Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изгорял хард диск

Featured Replies

Здравейте, 

Трябва ми съвет как да процедирам в случая. Днес сутринта, на баща ми компютърът е дал нещо на късо и е паднал бушона както си е работил. Разкачих го, оказва се че захранването е прегряло защото вентилаторът вече отказва, но той не му е обърнал внимание. Захранването все още работи, даже и волтажите проверих и ги има нормални, но явно при по-дълга работа е прегряло. Проверих и двата хард диска на хъб на моя компютър, за съжаление единият не иска да зареди, а и там е останала информация която я няма копирана. При включване на хъб, механиката на диска работи, но се чува леко прищракване от време на време, но дискът не се показва в Disk Management. Успях да нямеря на старо същия диск и платките изглеждат идентични, еднакви ревизии, но не разбирам достатъчно, ако ги разменя, ще имам ли достъп поне до файловата система (ако проблемът е в платката разбира се) или се разменя и чипа с биоса. Дискът е 3.5" Samsung 320 GB HD321KJ/ 7200RPM. 

И също мога ли по подобен начин да навредя повече или това няма да се отрази на файловете, защото следвщата стъпка е да го дам на фирма те да пробват?  

преди 9 минути, Vayu.Ap написа:

И също мога ли по подобен начин да навредя повече или това няма да се отрази на файловете, защото следвщата стъпка е да го дам на фирма те да пробват?  

Без да знам нищо за възможностите ти, а само от описанието и стила на писане - казвам:

Не си прави експерименти! Занеси го в сервиз!
Не „следваща стъпка“ - това трябва да е първата стъпка!

Въпреки, че „механиката на диска работи“ - като нищо ще надереш плочите.

Пп. Чудя се, що темата е в раздел „Запаметяващи устройства“?
Сигурно, щото няма раздел ... „Забравящи устройства“?

• Автор
преди 17 минути, jhoro написа:

Без да знам нищо за възможностите ти, а само от описанието и стила на писане - казвам:

Не си прави експерименти! Занеси го в сервиз!
Не „следваща стъпка“ - това трябва да е първата стъпка!

Въпреки, че „механиката на диска работи“ - като нищо ще надереш плочите.

Пп. Чудя се, що темата е в раздел „Запаметяващи устройства“?
Сигурно, щото няма раздел ... „Забравящи устройства“?

Добре, ще те послушам, няма да правя експерименти. Колкото до възможностите ми, със сигурност те се простират поне до там да разменя две платки с четири болта всяка, въпросът ми беше има ли смисъл. Иначе си прав, механиката едва ли работи изправно, за да се чува прищракване, но имах предвид че се чува завъртането. Благодаря и успешен ден!   

преди 19 минути, Vayu.Ap написа:

Колкото до възможностите ми, със сигурност те се простират поне до там да разменя две платки с четири болта всяка, въпросът ми беше има ли смисъл.
Иначе си прав, механиката едва ли работи изправно, за да се чува прищракване, но имах предвид че се чува завъртането.

Смисъл има, само когато има мисъл! Можеш да ги размениш - добре, ама ... защо?

Механиката е много проста! Едната част върти диска/дисковете, другата част - позиционира главите и следи „да летят“ на безопасно разстояние от плочите! Ако са далеч - няма четене и писане, ако са близо - следва задиране!

Има един принцип
„Всяко нещо може да се разглоби, а някои - и да се сглобят обратно! И даже да работят след това!“

Ако информацията е важна се ползват специализирани сервизи за възстановяване на данни, като например този на ITEMA-V. Не който и да е сервиз.

Всичко зависи от това до колко са важни данните на проблемният диск.

преди 40 минути, JKirilov написа:

Като ги знам сервизите, сменяй платката! Пък и Жорето се е объркал от „Топло“-то...

- Не стреляй! 
- Късно е ... вече стрелях!

преди 9 минути, DoGa написа:

Ако информацията е важна се ползват специализирани сервизи за възстановяване на данни, като например този на ITEMA-V. Не който и да е сервиз.

Когато казах „сервиз“ - имах предвид „истински“!

• Автор
преди 36 минути, DoGa написа:

Всичко зависи от това до колко са важни данните на проблемният диск.

Важни са, фирмени документи има (те пак могат да се възстановят част от други източници).  Но другото е библитека с книги, която доста време е събирал. Повечето книги са на здравия диск, но е имало и около 20% на този. Аз имам копие на здравия диск, мислейки си че книгите само там ги записва. 😊 Говорим за поне няколко хиляди заглавия, които са събирани от много сайтове, а не само да е свалена нечия библиотека. Затова и попитах мога ли да навредя, ако само сменя платките и пробвам. Иначе тъкмо му сглобих нов компютър, но има някакъв проблем и още не е готов. Тоест няколко дни най-много преди да копирам всичко на нов хард диск и този компютър да се пенсионира. 😀 Тука говорим за хард работил повече от 10 години и захранване работило 4-5, каква е вероятността да се счупят точно в седмицата в която ще бъде копиран харда, но закона на Мърфи е сработил сериозно. 😀

преди 25 минути, jhoro написа:

- Не стреляй! 
- Късно е ... вече стрелях!

