Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на процесор Т5600 с Т7700 в лаптоп DELL Latitude D820 ?

Featured Replies

Здравейте !
Искам да ускоря един лаптоп DELL Latitude D820
С процесор Intel Core 2 Duo T5600 Socket PPGA478, PBGA479
Сокетите ги преписвам от тук :
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/27254/intel-core-2-duo-processor-t5600-2m-cache-1-83-ghz-667-mhz-fsb.html

Намерил съм процесор Т7700, който, според производителя, поддържал същите сокети :
https://ark.intel.com/content/www/us/en/ark/products/29762/intel-core-2-duo-processor-t7700-4m-cache-2-40-ghz-800-mhz-fsb.html

Как мислите, дали ще се получи ?
Какви нови проблеми може да се появят, на мястото на старите ?

В DELL D830 вече сменихме Т8100 с Т9500.

Моля за съвет, за линк, ако вече е писано по темата, 
или за български сайтове, където се продават процесори втора употреба,
освен двата най-известни общопродавалници OLX  и BazarBG !

Предварително ви благодаря !

Платформата му е стара. И не бих наливал още средства, в него. 

Направо е за нов. 

Ако искаш все пак, да го за бързаш вземи му SSD (250 GB) Минимума за RAM памет за 2021 е 8 GB. За да работи прилично ОС Windows 10.

Но така като гледам Windows 7(спрян е от поддръжка) е за него или лек Linux. 

• Автор
преди 8 минути, Mr. ?? написа:

Платформата му е стара. И не бих наливал още средства, в него. 

Направо е за нов. 

Ако искаш все пак, да го за бързаш вземи му SSD (250 GB) Минимума за RAM памет за 2021 е 8 GB. За да работи прилично ОС Windows 10.

Но така като гледам Windows 7(спрян е от поддръжка) е за него или лек Linux. 

Благодаря !
Вариантите с лекия Линукс и SSD и с новия лаптоп ги знам.  
С Windows - също.
Сега има Минт 20.1, преди това Минт 18.3
С Минт 20.1 често изключва безжичната връзка.
За този проблем вече имам препоръка за лек Линукс.

Въпросът ми е конкретно за тези 2 процесора, може ли да се появи спънка или влошаване на резултата ?

преди 3 минути, Недко написа:

Благодаря !
Вариантите с лекия Линукс и SSD и с новия лаптоп ги знам.  
С Windows - също.
Сега има Минт 20.1, преди това Минт 18.3
С Минт 20.1 често изключва безжичната връзка.
За този проблем вече имам препоръка за лек Линукс.

Въпросът ми е конкретно за тези 2 процесора, може ли да се появи спънка или влошаване на резултата ?

To и аз исках на старият ми лаптоп да му сменят процесора обаче казаха да забравя за тази щуротия . Както ти казаха едно евтино ССД 150 200 гб и малко рамец и си готов . Имаш ли представа колко струва един процесор ? + ссд и рам ще ти излезе всичко за нов лаптоп среден клас .

• Автор
преди 8 минути, цър-вул написа:

До T7600 четните версии Т7Х00 където Х е 2 4 6

Така пише в Уикипедията на Сокет М,
но на сайта на Интел - за Т7700 ми дават същите сокети като Т5600
който работи в момента.
Затова си мисля, че и Т7700 ще стане.

Пропускам ли нещо ?

преди 7 минути, adersa написа:

To и аз исках на старият ми лаптоп да му сменят процесора обаче казаха да забравя за тази щуротия . Както ти казаха едно евтино ССД 150 200 гб и малко рамец и си готов . Имаш ли представа колко струва един процесор ? + ссд и рам ще ти излезе всичко за нов лаптоп среден клас .

Конкретният процесор Т7700 е 25 лв.
Наличният РАМ е 4 GB. Може да не е най-бързият DDR2 РАМ, но толкова се намери, май 555.
Ако се стигне до SSD, и там има начини да се намери евтин и то на 256 GB, за 40 - 50 лв ми писаха в една друга тема. 
Но общо двете заедно, с доставката отиват към цената на цял лаптоп D820.
Затова проверявам с най-малкия разход какъв е шансът.

Имам си друг с Т9500 и се държи добре за моите работи.

https://www.userbenchmark.com/System/Dell-Latitude-D820/4859
https://www.dell.com/community/Laptops-General-Read-Only/Dell-Latitude-D820-Processor-Upgrade/m-p/3166420

Цитат

the T7200, T7400 and T7600 will work.  Any of the Core 2 T7x00 with x = odd or above 6 (such as the T7100, T7800, etc.) will not.

None of the T8x00, Pxxxx, or Xxxx will work

преди 15 минути, Недко написа:

но на сайта на Интел - за Т7700 ми дават същите сокети като Т5600

Но не е задължително Dell да са съществили поддръжка в BIOS примерно!!!

Вари го, печи го - 7600 е таванът.
Ъпгрейд, от който реално няма смисъл:
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core2-T7600-vs-Intel-Core2-T5600/m2765vsm6306

• Автор
преди 18 минути, цър-вул написа:

https://www.userbenchmark.com/System/Dell-Latitude-D820/4859
https://www.dell.com/community/Laptops-General-Read-Only/Dell-Latitude-D820-Processor-Upgrade/m-p/3166420

Но не е задължително Dell да са съществили поддръжка в BIOS примерно!!!

Вари го, печи го - 7600 е таванът.

Благодаря !
Освен вашите правилни и разумни мнения, получих един съвет и от коректният продавач на Т7700 :
https://www.cpu-upgrade.com/CPUs/Intel/Core_2_Duo_Mobile/T5600_(Socket_M).html

Смятам, че не съм подвел с нищо!
Старото си е старо...не си струва нито един лев инвестиция в тази машина!
Да - някои машини имат сантиментална стойност, но реално мястото им е или в шкафа или за скрап.

