се наложи да мога да ги включа но дали ще е възможно ако и трите включат по едно и също време да речем да мога да използвам и готварска печка или пък друг уред.

Темата е ... „Задайте въпрос на кристалната топка“

Резултат с изображение за „кристална топка“

преди 2 часа, Petyr104 написа:

... колко Е сечението на кабелите от стълба до къщата (електромера е вътре в къщата), защото главният предпазител в момента е 16А което не стига за нищо ...

Знаем колко ТРЯБВА да е, ама колко е в момента ...

Щом предпазителя е 16А (ако е сложен легално) - значи сте с „присъединена мощност - до 6 kW“.

Иначе - виждал съм двуетажна къща + работилница, присъединени с „рекордоман“ 2,5 кв. мм.

преди 1 час, dioib написа:

... Снимай поне стълба и някой може да се ориентира какво ти е сечението ...

И как ще познаем по снимката?

преди 19 минути, jhoro написа:

И как ще познаем по снимката?

Все някъде ще се мерни жицата и като знаем размера на стълба .. може и да се ориентираме каква е квадратурата на кръглия кабел ... ;) 

Примерно:

рDSC_0230.JPG

преди 8 минути, dioib написа:

Все някъде ще се мерни жицата и като знаем размера на стълба .. може и да се ориентираме каква е квадратурата на кръглия кабел ... ;) 

Външния размер - барабар с изолацията! А не - сечението на медта!
И то - при единични проводници! Ако пък е „силов кабел за въздушно полагане“ - нищо няма да се вижда!

преди 9 минути, jhoro написа:

Външния размер - барабар с изолацията! А не - сечението на медта!

Грешката ще е в допуска, но с достатъчно да се разбере какъв предпазител да сложи. ;) 

п.п. То не, че може по-голям да се натъкне в по-малко, но какъв е предпазителя в момента?! 

Принципно би следвало да се разпознае кабела който идва от вън в главното табло ... определено не е по-голям от 10 кв. мм. ... ;) 

Но на боб ... пържен, а не хвърлен ... то е ясно:

преди 29 минути, jhoro написа:

Резултат с изображение за „кристална топка“

Тъ ... :) 

преди 9 минути, dioib написа:

Принципно би следвало да се разпознае кабела който идва от вън в главното табло ... определено не е по-голям от 10 кв. мм. ... ;) 

Да бе - 10 кв. мм.???

При „открит монтаж“ товароносимостта на 10 кв. мм. е 70-80А! Това са 16-18 kW.

По-скоро 6 кв.мм, а ако е по-стара сграда - може и 4 кв.мм.
Ако си спомняш - едно време имаше „нормални контакти“ - до 500 W и „усилени“! Първите даже нямаха заземителни контактни пластини.

преди 1 минута, jhoro написа:

При „открит монтаж“

Хм ... Отива при таблото където е електромера и чете ... там пише до колко издържа електромера.

Или слага "по-малък" предпазител от този който е "около" електромера ... но това от практика ... ;) А не по гадаене ... :) 

Това твоя тема ли е или ще питаш еднакви неща под различни никове?  

https://www.kaldata.com/forums/topic/300023-отопление-с-конвектори/

Ако да - ще ги събера в една. Там вече имаш отговор на същия въпрос.

Той е преди електромера и собственост на ЕРП съгласно заявената мощност. Обикновено битова партида е 6KW и предпазителят е 32 ампера. Вероятно има достъп на таблото като изключи и може да се види надписа на него до лостчето. За този въпрос се обърни към ЕРП - партидата е твоя.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, Филипов написа:

Това твоя тема ли е или ще питаш еднакви неща под различни никове?  

https://www.kaldata.com/forums/topic/300023-отопление-с-конвектори/

Ако да - ще ги събера в една. Там вече имаш отговор на същия въпрос.

Той е преди електромера и собственост на ЕРП съгласно заявената мощност. Обикновено битова партида е 6KW и предпазителят е 32 ампера. Вероятно има достъп на таблото като изключи и може да се види надписа на него до лостчето. За този въпрос се обърни към ЕРП - партидата е твоя.

Не темата не е моя.

преди 7 минути, Petyr104 написа:

Не темата не е моя.

Дай поне снимка на гл. табло тогава!? 

п.п. Поне знаеш ли какво да снимаш?!

Към Петър 104!

От написаното до сега поне разбра ли нещо? Защото ги има всички отговори написани ясно и четливо.

Погледни поста на Цър вул, Jоро и Филипов

От поста на dioid можеш да се поучиш само за едно: Никога не употребявай повече от две чашки ракия, щото след 3 месеца ще почнете да си приличате по всичко.Отговор на въпроса: Викаш ERP - то на място и ти разрешават въпроса. Явно е, че не е твоя работа да се ровиш в напрежения, които могат да те оставян на място завинаги. Иначе, както ти го изискваш, може да се направи, но само срещу преглед от ЕРП или ЕОН - не зная на кой енерго доставчик си!

преди 5 часа, Petyr104 написа:

... главният предпазител в момента е 16А“

Едва ли „ще рови“ - по-скоро да смени вложката (патрона) с по-голям.

Като се има предвид, че

преди 5 часа, Petyr104 написа:

... сегашният предпазител е от тези старите - където се завиват.

на това гнездо няма да сложи „по-голям“ от 25А!

Много важно е - когато се сменя такъв предпазител - дланта да НЕ Е върху капачката! Ако по веригата има „късо съединение“ - може да има искра и. обгаряне

преди 11 часа, jhoro написа:

на това гнездо няма да сложи „по-голям“ от 25А!

