Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Вечният въпрос.......

Featured Replies

ВЪПРОС № 1 (Вечния въпрос)

Аз вярвам,Боже,

в Твойта власт непостижима.

Но мъчи ме

един въпрос:

-Защо най-малко християни има

там,

дето се роди Христос?

Стефан Цанев, 1994 г.

====================================================

Винаги ме е вълнувал този въпрос, но Ст. Цанев го е казал много добре затова си позволих да го цитирам. Защо най-малко християни има точно там където е живял Христос, където всички са видели чудесата му с очите си и са могли да повярват. Но те НЕ СА ПОВЯРВАЛИ - въпреки чудесата, въпреки всичко друго. Защо ли.......... дали защото са си го познавали много добре и са знаели що за човек е..... или има нещо друго........ факта си е факт...... неговите хора, евреите, не само че не вярват, но и нямат никакво намерение да повярват, че това е ТОЙ. Въпреки всичките му старания, въпреки чудесата, въпреки дългите години на проповеди сред тях и то лично от него а не от посредници като учениците му. Когато един човек сгреши това е разбираемо, всеки може да се заблуди. Когато група хора греши това също може да се разбере. Но когато цял народ отхвърля нещо тогава трябва вече да се замислим ЗАЩО? Защото един човек, двама човека, трима човека може да грешат, но цял един народ - не ми се вярва да греши. Това е въпроса на въпросите за мен.....

Усещам, че имаш отговор, но нещо те спира да го кажеш.

Предполагам, че историята има логичен отговор. И вероятно просто така са се стекли обстоятелствата.

Но да не забравяме, че историята е менила народи и територии и ще продължи да го прави.

Никой не е пророк в собствената си страна

На Стефан Цанев много му здраве за тъпия въпрос. Този човек както и Недялко Йорданов защо все се врат навсякъде и постоянно ни занимават с великите си мисли, въпроси, произведения и глупави разсъждения над нещата от живота?

На Стефан Цанев много му здраве за тъпия въпрос. Този човек както и Недялко Йорданов защо все се врат навсякъде и постоянно ни занимават с великите си мисли, въпроси, произведения и глупави разсъждения над нещата от живота?

Защото е завършил драматургия в най дивите години на комунизма в Московския киноинститут Нали се сещаш в какъв дух е възпитан до мозъка на костите си...

Редактирано от lst2005 (преглед на промените)

• Автор

Съвсем същото е можело да каже някой, и сигурно го е казал по отношение на самия Христос.

"Този човек (Исус Христос) защо все се вре навсякъде и постоянно ни занимава с великите си мисли, въпроси, произведения и глупави разсъждения над нещата от живота?"

Помисли само малко.....Това изречение което си написал със сигурност са го казвали такива като теб съвременици на Христос за самия Христос. Прави си сам извода.....

А това че Никой не е пророк в собствената си страна е толкова абсолютна тъпотия и оправдание на бездарници. Защо да не можеш да станеш пророк в собствената си държава. Някой замислял ли се е над това. Може би защото хората там в собствената ти държава много добре те познават и знаят що за стока си....... Не виждам друга причина .... И тогава какво ти остава - да станеш пророк в чужда държава там където никой не те познава и не знае нищо за теб......Доста странно ми се струва това. Ако някой е наистина пророк би трябвало да го признаят за такъв точно хората които най-добре го познават и знаят всичко за него.....Пак ви казвам-цял един народ не може да бърка по отношение на свой човек. Шепа хора - да, но цял народ......

Исус Хритос и Стефан Цанев? Човек осъзнай какви ги пишеш, не си струва да казвам колко различни неща са. В собствената си страна приемаш някои неща за даденост - без да са такава, нямаш поглед отгоре защото си вътре в нещата, много сходен е случая с времето - времето показва кой е бил еднодневка и кой не е. Че в момента в пророк е издигнат - Азис - един дебел пед***тки гъз/нямам предвид сексуалната му ориентация/, имащ добри певчески данни и колоритност, дали ще е такъв обаче след 100 години?