Когато казах „сервиз“ - имах предвид „истински“!

Говорих с тази фирма, утре вероятно ще го занеса, поне за диагностика. Ако мислиш, че не стават, дай ми предложение. 

Ако платките са идентични можеш да ги смениш много лесно. Проблемът е, че може да има и друго повредено така, че ако информацията е важна носиш във фирма, която се занимава с такъв тип дейност. 

• Автор
преди 22 минути, Емил Костов написа:

Ако платките са идентични можеш да ги смениш много лесно. Проблемът е, че може да има и друго повредено така, че ако информацията е важна носиш във фирма, която се занимава с такъв тип дейност. 

Платките могат да се разменят, физически са идентични, но ако това няма да има ефект, а ще трябва да се разменят и чипове между тях, по-добре директно фирма. 

IMG_20210721_143145.jpg

img.jpg

Прищракването на механиката означава повреда точно в четящата глава, щом завърта хард диска, което следва да значи че ще повредиш секторите със сигурност. Смяната на платките и въпросния чип е вероятно да не свършат работа. Много е фина и нежна така да се каже тая техника, дори запояването с обикновен поялник може да се окаже голям проблем при тия слаботокови технологии.

• Автор
преди 7 минути, pcservizpld написа:

Прищракването на механиката означава повреда точно в четящата глава, щом завърта хард диска, което следва да значи че ще повредиш секторите със сигурност. Смяната на платките и въпросния чип е вероятно да не свършат работа. Много е фина и нежна така да се каже тая техника, дори запояването с обикновен поялник може да се окаже голям проблем при тия слаботокови технологии.

отказахте ме да експериментирам, със сигурност не е елементарна работа, дано фирмата успее. Благодаря на всички за насоките. Приятна вечер на всички! 

преди 8 минути, Vayu.Ap написа:

отказахте ме да експериментирам, със сигурност не е елементарна работа, дано фирмата успее. Благодаря на всички за насоките. Приятна вечер на всички! 

Ако имаш желание да експериментираш - добре, ама първо нека извадят важната информация. По някакъв начин!

А после - ръчкай на воля!

преди 10 часа, Vayu.Ap написа:

Здравейте, 

Трябва ми съвет как да процедирам в случая. Днес сутринта, на баща ми компютърът е дал нещо на късо и е паднал бушона както си е работил. Разкачих го, оказва се че захранването е прегряло защото вентилаторът вече отказва, но той не му е обърнал внимание. Захранването все още работи, даже и волтажите проверих и ги има нормални, но явно при по-дълга работа е прегряло. Проверих и двата хард диска на хъб на моя компютър, за съжаление единият не иска да зареди, а и там е останала информация която я няма копирана. При включване на хъб, механиката на диска работи, но се чува леко прищракване от време на време, но дискът не се показва в Disk Management. Успях да нямеря на старо същия диск и платките изглеждат идентични, еднакви ревизии, но не разбирам достатъчно, ако ги разменя, ще имам ли достъп поне до файловата система (ако проблемът е в платката разбира се) или се разменя и чипа с биоса. Дискът е 3.5" Samsung 320 GB HD321KJ/ 7200RPM. 

Преди да посетиш сервиз провери как са ти кабелите на захранването много често се случва когато има хлабав молекс да не прави добър контакт на мен лично много пъти ми сее случвало да ми прещраква харда върти си ама прещравка и почва да ми прави мизерии и като го наместя както трябва се оправя но аз моя проблем си го реших по следния начин махнах молекса който ми захранва харда и на негово място сложих кабелни обувки всяка една изолирана и край с щракането

Евентуално можеш да пробваш и така, внимавай за посоката на въртене:

Това е в случай, че информацията не е особено важна и диска си го прежалил.

преди 13 минути, Raze написа:

Това е в случай, че информацията не е особено важна и диска си го прежалил.

В този случай - „че информацията не е особено важна и диска си го прежалил“ - може да прави всичко!
Даже да си направи супа - от диска!

• Автор

Човекът от фирмата си свърши работата без проблем, днес си взех копието. Разбира се нямаше проблеми в главите, във въртенето и той успя да види информацията, а тези няколко прищаквания в началото каза че са някакъв сигнал за time out, а не механичен проблем, има и 8 лоши сектора, може нещо свързано с тях да е. Както и да е, той успя да прекопира дяловете на ссд, което му занесах и в момента вече компютърът си стартира от новия диск и на пръв поглед всичко изглежда налично. Може и да ме е заблудил моят диск и реално, ако го вържа на дъното да си заработи, но на външен хъб не поиска нищо да отвори и с тези прищраквания, ако проблемът беше по-сериозен, сигурно щях да компроментирам някаква част от информацията, както уточнихте. Както и да е, може да съм му платил само за да ми прекопира информацията, но понеже беше нещо важно и тука с право ме наплашихте ☺️, избрах най-малко рискования вариант. Още не съм разбрал откъде е станало късо и е паднал бушона, ако и дискът работи. Сложил съм ново захранване, но на старото си имаше волтажите, само вентилаторът се върти много трудно и явно тогава е прегряло. Успехи и здраве на всички участвали в темата.  

