Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Падение ли е приемането на християнството сред българите?

Featured Replies

Бях провокира от:

До колко религията влияе на българина? От въпросната религия ли е неговото падение? 

Каква религия изобщо изповядва българина, за да е "пропаднал" до това си състояние, някой да упреква конкретен митрополия? 

преди 22 минути, dioib написа:

Бях провокира от:

До колко религията влияе на българина? От въпросната религия ли е неговото падение? 

Каква религия изобщо изповядва българина, за да е "пропаднал" до това си състояние, някой да упреква конкретен митрополия? 

Не съм религиозен и смятам че доста българи не са религиозни, което е повече плюс отколкото минус.
Много хора казват че сме оцелели през 5 века османска власт именно заради тая религия, дали така, хем съм склонен хем не да приема.
Така или иначе християнството като всяка друга религия е най вече глупост а резултатите са видни ежедневно.
За поповете(От всички религии) от всички рангове няма какво да си говорим светстните се броят на пръстите на едната ръка, всичко останало е леш.

• Автор
преди 16 минути, Bubbles написа:

най вече глупост

Една религия не е глупост,  а форма на политика. (Поне в миналото...) 

Прав си, че никой не знае дали заради въпросната е, защото все пак турците (потомците на Осман) не са осквернявали вероизповеданията по тези земи, с изключение на клането в Батак. 

Не бих нарекъл даден религиозен човек глупав,  независимо, че изповядва някаква религия. 

Религията по-скоро е практичност за справяне с вижданията за този свят и т.н. 

До колко обаче българина си остава вулгарен, или по-точно отстоява себе си?! 

Това атеизъм ли е, или по-голяма вяра в Бог?! Т.Е. спрямо действащите религии в които Бог е създателя на този свят. И, до колко българина е хрисим?!  

преди 51 минути, dioib написа:

Бях провокира от:

Проблема е че повечето хора са неосъзнати атеисти , в голямата си част в следствие на комунистическият режим!

• Автор
преди 24 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Проблема е че повечето хора са неосъзнати атеисти , в голямата си част в следствие на комунистическият режим!

Въпреки комунизмът, то аз съм кръстен и съм се заклел във вярност към България. Това не ме прави атеист, а вярващ в България. 

Нега да видим дали посредство християнството се е запазила или заради атеизма?! ... 

Не случайно наблегнах, че сме вулгарни ... поне аз де ... и ако грехът ми е: Гордея се че съм българин ми е грехопадението, то чак като умра, ще бъда съден от Бог, а не приживе ... = Което определено прави комунистът подобие на човек, а по принцип това е подобие на Бог.

Религията е нещо което се предава през столетия, хилядолетия и т.н., а комунизма е вечен!!! Той не е свързан с безверие, а във вярването в утрешния ден. За него не е важно дали има Бог или не, а че ще има човечност!!! = А това е идеята на Бог!!!

Трябва да отбележа, че съм възмутен от въпросната статия или ревю!!! 

Започва поредния популизъм на някой, който не желае българите да се обединим, а да се търсят облаги от популярното в днешно време безверие сред българите и пряк удар, че не знаят в какво вярват.

Истинските българи вярват в България!!!

Аз казах!!!

Защо приравняваш тази утопия комунизъм с религията? Ако за някой е станало религия не говори добре за психо-менталното му състояние! Устоите на много държави се дължат и са тясно свързани с религията, а не с политически, политико-икономически движения и режими през които са преминали. Вярата в Господ е вяра в Доброто т.е. без тази Вяра няма и добро!

преди 2 часа, dioib написа:

Отговора на въпроса идва веднага!

преди 2 часа, Bubbles написа:

Не съм религиозен и смятам че доста българи не са религиозни, което е повече плюс отколкото минус.
Много хора казват че сме оцелели през 5 века османска власт именно заради тая религия, дали така, хем съм склонен хем не да приема.
Така или иначе християнството като всяка друга религия е най вече глупост а резултатите са видни ежедневно.
За поповете(От всички религии) от всички рангове няма какво да си говорим светстните се броят на пръстите на едната ръка, всичко останало е леш.