Без да ви занимавам с библейски цитати, накратко работата е следната:

Божият план е бил да предложи спасение чрез вяра в Исус Христос на всички народи, не само на евреите. В същото време, евреите са се считали (и все още се считат, доколкото знам) за уникален и богоизбран народ, който единствен има право на спасение. Всякакви опити да се предлага спасение на езичниците (всички други народи влизат в това число) са били немислими от тяхна гледна точка. Дори самите ученици на Исус трудно са възприели тази идея. Според Новия Завет, Бог нарочно закоравява сърцата на еврейския народ и те отхвърлят Исус. Последователите му са подложени на гонение и така се пръсват навсякъде, разпространявайки християнството. Апостол Павел още обяснява, че в края на времената, целият еврейски народ ще припознае и приеме Исус като Месия, но това няма да стане докато "не се изпълни числото на езичниците" - тоест, докато не му дойде времето. :yanim:

А фразата, че никой не е пророк в родината си принадлежи на самия Исус, ако него някой го смята за бездарник, коментарите са излишни. :yanim:

Но мъчи ме

един въпрос:

там,

дето се роди Христос?

Стефан Цанев, 1994 г.

Стефан Цанев на колко водки е бил през 1994, за да изтърси този тъпизъм? angry.gif

Щом го задава на всеослушание да се метне на самолетче и още на летище "Бен Гурион" получава тапия, че е хаджия и ходи по земята на Бог.Аз не съм драматург, но висша математика съм учил...та 37% са християните в Израел.Останалото е евреи, мюсюлмани и тайландски будисти.

Другарят Цанев да си признае, че е застрелял Кенеди. :)

Прочети книги с исторически изследвания за живота на Джизъс (но не и библията) и ще намериш отговора. Ще се въздържа от споменаване на имена на книги, за да не настанат спорове.

С няколко думи:

Исус няма нищо общо с бог. Потомък е на Давид, т.е. законен цар на Израел, което е било заплаха за тогавашната управа (Ирод). Именно затова се говори, че е избивал малки деца - за да не претендират за трона.

Римокатолическата църква е създадена въз основа на учението на Павел, който въобще не е познавал Исус. Дори е имал пререкания с брата на Исус, Яков, за това, че преиначава целите му и проповядва измислени теории.

Целта на Исус и хората около него, в съвременни термини е била нещо като революция, за прогонване на римляните от земите им.

Свитъците от Мъртво море (и изледванията им) са добро начално четиво, макар че и там Римокатолическата църква е покрила доста материали, които не са и удобни.

Успех!

Винаги ме е вълнувал този въпрос...

...ЗАЩО? Защото един човек, двама човека, трима човека може да грешат, но цял един народ - не ми се вярва да греши. Това е въпроса на въпросите за мен.....

Защо да не може да греши един цял народ???!!! :hush:

Ами нашият, българският народ е точно пример за това как един цял народ може да греши!!! laugh.gif

От повече от 130 години го прави...Особено последните 60...

А за последните 15 - да не говорим - те са върхът !!! angry.gif

Аз вярвам,Боже,

в Твойта власт непостижима.

Но мъчи ме

един въпрос:

там,

дето се роди Христос?

Стефан Цанев, 1994 г.

Тъй подхваната темата звучи весело и обещаващо, но гледайки мненията дотук, освен конфронтация май друго няма да роди...Дано съм лош пророк... :)

:)

• Автор
Тъй подхваната темата звучи весело и обещаващо, но гледайки мненията дотук, освен конфронтация май друго няма да роди...Дано съм лош пророк... ;)

:lol6:

Когато става въпрос за религия за съжаление конфронтацията е неизбежна. Моята тъща (да е жива и здрава:) ) е евангелистка или някаква друга там секстантка не знам точно от коя секта беше. Та с нея съм говорил няколко пъти и съм й задавал интересни за мен въпроси. И при нея, както и при всички т.нар. "вярващи" хора се наблюдава много интересен феномен. След няколко въпроса и след като се оплетат в собствените си твърдения те винаги вадят сразяващия всеки мислещ човек аргумент а именно: "ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ВЯРВА ТВЪРДО И БЕЗПРЕКОСЛОВНО БЕЗ ДА СИ ЗАДАВА ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ ЗАЩОТО БЛАЖЕННИ СА ВЕРУИЩИТЕ И ТЯХНО Е ......." и т.н. глупости от сорта. Ей това като ми го кажат и направо ме убиват. Айде сега кажете ми до къде щеше да я докара човечеството ако не си задаваше въпроси на които да търси отговора. Че нали съмнението е основа на прогреса. Ами ако Г. Галилей не си беше задал въпроса и не беше се усъмнил че Земята е плоска какво щяхме да правим. Щяхме да си ходим още по плоската Земя и да си мислим че сме център на Вселената.....

