Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Продажба на кола - неяснота, свързана със сумата

Featured Replies

Добър ден,

Предстои ми да продавам кола. Обаче, тъй като сумата за която ще я продавам е около 20 000 лв, то очевидно плащането от купувача ще трябва да стане по банка. Тук обаче не ми е ясно как точно става това, понеже ако това стане, като отидем при нотариуса, то продавача като направи превода, ще минат поне 2 ако не и повече часа, докато това се отрази при мен (мигновенните преводи все още ги няма у нас, до колкото знам). Как точно се процедира, някой може ли да ме светне?

Сделката се изповядва, отива се в банката, прави се превода, после обратно при нотариуса за дооформяне на документите, край.
Добре е и ти и купувача да имате банкови сметки в една и съща банка, иначе междубанковия превод е солен.

• Автор
преди 7 минути, Bubbles написа:

Сделката се изповядва, отива се в банката, прави се превода, после обратно при нотариуса за дооформяне на документите, край.
Добре е и ти и купувача да имате банкови сметки в една и съща банка, иначе междубанковия превод е солен.

Това с еднаквите банки просто няма как да стане, за съжаление. Ако стане, ще е по-скоро чист късмет. Въпросът е, че ние при нотариуса няма какво толкова да правим, че да изчакаме 2-3 часа, докато превод дойде (това ми беше изначалното притеснение).

преди 16 минути, Петър Ангелов написа:

Това с еднаквите банки просто няма как да стане, за съжаление. Ако стане, ще е по-скоро чист късмет. Въпросът е, че ние при нотариуса няма какво толкова да правим, че да изчакаме 2-3 часа, докато превод дойде (това ми беше изначалното притеснение).

А не може ли купувача да ти предаде уговорената сума на ръка пред нотариуса, а след това ти сам да си ги внесеш в твоята банка? Това го споделям като идея само. Дали е възможно, нотариуса ще каже.

• Автор
преди 1 минута, Kolev71 написа:

А не може ли купувача да ти предаде уговорената сума на ръка пред нотариуса, а след това ти сам да си ги внесеш в твоята банка? Това го споделям като идея само. Дали е възможно, нотариуса ще каже.

За възможно - е напълно възможно. Друг е въпроса, че за голяма сума не ми се правят ръчни манипулации, защото се страхувам от измама (без да искам да обиждам някого, но българина е цар на мушиките). По банка ми се вижда по-сигурно.

преди 5 минути, Петър Ангелов написа:

За възможно - е напълно възможно. Друг е въпроса, че за голяма сума не ми се правят ръчни манипулации, защото се страхувам от измама (без да искам да обиждам някого, но българина е цар на мушиките). По банка ми се вижда по-сигурно.

Аз бих постъпил точно така, защото спестявам всичко останало а и имам визуален контрол какво се прави от моя и от страна на банката. Бих постъпил така, както съм го описал, но това съм аз, а не Вие! Именно заради това, както сте написал:  "българина е цар на мушиките)" а банките...още по вече. Не ми вземай мнението под внимание, ако не ти харесва - няма да се обидя.

• Автор
преди 2 минути, Kolev71 написа:

Аз бих постъпил точно така, защото спестявам всичко останало а и имам визуален контрол какво се прави от моя и от страна на банката. Бих постъпил така, както съм го описал, но това съм аз, а не Вие! Именно заради това, както сте написал:  "българина е цар на мушиките)" а банките...още по вече.

Добре, чисто хипотетично, да предположим че попадна на купувач, който е мошенник и ми пробуда фалшиви банкноти (малко вероятен, но напълно възможно сценарии). Как точно ще ги проверя аз при нотариуса?

преди 3 минути, Петър Ангелов написа:

Добре, чисто хипотетично, да предположим че попадна на купувач, който е мошенник и ми пробуда фалшиви банкноти (малко вероятен, но напълно възможно сценарии). Как точно ще ги проверя аз при нотариуса?

Петьо! Не те карам насила а споделих само моето мнение. Иначе, ще се увериш че темата ти ще стане 10 страници с предположения и догатки. 

• Автор
току-що, Kolev71 написа:

Петьо! Не те карам насила а споделих само моето мнение. Иначе, е се увериш че темата ти ще стане 10 страници с предположения и догатки. 

Разбира се, че не ме караш на сила! Аз никъде не твърдя подобно нещо. Това горе беше реална чуденка в контекста на предложението - ти примерно как би го проверил това?

току-що, Петър Ангелов написа:

Разбира се, че не ме караш на сила! Аз никъде не твърдя подобно нещо. Това горе беше реална чуденка в контекста на предложението - ти примерно как би го проверил това?

Както съм го написал - без да ми трепне окото. 20000 лева са 2 пачки банкноти. Ако се занимаваш да продаваш кола на бандити, последните ще намерят поне 10 начина да те прекарат.

И какво пречи сумата да се изтегли и да ти се предаде. Защо е нужна банка, като толко те е страх.

