Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за конфигурация и избор на компоненти съотношение цена-качество, около 2000лв.

Featured Replies

преди 20 минути, NerdyBurdy написа:

Взимам Assrock-a, само кажете SSD дали слотовете му са PCIE 4.0

Процесора, който сте избрали не поддържа PCI-E v4 ! От там може да минете къде с по-евтино дънце, а спестените пари да инвестирате в друг елемент на PC то ! Т.е. дъното поддържа, но не и процесора!

• Отговори 71
  • Прегледи 7,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Предложи дъно и процесор със същата или по-добра производителност, както и със същото или по-добро вградено видео. Не се прави на интересен под всяка тема с безсмислени коментари!

• На няколко шербета съм и въобще не виждам какво пиша, ще ме извиниш .. ще се поправя сега !

• Един истински българин би потърсил дилърски цени, дори да бутне рушвет, накрая може да му излезе и по-скъпо, но пък техниката е взета тънко :)

Публикувани изображения

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

мините

Къде има мини?

преди 1 минута, JohnTRIVOLTA написа:

инвистирате

?

То и да вземе процесор с PCI-E 4, разлика едва ли ще намери някаква, дори и да сложи най-мощната видеокарта на пазара. Но за в бъдеще, някой ден, може и да му свърши работа, така че по-добре да го има, разликата в цената не е особено голяма.

PCIe 4 vs. PCIe 3: Is It Time to Upgrade? | Digital Trends

преди 3 минути, Raze написа:

Къде има мини?

?

То и да вземе процесор с PCI-E 4, разлика едва ли ще намери някаква, дори и да сложи най-мощната видеокарта на пазара. Но за в бъдеще, някой ден, може и да му свърши работа, така че по-добре да го има, разликата в цената не е особено голяма.

PCIe 4 vs. PCIe 3: Is It Time to Upgrade? | Digital Trends

На няколко шербета съм и въобще не виждам какво пиша, ще ме извиниш .. ще се поправя сега !

• Автор
преди 8 минути, V_A_G_A_B_O_N_D написа:

Ако питаш дали всички М.2 слотове поддържат стандарт PCI E 4.0, то отговора е не . 

• 1 PCIe 4.0 x16, 1 PCIe 3.0 x16, 2 PCIe 3.0 x1, 1 M.2 Key E for WiFi

Тоя 1хPCIe 4.0 не е ли резервиран за Видео Картата?, това не означава ли, че дъното няма PCIE 4.0 слотове за SSD? Tomahawk-a, повече от един брой PCIE 4.0 Ли има?

преди 10 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Процесора, който сте избрали не поддържа PCI-E v4 ! От там може да мините къде с по-евтино дънце, а спестените пари да инвистирате в друг елемент на PC то ! Т.е. дъното поддържа, но не и процесора!

Абе знам, че процесора не работи с PCI-E v4, това означава ли, че не може да се възползвам от SAMSUNG 980 PRO 500GB, в смисъл преноса на данни на SSD-то ще е максимум със скоростите на PCIE 3.0 дори и SSD-то да е сложено на PCIE 4.0 слот, понеже самия процесор не е PCIE 4.0?

преди 9 минути, NerdyBurdy написа:

Тоя 1хPCIe 4.0 не е ли резервиран за Видео Картата?, това не означава ли, че дъното няма PCIE 4.0 слотове за SSD? Tomahawk-a, повече от един брой PCIE 4.0 Ли има?

Абе знам, че процесора не работи с PCI-E v4, това означава ли, че не може да се възползвам от SAMSUNG 980 PRO 500GB, в смисъл преноса на данни на SSD-то ще е максимум със скоростите на PCIE 3.0 дори и SSD-то да е сложено на PCIE 4.0 слот, понеже самия процесор не е PCIE 4.0?

Резервиран, ако си с такава , а не вградена в процесора. Дори и да добавш външна видеокарта то тя пак ще работи на pcie v3 заради процесора. Ще се запусне NVME диска на pcie v3 където максималната скорост е 4х985 MB/s ! За пример моят процесор поддържа само една PCIe v3 и видеокартата ми взима тази линия. За това ми се е запуснало SSD NVMe  на PCIe v2 x4 и върви на половината скорост, която може да достигне!

• Автор
преди 34 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Резервиран, ако си с такава , а не вградена в процесора. Дори и да добавш външна видеокарта то тя пак ще работи на pcie v3 заради процесора. Ще се запусне NVME диска на pcie v3 където максималната скорост е 4х985 MB/s ! За пример моят процесор поддържа само една PCIe v3 и видеокартата ми взима тази линия. За това ми се е запуснало SSD NVMe  на PCIe v2 x4 и върви на половината скорост, която може да достигне!

Е това, доста променя нещата, исках всичко да е много добро, и сега някак си се губи смисъла да дам сума пари за RAM, захранване, дъно, кутия и най накрая SSD-то да ми е PCIE 3.0. Май ще изчакам refresh-а на 5000 процесорите, да видя кое какво на какви пари ще е.