Не случайно истинските християни са сравнявани със стадо овце. Пасат си кротко овцете и са весели и щастливи защото не си задават неудобни и "глупави" въпроси. Пастирът им (църквата) стои до тях, пасе ги, храни ги, и зорко бди да не се появи някоя мислеща овца. И ако се появи случайно такава - под ножа за да не безпокои останалите с "тъпите" си въпроси (справка - история на църквата, Инквизицията и налагането на християнството в Европа и света). И стадото си продължава кротко и спокойно, весело и щастливо да си пасе и да възхвалява пастира, колко всеотдайно се грижи за тях.

Ами това е в общи линии. Никой уважаващ себе си християнин не обича да му задават въпроси. Основния ангумент в такива спорове е че всичко го пише в Библията и това е. С това спора приключва.

....

Не случайно истинските християни са сравнявани със стадо овце. Пасат си кротко овцете и са весели и щастливи защото не си задават неудобни и "глупави" въпроси. Пастирът им (църквата) стои до тях, пасе ги, храни ги, и зорко бди да не се появи някоя мислеща овца. И ако се появи случайно такава - под ножа за да не безпокои останалите с "тъпите" си въпроси ... И стадото си продължава кротко и спокойно, весело и щастливо да си пасе и да възхвалява пастира, колко всеотдайно се грижи за тях...

Ами приятелю, то и думата християни да замениш с нещо друго - мюсюлмани, юдеи, хиндуисти, че и комунисти, май всичко остава в сила. И най вече за последните, щото ти ако не си чувал за др. СТАЛИН, вземи попрочети... Там основен девиз беше: "Има човек - има проблем, няма човек, няма проблем."

И ако продължаваш в тоя дух конфронтацията в темата е наистина неизбежна. А полза от това няма никой. Тъй че по-леко с епитетите. :)

Не случайно истинските християни са сравнявани със стадо овце. Пасат си кротко овцете и са весели и щастливи защото не си задават неудобни и "глупави" въпроси. Пастирът им (църквата) стои до тях, пасе ги, храни ги, и зорко бди да не се появи някоя мислеща овца. И ако се появи случайно такава - под ножа за да не безпокои останалите с "тъпите" си въпроси (справка - история на църквата, Инквизицията и налагането на християнството в Европа и света). И стадото си продължава кротко и спокойно, весело и щастливо да си пасе и да възхвалява пастира, колко всеотдайно се грижи за тях.

Ами това е в общи линии. Никой уважаващ себе си християнин не обича да му задават въпроси. Основния ангумент в такива спорове е че всичко го пише в Библията и това е. С това спора приключва.

Ами така си е. И това не е само при хрисиянството. При организираната религиозност, хората биват уеднаквени и притъпени под силата на някви "свещенни" истини и наистина приличат на стадо овце. Само че овцете ги пасат и поят, а на нас ни ограбват и манипулират духовно.

• Автор
И ако продължаваш в тоя дух конфронтацията в темата е наистина неизбежна. А полза от това няма никой. Тъй че по-леко с епитетите. :)

Съжалявам, но това за пастира и стадото не съм го измислил аз а си го пише в Библията. За духовните пастири, а там където има пастири има и стадо което те да пасат.

Не търся конфронтация а спор. И не съм съгласен че от спора няма полза. Че нали в спора се ражда истината. А всеки се стреми към истината или поне така трябва да бъде. Или може би някои хора ги е страх от спора точно защото може да се роди истината а тя може да не е лицеприятна.

Прочети книги с исторически изследвания за живота на Джизъс (но не и библията) и ще намериш отговора. Ще се въздържа от споменаване на имена на книги, за да не настанат спорове.

