Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как мога да проверя изправността на рутер?

Featured Replies

преди 22 минути, neni4a написа:

Ей това е най голямото ми притеснение и затова съм тука 

Нещо и 3 ми рутера да са бъгнати ,толкова че да не се оправят и след 8 часово седене без захранване и ресетиране 

По въпроса за трите ти рутера - от калпав, по калпав си купувал. (погледни ми горния пост). А когато подписваш договор е редно хората, занимаващи се всекидневно с това, да ти свършат работа на оценка 6. И не да ти го покажат за 3 минути че нета ти бил "убиец" а да ти направят всички свързвания и тестове така, че повече да не стъпят в твоя дом за оплаквания.  Ти си клиента и имаш това право. Затова им плащаш таксата всеки месец, без значение дали тя е 5 или 50 лева.

Виж Емил какво ти е написал и се замисли, когато един силен дъжд го обрули хубаво, колко време ще му трябва на този суич за да се изпари "водата " от него:

"Седи ли суич на стълб съм прекратил веднага взаимоотношенията с този доставчик."

Аз съм човек с големи претенции спрямо интернета и да ти кажа честно до ден днешен съм нямал проблем с доставчиците след ADSL - лан и оптично влакно до в къщи. За нова година захвърлих  TP-Link 2600 и си купих ей това. Единственото , което не може е да ме обръсне!

https://www.tp-link.com/bg/home-networking/wifi-router/archer-ax6000/

• Отговори 92
  • Прегледи 10,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 8 минути, Kolev71 написа:

По въпроса за трите ти рутера - от калпав, по калпав си купувал. (погледни ми горния пост). А когато подписваш договор е редно хората, занимаващи се вселидневно с това, да ти свършат работа на оценка 6. И не да ти го покажат за 3 минути че нета ти бил "убиец" а да ти направят всички свързвания и тестове така, че повече да не стъпят в твоя дом за оплаквания.  Ти си клиента и имаш това право. Затова им плащаш таксата всеки месец, без значение дали тя е 5 или 50 лева.

Виж Емил какво ти е написал и се замисли, когато един силен дъжд го обрули хубаво, колко време ще му трябва на този суич за да се изпари "водата " от него:

"Седи ли суич на стълб съм прекратил веднага взаимоотношенията с този доставчик."

Аз тоя суич на стълб ,го писах ,защото ми беше ПРЕДИШНИЯ доставчик във Варна и там въпреки това нещо и снажданите кабели ,интернета не е прекъсвал в  рамките на няколко дена за година 

Исках да напиша,че въпреки такива спартански условия ,и дъждове и снаждани кабели "по-калпав още по калпав" рутер е работил  нормално и когато го изключа вечерта ,когато го включа сутринта е ИМАЛО интернет 

И дъжд е валяло и сняг ,но интернет имаше и се извинявам,но не всеки рутер би издържал това ,но тоя "много калпав" го издържа

Зашо никой не пише как да ги тествам тия рутери ,самата процедура и да ги видим верно ли са толкова скапани ,или суича на оператора ,чийто сигнал идва от съседния вход от незнайно си къде  се бъгва и не ми пуска интернет

Малко офтопик ще стане, но да споделя, защо мисля, че сапунерките правят проблема, а не оборудването на ISP:

На едно място, с ADSL на вива се налагаше постоянно (по 2-3 пъти на ден) рестартиране на модема. Обвиних ISP (по точно модема), но се оказа, че дъртия тъп линк за 20 лева, включен като AP, прави безумен паразитен трафик към модема и той просто не издържа. Смених тъп линка с някакво uniFi (най евтиното към него време) и вече 2 г няма проблеми 

току-що, neni4a написа:

Аз тоя суич на стълб ,го писах ,защото ми беше ПРЕДИШНИЯ доставчик във Варна и там въпреки това нещо и снажданите кабели ,интернета не е прекъсвал в  рамките на няколко дена за година 

Исках да напиша,че въпреки такива спартански условия ,и дъждове и снаждани кабели "по-калпав още по калпав" рутер е работил  нормално и когато го изключа вечерта ,когато го включа сутринта е ИМАЛО интернет 

И дъжд е валяло и сняг ,но интернет имаше и се извинявам,но не всеки рутер би издържал това ,но тоя "много калпав" го издържа

Зашо никой не пише как да ги тествам тия рутери ,самата процедура и да ги видим верно ли са толкова скапани ,или суича на оператора ,чийто сигнал идва от съседния вход от незнайно си къде  се бъгва и не ми пуска интернет

Бил си късметлия. В Плевен има един доставчик, казва се Оптиспринт. На места все още има такъв тип свързване и просто приключение, когато има силен, дъжд, бюря или гръмотевици. Суичовете не са направени да работят при външни условия.