• Автор
преди 8 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Защо приравняваш тази утопия комунизъм с религията?

Защо смяташ, че комунизма е утопия? За някои вярването в Бог е утопия. 

Вярването в доброто няма нищо общо с вярването в Бог. И друго: Може да си комунист и да вярваш в Бог. 

Имай предвид, че считам и атеизма за религия. Атеизма утопия ли е и в какво се изразява това? 

Защо приравняваш комунизма с атеизма? Ако за някой е станало убеждение това, то също  не говори добре за психо-менталното му състояние!

преди 23 минути, dioib написа:

Защо смяташ, че комунизма е утопия?

Защото хората не са еднакви!

преди 24 минути, dioib написа:

За някои вярването в Бог е утопия.

Точно така - за някои ! Винаги има различни мнения.

преди 26 минути, dioib написа:

Вярването в доброто няма нищо общо с вярването в Бог.

Ето пример, това е твое мнение.

преди 27 минути, dioib написа:

И друго: Може да си комунист и да вярваш в Бог.

Не съществува такъв понеже едното изключва другото! Или се прави на комунист или се прави на вярващ в случая.

преди 29 минути, dioib написа:

Защо приравняваш комунизма с атеизма? Ако за някой е станало убеждение това, то също  не говори добре за психо-менталното му състояние!

Отговора ти е въпрос, но пак бъркаш. Вярата е вечна, като говорим за нея през различни времена, а през тоталитарният комунистически режим е нейният сериозен упадък, което е факт !

• Автор
преди 41 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Не съществува такъв понеже едното изключва другото! Или се прави на комунист или се прави на вярващ в случая.

Съществува!!!

Комунизмът е идеал и няма нищо общо с вярването в Бог. 

Нима няма светски живот?! 

ОК, ти не харесваш комунизма, но не може да налагаш на един комунист, че трябва да се отрече от вярването си в Бог. 

Примерно: Ти си фен на някакъв футболен отбор. 

Сам казваш, че хората са различни. В твоето съзнание е затъкнато, че комунизма е лошо нещо. ОК, но за друг е добро. 

Не съди!!! Ако си вярващ в Бог, то знаеш кой е съдника. Или комунистът не е човешко същество?! Кой те е убедил, че комунизма е лошо нещо?! 

Не правиш разлика явно между убеждения и вяра. Считаш, че който е комунист е вярващ в утопия, а това е лъжа!!! 

п.п. Отричай, но по тоя начин не ще стане истина!!!

преди 1 час, dioib написа:

Съществува!!!

Комунизмът е идеал и няма нищо общо с вярването в Бог. 

Нима няма светски живот?! 

ОК, ти не харесваш комунизма, но не може да налагаш на един комунист, че трябва да се отрече от вярването си в Бог. 

Примерно: Ти си фен на някакъв футболен отбор. 

Сам казваш, че хората са различни. В твоето съзнание е затъкнато, че комунизма е лошо нещо. ОК, но за друг е добро. 

Не съди!!! Ако си вярващ в Бог, то знаеш кой е съдника. Или комунистът не е човешко същество?! Кой те е убедил, че комунизма е лошо нещо?! 

Не правиш разлика явно между убеждения и вяра. Считаш, че който е комунист е вярващ в утопия, а това е лъжа!!! 

п.п. Отричай, но по тоя начин не ще стане истина!!!

Нито съдя някой, нито обвинявам някой и не знам какво искаш да ми вмениш? Всеки има своя истина и аз не я натрапвам на никого, недей и ти - питаш и аз ти отговарям. А аз не те питам за нищо, защото нямам нужда от отговор!

Днес е Архангелова задушница и както повелява вярата ми ще отдам почит на тези които не са между нас !

• Автор
преди 5 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Нито съдя някой, нито обвинявам някой и не знам какво искаш да ми вмениш?

Принципно ти обърнах внимание, че твоя изказ е с вменително наклонение. По-точно:

преди 2 часа, JohnTRIVOLTA написа:

Нареждаш ми, едва ли не, да избирам. Защо?! Добре знам какво искаш да ми вмениш. 

