Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как мога да проверя изправността на рутер?

Featured Replies

преди 5 минути, neni4a написа:

Аз във Варна ,на суич седящ на стълб ,кабела към пс то беше снаждан и то снадката беше вънка ,от 2016 до 2019 ,само веднъж ми спря интернета,пак имаше рутер (един от въпросните три тука) пак бях сменил мак адреса му ,ама си работеше . 

ПС сменяха самата букса ,но резултата беше същия

Аз други идеи нямам. Казах ти - правиш си една тестова постановка с 3-те рутера, като 2-та правят NAT, и тестваш с як вътрешен трафик. Запазваш логовете и ги блъскаш в главата на доставчика,ако всичко е ок за няколко дена

Но и се струва, че нящо яко се бъркаш с тези IP и  MAC адреси ...... 

• Отговори 92
  • Прегледи 10,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
току-що, dioib написа:

...

И от кой рутер идва и знаем ли му доставчика: Как "неговия" рутер е настроен и кои неща като засече блокира някакви пакети?!

Кой в случая е клиента и кой е доставчика?! 

п.п. Към мрежата се свързваш с различни устройства,  но изискващи едно и също IP. Примерно ...  

Всички рутери са мои ,неговия кабел идва дирекно от суич на партера ,а сигнала към тоя суич идва от лан кабел (дето и взимат захранване за суича им) от другия вход  

Да обясня;Като ми свързваха интернета ,го свързаха към  рутер 1 като му взеха мак адреса . А аз когато ми спря интернета реших да пробвам рутер 2 (като му сложих и на него мак адреса на рутер 1 и ай пи тата)  последния път реших че двата ми рутера са скапани и включих рутер 3 на който отново сложих ай пита и мак адреса на рутер 1 

преди 21 минути, Емил Костов написа:

IP адресите няма нищо общо.

Връзката мак с IP при някои доставчици?! 

преди 1 час, neni4a написа:

Здравейте
Имам следния въпрос
Как мога да проверя изправността на рутер?
Проблема е ,че доставчика ми на интернет твърди ,че рутерите ми са за боклука и заради тях имам постоянни прекъсвания(Не говоря за wi fi ,а като цяло на нета)
Рутерите са 3 броя ,различни марки ,от които на 2 съм сложил мак адреса на първия ,сложени ай пи та и т.н. всичко индентично
Въпроса ми е ,дали може и 3 рутера да са дефектни и заради тях да ми се скапва интернета?
Единия съм го ползвал без проблеми преди 4 години на друг оператор пак със сменен мак адрес (а суича беше висящ на стълб и снаждан кабел)
Не е въпроса за купуването на рутер ,а дали ме правят на глупак
WI FI то няма да го коментираме,защото проблема е ,че дори и с кабел към пс ,няма интернет,остава и wi fi

Аз само от опит знам че когато съм сменял паролата и потребителското име се скапват защо не знам затова вече не ги бърникам

• Автор
преди 11 минути, NewRedDragon написа:

Аз други идеи нямам. Казах ти - правиш си една тестова постановка с 3-те рутера, като 2-та правят NAT, и тестваш с як вътрешен трафик. Запазваш логовете и ги блъскаш в главата на доставчика,ако всичко е ок за няколко дена

Но и се струва, че нящо яко се бъркаш с тези IP и  MAC адреси ...... 

Аз не съм толкова на ти ,обясни като за идиот ,това НАТ как става .

ПС : ЕМи тия мак адреси и ай пи та ,съм ги проверявал вече забравих колко пъти ,дали няма сбъркано нещо 

Кажи как става това и ще ги свържа тия рутери 

преди 5 минути, dioib написа:

Еми аз съм така ,първите месеци беше само с мак адрес(тогава нямах никакви проблеми ,дори и рутера не бях го и пипал въобще)

После искаха да сложа и тия ай пи та и от тогава стана ебахти аз шоуто ,тука вече тия рутери сигурно 100 пъти съм ги рестартирвал 

преди 1 минута, neni4a написа:

сбъркано нещо 

Дай фабрични настройки на рутерите. После само смени паролата и достъпа до WiFi-то. 

Не се опитвай на рутер (външен) да му оказваш клониране на мак адрес. Някои оператори са капризни по отношение на това. В техния рутер настъпва конфликт, който след време бива разрешен или не. 

От мен толкова!!!