С няколко думи:

Исус няма нищо общо с бог. Потомък е на Давид, т.е. законен цар на Израел, което е било заплаха за тогавашната управа (Ирод). Именно затова се говори, че е избивал малки деца - за да не претендират за трона.

Римокатолическата църква е създадена въз основа на учението на Павел, който въобще не е познавал Исус. Дори е имал пререкания с брата на Исус, Яков, за това, че преиначава целите му и проповядва измислени теории.

Целта на Исус и хората около него, в съвременни термини е била нещо като революция, за прогонване на римляните от земите им.

Свитъците от Мъртво море (и изледванията им) са добро начално четиво, макар че и там Римокатолическата църква е покрила доста материали, които не са и удобни.

Успех!

От чисто историческа гледна точка - без никакви религиозни влияния - точно така излиза според новите изследвания.

Съжалявам, но това за пастира и стадото не съм го измислил аз а си го пише в Библията. За духовните пастири, а там където има пастири има и стадо което те да пасат.

Не търся конфронтация а спор. И не съм съгласен че от спора няма полза. Че нали в спора се ражда истината. А всеки се стреми към истината или поне така трябва да бъде. Или може би някои хора ги е страх от спора точно защото може да се роди истината а тя може да не е лицеприятна.

Спор по темата, която зачена се води от векове. И май досега не се е родила от него единната истина за всички. Тъй че от тази гледна точка го намирам безсмислен, освен с цел ограмотяване.

По добре е да спорим за неща, които реално ще подобрят ежедневието ни, не мислиш ли?

И при нея, както и при всички т.нар. "вярващи" хора се наблюдава много интересен феномен. След няколко въпроса и след като се оплетат в собствените си твърдения те винаги вадят сразяващия всеки мислещ човек аргумент а именно: "ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ВЯРВА ТВЪРДО И БЕЗПРЕКОСЛОВНО БЕЗ ДА СИ ЗАДАВА ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ ЗАЩОТО БЛАЖЕННИ СА ВЕРУИЩИТЕ И ТЯХНО Е ......." и т.н. глупости от сорта. Ей това като ми го кажат и направо ме убиват. Айде сега кажете ми до къде щеше да я докара човечеството ако не си задаваше въпроси на които да търси отговора. Че нали съмнението е основа на прогреса.

Чакай малко! Какво значи това "както и при всички"? Ти наистина ли успя да говориш с всички? Истина е, че в България много от хората просто отказваме да мислим, тъй като така е по-лесно, но България и хората около теб не са света. А и за да изрече човек думите: "ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ВЯРВА ТВЪРДО И БЕЗПРЕКОСЛОВНО БЕЗ ДА СИ ЗАДАВА ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ ЗАЩОТО БЛАЖЕННИ СА ВЕРУИЩИТЕ И ТЯХНО Е ......." съвсем не е задължително да го прави, защото не мисли. Наблюденията ми на хората около мен сочат точно обратното, че хората, които твърде много и задълбочено са мислели стигат до състоянието, в което считат за безсмислена религиозната аргументацията. Защо - само те си знаят, но аз им вярвам, защото са си го заслужили.

• 4 седмици по-късно...
Когато става въпрос за религия за съжаление конфронтацията е неизбежна. Моята тъща (да е жива и здрава:hush: ) е евангелистка или някаква друга там секстантка не знам точно от коя секта беше. Та с нея съм говорил няколко пъти и съм й задавал интересни за мен въпроси. И при нея, както и при всички т.нар. "вярващи" хора се наблюдава много интересен феномен. След няколко въпроса и след като се оплетат в собствените си твърдения те винаги вадят сразяващия всеки мислещ човек аргумент а именно: "ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ВЯРВА ТВЪРДО И БЕЗПРЕКОСЛОВНО БЕЗ ДА СИ ЗАДАВА ГЛУПАВИ ВЪПРОСИ ЗАЩОТО БЛАЖЕННИ СА ВЕРУИЩИТЕ И ТЯХНО Е ......." и т.н. глупости от сорта. Ей това като ми го кажат и направо ме убиват. Айде сега кажете ми до къде щеше да я докара човечеството ако не си задаваше въпроси на които да търси отговора. Че нали съмнението е основа на прогреса. Ами ако Г. Галилей не си беше задал въпроса и не беше се усъмнил че Земята е плоска какво щяхме да правим. Щяхме да си ходим още по плоската Земя и да си мислим че сме център на Вселената.....

