Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мнение за сглобяема къща?

qnkov

Препоръчан отговор

преди 6 минути, JKirilov написа:

Е, разбира се. Особено когато Вранча се разсърди...

... или се активира поредното свлачище!

Цитат

Мутра построил лятна вила в Балчик. През лятото отиват на море с гаджето. През това време обаче свлачището е отнесло вилата в морето. Девойката почва да се ядосва:
- Их, мама му стара, отиде ни хубавата вила, толкова пари потрошихме, а всичко отиде на вятъра.

Мутрата гледа спокойно, след това ѝ перва един по врата и казва:
- Стига мрънкя, ма! Я глей отгоре - к'ва по-хубава идва!

преди 4 минути, цър-вул написа:

И кои сгради оцеляват? Паянтите/гредоредите.

Също - и панелното строителство. Ако е направено както трябва - не като нашето, панели да падат сами.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Докато някои се чудят, други умуват, то извън философстването ми тука ето вчера какво положих, за да може къщата сама да се придвижва. :)

DSC_0445.JPG

Принципно и на мен ми предложиха да е сглобена, но аз отказах и я правя по класическия начин. Дали ще зарадва комшията отдолу ... е първо трябва да проходи. :) Определено обаче е устойчива на ветрове. :) т.е. гарантирано ми е, че природни бури и т.н. няма да я разглобят. :)  

преди 10 часа, jhoro написа:

Също - и панелното строителство.

Навремето имаше домостроителни заводи. Те не правеха панели, а стаи. Изграждаха се блокови като крууууииизни кораби. :) 

Сглобяеми къщи са подходящи за имоти които не са в регулация, т.е. не се изисква по-усобени документи, "ВрЪтичка", за да са къщи, а да се водят временни постройки. Всеки един момент може да я разглобиш и преместиш на друго място.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 13.09.2021 г. в 22:47, dioib написа:

В действителност плащаш за къща, а получаваш "барака". За вила принципно става, но не и за постоянно живеене. 

Цяла Америка живее в такива къщи, нищо им няма. Много са по-лесни за осъвременяване, местене на стени, подмяна на ел и ВиК инсталация, вграждане на овк, местене на врати и уголемяване на прозорци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, dioib написа:

Навремето имаше домостроителни заводи. Те не правеха панели, а стаи.

Готови „стаи“ бяха само санитарните възли - баня+тоалетна. Друготосиляпа стени, с вградена дограма.

преди 3 часа, dioib написа:

Сглобяеми къщи са подходящи за имоти които не са в регулация, т.е. не се изисква по-усобени документи, "ВрЪтичка", за да са къщи, а да се водят временни постройки. Всеки един момент може да я разглобиш и преместиш на друго място.  

Не бъркай нещата. Строеж в УПИ или ПИ е едно, масивно строителство и преместваем обект - друго.

преди 1 час, Пaчo написа:

Цяла Америка живее в такива къщи, нищо им няма. Много са по-лесни за осъвременяване, местене на стени, подмяна на ел и ВиК инсталация, вграждане на овк, местене на врати и уголемяване на прозорци.

Какво им обясняваш? Половината не са и чували, за„инсталационен под“!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, Пaчo написа:

Цяла Америка

Духни един по-силен вятър и наново ... :) Пардон торнадо ... :) Предполагам си гледал кадри какво става с такива къщи .. :) А, цифрите са като за монолитно строителство в България. :) И какво да храним застрахователите ли викаш?! Не ни стигат ВиК, Ел. монопола, Топлофикация, Банки и т.н.   

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, dioib написа:

Духни един по-силен вятър и наново ... :) Пардон торнадо ... :) Предполагам си гледал кадри какво става с такива къщи .. :) А, цифрите са като за монолитно строителство в България. :) И какво да храним застрахователите ли викаш?! Не ни стигат ВиК, Ел. монопола, Топлофикация, Банки и т.н.   

Точно поради торнадата и ситуацията там се предпочитат такъв тип къщи. Те са лесни, сглобяеми, даже там са направени така, че могат да се превозват. Единственото изискване е капакът за мазето да отговаря на изисвкванията против торнада. При опасност всички се крият там. Това не значи обаче, че сглобяемите къщи са кибритени кутийки или боклуци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 17 минути, Емил Костов написа:

сглобяемите къщи

Знам, че са модерни, но към момента изпълнителите в България не са на добро ниво. Имам познати които са се "пробвали", но после ... са се ... прочие ... 

