Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на 2 компютъра към интернет едновременно с оптичен кабел

Препоръчан отговор

Здравейте!

Имам нужда от малко съдействие във връзка със свързване на 2 компютъра към интернет едновременно с оптичен кабел. Преди да публикувам нова тема потърсих но не открих да е писано за това. Намерих тема в която човека бе писал как да си свърже 2 компютъра към LAN мрежа едновременно, докато моят въпрос е различен. Аз не искам да правя мрежа между двата компютъра а просто и двата да имат интернет. 

Използвам оптичен интернет на Виваком който си е с кабел директно е монтиран от кутия на стената на етажа във входа на блока ми и идва до вкъщи кабела и ми е включен в компютъра. Тъй като работя от вкъщи и от скоро имам още един компютър с който трябва да работя също а и на него ми трябва интернет в момента се опитвам да разбера има ли начин да си закупя някакъв вид устройство което да има 2 изхода с които да направя така че от 1-ия кабел който имам да излязат 2 кабела за да имат и 2-та компютъра интернет едновременно. 

Оптичният кабел който имам вкъщи изглежда ето така: 

image.png.46a34abbf7c86154f17c166ca8376f67.png

Благодаря ви предварително за съдействието! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, aratoress написа:

Това не е оптичен кабел.
За да свържете двата компютъра и да могат да работят едно временно, ще ви трябва рутер, в чийто WAN порт да включите идващия от кутията на етажа. В LAN портовете на рутъра включвата двата компютъра. За настройката на рутъра - вижте си договора с Vivacom - там трябва да са указани потребителско име и парола. Тези данни се вписват в WAN настройката на рутера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@цър-вул Благодаря ви за отговора! 

Само за да потвърдя че правилно ви разбирам, трябва да отида до офис на виваком да им обясня и да ги помоля за рутер и вече този кабел който имам сега влиза в рутера а вече от рутера могат да излизат 2 кабела които да си включа пак така в компютрите и 2-та компютъра ще имат интернет едновременно. Правилно ли ви разбрах? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Честно казано по-добрият вариант е да си купите един рутър за 30-40 лева. Ще имате по-малко главоболия!
Да, съществува опцията да ви дадат брандиран рутер от Vivacom, но...
Машините жично или безжично ще се свързват към интернет?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ами жично защото едната няма опция за Wi-Fi. 

Иначе да аз мога да си купя рутер не държа да е задължително от Виваком но не трябва ли нещо да му се настройва или просто се вкарват кабелите? 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, aratoress написа:

не трябва ли нещо да му се настройва

преди 11 минути, цър-вул написа:

За да свържете двата компютъра и да могат да работят едно временно, ще ви трябва рутер, в чийто WAN порт да включите идващия от кутията на етажа. В LAN портовете на рутъра включвата двата компютъра. За настройката на рутъра - вижте си договора с Vivacom - там трябва да са указани потребителско име и парола. Тези данни се вписват в WAN PPoE настройката на рутера.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви да но нали понеже споменахте че не ми трябва рутер задължително от виваком за това ви попитах за настройка... но да разбрах ви! Искате да кажете че потребителското ми име и парола са настройките а те са ми същите без значение дали рутера е от виваком или не. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да уточня, линкът по-долу се ползва при свързан рутер на Vivacom

преди 35 минути, цър-вул написа:

Свързване тук:
https://my.contact.bg/index.jhtml

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По принцип вивакомците дават безплатен рутер, и ми е чудно, че на теб не са ти дали. А може и да са ти дали, ама ти да не знаеш, като гледам знанията ти...

Един прост суич също ще свърши работа:

https://www.emag.bg/suichove-bez-kontrol/sort-priceasc/c

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Супер мерси! 

@lupis Питам защото не разбирам от свързване на кабели, суитчове, хъбове и т.н. Честно казано не виждам как прецени че са ми дали рутер и аз няма да знам но както и да е. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, lupis написа:

По принцип вивакомците дават безплатен рутер, и ми е чудно, че на теб не са ти дали. А може и да са ти дали, ама ти да не знаеш, като гледам знанията ти...

