Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ъпгрейд на конфигурация при запазване на дъното.

Featured Replies

• Автор
преди 29 минути, plamen_petrov_80 написа:

Предполагам имаш достатъчно опит за да знаеш колко памет яде само зареждането на една система с определена OS, AV и съпътстващи специвични процеси - от там можеш много лесно да се ориентираш - дали всичко е в норма или нещо тотално е омазано. Неправилно избран браузър също може да бъде проблем, както и самите му настройки - примерно досадните реклами.

Точни параметри на системата на синковеца - щом играе игри, значи знае как да направи един хардуерен репорт на системата си поне.

Трябва да имаш едно на ум, че OS и/или програмите може да не сработят коректно при пренасянето на новата система.

Моята машина от подписа, в момента на зареждането на браузъра натоварва процесора на 70-80%, но такива идиоти като мен, които държат отворени 100-120 таба в браузъра са изключително малко.

Разчиствам ги, обаче следващия път като тръгна да търся нещо все не искам да записвам тази или онази страница, а искам да си я прочета... и те отново се натрупват.

От повечето неща имам поне сносна представа, така че, макар и да не съм специалист в изграждането на конфигурации, оправям се в това кой ресурс е в недостиг, но в случая има коментар от клиента че се иска И по-бърз процесор, И повече памет. То си е направо инструкция.

Последната и конфигурация, която тя получи от мен беше преди повече от 5 години с един Q6600, 8 GB DDR2-800, а от тогава доколкото ми е известно е сменено дъното и процесора, и доколкото ми е известно процесора сега е AMD. Как, кога точно и по какви причини е подменено дъно, процесор и памет - нямам идея. Имам само новата информация, без да ми е даден дистанционен достъп да си огледам нещата лично.

Не съм в България вече почти три години и от тогава друг пипа нещата, но сега, ако не се габаркат с мен, ще се обновява компютъра.

Питах я дали не иска съвсем нова конфигурация, но още на споменаването на цена на дънната платка и на нов процесор от най-евтините, и беше превключено към употребяваните машини.

Наясно съм, че ако бях в България и разпродадях старата машина на синковеца на части - повече ще изкарам от нея, от колкото ще донесе сега, но както казва Лили Иванова - не всичко е пари, приятелю. Не всичко е пари.

преди 41 минути, Banesc написа:

комбинацията между ссд и други дискове е лоша защото трябва да се знае по всяко  време  коя информация на какъв диск е записана 

Не го приемай като заяждане, но в много теми тук се препоръчва на потребителите ССД за операционната система и обикновени дискове за останалото.

Защо същата конфигурация в случая да е лоша?

Вииртуалната памет, когато не достига оперативна памет, винаги по дифолт се пише на диска, на който е операционната система. Преди години, преди ССД-тата, обикновено пренастройвах конкретно swap файла да се пише на специално заделен за целта дял на някой от другите дискове, и си имаше причини за това, но с появата на ССД дисковете това вече не е препоръчително. Може би на следващия си компютър, ако поддържа М2 и му сложа толкова бърз диск, колкото искам... но сега това не е по темата.

Темата беше - идеи откъде да купя 32 гигаБайта ДДР3 1600 на добра цена. Процесори вече намерих 3-4, и остава само да избера кой да бъде.

• Автор
току-що, Banesc написа:

време да се доближите до живота и технологиите поне 5 години назад  не сме 2010 година 

Време е да направите разлика между това, което пиша, че е правено някога, и това, че същото нещо сега не е актуално.

Може ли един личен въпрос? Конфигурирате ли машини срещу заплащане?

преди 6 минути, Shreek написа:

Не го приемай като заяждане, но в много теми тук се препоръчва на потребителите ССД за операционната система и обикновени дискове за останалото.

това са стари теми

препоръчват се обикновени дискове за съхраняване на информация

защото излизат по евтино 

днес има и клауд за тези неща въобще да не ти трябва физически диск а да е някъде в интернет

преди 1 минута, Shreek написа:

Може ли един личен въпрос? Конфигурирате ли машини срещу заплащане?

не конфигурарим машини и никой не го прави

конфигурациите са готови

преди 17 минути, Shreek написа:

Темата беше - идеи откъде да купя 32 гигаБайта ДДР3 1600 на добра цена. Процесори вече намерих 3-4, и остава само да избера кой да бъде.

Ами според бюджета купуваш най-мощният процесор, който става за дъното, а за паметта вече ти казаха, че 32Gb е излишно изхвърляне. Какво значи идеи от къде да купя? Търсиш втора употреба, което си върви със своите рискове. Ти трябва да поемеш риска, нали не очакваш да ти пускаме обяви от знайни и не знайни търговци.