Не случайно истинските християни са сравнявани със стадо овце. Пасат си кротко овцете и са весели и щастливи защото не си задават неудобни и "глупави" въпроси. Пастирът им (църквата) стои до тях, пасе ги, храни ги, и зорко бди да не се появи някоя мислеща овца. И ако се появи случайно такава - под ножа за да не безпокои останалите с "тъпите" си въпроси (справка - история на църквата, Инквизицията и налагането на християнството в Европа и света). И стадото си продължава кротко и спокойно, весело и щастливо да си пасе и да възхвалява пастира, колко всеотдайно се грижи за тях.Ами това е в общи линии. Никой уважаващ себе си християнин не обича да му задават въпроси. Основния ангумент в такива спорове е че всичко го пише в Библията и това е. С това спора приключва.

Истинският Пастир е Христос, не църквата:

" Истина, истина ви казвам: който не влиза през вратата в овчата кошара,

а прескача отдругаде, той е крадец и разбойник;

а който влиза през вратата,пастир е на овците:

нему вратарят отваря, и овците слушат гласа му,

и той зове овците си по име и ги извежда;

и кога изведе овците си, върви пред тях;

а овците вървят подире му, понеже познават гласа му;

подир чужди човек не вървят, а бягат от него, понеже гласа на чуждите

не познават.

Тая притча им каза Иисус.Но те не разбраха, за какво им говореше.

Тогава Иисус пак им рече : истина, истина ви казвам: Аз съм вратата на овците.

Всички, които са идвали преди Мене, са крадци и разбойници; но овците не ги послушаха.

Аз съм вратата: който влезе пред Мене, ще се спаси, и ще влезе, и ще излезе,

и паша ще намери.

Крадецът дохожда, само, за да открадне, убие и погуби. Аз дойдох, за да имат живот, и да имат в изобилие.

Аз съм добрият пастир: добрият пастир полага душата си за овците...

Аз съм добрият пастир, и познавам Моите Си, и Моите Ме познават.

Както Ме познава Отец, тъй и Аз познавам Отца; и душата Си полагам за овците.

Имам и други овци, които не са от тая кошара, и тях трябва да приведа;

и ще чуят гласа Ми, и ще бъде едно стадо с един Пастир." / Евангелие от Йоана 10:1-16 /

Знаеш, че по времето на Христос, повечето хора са се занимавали с отглеждане на овце и с риболов, така че е нормално да дава този пример! Христос често говореше с притчи, които да са близки до хората, а не с някакви мъгляви философски глупости...И, между другото, неведнъж се прави разлика между "овце", които са олицетворявали вярата и покорството на вярващите, и "козите", които, обратно, са били пример за бунтовните и непокорни хора, невярващите...Казва се, че небесното царство ще принадлежи на "овцете"... :sobbing: , тоест, на тези, които като деца са се доверили на Господ!!!

Някой горе бе казал много точно, че дали става дума за Христос, Мохамед, Буда, някой философ, писател и т.н., та, човек следва все нечий пример, нечия философия, идеология, нали?!

Е, ако следвам някого, нека поне това да е Христос!!! :sobbing:

С няколко думи:

Успех!

Да, Ирод знаеше, че ще се роди Цар; източните мъдреци /влъхвите/ също разбраха предсказанието, и дойдоха да се поклонят на Христос...Само дето, Ирод, завалията, мислеше, че Този, Който ще се роди, ще предявява претенции за трона му; така и не разбра, че Христос е дошъл, за да установи друг вид Царство - Небесно!!! Затова жестокият владетел, подтикван от дявола, /мисля, че дяволът най-много го е страх от това, което Исус извоюва на кръста, затова се опита да убие Божият Син още, когато се роди, за да не стигне до кръста /, се опита да убие Христос, за да не би да му вземе престола, и в резултат на това, изби ужасно много бебета, защото не знаеше, кой точно е Христос, но знаеше приблизително времето на Неговото раждане... angry.gif

Този ядосан емотикон бе предназначен за Ирод, а за теб избирам :sobbing:

Съвсем същото е можело да каже някой, и сигурно го е казал по отношение на самия Христос.