преди 9 минути, Енчо Желязков написа:

Аз само от опит знам че когато съм сменял паролата и потребителското име се скапват защо не знам затова вече не ги бърникам

Кое се скапва качеството на връзката ли ? ъпсурд аз по 100 пъти съм сменял пароли и не съм забелязал разлики в скоростта.

• Автор
преди 4 минути, dioib написа:

Дай фабрични настройки на рутерите. После само смени паролата и достъпа до WiFi-то. 

Не се опитвай на рутер (външен) да му оказваш клониране на мак адрес. Някои оператори са капризни по отношение на това. В техния рутер настъпва конфликт, който след време бива разрешен или не. 

От мен толкова!!!

Еми то тоя рутер оригиналния (без клониране на мак адрес) ,си работи ,работи ,и така може да си работи един месец и след това се бъгне нещо и се налага да му слагам тия с променения мак адрес .И не разбирам ,защо тоя рутер с оригиналния мак адрес ,като се бъгне ,дори и да седин цяла нощ  после не се оправя интернета ,а трябва да седи към 4 ти рутер с непроменен оригинален мак адрес, 30 секунди поне ,че да тръгне тоя интернет .Ебахти аз филмите дето се вкарах 

преди 5 минути, hjhj написа:

Да, ама той си обяснява каквото знае, а не се захваща да направи това, което е много лесно и което са му написали няколко човека!

А от фирмата помоли да ти пратят техници, които разбират а не такива, които ти пишат фактурата за "ремонта"

преди 4 минути, adersa написа:

Кое се скапва качеството на връзката ли ? ъпсурд аз по 100 пъти съм сменял пароли и не съм забелязал разлики в скоростта.

като цяло рутера

преди 2 минути, neni4a написа:

Еми то тоя рутер оригиналния (без клониране на мак адрес) ,си работи ,работи ,и така може да си работи един месец и след това се бъгне нещо и се налага да му слагам тия с променения мак адрес .И не разбирам ,защо тоя рутер с оригиналния мак адрес ,като се бъгне ,дори и да седин цяла нощ  после не се оправя интернета ,а трябва да седи към 4 ти рутер с непроменен оригинален мак адрес, 30 секунди поне ,че да тръгне тоя интернет .Ебахти аз филмите дето се вкарах 

Добре, де - доставчика ти изобщо прави ли контрол по MAC? За IP/Mask/DNS е ясно, че са индивидуални за клиентите. След като се бъгне, просто го рестартираш - толкова. А и тия сапунерки, ако ги товариш яко, нормално да сдават багаже на седмица - две. 

Успех!

• Автор
преди 7 минути, NewRedDragon написа:

Добре, де - доставчика ти изобщо прави ли контрол по MAC? За IP/Mask/DNS е ясно, че са индивидуални за клиентите. След като се бъгне, просто го рестартираш - толкова. А и тия сапунерки, ако ги товариш яко, нормално да сдават багаже на седмица - две. 

Успех!

Ако един компютър с торенти от дъжд на вятър и един таблет са товарене ( и то таблета го използвам като компа не работи)  то  здраве му кажи 

Доставчика ми прави контрол и по мак  и чрез ай пи та 

В интерес на истината ,оригиналната сапунерка ,издържа няколко месеца ,докато не решиха да сложат тия ай пи та ,от тогава майко мила 

ПС 2 ,другата сапунерка ,при същото натоварване ,идържа 2 години близо  при друг доставчик ,но не в София ,а Варненски квартален доставчик със суич на стълба пред блока и кабела снаден,щото ги домързя да прекарат нов 

Kolev71

Преди да дойдат първия път , ми писна и настройх лан картата на пс то ,според изискванията им (ай пи та и мак адрес) и нета отново не рече да тръгна ,затова не бях се занимавал с това ,а само сменях  рутери .Но сега ще го направя задължително 

преди 2 минути, neni4a написа:

Ако един компютър с торенти от дъжд на вятър и един таблет са товарене ( и то таблета го използвам като компа не работи)  то  здраве му кажи 

В интерес на истината ,оригиналната сапунерка ,издържа няколко месеца ,докато не решиха да сложат тия ай пи та ,от тогава майко мила 

ПС 2 ,другата сапунерка ,при същото натоварване ,идържа 2 години близо  при друг доставчик ,но не в София ,а Варненски квартален доставчик със суич на стълба пред блока и кабела снаден,щото ги домързя да прекарат нов 

Виж сега, оптвам се да помогна, но явно не се разбираме.... Последно, като падне "нет-а" имаш ли комуникация м/у устройствата в LAN? Пускал ли си някакъв ping/tracert да видиш къде по възлите е проблема?