преди 22 минути, Kolev71 написа:

последните ще намерят поне 10 начина да те прекарат.

Дали?

Това може да се случи само ако не се внимава при сделката - прехвърлянето и плащането.

Ами ако попаднат на по-големи от тях бабаити, едно че боя ще си изядат и ще си останат с мераците си само, и ще си тръгнат хем бити хем без нищо...

Историята помни не един и два случаи подобни, но не мисля че тук е мястото да давам примери.

Към автора един съвет приятелски, по-какъвто и начин да се извърши плащането за нищо на света не бъди сам и когато се прехвърля и при плащането и изобщо, по-възможност с приятели бъди, роднини, брат ако имаш, нека да те придружават мъже.

преди 4 минути, grizly написа:

Дали?

Ами ако попаднат на по-големи от тях бабаити, едно че боя ще си изядат и ще си останат с мераците си само и ще си тръгнат хем бити хем без нищо...

Историята помни не един и два случаи подобни, но не мисля че тук е мястото да давам примери.

Към автора един съвет приятелски, по-какъвто и начин да се извърши плащането за нищо на света не бъди сам и когато се прехвърля и при плащането и изобщо, по-възможност нека да те придружават мъже.

Тя, българската история помни и обратните случаи на това, което си написал, но наистина не е тук мястото за споделянето им. Виж, последното ти изречение за мъже със него при получаване на сумата е твърде уместно.  Все пак, парите не са 200 лева.

И двете страни в такава сделка имат причина за притеснения, не само продавача... При плащания по банков път може и часове да не стигнат. Напълно възможно е превода да дойде и на следващ ден.

преди 1 час, Петър Ангелов написа:

Е нали банката дава документ че има направен превод от клиент Х до Клиент У, който превод е завършен успешно. От тук нататък ако нещо се случи отговорността е на банката защото тя вече е одобрила превода е дължна да ти изплати сумата в твоята сметка.

• Автор
Е нали банката дава документ че има направен превод от клиент Х до Клиент У, който превод е завършен успешно. От тук нататък ако нещо се случи отговорността е на банката защото тя вече е одобрила превода е дължна да ти изплати сумата в твоята сметка.
Ако е през банка - да. Ама ако е през приложението на банката, тогава?
преди 4 минути, Bubbles написа:

Не става въпрос за принципните неща, а за реалните. Отиват двамата при нотариуса и той ги пита: Това ли е автомобила - това. Оправихте ли си плащането към собственика?.... и ето тук идва питанката, че купувача не иска да пуска предварително сумата /защото собственика може да му покаже среден пръст и да прибере парите без оня да види кола/, а собственика докато не я получи, не иска да подписва нищо.

Сега разбра ли?

преди 18 минути, Петър Ангелов написа:
преди 20 минути, Bubbles написа:

Ако е през банка - да. Ама ако е през приложението на банката, тогава?

Абе какво приложение? отивате в най близкия банков клон правите превода и си вземате документите удостоверяващи че сте извършили УСПЕШНО операцията с подпис на банковия служител и печат на банката както и с този на купувача.
Приложенията са удобно нещо, ама една грешка или недоглеждане и 'оди после доказвай че комшийката е дошла само за сол.

преди 19 минути, Joss Bomon написа:

Не става въпрос за принципните неща, а за реалните. Отиват двамата при нотариуса и той ги пита: Това ли е автомобила - това. Оправихте ли си плащането към собственика?.... и ето тук идва питанката, че купувача не иска да пуска предварително сумата /защото собственика може да му покаже среден пръст и да прибере парите без оня да види кола/, а собственика докато не я получи, не иска да подписва нищо.

Сега разбра ли?

Абе пич ти сделка изповядвал ли си?

Нали се сещаш че НИКОЙ няма да ти преведе пари ПРЕДВАРИТЕЛНО, нито някой ще ти прехвърли собственост върху нещо преди да си му платил?
Затова процедурата се състои от две части :

1. Двете страни се явяват при нотариус, като предварително са уточнили всички детаили по сделката по между си. Нотариуса оформя документите и когато те са готови , остава само да бъдат заверени от него с неговите подпис и печат. преди това обаче :

2. Двете страни отиват в най близкия банков клон за да уредят финансовата част от сделката, след като се върнат при нотариуса с необходимите документи за да докажат че всичко с плащането е точно, той заверява съответния документ за собственост, като също носи отговорност в случай на проблем с плащането или по-точно в случай че не бъде получено такова продавача в рамките на определения от банката период и естествено в случай че липсват документи удостоверяващи успешо извършеното и упоменато в документа за собственост заверен от нотариуса плащане.

преди 9 минути, Bubbles написа:

преди това обаче :

2. Двете страни отиват в най близкия банков клон за да уредят финансовата част от сделката, след като се върнат при нотариуса с необходимите документи за да докажат че всичко с плащането е точно, той заверява съответния документ за собственост, като също носи отговорност в случай на проблем с плащането или по-точно в случай че не бъде получено такова продавача в рамките на определения от банката период и естествено в случай че липсват документи удостоверяващи успешо извършеното и упоменато в документа за собственост заверен от нотариуса плащане.