Сложил съм 32А автоматичен. ;) 

image.png.af287e8fb1bc93df4b8beb7fad24928f.png

п.п. Това след 7-мата ракия ... :) 

Съвет към автора:

Намери си човек с необходимия ценз, за да ти смени цялото табло. Това включва и да направи съответните токови кръгове, за да може да включваш и отоплителни уреди. 

В таблото главния предпазител да е 50А. От вън при електромера би следвало да е 63. 

Успех!

п.п. Сегашния цокъл е Е27 = Там може да се сложи до 32А, но не и обикновен предпазител. Над тази стойност цокъла е Е33.

Съвет към автора:
Намери си човек с необходимия ценз, за да ти смени цялото табло. Това включва и да направи съответните токови кръгове, за да може да включваш и отоплителни уреди. 
В таблото главния предпазител да е 50А. От вън при електромера би следвало да е 63. 
Успех!
п.п. Сегашния цокъл е Е27 = Там може да се сложи до 32А, но не и обикновен предпазител. Над тази стойност цокъла е Е33.

Освен таблото - ще трябва да си актуализира и договора с електроразпределителното дружество. В частта - присъединена мощност.
Колкото до предпазителя преди/след електромера - дружествата се „изучиха”! Слагат такъв, съобразен с мощността. Ако клиента е „минал тънко” - платил за 6 kW - ще му сложат максимум 25А.
За пари се говори - такса присъединяване.
Сложил съм 32А автоматичен. [emoji6] 
image.png.af287e8fb1bc93df4b8beb7fad24928f.png
п.п. Това след 7-мата ракия ... [emoji4] 
На стандартна стопяема вложка, съм сложил стоманен пирон - 3 х 50 мм. Не знам колко ампера е, ама … инсталацията ще изгори първа.
Пп. Казвал съм ти - не си пий хапчетата с ракия!
преди 43 минути, jhoro написа:

На стандартна стопяема вложка, съм сложил стоманен пирон - 3 х 50 мм.

На старо селско табло с предпазител и на нулата:

DSC_0390.JPG

п.п. Единствено което съм добавил е отделен токов крък за бойлера. При електромера е 63А. 

quote post="4793842" timestamp="1612772613" name="dioib" userid="375779"] На старо селско табло с предпазител и на нулата:
Тамам! Като „изгори” този предпазител - ще изгори и къщата!
Щото - ще си намери „нула” на друго място!!!

При електромера е 63А. 

Това е от „едно време”, когато таксата беше само един размер. И присъединяваха битови абонати - монофазно „до 10 kW”, а трифазно - „до 16 kW”.
Сега ти „пускат” толкова, за колкото си платиш!
преди 18 часа, jhoro написа:

Щото - ще си намери „нула” на друго място!!!

:offtopic_s:

Това е втората стара селска къща в различен регион където се натъквам на предпазител на "нула". Задачата е защо навремето се е правило така?! 

Ще си намери евентуално, ако някой "бръкне" в "нулата" с твоя тип-размер на пирон. ;) 

Натъквал съм се и на следното: На отводнителен сифон за канал, кабел за "земя". Отново задача, защо е необходим свързване на ВиК неща с ела?! :) 

п.п. Мога да спретна викторина на младите. :) На пръв поглед "опасни" неща, но да видим как им работи логиката. ;) 

Задачата е защо навремето се е правило така?!

Как „Защо?” - за да има работа, за „Пожарната”!
Правил съм съдебни експертизи след три пожара. Възникнали, в следствие на „лоша (прекъсната) нула”!
Колкото до сифона (ВиК инсталацията) - идеята не е лоша. Но … ако става дума за „неутрала”, а не - за „нула”! И има ДТЗ!
преди 9 минути, jhoro написа:

Как „Защо?” - за да има работа, за „Пожарната”!
Правил съм съдебни експертизи след три пожара. Възникнали, в следствие на „лоша (прекъсната) нула”!
Колкото до сифона (ВиК инсталацията) - идеята не е лоша. Но … ако става дума за „неутрала”, а не - за „нула”! И има ДТЗ!

:offtopic_s:Надявам се, че не си под въздействието на това, че "Пожарникар" ни управлява?! 

В повечето случаи разследването показва какво?! Кой е "прекъснал" "нулата"?! Определено не е ел.тока ... :) А ползвател някакъв или "специалист" ... :) = Толкова по правния казус ... ;) 

За второто = в новите ел.табла се слага каква защита?! ;)  

преди 2 часа, dioib написа:
  1. Надявам се, че не си под въздействието на това, че "Пожарникар" ни управлява?! 
  2. В повечето случаи разследването показва какво?! Кой е "прекъснал" "нулата"?! Определено не е ел.тока ... :) А ползвател някакъв или "специалист" ... :) = Толкова по правния казус ... ;) 
  3. За второто = в новите ел.табла се слага каква защита?! ;)  
  1. Пишман-пожарникаря няма нищо общо! Пожарите и делата бяха преди много време!
  2. Човешката намеса е решаваща, при повечето случаи, но ... понякога „самия ток“ може да прекъсне проводника. все едно не си виждал - лоша връзка, тънък проводник - започва да грее и накрая медта се стопява.
  3. Слага се ... различно. На всички кръгове се слага „токова защита“ - от претоварване и КС. Диференциалнотокова защита се слага при определени условия:
  • двупроводна инсталация - не се слага ДТЗ. Няма да работи!
  • при кръгове, захранващи консуматори с нисък риск (напр. осветление) - не се слага ДТЗ. Малка е вероятността, потребител да бъде „офазен“!
  • Задължително се слага на - бойлер, печка, хладилник ... Принципно - на всички токови кръгове, захранващи контактни излази.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.