Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пресаждане на дърво

Featured Replies

Посадих преди няколко години една фиданка липа. Вече е над четири метра, но доста тъничко дръвче, заради неподходящото място. По-лошото е, че се оказа, че някъде на един метър под дървото преминава каменинова тръба на водоснабдяване. Преди няколко години имах огромни проблеми след като същата тръба се спука от старост по-нагоре в имота ми. Въпросът е има ли технология при която да изкопая около дървото и да отсека достатъчно голяма туфа корени, за да го преместя другаде или рискът да спукам тръбата докато го правя е твърде голям? Ако само отрежа дървото корените с времето могат ли да повредят тръбата? Съществува ли вариант да я оградя с нещо, защото последните години премахнах четири 10 метрови дървета, заради нея? Напрактика половината ми двор е неизползваем. Благодаря предварително!

не е редно водопровод на ВИК  да минава през имот който е в регулация - по добре тръгни от тоя проблем, подай жалба

преди 1 час, IDFWU написа:

последните години премахнах четири 10 метрови дървета, заради нея

Браат, ти си роден за госрски. По дух и душа. Не си за залесител, повярвай ми.

Не се притеснявай да режеш вековни дървета около водопроводи и електропроводи. Също, и ако са в радиус от 500км. от третостепенен път. Но ако не са нито едно о трите и са много (гора), не се притеснявай прсто да я запалиш. После обгорялата дървесина ще ти изхрани семейството. Имаш дарба за горски! Не я прахосвай.

преди 1 час, IDFWU написа:

Посадих преди няколко години една фиданка липа. Вече е над четири метра, но доста тъничко дръвче, заради неподходящото място. По-лошото е, че се оказа, че някъде на един метър под дървото преминава каменинова тръба на водоснабдяване. Преди няколко години имах огромни проблеми след като същата тръба се спука от старост по-нагоре в имота ми. Въпросът е има ли технология при която да изкопая около дървото и да отсека достатъчно голяма туфа корени, за да го преместя другаде или рискът да спукам тръбата докато го правя е твърде голям? Ако само отрежа дървото корените с времето могат ли да повредят тръбата? Съществува ли вариант да я оградя с нещо, защото последните години премахнах четири 10 меторви дърв ета, зади нея?раНапрактика половината ми двор е неизползваем. Благодаря предварително!

корените растат  на страни а не надолу 

щом не е от семка 

и да растата надолу  ще си направят път около търбата

нали  търбата е на 1 метър

1 метър дълбочина ли ще копаеш

копаеш  около дървото и гледаш да извадиш колкото  можеш корени

и прерязваш дървото на 50-100 см височина

и боядисваш отрязаното с  блажна боя или специална мазила за отрези

и засаждаш поливаш и отъпкваш земята 

и ако се хване се хване

колкото е по старо  дървото

толкова по трудно се  прихваща 

тръба не бива да те притеснява

сменява се 

освен ако не е бетонирано и да се кърти 

пп липа в двора не ти трябва

ориентирай се към овощни

липа под път и над път

ниско кпд има 

преди 4 часа, IDFWU написа:

Ако само отрежа дървото корените с времето могат ли да повредят тръбата? 

Режеш дървото на 20 см от земята и пробиваш вертикални дупки на по 2 см една от друга на около 1 см от външната кора и ги пълниш с нафта няколко дена. В сърцевината няма нужда да пробиваш дупки, щото соковете се движат надолу близо до кората.
И корените умират и не растат и не се развиват в никаква посока. Докъдето са стигнали, до там си остават докато изгният.

• Автор
преди 13 часа, snood написа:

Браат, ти си роден за госрски. По дух и душа. Не си за залесител, повярвай ми.

Не се притеснявай да режеш вековни дървета около водопроводи и електропроводи. Също, и ако са в радиус от 500км. от третостепенен път. Но ако не са нито едно о трите и са много (гора), не се притеснявай прсто да я запалиш. После обгорялата дървесина ще ти изхрани семейството. Имаш дарба за горски! Не я прахосвай.

Wtf

Предният път като се спука мина почти година в която се молих и писах жалби докато накрая дойдоха, осраха каквото можаха  и за три дни смениха отсека. Дърветата бяха доста стари, плодни и от заблатяването, заради спуканата тръба се бяха повредили. Може да съм се поизхвърлил за височината, но са близки до триетажна къща. Самата тръба минава близко до границата на моя и още два необитаеми имота, пресичайки триметров тухленно-бетонен зид с фундамент/пътека с ширина 60см. от двете страни. Тръбата не се намира точно където трябва да е на чертежите, а ВиК нямат достатъчно точен уред, за да я открият и трябваше да разбият голямо парче бетон, за да локализират проблема. Положението е заварено. И мен ми харесваха дърветата, но ако тръбата се беше спукала в близост до къщата щеше да ме наводни и кой знае колко щях да чакам да я оправят.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.