• Автор
преди 3 минути, цър-вул написа:

Смятам, че не съм подвел с нищо!

Да, добавих "правилни и разумни" към "вашите мнения" !

За да бъде наистина един такъв ъпгрейд необходим трябва да има следната ситуация.

Пример:

- машината се ползва за гледане на поточно видео и при максимална честота на процесора и всичко излишно спряно, той е на 100% - тогава има шанс при по-високочестотен процесор да може безпроблеммнно да се гледа въпростното видео и така имаме машина която не може да бъде използвана срещу машина която може да бъде използвана.

Реално ситуация в която просто малко повече честота да дава такава голяма разлика рядко се среща, затова е много добре да се видят конкретни натоварвания и да се прецени правилно какво може да се направи.

Ако е за спорта дали мога да сложа най-бързия процесор за този лаптоп - това е съвсем друго.

• Автор
преди 9 минути, plamen_petrov_80 написа:

За да бъде наистина един такъв ъпгрейд необходм трябва да има следната ситуация. Пример:

- машината се ползва за гледане на поточно видео и при максимална честота на процесора и всичко излишно спряно, той е на 100% - тогава има шанс при по-високочестотен процесор да може безпроблеммнно да се гледа въпростното видео и така имаме машина която не може да бъде използвана срещу машина която може да бъде използвана.

Реално ситуация в която просто малко повече честота да дава такава голяма разлика рядко се среща, затова е много добре да се видят конкретни натоварвания и да се прецени правилно какво може да се направи.

Ако е за спорта дали мога да сложа най-бързия процесор за този лаптоп - това е съвсем друго.

Странното при него е, че Wi-Fi-то се изключва не при поточно видео, или забележимо по-рядко, ако върви поточно видео, може да не изключи с часове,
а най-вече се изключва, ако си дреме на един Месинджър във Фейсбук и нищо друго не прави.
И това, ако не греша, почна откакто му сложих Минт 20.1
Казаха ми вече да сложа по-лек Linux, може би и графична среда.

За разлика от него, другият лаптоп D830 с Т9500 от време на време показва съобщение : "Интернет връзката ви е възстановена", без да съм забелязал, че е прекъснала,
а D820 с Т5600 си знае само "Интернет връзката ви е прекъсната. В момента сте офлайн"

• Автор
току-що, plamen_petrov_80 написа:

Не виждам връзката на процесор и проблеми с Wi-Fi.

И двата имат по 4 GB RAM, 
може да е в скоростта на хард дисковете, знам ли ...

току-що, Недко написа:

И двата имат по 4 GB RAM, 
може да е в скоростта на хард дисковете, знам ли ...

Рутер (настройки на канал, криптиране, обхват ...), ефир, мрежова карта на лаптопа, драйвер, OS ... - процесор - никаква връзка.

• Автор

Един рутер, на едно и също място, с една и съща ОС.
Остава, може би, само мрежовата карта и драйвер

преди 16 минути, Недко написа:

D820 с Т5600 си знае само "Интернет връзката ви е прекъсната. В момента сте офлайн"

преди 16 минути, Недко написа:

D830 с Т9500 от време на време показва съобщение : "Интернет връзката ви е възстановена"

Два различни лаптопа на едно и също място - подобни проблеми.

Глобално бих почнал от настройки на безжичната мрежова карта - нещо пестене на енергия и т.н.

Диагностиката е сложно нещо така, че има много неща които могат да се пробват, но само от Вас.

За мен процесор, оперативна памет, твърд диск - нищо от това няма как да ми спира просто свързаността по мрежа.

преди 11 минути, plamen_petrov_80 написа:

За мен процесор, оперативна памет, твърд диск - нищо от това няма как да ми спира просто свързаността по мрежа.

Приоритетно товарещ процес, оставящ без процесорно време обслужването на картата/мрежата.

преди 23 минути, цър-вул написа:

Приоритетно товарещ процес, оставящ без процесорно време обслужването на картата/мрежата.

Ммм щом казваш ... аз такъв филм не съм гледал все още, а няма и информация за такова нещо на конкретните машини.

Аз съм виждал и затова показах възможен такъв сценарий.

преди 39 минути, plamen_petrov_80 написа:

Ммм щом казваш ... аз такъв филм не съм гледал все още, а няма и информация за такова нещо на конкретните машини.

Ето ти филм, който можеш да си пуснеш да гледаш:
Пусни енкодинг на видео и пусни да теглиш в браузър Windows iso примерно. Ще се зарадваш по някое време.. 

преди 19 минути, цър-вул написа:

Пусни енкодинг на видео и пусни да теглиш в браузър Windows iso примерно. Ще се зарадваш по някое време.. 

Твърде конкретно, има ли значение на каква машина ще го правя? Колко време да чакам и т.н.? Предполагам желаеш изрично да се случва през Wi-Fi.

същото упражнение направих с едно леново р61и смених му процесора който беше 1,67 гхз с т7700 

става можеш да ги смениш ама трябва да имаш добро охлаждане,защото при мен след смяната вентилатора се си рабити на макс ,а температурата е между 70-80 градуса

иначе така си работи вече 2 години

аз не съм и проверявал просто бех го разглобил за почистване и видех ,че пасва на  сокета 

ако подвеждам питащия се извинявам  

аз сега направих една нова глупост и се чуда да пусна ли тема или да питам тука

Първо много трудно ще намериш такъв процесор втора ръка ,второ ще имаш почти нулев ефект или поне няма да го усетиш .Едно SSD e най-добрия вариант за ъпгрейт .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.