ПП. От Алиекспрес вече ще трябва да плащаш и ДДС

преди 7 минути, Shreek написа:

но както казва Лили Иванова - не всичко е пари, приятелю. Не всичко е пари.

Не всичко е и само по-високо честотен процесор и памет.

Всъщност ако Q6600 е заменен от AMD - има шанс последното да е с DDR3 памет - тоест можеш да комбинираш евентуално твоята + тяхната.

Причина може да е повреда в дъното или случайно да има някое 6-8 ядрено AMD с онези виртуалните ядра и затова да е толкова куца системата ... кой знае реално.

Годините опит са ме накарали да не вярвам на исканията на "клиентите" - те почти никога не знаят какво точно искат и трябва много добре да се разпитват или да се седне и да се порабати на системата им, да се видят проблемите и да се намери наистина оптималното решение. Иначе отваряш един търговец на употребявана маркова техника и там със сигурност има 4/6/8 ядрени процесори с достатъчно памет (за мен лично - това са до 16GB в конкретния случай), а може да има и професионално видео ако такова би било от полза. Има и гаранция.

• Автор
преди 1 минута, Banesc написа:

не конфигурарим машини и никой не го прави

конфигурациите са готови

Това, че вие не конфигурирате машини съвсем не означава, че никой друг не го прави. Нито означава, че няма причини да се конфигурира една система.

А готовите конфигурации от HP ли ги купувате, или от Технополис, Техномаркет, Зора и другите търговски вериги?

И ако не ги купувате от HP, IBM или някой друг доставчик от техния ранг - поглеждал ли сте някога какви дънни платки, какви видеокарти и какви дискове се слагат в машините, които тези вериги продават?

Аз съм поглеждал. Накарах да ми отворят машината преди да подпишем. Изобщо не желая да коментирам, но ще спомена само, че цялата машина беше с 2 години гаранция.

Няма да описвам какво се случи, когато се водиха разговорите за въпросния компютър за приятели. Няма да пиша и в коя точно търговска верига беше това.

Вътре нямаше нито един компонент, който би бил препоръчан в този форум. За разминаванията между заявените в брошурата марки и това, което беше вътре също не желая да коментирам.

След това си дигнах задника и за поне 400 лева по-малко събрах същата машина, като компонента с най-кратката гаранция беше 3 години, някои компоненти имаха 5 и 8 години, и всички елементи вътре бяха от уважавани марки.

Това изчерпва темата за конфигурирането за мен. Веригите не са станали по-почтени. Даже напротив, но това е личното ми мнение.

Най-препоръчвания тук магазин ... не съм крил печалния си опит с него. Жалко. Цените им са малко по-добри от местата, където аз пазарувам, когато съм в БГ, но там нямам никакви проблеми с гаранциите, докато във въпросния магазин за едно пършиво дъно от 149 лв по онова време, ме принудиха да похарча поне 35 лева за гориво, излъгаха ме, че дъното вече го няма на българския пазар (един час след като ми върнаха рекалкулираните пари си взех същото дъно от друг магазин), изчислиха ми колко процента от 36 месеца са 4-5 месеца и ми ги приспаднаха от цената, която ми върнаха... и ме оставиха с отвратителни впечатления на разиграване и на тотална липса на уважение към този, от който им идва хляба и кътъка - негово величество клиента.

Цените са важни... да се вложи това, което е заявено също е важно... и да няма разигравания при гаранцията също е важно. Това са трите опори на успешния бизнес, без една от които всеки бизнес ще започне да куца.

преди 3 минути, Banesc написа:

днес има и клауд за тези неща въобще да не ти трябва физически диск а да е някъде в интернет

На колко звезди лъснаха голите цици с клаудите? Достатъчно хора предпочитат да си пазят нещата, за които им се плаща на собствени дискове. Това е личен избор на клиента и аз няма да диктувам на никого дали да си качи нещата на сървърите на Гугъл, или да си ги държи на свой диск.

преди 2 минути, plamen_petrov_80 написа:

Годините опит са ме накарали да не вярвам на исканията на "клиентите" - те почти никога не знаят какво точно искат и трябва много добре да се разпитват или да се седне и да се порабати на системата им, да се видят проблемите и да се намери наистина оптималното решение. Иначе отваряш един търговец на употребявана маркова техника и там със сигурност има 4/6/8 ядрени процесори с достатъчно памет (за мен лично - това са до 16GB в конкретния случай), а може да има и професионално видео ако такова би било от полза. Има и гаранция.

Пробвал съм да изпратя конкретно този клиент при търговците на употребявани сървъри и работни станции, но не се получава. Понеже интернет е много малък моля да не пиша никакви детайли повече защо не се получава.

