Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпрос за задача по програмиране

Featured Replies

Може ли някой да помогне с курсовата ми работа по програмиране? Питам тук защото си нямам и грам представа кое как се случва..

Програма с функция main() и избор чрез меню на функции за:

·         Въвеждане от клавиатура на размерност (с проверка за коректност) и елементи на масив от цели числа K(L) (L <= 30);

·         Изчисляване на средно-аритметичното от числата в масива, които се делят без остатък на 6;

·         Намиране на максималното отрицателно число в масива и неговия пореден номер;

·         Извеждане на екран на резултатите от съответното изчисляване, както и на въведените числа в масива (с подходящи текстове).

Разрешен от Kimvaras

преди 12 минути, DestroyerBg написа:

курсовата ми работа по програмиране

преди 12 минути, DestroyerBg написа:

си нямам и грам представа кое как се случва

Цяла година спа ли? За какво учиш това програмиране, като нищо не разбираш и не искаш да научиш? Сменяй специалността, докато е време!

https://www.google.com/search?q=working+with+arrays

преди 2 часа, DestroyerBg написа:

Може ли някой да помогне с курсовата ми работа по програмиране? Питам тук защото си нямам и грам представа кое как се случва..

Програма с функция main() и избор чрез меню на функции за:

·         Въвеждане от клавиатура на размерност (с проверка за коректност) и елементи на масив от цели числа K(L) (L <= 30);

·         Изчисляване на средно-аритметичното от числата в масива, които се делят без остатък на 6;

·         Намиране на максималното отрицателно число в масива и неговия пореден номер;

·         Извеждане на екран на резултатите от съответното изчисляване, както и на въведените числа в масива (с подходящи текстове).

Това main() ми прилича на език C. Да ти помогна, освен да ти задам тези въпроси.

Как се въвеждат числа в потока от данни?

https://bg.wikipedia.org/wiki/Поток_(програмиране)

Как се създават масиви(array)? Числа по-малки от нула са отрицателни числа. Знакът за по-голям и по-малко?

С коя функция от библиотеката stdio.h се отпечатват неща на екрана?

https://www.tutorialspoint.com/c_standard_library/stdio_h.htm

• Автор
преди 23 часа, Raze написа:

Цяла година спа ли? За какво учиш това програмиране, като нищо не разбираш и не искаш да научиш? Сменяй специалността, докато е време!

Кой ти е казал, че съм го учил цяла година това? Ако ще се заяждаш, мястото не е тук. Доколкото знам тези форуми са точно за това и ако ще си избиваме комплексите има други хора и места, ако ме разбираш ;). 

П.П: Не уча програмиране, просто ми влиза въпросната дисциплина в семестъра и без да си взема изпита, няма как да завърша. Мисля, че много добре ги знаеш тези неща. И до казуса с това дали искам да уча нещо или не: не знам дали имаш книжка за коята и да е категория, но само си представи ситуация в която нямаш дори B категория, а някой си там ти дава да подкараш рейса :D. Мисля, че отговорих достатъчно ясно на въпроса ти защо уча, кое, как и т.н.

Благодаря, определено ще ми е в полза!

преди 23 часа, Raze написа:

И да добавя, това което си пратил е за Java script, а тук се пита за задача по C++. Май не съм единственият тук, който не разбира. :)

• Решение
#include <iostream>
using namespace std;

int main(int args, char *argv[])
{
  int n;
  while (1)
  {
    cout << "Enter number between 1 and 30:" << endl;
    cout << "N = ";
    cin >> n;
    if (n > 0 && n <= 30) // check if number is between 1 - 30
    {
      break;
    }
    cout << "The mumber is not between 1 and 30" << endl;
  }

int *arr = new int[n];

cout << "Enter array`s element:" << endl;
  for (int i = 0; i < n; i++)
  {
    cout << "A[" << i << "] = ";
    cin >> arr[i];
  }