Кратко: Идеята до известна степен е добра, но реализацията не. И не си мислете, че цените са ниски. 

Цялата какафония за въпросните къщи е в следствие на поскъпването на много строителни материали. 

п.п. Включително има поскъпването на труда. 

преди 9 часа, jhoro написа:

Не бъркай нещата.

Аз не ги бъркам. - Не си забелязал кавичките на "вратичките". ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, dioib написа:

Знам, че са модерни, но към момента изпълнителите в България не са на добро ниво. Имам познати които са се "пробвали", но после ... са се ... прочие ... 

Кратко: Идеята до известна степен е добра, но реализацията не. И не си мислете, че цените са ниски. 

Цялата какафония за въпросните къщи е в следствие на поскъпването на много строителни материали. 

п.п. Включително има поскъпването на труда. 

Аз не ги бъркам. - Не си забелязал кавичките на "вратичките". ;) 

Това не е вярно. В БЪлгария са на много добро ниво и си залагам главата затова. Разбира се, гарантирам за къщите направени от моя познат. Сега няма да казвам имена или фирми, за да не правя реклама, но който иска мога да го свържа. Сам ще си прецени, както и може да си направи проверка на място при вече построени обекти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Емил Костов написа:

Това не е вярно.

Мен трудно ще ме убедиш в това. 

Има и друго, не "търгувай" (не прави хазарт) с главата си".

п.п. Прав си, който е заинтересован да провери.  

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dioib написа:

Мен трудно ще ме убедиш в това. 

Има и друго, не "търгувай" (не прави хазарт) с главата си". 

Аз няма да те убеждавам. Ще те срещна с човек, който се занимава с това нещо и ти ще слушаш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Аз няма да те убеждавам. Ще те срещна с човек, който се занимава с това нещо и ти ще слушаш.

Това няма как да стане. Преди една седмица имах такова предложение от близък човек. Не е случайна тази тема. 

И друго, имам си "свои" канали и без да казвам силна дума, но може би става въпрос за 'твоя" човек. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, dioib написа:

Това няма как да стане. Преди една седмица имах такова предложение от близък човек. Не е случайна тази тема. 

И друго, имам си "свои" канали и без да казвам силна дума, но може би става въпрос за 'твоя" човек. 

Е сега няма да спорим. Аз си държа на своето и няма да се откажа. Който иска може да пробва. Сега обаче има друг проблем и той  е с поголовното вдигане на цените на всички строителни материали.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 24 минути, Емил Костов написа:

Сега обаче има друг проблем и той  е с поголовното вдигане на цените на всички строителни материали.

Това рано или късно щеше да стане. "Всичко" е внос. Оправданието го знаеш. = КО-19. 

Ежедневно ми се налага покупка на такива материали в момента. Не съм си правил труда да ги анализирам и сравня с минали периоди. 

Все пак определени материали ги взимам от производителя, а не търговец, но и там има някакво повишение.  

И друго: Цените на недвижими имоти тепърва ще се повишават.= Нормално е, не може една жилищна сграда да струва колкото един нов автомобил. ;) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 51 минути, dioib написа:

И друго: Цените на недвижими имоти тепърва ще се повишават.= Нормално е, не може една жилищна сграда да струва колкото един нов автомобил. ;) 

За другите неща ще кажа само - наистина си „идиод“!

А затова - зависи!
От сградата, от автомобила, от ... търсенето и предлагането.

Лятото гледах доста прилична къща - ЗП 100 кв.м., РЗП - 200 с един декар двор. За 10К.
Ама .. на село!
Моят апартамент, в момента мога да му взема 80К евро, ама не се продава.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 часа, jhoro написа:

За 10К.
Ама .. на село!

Стана "възрастен". ... :) от МП. :) 

Най - не обичам да говоря с цифри, по - обичам да говоря принципно.

Да, когато търгуваш си зависим от търсенето и предлагането, но си има и фирмени "тайни". ;) 

При "производството" на жилище е друго. Говорим за ново строителство. Известен е факта, че ремонтите са по-скъпи. Да не говорим за реставрирането. 