преди 3 минути, neni4a написа:

Няма универсална процедура. Аз ти казах за тестова постановка, но няма как да ти обясня с няколко думи как да я конфигурираш, при твоите познания за мрежите. Не го приемай лично. Повярвай ми ISP няма интерес да идва всеки ден във вас и да се занива - тествали са си трсето до входната точка (твоя рутер) и са си казали мнението

• Автор
преди 8 минути, NewRedDragon написа:

Малко офтопик ще стане, но да споделя, защо мисля, че сапунерките правят проблема, а не оборудването на ISP:

На едно място, с ADSL на вива се налагаше постоянно (по 2-3 пъти на ден) рестартиране на модема. Обвиних ISP (по точно модема), но се оказа, че дъртия тъп линк за 20 лева, включен като AP, прави безумен паразитен трафик към модема и той просто не издържа. Смених тъп линка с някакво uniFi (най евтиното към него време) и вече 2 г няма проблеми 

Абе третия рутер ще се тества тия седмици и ще се разбере 

преди 7 минути, NewRedDragon написа:

ADSL e с много нисък upload ( до 2 мегабита), така че може да не е било от рутера. Аз съм с TP-link и нямам проблеми. 

Ясно ,но това е ADSL модеми на виваком ,а тука е уж оптичен интернет и най обикновен суич,който сигурно е 10 лева на едро и едва ли е нещо супер ,дори и да е на ТП линк,то тако е на тп линк не значи ще ако се осере,лайното му ще мирише на рози ,както и че моите скапани 3 рутера ,няма да се окажат достатъчни за моите нужди 

Ти си с оптика, но до суича. След суича се пуска UTP кабел и ако той не SFTP, а е обикновен UTP проблемите започват само след 1-2 месеца.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 1 минута, neni4a написа:

Ясно ,но това е ADSL модеми на виваком ,а тука е уж оптичен интернет и най обикновен суич,който сигурно е 10 лева на едро и едва ли е нещо супер ,дори и да е на ТП линк,то тако е на тп линк не значи ще ако се осере,лайното му ще мирише на рози ,както и че моите скапани 3 рутера ,няма да се окажат достатъчни за моите нужди 

Оптичен.... ама FTTH..... Суича IP адреси не го интересуват (L2 устройство е) - той си регистрира в MAC таблицата клиентите. Не е проблема в суича за 10 лева. Рутерите ти не се справят и осират цялата микро инфраструктура с постоянни запитвания за коректност

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Оптичен.... ама FTTH..... Суича IP адреси не го интересуват (L2 устройство е) - той си регистрира в MAC таблицата клиентите. Не е проблема в суича за 10 лева. Рутерите ти не се справят и осират цялата микро инфраструктура с постоянни запитвания за коректност

Не, L3 суич е. На всеки порт се менажира клиент. От този порт се пуска UTP кабел до клиента.

• Автор
преди 2 минути, Емил Костов написа:

ADSL e с много нисък upload ( до 2 мегабита), така че може да не е било от рутера. Аз съм с TP-link и нямам проблеми. 

Ти си с оптика, но до суича. След суича се пуска UTP кабел и ако той не SFTP, а е обикновен UTP проблемите започват само след 1-2 месеца.

ЕМи до суича не е оптика ,оптика има до съседния вход ,(уж ) а дотам интернета за целия ми вход идва през обикновен UTP кабел ,включен към суич и от там пак обикновен utp кабел  минаващ заедно със други кабели (за стълбищно осветление ,звънци или други консуматори в блока)

Що се отнася до твоите рутери. можеш да процедираш така. Малко първобитен начин за мен, но е добър. Вземи един от тях и го отвори. Горния капак, за да се вижда "карантията" Бързо би се ориентирал кое му е процесорчето. Без кабел от нета или такъв от компа. Включи го към захранването, като предварително знаеш колко ампера ти трябват за "сапунерката" Ако консумира 1 ампер( всичко е написано по изделията) намери изправител, който е за по голям ток. (1,5 - 2 ампера) включваш го да си стои включен и рутера да работи. Със пръст, можеш за ориентир да провериш колко му загрява процесорчето, а ако използваш сонда за температура, последната ще ти даде точните градуси. Най големият им проблем на тези изделия е че прегряват. Особено, през лятото. Можеш да използваш малко радиаторче за целта със термолепенка и да го лепнеш на повърхността на процесора. Температурата значително ще падне. Затова съм ти и написал за импулсното му захранване, да е по мощно. Те също са лембизе марка. Сам ще стигнеш до умопобъркващото заключение че рутер от такъв клас почти на 90% прегрява. Ако за теб това не е важно, за процесора му, е МНОГО ВАЖНО. Няма да пиша повече, че ставам досаден, а и не ми се пише! Пожелавам ти успех а на всички ВАС, приятна вечер, приятели!