int middle = 0; // middle collection
  int m = 0; // count of numbers mod 6 = 0
  int max_negative = -9999999; // set minimum value for negative number
  int negative_index = -1;
  {
    if (arr[i] % 6 == 0) // check if array element module 6 = 0
    {
      middle += arr[i]; // collect all numbers with module 6 = 0
      m++; // count of numbers with module 6 = 0
    }
    if (arr[i] < 0) // this is only for negative numbers
    {
      if (arr[i] > max_negative) // check if element is bigger than alreary stored negative number
      {
        max_negative = arr[i];
        negative_index = i;
      }
    }
  }
  middle /= m; // calculate middle number: (a1 + a2 + ... + am) / m

cout << "You entered: " << endl;
  cout << "N = " << n << endl;
  {
    cout << "A[" << i << "] = " << arr[i] << endl;
  }
  cout << "Arithmetic middle number is " << middle << endl;
  if (negative_index < 0)
  {
    cout << "There are no negative numbers." << endl;
  }
  else
  {
    cout << "Maximum negative number is " << max_negative << " with index " << negative_index << endl;
  }

delete arr; // clear the memory

cin >> n;

return 0;
}

• Автор
на 18.10.2021 г. в 16:02, Kimvaras написа:
#include <iostream>
using namespace std;

int main(int args, char *argv[])
{
  int n;
  while (1)
  {
    cout << "Enter number between 1 and 30:" << endl;
    cout << "N = ";
    cin >> n;
    if (n > 0 && n <= 30) // check if number is between 1 - 30
    {
      break;
    }
    cout << "The mumber is not between 1 and 30" << endl;
  }

int *arr = new int[n];

cout << "Enter array`s element:" << endl;
  {
    cout << "A[" << i << "] = ";
    cin >> arr[i];
  }

int middle = 0; // middle collection
  int m = 0; // count of numbers mod 6 = 0
  int max_negative = -9999999; // set minimum value for negative number
  int negative_index = -1;
  {
    if (arr[i] % 6 == 0) // check if array element module 6 = 0
    {
      middle += arr[i]; // collect all numbers with module 6 = 0
      m++; // count of numbers with module 6 = 0
    }
    if (arr[i] < 0) // this is only for negative numbers
    {
      if (arr[i] > max_negative) // check if element is bigger than alreary stored negative number
      {
        max_negative = arr[i];
        negative_index = i;
      }
    }
  }
  middle /= m; // calculate middle number: (a1 + a2 + ... + am) / m

cout << "You entered: " << endl;
  cout << "N = " << n << endl;
  {
    cout << "A[" << i << "] = " << arr[i] << endl;
  }
  cout << "Arithmetic middle number is " << middle << endl;
  if (negative_index < 0)
  {
    cout << "There are no negative numbers." << endl;
  }
  else
  {
    cout << "Maximum negative number is " << max_negative << " with index " << negative_index << endl;
  }

delete arr; // clear the memory

cin >> n;

return 0;
}

Благодаря ти много! Всичко бачка, както трябва. Дано има повече хора като тебе! Жив и здрав да си! ❤️

преди 15 часа, DestroyerBg написа:

Благодаря ти много! Всичко бачка, както трябва. Дано има повече хора като тебе! Жив и здрав да си! ❤️

По-скоро не, в случая Raze e прав. Не знам какво учиш, но и няма значение, въпроса, е че на теб ти трябва тази курсова, а не искаш да си мръднеш и пръста да направиш нещо. Същото е като да си гладен, но да не искаш да си направиш сандвич и почваш "Мамоооо...", аман от хора като теб, които искат всичко на готово, без да дадат нищо. Кажи ми докато чакаше отговор тук, колко време отдели да намериш в интенрет за това как да си направиш програмата ? Да не говорим, че има и безплатни курсове, които за 1 седмица ще те научат на знанията, за да можеш да я направиш и много повече, ама не, на хляба мекото е по-вкусно 🙂

преди 2 минути, kyoshinn написа:

