Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Стар електромеханичен звънец

Featured Replies

Не мога да разгадая как точно трябва да се свърже бутона. Звънеца е показан на снимките. Използва се тази двойка проводници. Устройството на бутона е пак на снимките. Бутона има две клеми, който би трябвало да направят контакт при натискане на бутона, който е просто един бутон с болтче, което прави връзката между пластините на клемата при натискане. Върху пластините има мися че е изолационна пластина. Която е счупена по средата и мисля, че тя е играла ролята на пружина, която връща бутона в изходно положение.  Когато я махна  звънеца започва да звъни постоянно. Само предполагам, че трябва да свържа нещо към болта на звънеца. Там имаше и една надена жица(две свързани  бяла и зелена, като единия край поне сигурно е бил вързан към някой от проводниците, която не я видях как и къде е била свързана.

Трябва да кажа, че нищо не разбирам от електротехника.

zvunetz.png

Provodnik1.png

klemi.jpg

jichki.jpg

• Отговори 53
  • Прегледи 18,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 37 минути, Емил Костов написа:

Да беше дал схема, за ... 15 етажен блок. С по 6 жилища на етаж.

Ето за един звънец                         Схема за свързване на звънец в апартамент с един и два бутона

преди 38 минути, Емил Костов написа:

преди 46 минути, Petrov123 написа:

Трябва да кажа, че нищо не разбирам от електротехника.

Мъка... един бутон... 

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Мъка... един бутон... 

... и ЦЯЛ ... звънец!

Одеве намерих „руска“ схема - ето и на български.

image.png.3d94d9fc766bf2d68e30b48ca33c2e5e.png

преди 6 минути, jhoro написа:

Одеве намерих „руска“ схема

Човека вика "бъкел не разбирам", ти го караш схема да разчита... :wub:

На последната аз виждам гъбка и коминче

преди 9 минути, jhoro написа:

Ето за един звънец                         Схема за свързване на звънец в апартамент с един и два бутона

Дадох примерен линк. Има още 100 в google. 

преди 20 минути, Joss Bomon написа:

Човека вика "бъкел не разбирам", ти го караш схема да разчита... :wub:

На последната аз виждам гъбка и коминче

Не му трябва на човека нищо да прави - най малко електрически схеми да чете. Ако с тези хубави ръце може да прави суджуци, Бойко Борисов веднага ще го вземе в ГЕРБ и ще му намери "електроинженер" ,завършил в СССР, който стои постоянно в този форум, но във секция "Политика" (Миро 20). Макар че "схемата" на вързване е руска, поне той ще я замени с американска и тогава звънчето още по добре щеше да звънка.

Специално към Петров123. Постът ми не е насочен пряко към Вас, а за повдигане на всеобщото настроение във форума. Практикувайте вашата професия, а за една почерпка винаги ще се намери човек, който да ви го направи. Това е най простото нещо, което се прави в електротехниката.

• Автор

Схемите ги бях видял, но не ги разбирам. Без мембраната звъни постоянно, с мембраната не звъни. Да, не разбирам от електротехника, само се опитвам да мисля логично.Най-логичното, което ми хрумва е че болта на бутона е просто метала, който свързва двете пластини за да протече ток между тях.. Но не виждам логика да не звъни, при положение че проводниците са завързани за металните болтове, които пък се завиват в клемите. И трябва пази изолация докато болта на бутона не ги съедини. А когато ги допре трябва да направят връзка и да звъни. Но не звъни. Не виждам друга логика освен този болт да не е в ред, щото ако свържа двете клеми звъни постоянно. Другия вариант може да е болтовете на клемите да не се завиват достатъчно за да направят контакт.

преди 1 час, jhoro написа:

таз схема на 220 волта ли смяташ да я вържеш? Ще има май опечени.

преди 10 минути, ined написа:

таз схема на 220 волта ли смяташ да я вържеш? Ще има май опечени.

На „тази схема“ не пише нищо за напрежението - пише та самия звънец!
Но на „българската“ има и волтаж!

преди 48 минути, Kolev71 написа:

... ще му намери "електроинженер" ,завършил в СССР, който стои постоянно в този форум, но във секция "Политика" (Миро 20).

Даже на въпросния - нито бутон му трябва, нито захранване. Той ... сам си звъни!

преди 48 минути, Kolev71 написа:

... а за една почерпка винаги ще се намери човек, който да ви го направи. Това е най простото нещо, което се прави в електротехниката.

И без почерпка бих му го направил. Даже и мат'рялите ще са от мен.
Само да ми е наръки!

