Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вечният въпрос.......

Featured Replies

Искам и аз да питам някои неща,които ме вълнуват.

1.Щом Исус е Божий син,как така е евреин?!Това не е обикновено раждане,при което детето има гените на майка си и на баща си,таке че не може той да бъде евреин.Господ може да го направи и негър ако иска!

2.Защо всички (или почти) говорите за събития от библията все едно сте били там и сте свидетели на тях- "тоя отиде,оня направи..."?

3.Справедливо ли е Той да ни "заповядва" един вид да вярваме в него -ами ние може да сме без големи грехове и да сме почти чисти душевно и без да вярваме.Това прави ли ни по-лоши от вярващите,които са по-греховни от нас?

4.Прабаба ми (Бог да я прости!) казваше:"Ако има Господ-НЕ е прав!".Защо тогава има малки деца на по 4-5 години,които умират от болести и хора,които цял живот страдат,без да са направили нищо лошо и т.н.

Еми това са моите въпроси,не целя да се карам с вас или да ви ядосвам,но мисля че е интересно да ги обсъдим.

Ами...ти задаваш въпроси и отговаряш на тях.

Иисус е роден от жена-еврейка.По онова време други религии там е нямало.Говорим така за събития от Библията, понеже я цитираме.А когато вярваш, приемаш всичко написано в нея без съмнения/сякаш си бил там/.Той не ни заповядва-Той ни показва.Единствено от нас зависи как ще приемем това.Кое ни прави по-лоши, или по-добри е без значение, понеже всеки сам ще извърви своя път и само за своите дела ще отговаря.На въпрос номер 4...има много отговори в раздела, в различните теми.Един от тях е-Бог се грижи да имаме слънце, земя, въздух, за останалото трябва да се погрижим сами.А друг отговор...Stalik някъде беше казал, че Бог не е рум-сервиз. ;)

Каквито въпросите, такива и отговорите...

Иисус е роден от жена-еврейка.По онова време други религии там е нямало.

Къде "там" е нямало други религии? В огромната империя или само в Палестина? И в двата случая отговорът е еднакъв - имало е много и различни религии. Всяко село си е имало собствен вариант, собствени обичаи. Еднаквоста на вярванията по това време е била невъзможна - липса на достатъчно грамотни хора, липса на достатъчно книги (невъзможноста за тяхното производство поради икономически и технологични причини). Така че който повярвал, повярвал. Масовото налагане на християнството става през много по-късни епохи - до 20 век включително.

Айде пак имало "наши" и "ваши". Аз си мислех, че това хората да се делят на наши и ваши е остатък от комунизма а то било от много по-отдавна. И сега каква стана тя - пред Господ всички сме равни, но имало и по-равни от нас - евреите. Значи ние се мъчим като грешници за това че не сме се родили евреи а те ни гледат сеира отстрани и ни се присмиват защото знаят че са Божия народ и за тях всичко е по-специално. И това ми било християнска справедливост. Глупости ... явно няма справедливост на този свят... дори и религията не е справедлива. Дори и тя дели хората на равни и по-равни.

Всъщност всичко си е логично. Все пак християнството си е ТЯХНА еврейска религия. Христос си е техен човек и е логично те да са богоизбраните. В задачата се пита защо ние българите се отрекохме от нашите си богове за да се кланяме на чужди такива. Приехме чуждите богове .... И пак всичко е било политика и само политика. Да си спомним как Борис І налага християнството в България. С огън и меч абсолютно насила с една цел - политическо признаване на държавата. Изобщо никой не е мислел за евреина Христос още по-малко пък дали бил възкръснал и други подобни ...... Целта е била съвсем прагматична и прозрачна..... Политиката налага чуждата религия и българите станали християни. както знаем обаче насила хубост не става.

Приятел, Борис не налага християнството с огън и меч както споменаваш.Забрави какво са ти набивали в главата по история в училище,и почни да четеш и анализираш нещата,а не само да приемаш на доверие казаното от някого си.Там е работата че по врмето на Кубрат още,самия вече е бил християнин,възпитан и учил в Константинопол 20 години почти.Всички покрай него в двореца му приели доброволно неговата религия. А по времето на цар Борис,християнско било повече от половината население в държавата,а вярващите в старите богове били толкова разнородни че били малцинство. Затова самия акт на Борис е бил почти мирен,имало е малко бунтуващи се дребни благородници ,но те били наказани не за това че не искали да стават христини,а защото вдигнали бунтове.Иначе Борис само официално е признал християнството за държаван религия,самия той е бил християнин вече. Затова може да се спори какви са точно българските ти богове които ти искаш да изтъкнееш ;)

За справка прочети и книгата " 12-те мита в българската история " на професор Божидар Димитров,има храна за размисъл в нея.