Освен това последните пъти, когато исках машини от два от доставчиците на работни станции втора ръка, натоварването на цената на паметта беше неоправдано високо в сравнение с предлаганата на свободния пазар памет. Поне двойно беше. А се искаха няколко машини с доста памет, и зарязах участието си в преговорите, оставяйки клиента да решава сам. И казах на клиента какво ми е било обещано първоначално, а какво ни беше предложено като отидохме с парите - това вече беше друга тема.

От тогава не съм се занимавал. А от това не мога да се измъкна.

Виждам, че ще си говорим основно. Не е към теб. Не че не ми е приятно, но спирам. И отивам да си троша клавиатурата в ибей и алиекпрес.

преди 2 минути, Shreek написа:

ова, че вие не конфигурирате машини съвсем не означава, че никой друг не го прави. Нито означава, че няма причини да се конфигурира една система.

точно така

изкуствения интелект го конфигурира вместо мен

влизам в един читав  сайт за  компоненти

избирам си  дънна платка

и от там ми дава  опции да си избирам процесор

рам и тнт 

и цъквам купувам

другото е  както вие

да питам това става ли не ставали

пенчо от село да ми прати по куриер тая част

гошо от другото село да ми прати другата част

и в крайна сметка резултата никакъв.

ето за какво питаш

https://alphacom-bg.com/product/1461/dell-3020-sff-i3-4150-4gb-250gb.html

ето какво ти предлагам

https://alphacom-bg.com/product/2752/bluechip-businessline-m-tower-i5-4590-8gb-500gb.html

• Автор
преди 22 минути, Banesc написа:

точно така

изкуствения интелект го конфигурира вместо мен

Що? Ти не можеш ли?

Но да ме квалифицираш и да се правиш на важен можеш?

Ще ти припомня, че не си дал отговор на ясно поставения от мен в темата въпрос - следователно си напълно безполезен за темата ми. Ако не принасяш никаква полза - бъди така добър да не пишеш повече в нея.

С някои от другите хора в темата, макар и да сме се карали - останали сме с добри чувства. Поне от моя страна, а като гледам поведението им - и от тяхна. От тях поне удоволствие от общуването получавам, докато от теб не получавам нищо. Много ти здраве, Ванец. Жив и здрав да си.

Моля темата да бъде заключена по причина, че макар и да ми доставя удоволствие - няма да допринесе полза. А дори и да допринесе - тя ще е съвсем временна и краткотрайна.

На останалите, които писаха - благодаря.

https://alphacom-bg.com/product/1332/bluechip-businessline-m-tower-i3-4130-8gb-500gb.html

ето ако си за 100 лв и не ти се дават 300 пак същата

на изкуствения интелект мозъчето му щрака по- добре

няма какво да измислям топлата вода.

преди 26 минути, Shreek написа:

Виждам, че ще си говорим основно. Не е към теб. Не че не ми е приятно, но спирам. И отивам да си троша клавиатурата в ибей и алиекпрес.

Мога само искрено да ти пожелая успех.

Все пак прегледай как вървят цените на 4х4GB и на желаните от теб. Виж също така едностранни или двъстранни памети харесва повече дъното и какво точно казват за употребата на 4 модула. Внимавай и с паметите за AMD системи. Ти си знаеш за транзпорните разходи и евентуално други допълнителни заплащания.

преди 1 час, Banesc написа:

Може би има по-удачни модели в същия сайт:

- като започнем от най-старото поколение 4/8

https://alphacom-bg.com/product/1087/fujitsu-p900-tower-intel-core-i7-2600-8gb-500gb.html

- минем към това което се търси за конкретното дъно

https://alphacom-bg.com/product/2881/fujitsu-p910-tower-i7-3770-8gb-500gb.html

- и стигнем до следващото поколение

https://alphacom-bg.com/product/2462/rabotna-stantsia-fujitsu-w530-e3-1246-v3-8gb-1000gb.html

- алтернативен бранд

https://alphacom-bg.com/product/2395/lenovo-m93p-tower-i7-4790-8gb-500gb.html

- има и други интересни странни решения

https://alphacom-bg.com/product/2298/rabotna-stantsia-i7-4790s-16gb-500gb.html

- и така нататъка според максималния бюджет

https://alphacom-bg.com/product/2868/dell-precision-t3600-xeon-e5-2640-16gb-500-nvidia-quadro-2000.html

преди 6 часа, Gaming_Solutions написа:

Което гледам търговците там компенсират с разни допълнителни отстъпки.

Две страници лакардии. Най-определящото така и не е споменато - бюджета за ъпгрейда.

Цената на една нова плочка памет 8GB 1600 започва от 69-70лв. за бройка!

Процесор 4/8 i7 или xeon се намира между 150-250лв. втора ръка.

При наличието на реновирани работни станции с 16GB RAM и xeon процесор + видеокарта куадро за до 450лв. обезсмисля ъпгрейда от питането.