По-скоро не, в случая Raze e прав. Не знам какво учиш, но и няма значение, въпроса, е че на теб ти трябва тази курсова, а не искаш да си мръднеш и пръста да направиш нещо. Същото е като да си гладен, но да не искаш да си направиш сандвич и почваш "Мамоооо...", аман от хора като теб, които искат всичко на готово, без да дадат нищо. Кажи ми докато чакаше отговор тук, колко време отдели да намериш в интенрет за това как да си направиш програмата ? Да не говорим, че има и безплатни курсове, които за 1 седмица ще те научат на знанията, за да можеш да я направиш и много повече, ама не, на хляба мекото е по-вкусно 🙂

П.П. А и курсовите по принцип ги дават от началото на семестъра до края, тоест имаш към 2-3 месеца

• Автор
преди 15 минути, kyoshinn написа:

П.П. А и курсовите по принцип ги дават от началото на семестъра до края, тоест имаш към 2-3 месеца

По-скоро почвам да си мисля, че ти и онзи другия горе сте един и същи с различни профили :D. Явно хейтърството е заразно, също като ковида хаха. Шегата настрана. Значи ти да ме познаваш случайно за да знаеш колко аз съм търсил в интернет, по форумите( в това число английски и немски форуми за програмиране)? Таа да те светна. Преди да почна да пиша каквото и да е било програмата погледнах в учебника, след това в интернета- и това 10-ки часове, докато се стигне до първия ми пост във форума. Мисля, че ти стана ясно, а ако не ходи се прегледай :D. Освен това, драги ми хейтър, тези форуми са направи за да се задават въпроси от различни естества и такива, които разбират дадения казус да помогнат за да се реши проблема(при добро желание разбира се). Да не говорим и, че точно ти не те знам дали изобщо си стъпвал в университет, но курсовите работи ги дават в края на семестъра преди изпитната сесия ;). Това което правиш ти и тоя отгоре е смешно. Няма да помогнете това ясно, поне не си хабете клавиатурите, щото ставате жалки. Все едно да влезеш в автомобилен форум за избор на 1-ва кола и някакъв като тебе да почне да философства, как ти си искал нещо на готово :). 

П.П: Не ти знам годините ама се научи да не се изказваш без да познаваш човека срещу тебе, защото лошо отново за тебе :).

Ами. така става като се намират глупаци да пишат домашните да разни наглеци. После се чудите, що никой не ви признава дипломите - ми за това е. Просто на всички им е ясно, че зад българска диплома обикновено не седят знания, защото има подобни нагли индивиди.

Но какво да се прави, докато има глупаци да им пишат домашните ще има и "тарикати" да обясняват колко са нагли хората дето ги питат "за чии го учиш това, след като нищо не вдяваш?".

Проумейте го - да напишете домашното на подобен наглец е върховна форма на глупост.

Винаги можеш да намериш някой да ти свърши работата срещу заплащане, така че дали тук или в някой сайт за изработка на дипломни работи няма разлика. Той човека като не иска да се научи си е за негова сметка.

Точно в това е проблема. Не е за негова сметка а за сметка на всички нас. Заради такива като него, дипломата ти не става и за тоалетна хартия. И точно в това е тънката разлика между нашето образование и нормалното. В нормалния свят, за да получиш диплома се иска да покриеш определен минимум от знания. Тук обаче не е така. Всеки приема за нормално, че няма да учи и ще препише, по тоя или оня предмет (щото не му трябва) и в резултат, взима заветната хартия, която уж е знак за знания ама йок.

За сравнение, в нормалния свят, щом те надушат, че искаш да прешисваш (или да ти напишат домашното) ти бият шута моментално.

• Автор
преди 3 часа, mr mcwolf написа:

Ами. така става като се намират глупаци да пишат домашните да разни наглеци. После се чудите, що никой не ви признава дипломите - ми за това е. Просто на всички им е ясно, че зад българска диплома обикновено не седят знания, защото има подобни нагли индивиди.

Но какво да се прави, докато има глупаци да им пишат домашните ще има и "тарикати" да обясняват колко са нагли хората дето ги питат "за чии го учиш това, след като нищо не вдяваш?".

Проумейте го - да напишете домашното на подобен наглец е върховна форма на глупост.