Един прост суич също ще свърши работа:

https://www.emag.bg/suichove-bez-kontrol/sort-priceasc/c

Суич ще свърши работа, ако преди това има рутиране и раздаване на повече от един адрес - иначе ще стане мармалад. И за това може да се попита оператора. И на мен ми е чудно обаче, че няма рутер - стандартно май дават на всички.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

@killchain Аз бях на друг оператор преди който бе acquire-нат от Viavacom. Интернет ми е поставен с този кабел 2007 година. Не са дошли вчера от Vivacom за това нямам рутер най-вероятно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, aratoress написа:

Здравейте!

Имам нужда от малко съдействие във връзка със свързване на 2 компютъра към интернет едновременно с оптичен кабел. Преди да публикувам нова тема потърсих но не открих да е писано за това. Намерих тема в която човека бе писал как да си свърже 2 компютъра към LAN мрежа едновременно, докато моят въпрос е различен. Аз не искам да правя мрежа между двата компютъра а просто и двата да имат интернет. 

Използвам оптичен интернет на Виваком който си е с кабел директно е монтиран от кутия на стената на етажа във входа на блока ми и идва до вкъщи кабела и ми е включен в компютъра. Тъй като работя от вкъщи и от скоро имам още един компютър с който трябва да работя също а и на него ми трябва интернет в момента се опитвам да разбера има ли начин да си закупя някакъв вид устройство което да има 2 изхода с които да направя така че от 1-ия кабел който имам да излязат 2 кабела за да имат и 2-та компютъра интернет едновременно. 

image.png.46a34abbf7c86154f17c166ca8376f67.png

Благодаря ви предварително за съдействието! 

Виваком задължително дават рутер при тяхната услуга независимо дали е GPON или FTTB.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Емил както написах преди малко "бях на друг оператор преди който бе acquire-нат от Viavacom. Интернет ми е поставен с този кабел 2007 година. Не са дошли вчера от Vivacom за това нямам рутер най-вероятно. " Но е добре да знам че предлагат може и да ми дадат ако ги попитам. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, aratoress написа:

Емил както написах преди малко "бях на друг оператор преди който бе acquire-нат от Viavacom. Интернет ми е поставен с този кабел 2007 година. Не са дошли вчера от Vivacom за това нямам рутер най-вероятно. " Но е добре да знам че предлагат може и да ми дадат ако ги попитам. 

Услугата ти трябва да е или на NET1 или на N3 тогава. Но доколкото знам и там имат рутери.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, Емил Костов написа:

Услугата ти трябва да е или на NET1 или на N3 тогава. Но доколкото знам и там имат рутери.

Netissat се казваше оператора 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"С питане се стига до Цариград." Питайте в офис или на някой от информационните телефони, те ще знаят.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, aratoress написа:

Netissat се казваше оператора 

НЕТ ИС САТ още са си самостоятелна фирма. Обади се на 123, за да се види какво ползваш и какво може да ти се предостави.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, aratoress написа:

бях на друг оператор

И аз съм на оператор, който премина към Vivacom...Но за сега нямам никаква промяна. Освен това :

Цитат

Уважаеми Клиенти, във връзка със зачестилите спекулации от служители на Виваком, че трябва задължително да Ви прехвърлят към тях, Ви уведомяваме, че това не е вярно. Прави се злоумишлено и некоректно от самите служители (не от компанията), с цел получаване на материална облага. Молим Ви, не се поддавайте на тези внушения и измами, тъй като това ще доведе до по-високи такси за Вас! Ако имате нужда от консултация, задължително ни потърсете на тел 0875 316 444, 0882 818 666, 0894 199 180 или в някой от нашите офиси.

Вашият Networx-BG екип

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Младеж, ако искаш посети даже офиса на ГЕРБ, но ако беше проследил този "оптичен" кабел къде отива и беше направил снимка, вече щеше да имаш готово решение!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Емил Костов написа:

Виваком задължително дават рутер при тяхната услуга независимо дали е GPON или FTTB.

Ако БТК (търговска марка „Виваком“) не дадат - @Емил Костов дава!

aratoress - ако си се ориентирал, маркирай един отговор като „решение“ и да приключваме!
За мен - в отговорите на @цър-вул - има най-много информация. Независимо - колко се „обичаме“ с него - признавам му заслугите!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...