"Този човек (Исус Христос) защо все се вре навсякъде и постоянно ни занимава с великите си мисли, въпроси, произведения и глупави разсъждения над нещата от живота?"

Помисли само малко.....Това изречение което си написал със сигурност са го казвали такива като теб съвременици на Христос за самия Христос. Прави си сам извода.....

А това че Никой не е пророк в собствената си страна е толкова абсолютна тъпотия и оправдание на бездарници. Защо да не можеш да станеш пророк в собствената си държава. Някой замислял ли се е над това. Може би защото хората там в собствената ти държава много добре те познават и знаят що за стока си....... Не виждам друга причина .... И тогава какво ти остава - да станеш пророк в чужда държава там където никой не те познава и не знае нищо за теб......Доста странно ми се струва това. Ако някой е наистина пророк би трябвало да го признаят за такъв точно хората които най-добре го познават и знаят всичко за него.....Пак ви казвам-цял един народ не може да бърка по отношение на свой човек. Шепа хора - да, но цял народ......

Е, Борко, защо така разсъждаваш, ако правиш сравнение с нашите измислени и лъжливи политици, съм съгласна, че са за чужбина, там поне не им знаят далаверите и простотиите, но да се опитваш да изкарваш Христос бездарник, и какво ли още не, категорично съм против!!! :hush::sobbing:

Смятам, че святостта на Христос не може да бъде оспорвана!

Ако си чел по-задълбочено Библията /извинявай, че пак я давам за пример, но в случая разискваме теми, касаещи нея, та не мога да ти дам някое жълто издание, или детска книжка за пример cool.gif /, ще забележиш, че евреите още отначало си бяха Божият народ, но нещо, не знам защо, хич не искаха да се вписват в "пейзажа" на събитията! :sobbing: То не бяха чудеса, не бяха знамения, на които цял един народ ставаше свидетел, /както го даваш за пример/, морето ли не им се отвори, чудесата на Мойсей ли преди това, и след това също, и какво - те си бяха непокорни...Чакайки Мойсей от планината, където говореше с Бог, като преди това ги бе залял с чудеса, те - явно скучаейки /!!!/, си направиха идол - златно теле, като знаеха, че Бог е Жив, и не се намира в разните му там идоли, и започнаха да му се кланят / на телето, де/...На не едно място в Библията се казва, че юдеите са народ, който хем е благословен и богоизбран, хем и странно забравящ Божиите заръки и послания...Да, може един цял народ да греши... На различни места се забелязва призивът на Бог към Неговият народ, който Го е изоставил като "блудница"...Колко пъти си носиха наказанията, и пак не разбраха - и в пустинята обикаляха 40 години, и 400 години под робство бяха преди това, всъщност, и после, проследи историята на Израел - гонени из цял свят, убивани масово от Хитлер...защото не разпознаха Истинския Бог! Бог не се е отрекъл от Своя народ, и е измислил и за тях специално спасение, но, както каза някой по-горе, когато му дойде времето, защото Неговият народ преди 2000 години направи своя избор... И този избор бе грешен...Проблемът е, че всички юдеи очакваха Месията да се роди като цар, с царско потекло /и Той се роди, пряк потомък на Давид, както се вижда от родословието Му/, и най-вече - да управлява като Цар! Но Божият план, както винаги, обръща човешките планове, особено религиозните планове /което мен лично, много ме радва :help: / с главата надолу... А Исус бе всичко друго, само не и очакваният от религиозните водачи по онова време, цар...Той, още отначало им стана "трън в плътта", защото им показа, че не "буквата" на закона е важна, а "духа"; че не показните ритуали са важни, а съкрушеността на сърцето пред Бог; че не изпълнението на целия закон,/включващ не само 10-те Божи заповеди,а заедно с тях още едно солидно количество, с две нули "по-малки" заповеди, които, обаче, вървяха заедно в комплект с големите заповеди, та, нарушавайки дори някоя от тези "малките", човек биваше виновен във всичко, от което следва, че нямаше така и така праведен ни един/; та не законът спасява човек, а всъщност, "конституцията" на Небесното Царство се заключава в двете най-важни заповеди - да обичаш Бог с цялото си сърце,сила, ум, чувства и воля, и другата, не по-малка заповед - да обичаш ближния, както себе си...И още, и още...Защо тогава се чудиш, че евреите не приеха Месията?! Това си е писано, предначертано е просто...и аз преди се чудех, и не можех да го проумея...но вече знам...че те сами направиха своя избор...да не повярват в истината...Е, в какво тогава остана да повярват, щом като не повярваха в истината - ами, повярваха в лъжата, затова и още се мъчат...Нищо, ще дойде и тяхното време,...ще разберат...