Така, пиша тук за последен път, понеже явно в тези форуми все ще се намерят олигофрени, блъснати от живота, които все нещо и някои ще им е крив и се възползват от това, че интернет е свободно пространство и всеки пише каквото си иска без да носи отговорност за това.

Първо да почнем от това за заплащането. Въпроса ми по-горе съдържа ли някъде думата заплащане/или правене на курсова работа на готово? Айде де? Ама няма. Второ. Не знам вие 3-мата хейтъри, чешещи си езиците тук, а на живо мълчащи като... можете ли да ми отговорите какво уча, че вече и аз взех да се чудя. Единия ми разправя да съм се отказвал от програмирането, сякаш съм прекарал живота си и съм изкарал "честно" 2-3 висшета за програмист и пак съм си прекарал живота пред един компютър, чудейки се пустия код що не ми тръгвал. За Улигофрените(наблягам на У, защото олигофрен звучи прекалено умно за вас 3-мата) уча в съвсем различна насока и това което изискват от мен в момента и капчица в морето. От там насетне нито ще програмирам, нито ще се занимавам с кодовете, че да ми трябва това. НО аз имах и още имам желание. За съжаление хейтърчета(завършили свойте 4-5 висшета през 60-те и програмирали на ПРАВЕЦ) в България положението е такова, че когато влезеш в лекцията въпросния професор започва да обяснява все едно си пием кафето рано сутрин без грам заинтеренсованост дали хората срещу него асимилират това, което той си мисли, че им преподава. С две думи: идеята е да претупаме материала, да изпратим стадото да си ходи и да продължаваме напред. И когато ти си приключил семестъра(тоест висенето в безмислени лекции, където я научиш нещо, я не) се оказва, че имаш 1 или повече курсови работи по теми, по които си нямаш и грам представа за какво иде реч. И тогава се стига до това сам да се обучаваш(сиреч търсиш в учебник, правиш, струваш и накрая шибаното Visual Studio 2010 ти дава 12482309 грешки). След това хейтърчета, знаете ли какво става? Почваш да търсиш, ако разбираш 1-2 езика има някаква полза в интерес на истината, но вие няма как да знаете това. На вас познанията ви стигат до това какво прави If, или while. Или колко сте велики, написвайки 200 кода програма пред простосмъртния, който едва си пуска компа... Лирическо отклонение. Та ровейки в нета намирате разни форуми, различни и ако акъла ви стигне до там пускате един или два въпроса тук с идеята ако не някой да ви го реши(както на мен в случая, за което му благодаря на човека) то поне да ви даде насоки тип: направи това, оформи това и т.н. Света е дооста по голям от това което ви изглежда. Ноо вашите плиткоумни мозъчета им стига акъла до там, че когато някой тук попита обикновенно тоя същия индивид е проспал 2-3 години лекциите и накрая идва и пита тука щото го мързи... Е да ама не. Единственото в което съм сигурен е, че вие завършвайки висшетата си сте били честни, сиреч седели сте в библиотеката, четейки часове наред, в даскало сте били от тия дето никога ама никога не преписват, а напротив издават тези, които се осмелят да го направят. Мда. От цялата дискусия какво разбираме, че има един който не знае и пита, 3ма тарикати, които явно в студентските си години са ги хокали и думата "помощ" им е чуждо понятие и един, който разбра тоя целия роман от едно изречение и ми написа кода( пак за което му изказвам благодарност). И да ви обяснявам даскалският ви инстинкт, ще ви кара да си мислите вашите си тези и след 100 години и още 100000 такива като мене, които реално имат за идея да научат нещо, но има и случаи в които това няма как да е едностранен процес. Предполагам, че вие сте същите тези, които ги гледам във facebook да се оплакват от онлайн обучението колко зле било и т.н. Да ви попитам тези форуми за какво са? Да си чешем езиците ли, да се правим на клавиатурни нинджи ли или да доказваме, че имаме даскалски маниери без покритие? Форума е направен за да си помагаме и ако се държите по същия начин и в другите теми не сте нищо повече от един безполезници- безполезни тук, безполезни и в живота си най-вероятно. Просто заради такива като вас, дето се казва "хората вече за без пари дори и не се усмихват". Абсолютно съм сигурен, че цървули като вас си лягат вечер спокойни, че са насолили човек в безисходица, вместо да помогнат, защото разбира се- това е върховната глупост.