ОК, живеем в ерата на хвърли, купи, хвърли. = Няма да живееш вечно. Така се "градяла" икономиката. :) Чрез икономии в "ръчния" труд. :)   

Аз обаче не съм богат, за да купувам евтино някои неща. Отделно, че за да хвърлиш нещо трябва да си културен. Иначе я се огледай и виж колко боклук има сред природата. 

О, нали си плащаме данък смет. К'во ни пука. :) 

Така, че докато роботи (а не био-роботи) ще сглобяват къщи има доста време да мине. До тогава въпросните не ща ми по "вкуса". ;) = Нямам нерви, обикновен идиот съм. :) 

п.п. Мисля, че свободния форум за това е направен = за да се споделя личния опит, а не професионални знания от виртуални професори. :) Понякога мнението на един лаик може по асоциация да помогне. ;) 

п.п.2. Явно не ти се е налагало да изхвърляш строителни отпадъци, че и там положението е като гробищния парк. :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 12 часа, JKirilov написа:

Моят е 100К евро и ко? Да тръгна после да търся сглобяема къща по форумите? ;)

преди 5 часа, dioib написа:

Стана "възрастен". ... :) от МП. :) 

Нищо смислено не казвате, освен ...

преди 5 часа, dioib написа:

п.п.2. Явно не ти се е налагало да изхвърляш строителни отпадъци, че и там положението е като гробищния парк. :) 

Напротив - даже съвсем наскоро. Поръчана беше „лодка“, когато всичко свърши - дойдоха и си я взеха.
Просто ... „едни пари“ - нищо повече.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 6 месеца по-късно...

Иновации от Свий от хората (Sweet Home Bulgaria):

https://gospodari.com/семейство-чака-над-2-години-за-бързост/?fbclid=IwAR3fcixuxaBD4yHiQWwxX4ApplzgZaA5-A9LxznPSd0tR00fS28DvaCVafY

Комисията по дисциплинарно производство на КИИП наказа проектанта и техническия контрол на Sweet HomeSweet , заради незаконния им проект на нашата къща: https://kiip.bg/documents/md/492_prot_KDP1_16022022.pdf

"Инж. Александров прочете писмото от инж. Стефка Гълъбова. В него тя обявява, че
приема констатациите и аргументите за пропуски и грешка в изготвения проект,
изложени в направените експертизи и респективно невзети под внимание от нея като ТК
и приема решението на КДП."
https://kiip.bg/documents/md/497_ПРОТОКОЛ УС191-25032022.pdf

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 9 месеца по-късно...
19 Април 2021
013061

Скъпи приятели, към нас се обърна семейство, решило да си построи сглобяема къща в с.Подгумер, община Нови Искър. Те са сключили договор като юридическо лице със Sweet Home – компания, занимаваща се с производство на бързи и енергийноефективни сглобяеми къщи през 2019 година.

След месеци чакане за изготвянето на проекта, през пролетта на 2020 година на място семейството установява, че работите по полагането на основите на къщата са започнали. Оказва се обаче, че те са подкопани, а в проекта липсват различни елементи. След като опитват да издействат промяна на проекта от изпълнителя и не получават удовлетворяващ ги отговор, те решават да потърсят независими експерти, които да оценят проекта.

Така се стига до становища на външни оценители, според които проектът е непълен и се нуждае от допълнения. Въпреки нотариално завереното съгласие на изпълнителя да нанесе съответните корекции и да допълни проекта, месеци наред възложителите не стигат до така желания резултат и им се налага да потърсят адвокат.

Подават жалби до различни институции – РДНСК, община Нови Искър и други, които за момента остават без резултат. Ето защо завеждат и дело.

Репортерът ни Виктория Симеонова се срещна и с изпълнителя на проекта. Управителят на „Галда“ – фирмата, работеща под бранда Sweet Home Галин Ненов обяви пред камерата ни, че няма нарушения в проекта, а спирането е заради искане от страна на обърналите се към нас.

По думите на Галин Ненов няма риск от срутване на конструкцията. Той обеща при съдебно решение на казуса моментално фирмата му да завърши строителството на къщата и ни показа част от елементите от нея

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...