Добре, добре, приключвам... :sobbing:

Аз няма да се хвърлям в спора. Просто искам да кажа, че това което е написала MELL много ми хареса. :hush:

Поздрави и Успех!

• Автор
........евреите още отначало си бяха Божият народ,

.......юдеите са народ, който хем е благословен и богоизбран,

.....Неговият народ, .......! Бог не се е отрекъл от Своя народ, и е измислил и за тях специално спасение,

Айде пак имало "наши" и "ваши". Аз си мислех, че това хората да се делят на наши и ваши е остатък от комунизма а то било от много по-отдавна. И сега каква стана тя - пред Господ всички сме равни, но имало и по-равни от нас - евреите. Значи ние се мъчим като грешници за това че не сме се родили евреи а те ни гледат сеира отстрани и ни се присмиват защото знаят че са Божия народ и за тях всичко е по-специално. И това ми било християнска справедливост. Глупости ... явно няма справедливост на този свят... дори и религията не е справедлива. Дори и тя дели хората на равни и по-равни.

Всъщност всичко си е логично. Все пак християнството си е ТЯХНА еврейска религия. Христос си е техен човек и е логично те да са богоизбраните. В задачата се пита защо ние българите се отрекохме от нашите си богове за да се кланяме на чужди такива. Приехме чуждите богове .... И пак всичко е било политика и само политика. Да си спомним как Борис І налага християнството в България. С огън и меч абсолютно насила с една цел - политическо признаване на държавата. Изобщо никой не е мислел за евреина Христос още по-малко пък дали бил възкръснал и други подобни ...... Целта е била съвсем прагматична и прозрачна..... Политиката налага чуждата религия и българите станали християни. както знаем обаче насила хубост не става.

Айде пак имало "наши" и "ваши". Аз си мислех, че това хората да се делят на наши и ваши е остатък от комунизма а то било от много по-отдавна. И сега каква стана тя - пред Господ всички сме равни, но имало и по-равни от нас - евреите. Значи ние се мъчим като грешници за това че не сме се родили евреи а те ни гледат сеира отстрани и ни се присмиват защото знаят че са Божия народ и за тях всичко е по-специално. И това ми било християнска справедливост. Глупости ... явно няма справедливост на този свят... дори и религията не е справедлива. Дори и тя дели хората на равни и по-равни.

Всъщност всичко си е логично. Все пак християнството си е ТЯХНА еврейска религия. Христос си е техен човек и е логично те да са богоизбраните. В задачата се пита защо ние българите се отрекохме от нашите си богове за да се кланяме на чужди такива. Приехме чуждите богове .... И пак всичко е било политика и само политика. Да си спомним как Борис І налага християнството в България. С огън и меч абсолютно насила с една цел - политическо признаване на държавата. Изобщо никой не е мислел за евреина Христос още по-малко пък дали бил възкръснал и други подобни ...... Целта е била съвсем прагматична и прозрачна..... Политиката налага чуждата религия и българите станали християни. както знаем обаче насила хубост не става.

Боре, малка корекция, Християнството не е религията на евреите - тяхната религия се нарича Юдаизъм! :baby:

Тук според мен не става въпрос за това, всеки народ да си вярва в собствените "локални" богове, а да се вярва в Истинския Бог, Който за мен, а и за милиони други хора, е Христос! :)

Виж, и аз съм категорично против християнството да се налага насила, това не е редно и от хода на историята се вижда, че причините са били чисто политически, но дори и едно такова безумие /както и кръстоносните походи и испанската инквизиция/ не отрича истинността и възкресението на Христос! Това са човешки грешки, породени от много причини - борба за власт, за независимост, страх и ужасно изопачена религиозност /затова не харесвам и не уважавам религията, но обичам вярата!/...

