Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Дефектнотокова защита на двупроводна схема TN-C.

Featured Replies

• Автор
преди 40 минути, jhoro написа:

Тая глупост ... не я казвай на друго място!

Принципно - колко е напрежението в „нулата“?

"има риск при пробив в съседи да заобиколи защитата и да ви изненада неприятно"

На мен лично този текст не ми е много ясен. Ще се радвам ако някой го е разбрал да обясни по-подробно тази постановка.

• Отговори 100
  • Прегледи 47,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Що викаш - „Ела бой - набий ме“?

• То това ако е така с раздаване на точки , за прекалено много хора темата е излишна направо по ред причини, които няма да изброявам. Още по вече с коментара си "Цър-вул" е посочил далеч по добър м

• Докъде ше стигне тоя форум ако почнем да копипействаме всяко нещо от нета и пълниме разделите !

Публикувани изображения

преди 38 минути, jhoro написа:

Тая глупост ... не я казвай на друго място!

Принципно - колко е напрежението в „нулата“?

Много си пунктоален, виж схемата на Дрънди, какво ще стане при пропадане на нулата в главното табло.

• Автор
преди 8 минути, bulljo написа:

Много си пунктоален, виж схемата на Дрънди, какво ще стане при пропадане на нулата в главното табло.

Падне ли нулата в главното табло където е вързана допълнителната нула играеща роля на заземяване става много зле. По принцип много малка е вероятността да отпадне магистрална нула, която върви между етажите. Случи ли се това, става много зле за целия вход. С реално заземяване риска с отпадането на нулата се елиминира. 

Иначе ако отпадне нулата някъде между главното табло и апартаментното, риска е само за апартамента. 

преди 23 минути, bulljo написа:

където и да прекъсне нулата по трасето, трафопост до апартамент, дори и да няма ДТЗ, заради зануляванията, всички включени уреди ще се офазят
именно за това трябва да се прави трипроводна инсталация, при която третият проводник е заземен

преди 5 минути, дръндю написа:

където и да прекъсне нулата по трасето, трафопост до апартамент, дори и да няма ДТЗ, заради зануляванията, всички включени уреди ще се офазят
именно за това трябва да се прави трипроводна инсталация, при която третият проводник е заземен

Аз съм съгласен с теб но от трябва до има, има една галактика разстояние.

• Автор
преди 10 минути, bulljo написа:

А кто не знает русский язьiк что будет делать? :)

Това, което каза и показа човека вече го изговорихме и тук. Иначе видеото с опитната постановка е интересно.

преди 6 минути, bulljo написа:

Аз съм съгласен с теб но от трябва до има, има една галактика разстояние.

ако си в къща, обърни внимание че нулата в таблото е заземена за да се избегнат такива ситуации, като офазяване на съседи

преди 5 минути, ntm7iv написа:

А кто не знает русский язьiк что будет делать

Има субтитри, пускаш ги, избираш автоматичен превод.

преди 11 минути, дръндю написа:

ако си в къща, обърни внимание че нулата в таблото е заземена за да се избегнат такива ситуации, като офазяване на съседи

И, как предлагаш при двупроводна схема да заземиш уредите та да не те друса при пробив на корпус.

Аз , съм свързал ДТЗ само към банята, за да изключи наптежението , при овлажняване на контакта.

във видеото става въпрос за незанулени системи, което го прави невалидно за нашият стандарт

преди 2 минути, balki65 написа:

Аз , съм свързал ДТЗ само към банята, за да изключи наптежението , при овлажняване на контакта.

контакт в банята?

Да разбирасе, огледало, пералня.

преди 19 минути, bulljo написа:

И, как предлагаш при двупроводна схема да заземиш уредите та да не те друса при пробив на корпус.

винаги има риск от прекъсване на нулев проводник, но това няма нищо общо с ДТЗ
с него или без него, при прекъсване на нулевия проводник при занулени системи, включените уреди ще се офазят

преди 9 минути, balki65 написа:

Да разбирасе, огледало, пералня.