За следващия път ще знаеш никога да не държиш важна информация само на един носител. Държи се на отделни и независими носители, като на колкото повече места я имаш, толкова по-голям е шанса при проблем да си я възстановиш.

За съжаление повечето потребители не правят нищо подобно, затова има и такива фирми за възстановяване на данни и цените са си солени.

преди 1 час, Vayu.Ap написа:

Човекът от фирмата си свърши работата без проблем, днес си взех копието. Разбира се нямаше проблеми в главите, във въртенето и той успя да види информацията, а тези няколко прищаквания в началото каза че са някакъв сигнал за time out, а не механичен проблем, има и 8 лоши сектора, може нещо свързано с тях да е. Както и да е, той успя да прекопира дяловете на ссд, което му занесах и в момента вече компютърът си стартира от новия диск и на пръв поглед всичко изглежда налично. Може и да ме е заблудил моят диск и реално, ако го вържа на дъното да си заработи, но на външен хъб не поиска нищо да отвори и с тези прищраквания, ако проблемът беше по-сериозен, сигурно щях да компроментирам някаква част от информацията, както уточнихте. Както и да е, може да съм му платил само за да ми прекопира информацията, но понеже беше нещо важно и тука с право ме наплашихте ☺️, избрах най-малко рискования вариант. Още не съм разбрал откъде е станало късо и е паднал бушона, ако и дискът работи. Сложил съм ново захранване, но на старото си имаше волтажите, само вентилаторът се върти много трудно и явно тогава е прегряло. Успехи и здраве на всички участвали в темата.  

Какво е можело - не се знае! Важното - възстановил си инфото.

А това, дето си платил ... са само пари!

• Автор
преди 18 минути, Raze написа:

За следващия път ще знаеш никога да не държиш важна информация само на един носител. Държи се на отделни и независими носители, като на колкото повече места я имаш, толкова по-голям е шанса при проблем да си я възстановиш.

За съжаление повечето потребители не правят нищо подобно, затова има и такива фирми за възстановяване на данни и цените са си солени.

Човекът ми каза че реално работят най-вече с фирми, което значи че хората внимават за персоналните си компютри или не държат толкова важна информация. Иначе си прав и на личния ми компютър имам копия, но този е на баща ми и му бях прекопирал важните неща на друг диск, а библиотеката дори на мой трети. Но той е продължил да сваля без да прави копия на нещата на втория наличен диск. А и както обясних вече, тъкмо бях решил че му е време за нов компютър, и вече съм купил компонентите и щях всичко да копирам и на новия м.2 адата , но май ще се окаже че има дефект в рам паметта и точно в този момент се случи проблемът в стария. Колкото до парите, само ще кажа че не ми изви ръцете, а можеше.   

"All's Well That Ends Well." - „Всичко е добре, когато завършва добре."
William Shakespeare

• Автор
преди 3 минути, jhoro написа:

"All's Well That Ends Well." - „Всичко е добре, когато завършва добре."
William Shakespeare

"Helen saves the King's life, he gives her his son to marry, who runs away from her, and she tricks him into impregnating her. Everything ends happily." ....................... for Helen😉😊

преди 2 часа, Vayu.Ap написа:

На старотои захранване е напълно нормално да се върти бавно вентилатора ако нее почиствано от много време и е събрало прахуляк за да се нормализира работата на вентилатора е добре ако е на фтулка да го почистиш и смажеш с шевно масло или най добре с бързообортна грес

преди 1 час, jhoro написа:

Какво е можело - не се знае! Важното - възстановил си инфото.

А това, дето си платил ... са само пари!

Едно убаво нещо да кажеш днес продължавай все така и не се превръщай в новият белгиец.

• Автор
преди 15 минути, vlado1985 написа:

На старотои захранване е напълно нормално да се върти бавно вентилатора ако нее почиствано от много време и е събрало прахуляк за да се нормализира работата на вентилатора е добре ако е на фтулка да го почистиш и смажеш с шевно масло или най добре с бързообортна грес

Съмнявам се да се оправи достатъчно, завърта спира, завърта спира, направо ще го сменям вентилатора, ако реша да пазя захранването, но мисля даже да не го мъча, достатъчно е работило. Иначе реално захранването съм го чистил поне няколко пъти,отделно е продухвано, като чистя компютъра. Вътре не е натрупано с прахоляк, както ако се остави няколко години без чистене, би изглеждало. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.