Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Замяна на HDD с SSD в стар лаптоп

Препоръчан отговор

Здравейте,

Приятелката ползва лаптоп модел 2012 с i5-3317U и windows 7. 
Мога ли директно да махна харда с инсталиран windows 7 и на негово място да сложа ново SSD, на което да инсталирам windows 10?
Принципно ми се занимава, тъй като имам едно свободно 256 гб ssd и един ключ за windows 10 pro, и искам да ги оползотворя, стига цялото нещо да си струва и лаптопа да работи една идея по-добре. Удачна ли е смяната на HDD с SSD, толкова лесна ли е подмяната и струва ли си да му слагам Windows 10?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Виждаш точния модел на лаптоп и проверяваш в интернет как се сменя диска.

Да, разбира се, че си заслужава да смениш диска, а OS - слага се този който е удачен за лаптопа и/или ползващия го.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 51 минути, ivchodx написа:

Здравейте,

Приятелката ползва лаптоп модел 2012 с i5-3317U и windows 7. 
Мога ли директно да махна харда с инсталиран windows 7 и на негово място да сложа ново SSD, на което да инсталирам windows 10?
Принципно ми се занимава, тъй като имам едно свободно 256 гб ssd и един ключ за windows 10 pro, и искам да ги оползотворя, стига цялото нещо да си струва и лаптопа да работи една идея по-добре. Удачна ли е смяната на HDD с SSD, толкова лесна ли е подмяната и струва ли си да му слагам Windows 10?

Първо проверете дали има драйвери за 10, в сайта на производителя на лаптопа.

Аз имам Acer Aspire E1 531  с Pentium B960 и 4 гигабайта Рам. В сайта на Ейсър има драйвери само за 7 и 8.1.

Сложих SSD инсталирах 10, и ОС сама си инсталира нужните драйвери, но ...лаптопа работеше на доста по високи от обичайните температури..Почти постоянно на 65 - 70 градуса, дори без да се ъпдейтва в момента десятката..

Пробвах - инсталирах 7, инсталирах и драйверите от сайта, лаптопа работи с температури между 46 и 50 градуса. За експеримент инсталирах и 8.1, пак работи в почти същите температури..Явно деятката не е за всяка машина!

Иначе си струва да се сложи SSD - разликата е голяма от обикновен хард диск. А да инсталираш и ползваш Windows 10 на обикновен хард си е мъка.

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 34 минути, Богатир написа:

Аз имам Acer Aspire E1 531  с Pentium B960 и 4 гигабайта Рам

Сложих SSD инсталирах 10, и ОС сама си инсталира нужните драйвери, но ...лаптопа работеше на доста по високи от обичайните температури..Почти постоянно на 65 - 70 градуса

Сложи още 4GB и ще заспи.
Сени B960 с PENTIUM-2020M и ще литне с около +7% прираст

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, цър-вул написа:

Сени B960 с Core i5 3320 и ще литне.

Още 4 GB рам ще сложа, това е лесна работа, ама вече не ми се отваря лаптопа. Толкова пъти вече съм го отварял, че на две болтчета на задния капак, счупих вътре резбите и не държат..Въобще, доста нескопосан и чуплив модел ми е лаптопа. Аз затова си стоя почти само на компютъра :)

КУПИЛ СЪМ SSD и за компютъра, ама не ми се занимава да го отварям, да разкачам ксабели, пак да го затварям, да инсталирам... :huh:

Spoiler

a27615e74a1d.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, цър-вул написа:

Сени B960 с PENTIUM-2020M и ще литне с около +7% прираст

И най-гадното е, че все забравям да включа някое кабелче вътре, и се налага пак да го отварям..Два пъти съм забравял да свържа кабела на дисплея, веднъж на Лан картата , веднъж и не вентилаторчето..

Все забравям..

Тъкмо го затворя, сложа батерия, обърна го и го включа и...ИЗНЕНАДА..

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, ivchodx написа:

Удачна ли е смяната на HDD с SSD

Много добра идея! Аз на 10годишна Тошиба с процесор I3 и сложих 500гб Самсунг и още една плочка със същата памет( стана 8ГБ), не мога да я позная! Работи наравно с добри десктоп компютри, никакво загряване. Само горещо ти препоръчвам да си направиш копие на всички драйвери, защото лаптопите имат много специфични, които и десятката някой път не намира. Особено драйвер за лан-карта, блу-тут, безжична връзка, график.

вече не ми се отваря лаптопа

На повечето лаптопи се отваря само една малка капачка от долу, за да се смени (сложи още една) памет.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, NEVADA написа:

На повечето лаптопи се отваря само една малка капачка от долу, за да се смени (сложи още една) памет.

Знам! Отварял съм го десетки пъти. Имах предвид, че не ми се разглобява целия за да му сменя процесора.

Редактирано от Богатир (преглед на промените)
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, цър-вул написа:

+1, имам подобен лаптоп след като смених диска и сложих още една 4-ка стана супер, разликата е меко казано осезаема. Няма нужда да сменяш процесора.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 часа, ivchodx написа:

i5-3317U

преди 3 минути, profan4o написа:

Няма нужда да сменяш процесора.

Жалко ... а така ми се искаше да видя как става това ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, JKirilov написа:

единственото смислено по твоите въпроси е, че трябва да се инсталира пак Windows 7!!!

Паак се изхвърли. При това категорично и високопарно...
Това изобщо не е задължително!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Гледам слагаш много колчета с точки - това за като изблик на категоричност ли го ползваш? Па, да взема и аз да сложа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...