Процесор ~ 100лв. и памет 2х8GB ~ 100лв. секънд хенд . 200лв. са максимума за ъп на тази конфигурация и влагането на повече средства е необосновано !

преди 2 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Процесор ~ 100лв. и памет 2х8GB ~ 100лв. секънд хенд . 200лв. са максимума за ъп на тази конфигурация и влагането на повече средства е необосновано !

Цитат

работила е на AMD дъно.

Тези подробности не трябва да се пренебрегват.

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Тези подробности не трябва да се пренебрегват.

Защо ? Не пише , че е проектирана за AMD, а че е работила на такава платформа !

• Автор
на 25.07.2021 г. в 23:20, Gaming_Solutions написа:

Тук, където живея в момента, за всичко, купено от интернет от място извън държавата ДДС-то се плаща.

Ибей. Амазон. Алиекспрес.

Поне въведоха ли да се начислява автоматично ДДС при покупката, и стоката да ти пристигне директно на адреса, или направиха оная простотия купувача да ходи да освобождава от митница всяка дреболия над 20 евра?

• Автор
на 26.07.2021 г. в 0:04, vlado1985 написа:

32 гб може да намериш но не много евтина преди малко гледам в олх 2х8 16 гб 85 смятай каква набутвация

Това с цената, плюс неща, казани от клиентката ми гарантират пророчеството, че аз няма да събирам никаква машина за нея. Нито максимално евтино с части втора ръка, на които части зная историята и очаквам да няма проблеми... нито нова конфигурация.

А кога е скочила паметта не зная, но преди време от тук получих линкове към неща в Алиекспрес, които неща не бях открил.

на 25.07.2021 г. в 23:26, plamen_petrov_80 написа:

тоест можеш да комбинираш евентуално твоята + тяхната.

Нищо няма да комбинирам вече. 3-4 случайно изпуснати фрази направиха нещата да приключат за мен. Този път не пожелах да кажа какво и откъде ще купувам. Може и това да имаше значение.

Друг щял да купува... и нека той търси в свойто складче, или да и купи нови неща.

на 26.07.2021 г. в 0:10, Banesc написа:

https://alphacom-bg.com/product/1332/bluechip-businessline-m-tower-i3-4130-8gb-500gb.html

ето ако си за 100 лв и не ти се дават 300 пак същата

на изкуствения интелект мозъчето му щрака по- добре

няма какво да измислям топлата вода.

В кое подменю е продажбата на оперативна памет? Нещо не мога да я видя.

на 26.07.2021 г. в 0:10, plamen_petrov_80 написа:

Мога само искрено да ти пожелая успех.

Все пак прегледай как вървят цените на 4х4GB и на желаните от теб. Виж също така едностранни или двъстранни памети харесва повече дъното и какво точно казват за употребата на 4 модула. Внимавай и с паметите за AMD системи. Ти си знаеш за транзпорните разходи и евентуално други допълнителни заплащания.

Благодаря от сърце. Впрочем да не си блъскаш главата за приятели, които няма и благодаря от сърце да кажат - това също е успех, а именно това стана в последните два дни.

Веднъж се опарих с 4*4 за АМД. После специално издирвах кои от хората, които са на поддръжка при мен са на АМД, и имат нужда от повече памет. Два модула останаха непродадени.

И макар и нещата да се оказаха ялови този път - приятно ми беше да си почеша клавиатурата тук.

4 модула по 4 гига на практика ми блокират възможността да сложа повече памет. Имам четири еднакви четворки, но след като служебния, дето бил с 24 не му достигала памет...

Друг ще се занимава, или никой няма да се занимава. Аз няма да съм, но ще поглеждам чат пат във форума.

на 26.07.2021 г. в 10:14, Joss Bomon написа:

При наличието на реновирани работни станции с 16GB RAM и xeon процесор + видеокарта куадро за до 450лв. обезсмисля ъпгрейда от питането.

И си дяволски прав. Е... на страницата на Алфаком има само три компютъра с по 32 гига оперативна памет, и най-евтиния е 900 лв, но действително конкретно относно тази жена нещата се обезсмислиха.

Може би, ако намеря на добра цена оперативна памет все пак ще го направя, и ще го предложа на някой друг, но човека, заради който започнах темата или даде заден, или не е имал намерение да прави нещо.

За домашен компютър по-малко от 8 гигабайта аз вече не бих препоръчал, но ще намеря някаква памет да и сложа на тази машинка. Само да взема процесор на одобрена от мен цена.

Предполагам че ако намеря един пакет с по 2 гигабайта памет - ще ми излязат най-евтино, но тогава няма добавяне на памет, без да подменя всичките памети. Слотовете за памет са само 4. Имах едно триканално дъно преди години, на мой компютър, което имаше по 12 слота на процесор, а процесорите бяха два.😀

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.