А бе пич, ти си само по теорията и явно отдавна не си в България!

Плащането става пред нотариуса, като и двете страни заявяват, че нямат претенции към другия. Продавача не дава колата, докато не е получил потвърждение за превод по неговата сметка. Точно защото носи отговорност, нотариуса изисква документа за превод или пари на ръка, като предварително проучва продавача за "тежести" /запори, липса на съпруга при сделката, задължения, данъци/...

Я ми обясни, ако купувача преведе сумата в банката /както казваш ти/ и собственика се качи в колата и духне, представяш ли си в какъв филм влиза купувача да доказва, че не е получил нищо срещу сумата?!

Ти си направо наивен, да си мислиш, че навсякъде всичко е измислено да няма злоупотреби.

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Продавача не дава колата, докато не е получил потвърждение за превод по неговата сметка.

И това потвърждение като дойде след до 3 работни дни, ко пра'им?
Плащаме 3 нощувки в офиса на нотариуса?

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Я ми обясни, ако купувача преведе сумата в банката /както казваш ти/ и собственика се качи в колата и духне, представяш ли си в какъв филм влиза купувача да доказва, че не е получил нищо срещу сумата?!

Какъв филм?
Документите са оформени, остава само печата и подписа на нотариуса, купувача отива с платежните документи при последния и довършва, а тоя дето е духнал става крадец и бива издирван и осъден.

преди 22 минути, Bubbles написа:

И това потвърждение като дойде след до 3 работни дни, ко пра'им?
Плащаме 3 нощувки в офиса на нотариуса?

Е точно за това иде реч и това е в основата на питането в темата. Накрая се разбрахме. :handshake:

преди 24 минути, Bubbles написа:

Какъв филм?
Документите са оформени, остава само печата и подписа на нотариуса, купувача отива с платежните документи при последния и довършва, а тоя дето е духнал става крадец и бива издирван и осъден.

Нищо не е оформено. Един ти е превел едни пари, щото си му... симпатичен... Купувача отива при нотариуса и започва да чака... да чака... да чака... а дали някой ще дойде...

Оня не е крадец, защото нищо още не е продал. Само един будала му е превел едни пари.

преди 2 часа, Емил Костов написа:

И какво пречи сумата да се изтегли и да ти се предаде. Защо е нужна банка, като толко те е страх.

Защото има Закон за ограничаване на плащанията в брой

преди 3 часа, Петър Ангелов написа:

Обаче, тъй като сумата за която ще я продавам е около 20 000 лв, то очевидно плащането от купувача ще трябва да стане по банка. Тук обаче не ми е ясно как точно става това, понеже ако това стане, като отидем при нотариуса, то продавача като направи превода, ще минат поне 2 ако не и повече часа, докато това се отрази при мен (мигновенните преводи все още ги няма у нас, до колкото знам). Как точно се процедира, някой може ли да ме светне?

Няма проблем, с купувача да отидете в клон на обслужващата ви банка и той - да ги внесе във вашата сметка!
А на основание - ще се впище "покупка автомобил"!

Цитат

Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:
1.  на стойност, равна на или надвишаваща 10 000 лв.;

преди 37 минути, Joss Bomon написа:

А бе пич, ти си само по теорията и явно отдавна не си в България!

Плащането става пред нотариуса, като и двете страни заявяват, че нямат претенции към другия.

И ти не си в час! Никакви пари не се носят при нотариуса!
Той само ще пита - "Платено ли е?"

преди 8 минути, Емил Костов написа:

След като сумата е доказана няма никакъв проблем. 

За какво "доказване" си мислиш? Явно се бъркаш със Закон за мерките срещу изпирането на пари

В ЗОПБ си пише - "Нямаш право да плащаш суми, по-големи от 9 999,99 лева - в брой!"

Цитат

Чл. 2. Законът не се прилага при:
1. тегленето и внасянето на пари в брой от/в собствени платежни сметки;
2. тегленето и внасянето на пари в брой от/в сметки на недееспособни и ограничено дееспособни лица, на съпрузи и роднини по права линия;
3. сделките с чуждестранна валута в наличност по занятие;
4. операциите с банкноти и монети, страна по които е Българската народна банка;
5. замяната от банки на повредени български банкноти и монети;
6. изплащането на трудови възнаграждения по смисъла на Кодекса на труда;
7. изплащането на гарантираните влогове по смисъла на Закона за гарантиране на влоговете в банките.

преди 9 минути, jhoro написа:

И ти не си в час!

Не, ти не си в час! Въпрос на договаряне е как да се извърши плащането, а това, че някой си размахва някакво платежно, нищо не означава.

За познат ли си, че купувача има право да отмени превода ? Не си. Превод може да се отмени от наредителя, ако все още не е изпълнен. Ето за тези тънки моменти човек трябва да внимава.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.