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Така би трябвало да бъде.... ама L3 суич не е 10 лв, дори на едро....

Не, не е! Но вече има доста евтини варианти. Примерно HUAWEI Quidway s2300. Прекрасна машина и върши страхотна работа.

преди 3 минути, Kolev71 написа:

Що се отнася до твоите рутери. можеш да процедираш така. Малко първобитен начин за мен, но е добър. Вземи един от тях и го отвори. Горния капак, за да се вижда "карантията" Бързо би се ориентирал кое му е процесорчето. Без кабел от нета или такъв от компа. Включи го към захранването, като предварително знаеш колко ампера ти трябват за "сапунерката" Ако консумира 1 ампер( всичко е написано по изделията) намери изправител, който е за по голям ток. (1,5 - 2 ампера) включваш го да си стои вклщчен и рутера да работи. Със пръст, можеш за ориентир да провериш колко му загрява процесорчето, а ако използваш сонда за температура, последната ще ти даде точните градуси. Най големият им проблем на тези изделия е че прегряват. Особено, през лятото. Можеш да използваш малко радиаторче за целта със термолепенка и да го лепнеш на повърхността на процесора. Температурата значително ще падне. Затова съм ти и написал за импулсното му захранване, да е по мощно. Те също са лембизе марка. Сам ще стигнеш до умопобърквашоото заключение че рутер от такъв клас почти на 90% прегрява. Ако за теб това не е важно, за процесора му, е МНОГО ВАЖНО. Няма да пиша повече, че ставам досаден, а и не ми се пише! Пожелавам ти успех а на всички ВАС, приятна вечер, приятели!

Като допълнение към поста на Стефо може ли да кажеш марка и модел на рутерите примерно.

ЕМи до суича не е оптика ,оптика има до съседния вход ,(уж ) а дотам интернета за целия ми вход идва през обикновен UTP кабел ,включен към суич и от там пак обикновен utp кабел  минаващ заедно със други кабели (за стълбищно осветление ,звънци или други консуматори в блока)

Мисля, че вече се сещаш че проблемът не е при теб! Освен ако твоите рутери ги мързи събота и неделя и отиват на кръчма да си пият пиенето.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Не, не е! Но вече има доста евтини варианти. Примерно HUAWEI Quidway s2300. Прекрасна машина и върши страхотна работа.

Като допълнение към поста на Стефо може ли да кажеш марка и модел на рутерите примерно.

Мисля, че вече се сещаш че проблемът не е при теб! Освен ако твоите рутери ги мързи събота и неделя и отиват на кръчма да си пият пиенето.

Казал ги е Емо, май на предната страница.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Е така е - не са стряскащи цените. Ама аз сега се се сетих нещо:

Развихме всякакви теории, а как не попитахме: Има ли подобни проблеми, при комшиите във входа, които са на същия суич?

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Е така е - не са стряскащи цените. Ама аз сега се се сетих нещо:

Развихме всякакви теории, а как не попитахме: Има ли подобни проблеми, при комшиите във входа, които са на същия суич?

Не, това беше едно време. Сега при оптиките вече ще е смешно да се случват подобни дивотии. Ма така като го каза, нищо чудно!

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Не, това беше едно време. Сега при оптиките вече ще е смешно да се случват подобни дивотии. Ма така като го каза, нищо чудно!

Между другото @Емил Костов, това за АДСЛ- не е шега. Лично ти ми помогна тогава (бях с друг ник :) ) малко в нарушение на правилата :) Проблема се оказа точно в сапунерката - пуснахме жичната акула за 2 часа и всичко лъсна :)

• Автор

Загряват си рутерите ,вярно е особено лятото 

Еми аз си го помислих за това,че видиш ли прегряват ,но имало е бъгове когато вънка е било студено ,лягам си и рутера е седял без  се изпотява цяла нощ ,плюс това ,ако седи цяла нощ и го включиш,едва ли за няколко минути ще загрее така ,че да ми скапе отново мрежата 

Имал съм много неща в предвид ,но когато  тая седмица при 35 градуса и си е имало интернет цяла седмица ,а реши са се скапе събота сутринта в 10 часа 

Друг случай е пак е работил цяла седмица ,а събота сутринта няма интернет

И трети случай е нямало интернет в 1 часа идва ,после на сутринта пак няма 

Няма никаква логика в това ,нито пък рутерите са забивали или почнали да мигат като коледни лампички 

ПС Уж комшиите не се оплаквали ,но аз не съм ги разпитвал ,не мога да кажа 

Сега нека да работи ,като спре,ще го включа директно към компютъра ,но предния път като го пробвах ,нямаше резултат ,но ще видим 

преди 4 минути, NewRedDragon написа:

Между другото @Емил Костов, това за АДСЛ- не е шега. Лично ти ми помогна тогава (бях с друг ник :) ) малко в нарушение на правилата :) Проблема се оказа точно в сапунерката - пуснахме жичната акула за 2 часа и всичко лъсна :)

Е то се вижда какво минава като трафик през модема, какво е състоянието на линията, прекъсва ли интернета и прочие. Затова Виваком ( а и не само те) дават определени устройства, защото трябва да имат менажиране и наблюдението върху тях и до тях. Не е невъзможно да изперка някое устройство. Като не работи както трябва се подменя.