преди 6 минути, Енчо Желязков написа:

:lol6:то кога е нямало айпита винаги е имало

Да, ама явно преди е бил DHCP, а е станал статичен.

• Автор
преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Виж сега, оптвам се да помогна, но явно не се разбираме.... Последно, като падне "нет-а" имаш ли комуникация м/у устройствата в LAN? Пускал ли си някакъв ping/tracert да видиш къде по възлите е проблема?

Когато спре интернета ,си влизам спокойно в рутера ,дали ще е от таблет,телефон ,лаптоп или пс общо взето си влизам .Ако говорим за връзката рутер ,таблет пс ,връзка си има. Ако това имаш в предвид ,

преди 8 минути, NewRedDragon написа:

просто си няма понятие  хептем ще обърка всичко менютата са на английски  явно рутерите са издали багажа  моите така станаха но беше и от претоварване

Редактирано от Енчо Желязков (преглед на промените)

преди 2 минути, Енчо Желязков написа:

просто си няма понятие  хептем ще обърка всичко менютата са на английски  явно рутерите са издали багажа  моите така станаха но беше и от претоварване

Твоите и трите изведнъж ли сдадоха багажа! А какво ще стане, ако купи нов и той се окаже "сдал" ?

преди 3 минути, lupis написа:

Твоите и трите изведнъж ли сдадоха багажа! А какво ще стане, ако купи нов и той се окаже "сдал" ?

два бяха един по един сменях паролите и името само няколко пъти и издумкаха нета ми спираше нацяло

• Автор
преди 4 минути, lupis написа:

А какво ще стане, ако купи нов и той се окаже "сдал" ?

Ей това е най голямото ми притеснение и затова съм тука 

Нещо и 3 ми рутера да са бъгнати ,толкова че да не се оправят и след 8 часово седене без захранване и ресетиране 

преди 1 минута, neni4a написа:

Ей това е най голямото ми притеснение и затова съм тука 

Нещо и 3 ми рутера да са бъгнати ,толкова че да не се оправят и след 8 часово седене без захранване и ресетиране 

издумкали са вземи нов и не пипай нищо аз вече не им променям нищо и нямам проблем

току-що, Енчо Желязков написа:

два бяха един по един сменях паролите и името само няколко пъти и идумкаха нета ми спираше нацяло

Приятели!

Една препоръка от мен!

Едно кило луканка от хубавата струва 32 лева. 

Едно такова рутерче само, около 30. Живеем в 21 век и със всеки изминат ден комуникациите се усъвършенстват а много от питащите във форума се страхуват да похарчат 60 до 100 лева за добър рутер, който ще те изкара 7-8 години. За скъпите, и дума да не става. (от 300 до 900 лева) Днешният ден гигабитов нет се предлага от много малко фирми в България, но като за България си е добре, щото върви с тенденция напред. Мислете когато си купувате рутер или сапунерка, която става само за...банята!

преди 1 минута, Kolev71 написа:

Приятели!

Една препоръка от мен!

Едно кило луканка от хубавата струва 32 лева. 

Едно такова рутерче само, около 30. Живеем в 21 век и със всеки изминат ден комуникациите се усъвършенстват а много от питащите във форума се страхуват да похарчат 60 до 100 лева за добър рутер, който ще те изкара 7-8 години. За скъпите, и дума да не става. (от 300 до 900 лева) Днешният ден гигабитов нет се предлага от много малко фирми в България, но като за България си е добре, щото върви с тенденция напред. Мислете когато си купувате рутер или сапунерка, която става само за...банята!

тук си прав така си е 

преди 56 минути, dioib написа:

Имаш оторизация по МАК адрес. Тествай като за начало само с компютъра без рутери и да видим.

преди 1 час, neni4a написа:

Аз във Варна ,на суич седящ на стълб ,кабела към пс то беше снаждан и то снадката беше вънка ,от 2016 до 2019 ,само веднъж ми спря интернета,пак имаше рутер (един от въпросните три тука) пак бях сменил мак адреса му ,ама си работеше . 

Към NewRedDragon

ПС сменяха самата букса ,но резултата беше същия

Седи ли суич на стълб съм прекратил веднага взаимоотношенията с този доставчик.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.