преди 9 минути, NerdyBurdy написа:

Е това, доста променя нещата, исках всичко да е много добро, и сега някак си се губи смисъла да дам сума пари за RAM, захранване, дъно, кутия и най накрая SSD-то да ми е PCIE 3.0. Май ще изчакам refresh-а на 5000 процесорите, да видя кое какво на какви пари ще е.

Пример ако се спреш на intel 11та генерация, там имаш две линии pcie v4 /1x16+1x4/ с подходящо дънце за около 300лв. може да се подкара спокойно и NVME v4 и в бъдеще допълнителна видеокарта и тя на pcie v4!

• Автор

Така след доста четене, излиза че дори и да взема PCIE 4.0 SDD, то никога няма да достигна скоростите му на четене и реално не си заслужа, също така излиза, че в момента GPU-тата не могат да достигнат дори и Bandwidth на PCIE 3.0, така, че там също е окей.
Ето това мисля да ми е финалната конфигурация.
config2.png.120713b8349640f11403b1ce95f781a9.png

За жалост процесора, като го гледах, че е 690 лв. в JarComputers е бил в някаква промоция. Гледам из други сайтове го има на по-ниска цена от 745 лв. ама нещо картинка е различна и не пише BOX. и се притеснявам да закупя от тях, докато JarComputers е поне известен магазин.

По нататък мисля, да сложа някой нисък клас Видео Карта, от сорта на 4050, или еквивалентна на AMD или Intel.

Intel са започнали да правят самостоятелни видео карти в ниския клас и са забравили да ми се обадят ... хм.

Аз все още не виждам голямата картинка да дадеш 2000, вместо само 1000 и то заради две ядра в повече, но ... това е друга тема.

Идея - това SSD за тези пари - защо не погледнеш A2000 - 500GB или направо 1TB?

Не съм гледал какво пишат за Deepcool-a, но това ли е най-доброто което можеш да вземаш и трябват ли ти 650W реално, защото сега казваш 4050 или еквивалент - тоест нещо около 75-100- нека са 150W (да бе в ниския клас по вероятно да са под 60W).

• Автор
преди 4 минути, plamen_petrov_80 написа:

Аз все още не виждам голямата картинка да дадеш 2000, вместо само 1000 и то заради две ядра в повече, но ... това е друга тема.

Ами моля, дай пример за процесор и дъно. Реално другите части ще си останат същите, защото искам бърза RAM, читава кутия  и т. н. Не виждам как мога да падна с 1000лв. За дъно избрах това, заради хубавото Audio, Интернет и VRM-и и визия. Просто се реших да дам там 100 лв. повече за дъно, ама да ми е кеф, тей или иначе за половин ден работа се изкарват тия 100лв, ще се прежаля.

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Идея - това SSD за тези пари - защо не погледнеш A2000 - 500GB или направо 1TB?

Ами уж 970 EVO Plus, го водят едно от най-добрите за парите си на пазара, повече от 500ГБ не ми трябват.

преди 7 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не съм гледал какво пишат за Deepcool-a, но това ли е най-доброто което можеш да вземаш и трябват ли ти 650W реално, защото сега казваш 4050 или еквивалент - тоест нещо около 75-100- нека са 150W (да бе в ниския клас по вероятно да са под 60W)

Ами гледам, че е читаво с Йапонските схеми там и 10 години гаранция. 650W уж, защото после като сменя на друга видео карта, да ми стигнат ватовете.

Аз пък за тези 2К бих си купил това:

pc-intel.png

Като може и един охладител тип AIO водно за процесора да се добави в бъдеще!

на 30.11.2021 г. в 12:19, JohnTRIVOLTA написа:

Аз пък за тези 2К бих си купил това:

pc-intel.png

По лоша конфигурация е трудно да се направи. Браво

500 SSD за 300 лева, 11700 К отключен без охладител на B560.

преди 1 час, kopka написа:

По лоша конфигурация е трудно да се направи. Браво

500 SSD за 300 лева, 11700 К отключен без охладител на B560.

на 30.11.2021 г. в 13:19, JohnTRIVOLTA написа:

Да бе представил, като корифей нещо по-добро в рамките на бюджет 2000лв. за да затвърдиш тезата си пред форума :burger:

преди 1 час, JohnTRIVOLTA написа:

Да бе представил, като корифей нещо по-добро в рамките на бюджет 2000лв. за да затвърдиш тезата си пред форума :burger:

Няма що да представям пред трагичната ти объркана конфигурация. Процесорът е без охлаждане, ки бъдещи работи. Нито дъното клок може с отключено Цпу. Ма 500 гига Samsung за 300 лева може а

преди 11 минути, kopka написа:

Няма що да представям пред трагичната ти объркана конфигурация. Процесорът е без охлаждане, ки бъдещи работи. Нито дъното клок може с отключено Цпу. Ма 500 гига Samsung за 300 лева може а

Вероятно от собствен опит ги знаете нещата. Щ'ом казваш! Ма ки го видя, че няма охладител?