А евреите не са християни,те са юдеи,почитатели на юдаизма,тяхната религия.Да си евреин не е етническа принадлежност,а религиозна.Същото е и с исляма,мюсюлманите не гледат етническите различия,важно е да си мюсюлманин просто,и да държиш на това а не да се цепиш понеже си турчин,иранец или арабин. Религията сплотява евреи и мюсюлмани,национализма и етническото разделение са измислица главно на западния свят,и сега се мъчат да го използват и в останалия свят. Християнството историчекси погледнато е отклонение ,наложено понеже ебило в интерес на властващите.За да управляват по-лесно народа.Самите идеи са за смиреност и подчиненост пред управляващия на земята наместник на Христос,папата,или някой богопомазан от Христос монарх. Подобно нещо се среща и при инките,обожествяване на власта и личността на властващия монарх и неговата династия,както и на тяхната власт.Така ако има бунтове,те не са само насочени против личноста на монарха,ана божественото начало в нея. Е това е доста изгодно не мислиш ли? историята на Европа през средните векове го доказва същото,борба за престол,позовавайки се на божественото право на някой си да го владее. Това в исляма и юдаизма го няма. А за пророка който не е признат,Мохамед е признат още преди смърта си за пророк,мир на праха му.Всички които са го последвали са вярвали в това,приели са изгнанието заедно с него,после са се борели заедно с него на живот и смърт за да оцелеят. И са победили въпреки че са били малобройни,вярата им ги е правела силни!

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

А по времето на цар Борис,християнско било повече от половината население в държавата...

Силно казано повече от половината. Християнството стига до простолюдието много по-късно. В една Швеция в 19 век все още моного хора са вярвали че първите хора са били Один (или май беше Тор) и Фрея. В България едва ли е било по-различно. Що се отнася до релията на властимащите, то тя се е определяла от прагматични съображения. Ако не си съгласен да се подчиняваш на по-висшестоящите, то си избираш (или създаваш) друга религия и напред на свещенна война срещу неверниците.

А евреите не са християни,те са юдеи,почитатели на юдаизма,тяхната религия.Да си евреин не е етническа принадлежност,а религиозна.

Опа, на форума станахме двама дето мислим така! :yanim: Всъщност от тази гледна точка вечният въпрос е антихристиянски въпрос.

Религията сплотява евреи и мюсюлмани,национализма и етническото разделение са измислица главно на западния свят,и сега се мъчат да го използват и в останалия свят.

Турци срещу кюрди, араби срещу перси, сунити срещу шиити - исляма не им е помогнал да преодолеят етническите и верските противоречия.

Християнството историчекси погледнато е отклонение ,наложено понеже е било в интерес на властващите.За да управляват по-лесно народа

Християнството е по-мека (женска) версия на митраизма, религията на римските войни. По време на Османската империя еничарите също са имали собствена религия.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

• 17 години по-късно...
на 21.08.2006 г. в 0:34, bluesprite написа:

Без да ви занимавам с библейски цитати, накратко работата е следната:

Божият план е бил да предложи спасение чрез вяра в Исус Христос на всички народи, не само на евреите. В същото време, евреите са се считали (и все още се считат, доколкото знам) за уникален и богоизбран народ, който единствен има право на спасение. Всякакви опити да се предлага спасение на езичниците (всички други народи влизат в това число) са били немислими от тяхна гледна точка. Дори самите ученици на Исус трудно са възприели тази идея. Според Новия Завет, Бог нарочно закоравява сърцата на еврейския народ и те отхвърлят Исус. Последователите му са подложени на гонение и така се пръсват навсякъде, разпространявайки християнството. Апостол Павел още обяснява, че в края на времената, целият еврейски народ ще припознае и приеме Исус като Месия, но това няма да стане докато "не се изпълни числото на езичниците" - тоест, докато не му дойде времето. :yanim:

А фразата, че никой не е пророк в родината си принадлежи на самия Исус, ако него някой го смята за бездарник, коментарите са излишни. :yanim:

Добро обяснение.

на 27.09.2006 г. в 19:31, achovd написа:

1.Щом Исус е Божий син,как така е евреин?!Това не е обикновено раждане,при което детето има гените на майка си и на баща си,таке че не може той да бъде евреин.Господ може да го направи и негър ако иска!