П.П: До тоя дето не го знам вълк ли е какъв ли е: върховна глупост е да се разписваш тук, без реално да има някаква полза от това. Има далеч по полезни неща, които може да направиш :)

• Автор

Понеже не знам дали модераторите ще одобрят отговора ми го копирах и поставих в текстов документ за да може все пак да стигне до тези за които си играх да пиша. До 3-мата хейтъри, желателно е да го прочетете, барем ви влезне нещо в мозъка ;).

otgovor.txt

Написаха ти домашното - радвай се и си трай. Не ставай нагъл, видя ко стана с Барбадоса - почна много да наглее и го изритаха като преписвач.

• Автор
преди 15 минути, ined написа:

Написаха ти домашното - радвай се и си трай. Не ставай нагъл, видя ко стана с Барбадоса - почна много да наглее и го изритаха като преписвач.

Кой пък е тоя Барбадос? :D Тази тема отиде на майната си честно... И не не ставам нагъл, просто питах, а тия отгоре почнаха да се правят на интересни. И ще ти кажа една тайна, грам не ме бърка останалото, както те ще си изкарзват мнението, така и аз, таа ако искаш да съм нагъл, аз кода си го имам(благодарения на Човека с главно Ч горе). Останалите грам не ме бъркате и повече работа нямам тук :). Айде със здраве

• Автор
преди 40 минути, ined написа:

Харесвам начина му изразяване на тоя, ма дали щеше да е като хората е министър е отделна тема :D.

Ами Raze и АСПЕКТ са ти дали насоки, че и ликове, но ти чакаше код наготово. Пак ти казвам, НЕ си прав. Не знам какво си търсил  но не си търсил както трябва. И впрочем, бил съм в университет, и то преди 2 години, където разбрах, че няма смисъл от него, но това е много дълга и друга тема. Вярно, че навсякъде курсовите ги дават по различен начин, но в повечето случай на мен ги даваха в началото и с курсова можеше да се освободиж от изпит. Както и да е.. Няма смисъл да се набива акъл, като не може, виж друго може да ти се навие, ама не и акъл.

• Автор
преди 1 час, kyoshinn написа:

Ами Raze и АСПЕКТ са ти дали насоки, че и ликове, но ти чакаше код наготово. Пак ти казвам, НЕ си прав. Не знам какво си търсил  но не си търсил както трябва. И впрочем, бил съм в университет, и то преди 2 години, където разбрах, че няма смисъл от него, но това е много дълга и друга тема. Вярно, че навсякъде курсовите ги дават по различен начин, но в повечето случай на мен ги даваха в началото и с курсова можеше да се освободиж от изпит. Както и да е.. Няма смисъл да се набива акъл, като не може, виж друго може да ти се навие, ама не и акъл.

Това което ми беше дал RAZE е твърде общо и конкретно на пръв поглед пише за нещо съвсем различно от това което търсих. Както и да е. Някъде горе да написах дайте ми код наготово. Верно е, че не бих отказал в интерес на истината и добре се развиха обстоятелствата. Но ще ти задам един въпрос. За сумарно 3 седмици (тъй като съм задочно), какъв вундеркинд трябва да си за да напишеш нещо подобно. Казах го и по горе, търсих на различни места по различни форуми и така стигнах до тук. В интерес на истината и други съм виждал, че питат задача и когато кода им се даде на готово, както тук, се почва едно сипване и едвали не, после човек съжалява, че е попитал за помощ. И пак опираме до темата. Толкова ли много ще ти отнеме дали на теб, дали на онея от горе с даскалските маниери, да копнете един код и да го пуснете, пък знае ли се, утре може да си на мое място и жеста ти да се върне ;). Все пак колелото се върти, нали се сещаш. Реално погледнато, дори и да препишеш на даден изпит и така преписвайки да си вземеш дипломата, после много трудно ще се реализираш в професия, която нито на теория, нито на практика знаеш. Акъл е излишно да набиваш при положение, че тук говорим не само за нещо с което се сблъсквам за сефте ами и за факта, че на този етап нямам намерение да се занимавам с програмиране. И щом все пак някой ми е пратил код, значи не разсъждавам само аз така, нали се сещаш? 