преди 37 минути, Petrov123 написа:

Схемите ги бях видял, но не ги разбирам. Без мембраната звъни постоянно, с мембраната не звъни. Да, не разбирам от електротехника, само се опитвам да мисля логично.Най-логичното, което ми хрумва е че болта на бутона е просто метала, който свързва двете пластини за да протече ток между тях.. Но не виждам логика да не звъни, при положение че проводниците са завързани за металните болтове, които пък се завиват в клемите. И трябва пази изолация докато болта на бутона не ги съедини. А когато ги допре трябва да направят връзка и да звъни. Но не звъни. Не виждам друга логика освен този болт да не е в ред, щото ако свържа двете клеми звъни постоянно. Другия вариант може да е болтовете на клемите да не се завиват достатъчно за да направят контакт.

Проводниците НЕ са завързани - връзват се връзките, на обувките! Проводниците се свързват към клемите на звънеца. После - по други проводници вътре, токът стига до бобината, която движи „чукчето“. А то - удря „камбанката“!

Ще звъни постоянно, ако бутона не прекъсва веригата!

Има и механична част - винт, който определя хлабината между „чукчето“ и „камбанката“. Така се регулира силата на звънене!

преди 2 часа, jhoro написа:

Ето за един звънец     Схема за свързване на звънец в апартамент с един и два бутона

Не си прав в случая. Схемата на Костов е правилната, защото бутона участва в вторичното/ниското напрежение, докато твоето руско предложение е дървено. Вкарваш ~220/230V напрежение, фаза в бутона. Колхозна килърска история.

Petrov123, ползването на звънчев трансформатор е отживелица. При правилна схема ( посочена от Костов ), трансформатора консумира около 1.5W oт градската мрежа постоянно. Ако се ампутира и премине на нещо съвременно след 100г ще избие цената на актуален smart звънец, който дори през интернет ще дрънка, ако се наложи.

Поздрави!

В Русия преди ползваха инсталация с изолирана от земята нула (сега не знам как е) и не е проблем да се хванеш за фазата стига с другата ръка да не държиш нулата. Те и затова нямаха контакти със заземление (тип шуко)  по уредите си.

Докато тука инсталациите са със заземена нула и ако няма дефектно токова защита може да направиш верига хващайки се за фазата към земята.

В СССР ползваха триъгълник, тоест, две фази. След разпада, Русия премина към заземен звезден център и съответно шуко. Появяват се фаза, нула и земя.

преди 10 минути, ined написа:

...

Докато тука инсталациите са със заземена нула и ако няма дефектно токова защита може да направиш верига хващайки се за фазата към земята.

Дефектно токова защита не защитава, тя следи утечката на изолацията. А "заземена нула" или защитно заземление е съвсем друго обяснение.

преди 17 минути, bulljo написа:

Ти, какво да не левитираш, нали си стъпил на земята, както казват руснаците тебе по любому треснет током.

Между „стъпил на пода“ и „стъпил на земята“ има голяма разлика!
Сега - като съм стъпил на паркета - пак ли ще ме тресне?

преди 8 минути, Profruit написа:

В СССР ползваха триъгълник, тоест, две фази. След разпада, Русия премина към заземен звезден център и съответно шуко. Появяват се фаза, нула и земя.

Дефектно токова защита не защитава, тя следи утечката на изолацията. А "заземена нула" или защитно заземление е съвсем друго обяснение.

Мноооого си тъп Саше!!! Как със две фази правиш „триъгълник“?

Ето ти „схема звезда“ и „схема триъгълник“  -  Преглед на изображението източник

И в двата случая са три фази! Просто при триъгълника няма НУЛА!
Сега се сети - къде е линейно и къде - фазово напрежение.

И какво е - заземен звезден център на трафомашината!

преди 11 минути, jhoro написа:

Сега - като съм стъпил на паркета - пак ли ще ме тресне?

преди 18 минути, Profruit написа:

Пробвай, и пак пиши.

преди 14 минути, jhoro написа:

...

Ти 'щото си много остър и лапаш всичко буквално. Триъгълникът е вторичната част на трифазен трансформатор и трите фази се разпределят равномерно в жилищната кооперация. Дефакто от R-S-T влизат в всяка квартира по две фази. Съветска икономия на трети проводник. Да беше  живял 6 години в Москва, да беше учил там електротехника, но ти нали си умника на форума и все отпред да си.

Хайде с здраве!

преди 2 минути, bulljo написа:

Пробвай, и пак пиши.

Защо да пробвам пак?

Ти не си се бръснал толкова пъти, колкото ме е „удрял ток“!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.