Определено не знаеш, че съм мъртва душа, та и аз днес имам празник!!!

преди 30 минути, dioib написа:

Определено не знаеш, че съм мъртва душа, та и аз днес имам празник!!!

Нещо си се объркал. Днес не Хелоуин, който пък аз не го празнувам!

• Автор
преди 21 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Нещо си се объркал. Днес не Хелоуин, който пък аз не го празнувам!

Нещо не схвана метафората, но както и да е. 

За мен не ми е необходимо специален ден или дни в годината, за да почитам тези които не са вече между нас живите. Всяка събота аз ги почитам. 

Защото знам, че именно благодарение на тях съм това което съм в момента. Те не са само от роднините ми, а и от близки по душа човеци които са ми помогнали да се изградя като личност. Безброй са! 

Така, че именно в такива дни, на задушница почитам всички включително и мен и се моля Бог да ми прости волните и неволни грехове които съм сторил спрямо въпросните. Амин

• 3 месеца по-късно...

Не, не е падение. Съществувалите дотогава вярвания и религиозни обичаи (даже не може да се нарекат религии) се били в упадък и придържането към тях би имало предимно негативни послествия за държавното и духовното развитие. Отделно политическите причини. Целият процес като цяло вероятно е можело да бъде забавен, но пак е щял да се осъществи. 

А колкото до падението, то е свързано с някои наши особености в психиката. Такива са примерно закостенялостта; нагласата, че сме изключителни и специални; като следствие от предходното и стремежът да се заобиколят правилата, да се намери шорткът, да се изтарикатства, някой друг да плати цената; може би и безотговорността в немалка част от хората...

на 5.11.2021 г. в 20:22, dioib написа:

По-голямата част от българите изповядват някаква смесица между езичество и християнство.

• Автор
преди 7 минути, ncl написа:

По-голямата част от българите изповядват някаква смесица между езичество и християнство.

По-точно между християнство и теософия имайки в предвид географското ни местоположение, т.е. българи с "дълбоки корени" по тези земи. ;) 

Не трябва да се подценява и Тенгризма, но той като че ли е "блед" в сравнение на схващанията за Бог произтичащи от католицизма, елинизма, юдаизма и т.н.  

Може в древността Олимп да е бил български ... :) но така е, т.е. истинските българи не са точно християни. ;) Въпреки това не са по-грешници от другите, а може да се окажат, че са по-праведни. :) 

преди 11 часа, ncl написа:

това не им пречи да се наричат "християни", че даже и "православни"!

Да обърна внимание от цитираното от вас:

преди 11 часа, ncl написа:

за да е "пропаднал" до това си състояние, някой да упреква конкретен митрополия? 

Не е от вас, а от алкохолния гуру на форума - обърнете внимание на последната думичка - "митрополия"... Тя отразява чудесно алкохолния градус в момента на изписването на тая поредна глупотевина. Ей така е комунистът-християнин, който иначе дори се обозначава като 'православен'... Разбира се - в контекста на спиртните градуси и нивото на редовната наливайка.

• Автор
преди 10 часа, ncl написа:

Не е само това. Те даже отричат правото на другите да се наричат християни.

Отрича се не правота да се наричат християни, а да се правят на Христос, т.е. да се себе-разпъват. 

Римокатолическата Църква обръща внимание на разпятието, докато православните наблягат на възкресението. 

Взаимното анатемосване е във връзка с това, че православните са против върховно напътствие и всички църковни дела трябва да се решават на събори, а не каквото нареди папата. 

Въобще запознат ли си с какво е Автокефална Църква? 

Разногласията най-вече са в каноните по които трябва да се проповядва и каква да е йерархията в Църквата, и кои въпроси да се консолидират с другите автокефални църкви, за да се развива Църквата, а не да се поддава на тленен човек издигнат от клир в даден момент. -> Образно казано вярата в Бог, Христос и Светия дух не може да е в ръцете на един човек и/или държава. Тя е вяра на Църквата която няма граници и не би следвало да е под властта на Ватикана разгледана като отделна държава.  

Въобще запознат ли си БПЦ?! 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.