преди 11 часа, DestroyerBg написа:

Това което ми беше дал RAZE е твърде общо и конкретно на пръв поглед пише за нещо съвсем различно от това което търсих. Както и да е. Някъде горе да написах дайте ми код наготово. Верно е, че не бих отказал в интерес на истината и добре се развиха обстоятелствата. Но ще ти задам един въпрос. За сумарно 3 седмици (тъй като съм задочно), какъв вундеркинд трябва да си за да напишеш нещо подобно. Казах го и по горе, търсих на различни места по различни форуми и така стигнах до тук. В интерес на истината и други съм виждал, че питат задача и когато кода им се даде на готово, както тук, се почва едно сипване и едвали не, после човек съжалява, че е попитал за помощ. И пак опираме до темата. Толкова ли много ще ти отнеме дали на теб, дали на онея от горе с даскалските маниери, да копнете един код и да го пуснете, пък знае ли се, утре може да си на мое място и жеста ти да се върне ;). Все пак колелото се върти, нали се сещаш. Реално погледнато, дори и да препишеш на даден изпит и така преписвайки да си вземеш дипломата, после много трудно ще се реализираш в професия, която нито на теория, нито на практика знаеш. Акъл е излишно да набиваш при положение, че тук говорим не само за нещо с което се сблъсквам за сефте ами и за факта, че на този етап нямам намерение да се занимавам с програмиране. И щом все пак някой ми е пратил код, значи не разсъждавам само аз така, нали се сещаш? 

Това е моя тема от преди доста време (защо е с друг профил ? Не помня емайла на този профил, нито паролата, а и не ми се занимава да ги търся и оправям, затова пиша от този профил, единствено от телефона). Както и да е, чак ме е срам като чета какви съм ги говорил и какво съм писал тогава, похлеждайки го с днешен акъл, но няма значение. Както виждаш, това ми бяха задачи по курсовата работа, знания нулеви, изобщо тогава всичко беше една мъгла, за първи път пишех код, от образованието нищо не ставаше, както добре знаеш какво се случва по време на лекции и упражнения. Но както виждаш, мъчил съм се, с дни ровех, търсех и прочие и все не се получаваше. И до ден днешен, нито курсовата, нито знанията, които натрупах тогава не са ми били от полза, но не съм я получил наготово. Не знам, защо все повече хора си мислят, че всеки им е длъжен едва ли не за нещо. Впрочем, помня тогава във форума имаше нещо като неписано правило, че ако не прикрепиш нещо свое, някакъв код, труд или каквото и да е, което си правил сам, то никой нищо нямаше да ти напише и помогне, ама сега явно не е така, за жалост.

• Автор
преди 2 часа, kyoshinn написа:

Това е моя тема от преди доста време (защо е с друг профил ? Не помня емайла на този профил, нито паролата, а и не ми се занимава да ги търся и оправям, затова пиша от този профил, единствено от телефона). Както и да е, чак ме е срам като чета какви съм ги говорил и какво съм писал тогава, похлеждайки го с днешен акъл, но няма значение. Както виждаш, това ми бяха задачи по курсовата работа, знания нулеви, изобщо тогава всичко беше една мъгла, за първи път пишех код, от образованието нищо не ставаше, както добре знаеш какво се случва по време на лекции и упражнения. Но както виждаш, мъчил съм се, с дни ровех, търсех и прочие и все не се получаваше. И до ден днешен, нито курсовата, нито знанията, които натрупах тогава не са ми били от полза, но не съм я получил наготово. Не знам, защо все повече хора си мислят, че всеки им е длъжен едва ли не за нещо. Впрочем, помня тогава във форума имаше нещо като неписано правило, че ако не прикрепиш нещо свое, някакъв код, труд или каквото и да е, което си правил сам, то никой нищо нямаше да ти напише и помогне, ама сега явно не е така, за жалост.