Виж, не съм съгласна с теб - не знам за България по времето на Борис І, но възкресението на Христос обръща света с главата надолу, и не си прав, че никой не се е интересувал от Него, ако не се интересуваха хората, нямаше сега половината от света да е християнски!

Да, прав си, че "насила хубост не става", то ни и личи - толкова века са минали, а още си влачим заедно с християнството една безсмислена смесица от езически обичаи!!! И лошото е, че повечето хора си правят разните му там езически обичаи, смесвайки ги с християнството, което пък е смешно, защото то няма нищо общо с тях! Ние, българите, си имаме и хубави традиции и обичаи, но нека, когато празнуваме някой хубав християнски празник, да се замисляме, какво правим, и защо, а не да го правим, защото така сме чули.../от рода на..."в еди-кой си ден не се пере, човек не трябва да се къпе " и прочее глупости...защо?! Това ли е най-важното?! И какво ще стане, ако изперем?! :P /

Боре, и не се сърди, на така нареченото от теб, разделение на "наши" и "ваши" - радвай се, че Бог предвиди спасението за всяко едно човешко същество, и че всички ние, повярвалите в Христос, добихме правото да се наречем "Божии чада"! :) Да, пред Бог всички сме равни и всяко човешко същество има еднакъв достъп до Него!!! :P

Защо най-малко християни има точно там където е живял Христос, където всички са видели чудесата му с очите си и са могли да повярват. Но те НЕ СА ПОВЯРВАЛИ - въпреки чудесата, въпреки всичко друго.

Защото не се върнал в Ерусалим както Мохамед в Мека с огън и меч.

.... неговите хора, евреите, не само че не вярват, но и нямат никакво намерение да повярват, че това е ТОЙ.

Защото евреите са точно хората които не са повярвали в Христос и преди 20 век почти не ги е имало в Палестина. До 20 век понятието евреин е означавала религиозна, а не етническа принадлежност. Съвременните евреи са основно германци (ашкеназите), по-малко испанци (сефарди) и незначително количество татари (караими), етиопци (фелаши) и дори малко араби (тия не ги знам как се казват). В расово отношение нямат общо с останалите семити.

.......

Боре, и не се сърди, на така нареченото от теб, разделение на "наши" и "ваши" - радвай се, че Бог предвиди спасението за всяко едно човешко същество, и че всички ние, повярвалите в Христос, добихме правото да се наречем "Божии чада"! :wors: Да, пред Бог всички сме равни и всяко човешко същество има еднакъв достъп до Него!!! :yanim:

Мел лека корекция само да ти направя защо смесваш вярването в Христос с вярата в Бог ,че и само те са били наречени "Божии чеда "

Под "Божии чеда " се разбират всички вярващи в единствения Бог :wors: А това са и мюсюлманите включително.

Просто корекция ,нищо лично !

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Искам и аз да питам някои неща,които ме вълнуват.

1.Щом Исус е Божий син,как така е евреин?!Това не е обикновено раждане,при което детето има гените на майка си и на баща си,таке че не може той да бъде евреин.Господ може да го направи и негър ако иска!

2.Защо всички (или почти) говорите за събития от библията все едно сте били там и сте свидетели на тях- "тоя отиде,оня направи..."?

3.Справедливо ли е Той да ни "заповядва" един вид да вярваме в него -ами ние може да сме без големи грехове и да сме почти чисти душевно и без да вярваме.Това прави ли ни по-лоши от вярващите,които са по-греховни от нас?

4.Прабаба ми (Бог да я прости!) казваше:"Ако има Господ-НЕ е прав!".Защо тогава има малки деца на по 4-5 години,които умират от болести и хора,които цял живот страдат,без да са направили нищо лошо и т.н.

Еми това са моите въпроси,не целя да се карам с вас или да ви ядосвам,но мисля че е интересно да ги обсъдим.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.