2.Защо всички (или почти) говорите за събития от библията все едно сте били там и сте свидетели на тях- "тоя отиде,оня направи..."?

3.Справедливо ли е Той да ни "заповядва" един вид да вярваме в него -ами ние може да сме без големи грехове и да сме почти чисти душевно и без да вярваме.Това прави ли ни по-лоши от вярващите,които са по-греховни от нас?

4.Прабаба ми (Бог да я прости!) казваше:"Ако има Господ-НЕ е прав!".Защо тогава има малки деца на по 4-5 години,които умират от болести и хора,които цял живот страдат,без да са направили нищо лошо и т.н.

Еми това са моите въпроси,не целя да се карам с вас или да ви ядосвам,но мисля че е интересно да ги обсъдим.

Отговор на 3. - Не - НЕ те прави по лоша от вярващите .

Отговор на 4 .- Това е изпитание за вярата.  . Нормално е да си задаваш този въпрос. Ако нямаше такива изпитания тук в земният живот , земният живот щеше да е  Рай. Но смисъла на човешкият живот е Бог да прецени кой как ще си прекара Вечността ,и затова е злото , за да проумеем ,, какво е Добро " ,и проумявайки и вниквайки в Библията , имайки свободна воля да си избираме

Редактирано от Anzhel Dimitrov (преглед на промените)

Така и така Ангел е изкопал тази тема, да дам и моите пет стотинки:

1. Исус е Божи син, но в същото време е и човек. Роден от еврейка - следователно е евреин.

2. Говори се така, защото се приема от вярващите като история, каквато е и по-голямата част от Библията. Все едно да се каже: цар Петър е направил това или пък Юлий Цезар е направил онова. Няма свидетели на онези времена, но написаното в историческите книги обикновено се приема за истина.

3. Бог не ни е заповядал да вярваме в Него. Дал ни е право на избор. Освен това без (вярата в) Бог понятия като "грях" и донякъде "душевно чист" са лишени от смисъл. В случая вярата е определяща, а не греховете.

4. Нека да допуснем обратното твърдение, че няма Господ. Защо тогава има малки деца на по 4-5 години,които умират от болести и хора,които цял живот страдат,без да са направили нищо лошо и т.н.

Ако на някого не му харесват отговорите ми - да си намери по-добри. :)

на 27.09.2006 г. в 19:31, achovd написа:

1. Защото майка му е такава. И друго, той е царски син. ;) Това е спорният въпрос!!! По мнение на евреите, то определено не е царски, но това е друга тема и прочие...

2. Защото от тогава на сетне духовността няма изменения, т.е. всяко нещо може да го обясниш с заветите включително и НЗ. = Не го превеждаш буквално, а трябва да го трансцендентираш към сегашното битие.  

3. Божите закони са основни, т.е. приеми ги като Конституцията ни. Към тях се създават вече други закони и правилници. Ти не си длъжен да ги ползваш, а достатъчно е да вярваш в него. Много от тях не са написани. Имаш свободна воля да се присъединиш към общност (религия) в която има описани закони и правелници, но никой не може да ти принуди на сила да не изповядваш вярата си в Бог. В действителност може да изповядваш и различни неща извън някоя религия, но трябва да го правиш по морален начин. = Запомни го от мен: Бог не заповядва! Бог е милостив!!! 

3.а. "Това прави ли ни по-лоши от вярващите,които са по-греховни от нас?" = Не!

4. Бог да я прости. Амин ...

4.а. "... малки деца на по 4-5 години,които умират от болести и хора ..." = Това е изпитание за човечеството. Първо към родителите, т.е. да помислят при направата на въпросните, защо са ги направели?! Второ към обществото където са родени. -> Това е дълга тема обаче ...

4.б. "... цял живот страдат,без да са направили нищо лошо и т.н. ..."  = Те не страдат, а страдат тези които са около тях!

Дано съм задоволил любопитството ти.

На здраве. Амин

Обещаната земя не е на този свят. Това са символи. В момента се вижда разделението, което се създава около евреите в света. Няма да се опитвам да се правя на пророк, но не виждам светло бъдеще за тях. В смисъл създават си тежка карма като народ. 

Исус не е разделял хората на евреи и не-евреи. За себе си също не знам да се е изказвал в тази връзка в Библията. Това правят други. За мен съображенията им не са много на място. Ненапразно Христос е наречен "Синът човешки" от пророк Данаил в Стария Завет. В Новия Завет Христос сам многократно се нарича така. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.