Радвам се, че стигнахме до някакъв общ консесус, но пак се връщаме на това, че аз не влязох и не писах в този форум за да търся код на готово, а да получа някакви конкретни насоки. В случая аз тази задача, погледнах как става от друг форум с условие, подобно на моето, но когато го поставя и редактирам ми даваше не една или две грешки.  

Ето и линк към стария ми пост, където се мъча със същата задача, няколко дена преди да напиша и този с идеята да излезе най-отгоре. Както виждаш има код, който къде е копиран, къде писан от мене и когато тръгнеше даваше простотии, а през останалото време редеше грешки отдолу. В момента на писане на този код знанията ми стигаха до там да реда IF и While цикли и независимо, че бяха уж верни не стигнах и до 20% от задачата. Честно казано, въпреки че тия горе ще им бръкна в настроението, в краен случай щях да платя на някой тук или някъде другаде да ми я направи, защото на мен възможностите ми се изчерпваха, а когато ножа опре до кокъла, сещаш се какво става. ;) Реално погледнато 90% то нещата, които се учат в университета са неприложими в професията, за която реално учиш, така че пак стигаме до идеята, че това е просто един предмет, който ще мине и ще замине и ако живот и здраве съм завършил 5 курс и взема диплома, няма нито да помня това, нито какво сме писали тука. 

на 23.10.2021 г. в 12:44, DestroyerBg написа:

В случая аз тази задача, погледнах как става от друг форум с условие, подобно на моето, но когато го поставя и редактирам ми даваше не една или две грешки.  

Навремето когато нямаше графични ОС-ми и се изучаваше програмиране, се наблягаше на задачи за създаване на алгоритми, а синтаксиса на програмния език го изучавахме по време на лекциите/уроците. Тогава не се изучаваше само един програмен език. За курсови работи, дипломи и т.н. се налагаше да си правим сами модули за прозорци, менюта, различни линейни или подобни на дърво структурни данни и ред библиотеки от формули или процедури. 

Програмирането не е само да "тракаш по клавиатурата". Курсовите работи са за това = да се преценят индивидуалните подходи. В случая, ползвайки на готово, то ти лишаваш себе си от знания. 

Все пак успех в обучението!  

• Автор
преди 10 часа, dioib написа:

Навремето когато нямаше графични ОС-ми и се изучаваше програмиране, се наблягаше на задачи за създаване на алгоритми, а синтаксиса на програмния език го изучавахме по време на лекциите/уроците. Тогава не се изучаваше само един програмен език. За курсови работи, дипломи и т.н. се налагаше да си правим сами модули за прозорци, менюта, различни линейни или подобни на дърво структурни данни и ред библиотеки от формули или процедури. 

Програмирането не е само да "тракаш по клавиатурата". Курсовите работи са за това = да се преценят индивидуалните подходи. В случая, ползвайки на готово, то ти лишаваш себе си от знания. 

Все пак успех в обучението!  

Съгласен съм, програмирането си е цяла "вселена", както се казва. Но просто това не е моето нещо и не ми влиза в професията, тоест изучава се ей така, колкото да се запълни учебната програма. Тази курсова работа беше дадена ей така. За часовете там учихме програми, тип Print: Hello World, и толкова. Все пак за да подкараш автобус не е нужно само да можеш да караш колело, нали така?

преди 2 минути, DestroyerBg написа:

Все пак за да подкараш автобус не е нужно само да можеш да караш колело, нали така?

Но поне автомобил трябва! 

Навремето нямаше "мрежа", но за сметка на това имаше списания и т.н. от където се взимаше някакъв изходен код и го преработвахме. Ти си се натъкнал на подобен код за сходна задача. Достатъчно е да помислиш и я преправиш за нуждите, но явно не си успял. 

Както и да е. Все пак си оставам на мнението, че човек трябва да има и по-обща култура и/или знания по дадена дисциплина, за да може в бъдеще да не чака специалист, а да може да се справи и сам. 

Все пак ти желая успех!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.