преди 10 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Вероятно от собствен опит ги знаете нещата. Щ'ом казваш! Ма ки го видя, че няма охладител?

Видял съм го кат съм го слагал в системи. Интелите К от няколко години са без охлаждане !!! Ма ки работи да видиш по форумите

То се видяло че конфигурация не можеш направи ами даже и твоята не можеш си ползваш като гледам на каква скорост ти е SSd

За пример моят процесор поддържа само една PCIe v3 и видеокартата ми взима тази линия. За това ми се е запуснало SSD NVMe  на PCIe v2 x4 и върви на половината скорост, която може да достигне!

Ееех как се ЗАпуснало

преди 39 минути, kopka написа:

Видял съм го кат съм го слагал в системи. Интелите К от няколко години са без охлаждане !!! Ма ки работи да видиш по форумите

То се видяло че конфигурация не можеш направи ами даже и твоята не можеш си ползваш като гледам на каква скорост ти е SSd

За пример моят процесор поддържа само една PCIe v3 и видеокартата ми взима тази линия. За това ми се е запуснало SSD NVMe  на PCIe v2 x4 и върви на половината скорост, която може да достигне!

Ееех как се ЗАпуснало

Обичам да имам критици понеже винаги са прави ! Така е по форумите не се виждат ! Викаш вече "BOX" не е това което е ? За pci-e съм се объркал наистина. Подръжката на процесора е 20 линии v.3 . От там 16 за видеокарта и 2 за  nvme и работи pcie x2, на место х4 и е на половин скоростта, понеже имам и wlan на pci-e за което е заделило останалите две линии макар да работи само една !

преди 4 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Обичам да имам критици понеже винаги са прави ! Така е по форумите не се виждат ! Викаш вече "BOX" не е това което е ? За pci-e съм се объркал наистина. Подръжката на процесора е 20 линии v.3 . От там 16 за видеокарта и 2 за  nvme и работи pcie x2, на место х4 и е на половин скоростта, понеже имам и wlan на pci-e за което е заделило останалите две линии макар да работи само една !

Ей като не знаеш не бъркай хората. Box от няколо години на К процесор е без охладител. Точка

Кажи си хардуера и твойте проблеми ще оправя 

преди 5 минути, kopka написа:

Ей като не знаеш не бъркай хората. Box от няколо години на К процесор е без охладител. Точка

Така е, не споря !

преди 6 минути, kopka написа:

Кажи си хардуера и твойте проблеми ще оправя 

Искам да ми тръгне NVMEто на x4 , без да е нужно да махам wlan-a !

преди 2 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Така е, не споря !

Искам да ми тръгне NVMEто на x4 , без да е нужно да махам wlan-a !

На кое дъно и кой процесор щото викаш 20 линии ама и чипсета трябва да има

преди 1 минута, kopka написа:

На кое дъно и кой процесор щото викаш 20 линии ама и чипсета трябва да има

xeon e3-1230 v2, Asrock b75 pro3

преди 20 минути, JohnTRIVOLTA написа:

xeon e3-1230 v2, Asrock b75 pro3

Нема сми, мислех че си с актуално амд. Тука дъното е дерт дори да работи на х4 ще е ген 2. Ако сложиш wlan pcie x1 в 3-ти слот ти остава х4 за втория където е SSD но пак ще е ген 2. Ген 2 х4 горе долу равни на ген 3 х2. Макс скорост под 2000MB 

Only PCIE1 slot supports Gen 3 speed. 

Там ти е видеото на теб.

преди 10 минути, kopka написа:

Нема сми, мислех че си с актуално амд. Тука дъното е дерт дори да работи на х4 ще е ген 2. Ако сложиш wlan pcie x1 в 3-ти слот ти остава х4 за втория където е SSD но пак ще е ген 2. Ген 2 х4 горе долу равни на ген 3 х2. Макс скорост под 2000MB 

Only PCIE1 slot supports Gen 3 speed. 

Там ти е видеото на теб.

И аз така, мисля. То вярно и дъното ограничава версиите и те така, на место 3GB и нагоре скорост то ги кара около 1.8-1.9 !

• Автор

Здравейте, поръчах частите. За жалост може би един i5-12600k беше по-добрият избор, но избрах Ryzen 5700G, заради по-доброто видео, че ме страх, че моята видео карта ще здаде багажа скоро. 12600k + дъно, горе-долу излизаше, колкото 5700G + Дъно, можеби доста кинти щяха да трябват за охлаждане и това което аз си избрах нямаше да свърши работа, та да... Можеби щеше да се дигне цената на конфигурацията, ако бях избрал 12600k и не съм направил толкова лош избор.
amdryzen.thumb.jpeg.9413d1decc6153965337f3473f29625f.jpeg

config.png.cfc11a7f1c3fb4723f3e1da67c0c38ba.png

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.