преди 2 минути, neni4a написа:

Еми аз си го помислих за това,че видиш ли прегряват ,но имало е бъгове когато вънка е било студено ,лягам си и рутера е седял без  се изпотява цяла нощ ,плюс това ,ако седи цяла нощ и го включиш,едва ли за няколко минути ще загрее така ,че да ми скапе отново мрежата 

Имал съм много неща в предвид ,но когато  тая седмица при 35 градуса и си е имало интернет цяла седмица ,а реши са се скапе събота сутринта в 10 часа 

Няма никаква логика в това ,нито пък рутерите са забивали или почнали да мигат като коледни лампички 

Хайде сега загравят. Аз съм с модем на А1 ( още от Близу ) и рутер TP-Link 840N. Не съм ги видял да прегряват. Да, топли са защото имат радиатори, които отдават топлипната. Сега ако рътерът ти е на запрашено място, затиснал си му отворите или си го сложл в някой шкаф нормално да прегрява.

преди 4 минути, neni4a написа:

преди 13 минути, NewRedDragon написа:

Моля разпитай съседите - може да се окаже, че проблема, наистина не е в "твоя телевизор"......

:offtopic_s:

преди 5 минути, Емил Костов написа:

........Не е невъзможно да изперка някое устройство. Като не работи както трябва се подменя.

Особено по медните чифтове по риглетите, дето не се знае на колко места са ...... с изолирбанд :) 5 години съм борил x.DSL - и то някъде, където инфраструктурата се изгражда и поддържа на 6 :)

току-що, NewRedDragon написа:

Моля разпитай съседите - може да се окаже, че проблема, наистина не е в "твоя телевизор"......

:offtopic_s:

Особено по медните чифтове по риглетите, дето не се знае на колко места са ...... с изолирбанд :) 5 години съм борил x.DSL - и то някъде, където инфраструктурата се изгражда и поддържа на 6 :)

Ако е стара телефонната линия нищо не може да те спаси. Но ако линията е с добри параметри в момента VDSL се представя доста добре. Въпреки това ерата на медните свързаности постепено ще отмине.

току-що, Емил Костов написа:

Ако е стара телефонната линия нищо не може да те спаси. Но ако линията е с добри параметри в момента VDSL се представя доста добре. Въпреки това ерата на медните свързаности постепено ще отмине.

15 годишна... вече май 16 :) 

• Автор
преди 24 минути, Емил Костов написа:

Е то се вижда какво минава като трафик през модема, какво е състоянието на линията, прекъсва ли интернета и прочие. Затова Виваком ( а и не само те) дават определени устройства, защото трябва да имат менажиране и наблюдението върху тях и до тях. Не е невъзможно да изперка някое устройство. Като не работи както трябва се подменя.

Хайде сега загравят. Аз съм с модем на А1 ( още от Близу ) и рутер TP-Link 840N. Не съм ги видял да прегряват. Да, топли са защото имат радиатори, които отдават топлипната. Сега ако рътерът ти е на запрашено място, затиснал си му отворите или си го сложл в някой шкаф нормално да прегрява.

Рутера е на дървена табуретка ,приспсобена като масичка ,няма шкафове ,общо взето си е на открито и не е на дирекна слънчева светлина 

И сега да напиша ,че този Mercusys на който съм последно ,загрява по-малко от другите 

ПС:От както съм им техен клиент,преди бяха моите съседи ,но вече не са ,и единствено аз съм от последния етаж(4 са на суича им петия кабел беше отрязан ,явно са се отказали съседите .Не знам кой точно са на тях ,

ПС2 :  Няколко пъти дори и изключвах моя рутер и съм слизал да им рестартирам суича на входа(което не бива да го правя ,но това беше няколко пъти и ефект нямаше)

преди 1 минута, neni4a написа:

Рутера е на дървена табуретка ,приспсобена като масичка ,няма шкафове ,общо взето си е на открито и не е на дирекна слънчева светлина 

И сега да напиша ,че този Mercusys на който съм последно ,загрява по-малко от другите 

преди 28 минути, NewRedDragon написа:

Има ли подобни проблеми, при комшиите във входа, които са на същия суич?

преди 15 минути, NewRedDragon написа:

15 годишна... вече май 16 :) 

Зависи как се поддържа, на колкот километра си от централата и има ли корозия. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.