и изпаренията бият в тях?
у дома пералнята е в кухнята, като мръсната и чистата вода минават през отвор на панела и влизат в банята
същият отвор съм използвал за захранване от кухнята на вентилатора на отдушника

преди 11 минути, дръндю написа:

винаги има риск от прекъсване на нулев проводник, но това няма нищо общо с ДТЗ
с него или без него, при прекъсване на нулевия проводник при занулени системи, включените уреди ще се офазят

и изпаренията бият в тях?
у дома пералнята е в кухнята, като мръсната и чистата вода минават през отвор на панела и влизат в банята
същият отвор съм използвал за захранване от кухнята на вентилатора на отдушника

Но при мен няма изпарения, в банята подържам постоянна темп., 22 24гр.,

преди 1 час, цър-вул написа:

😄
За куйо иде реч:
- за потенциала на нулата спрямо фазата
или
- за потенциала на нулата спрямо заземяване
М?

А де?

преди 1 час, lupis написа:

Тъй като тука няма заземяване, явно пита спрямо фазата..

Не само. По-скоро - и трите ... дядо попе!

В зависимост от ситуацията - отдалеченост от ТП и сечение на захранващите проводници - в тях има пас на напрежение. По тази причина:

• напрежението фаза - земя е 230 - този пад;
  • напрежението нула - земя е 0 + този пад;
  • напрежението фаза - нула е 230 - два пъти този пад.
преди 1 час, bulljo написа:

ГлЮпости!
При „лоша“ или липсваща нула - в ГРТ или точката на присъединяване - има вероятност „токът да пробие“ по ВиК инсталацията. И да предизвика пожар!

преди 5 часа, ntm7iv написа:

образцова тема

То,не е тема.По-скоро е блог "Направи си сам".Ако наистина искаш  да помогнеш,направи една тема-"DIY от крива краставица".За Берковската принцеса.

преди 25 минути, TheDirtyCleaner написа:

То,не е тема.По-скоро е блог "Направи си сам".Ако наистина искаш  да помогнеш,направи една тема-"DIY от крива краставица".За Берковската принцеса.

Той пише нов учебник по Ел.техника

преди 2 минути, balki65 написа:

Той пише нов учебник по Ел.техника

Няма лошо.Но,да си направи един блог.В компанията на Стамат и А.Х.Т.

преди 9 минути, TheDirtyCleaner написа:

Няма лошо.Но,да си направи един блог.В компанията на Стамат и А.Х.Т.

То същата работа с автора на темата разбрал, не разбрал пусна тема. 

• Автор
преди 1 час, jhoro написа:

А де?

Не само. По-скоро - и трите ... дядо попе!

В зависимост от ситуацията - отдалеченост от ТП и сечение на захранващите проводници - в тях има пас на напрежение. По тази причина:

• напрежението фаза - земя е 230 - този пад;
  • напрежението нула - земя е 0 + този пад;
  • напрежението фаза - нула е 230 - два пъти този пад.

ГлЮпости!
При „лоша“ или липсваща нула - в ГРТ или точката на присъединяване - има вероятност „токът да пробие“ по ВиК инсталацията. И да предизвика пожар!

Преди да се стигне до пожар при правилно оразмерена мрежа би трябвало да сработи предпазителя. Все пак се предполага, че има късо.

преди 5 минути, ntm7iv написа:

Преди да се стигне до пожар при правилно оразмерена мрежа би трябвало да сработи предпазителя. Все пак се предполага, че има късо.

Тази ДТЗ е предназначена ѝа няколко точки ако не знаеш , какво е точка ,виж в нета .  А не е за цялата ел.система, за цялата става ,ако е трифазна.

• Автор
преди 4 минути, balki65 написа:

Тази ДТЗ е предназначена ѝа няколко точки ако не знаеш , какво е точка ,виж в нета .  А не е за цялата ел.система, за цялата става ,ако е трифазна.

Коя "Тази ДТЗ"?

Аз пиша за мрежа на късо с правилно оразмерен предпазител!

И , как го орезмеряваш

преди 40 минути, ntm7iv написа:

Няма да е „късо“ - а „земно“ през някакво съпротивление. Все пак - водопровода не е с параметри на заземление!

Виждал съм как, заради подобна утечка - даже при голям студ - водата в тръбите не замръзва! А когато утечката беше отстранена - почти веднага замръзна.

преди 34 минути, balki65 написа:

И , как го орезмеряваш

На око, едно към кесим или гьотере!

преди 4 минути, jhoro написа:

Няма да е „късо“ - а „земно“ през някакво съпротивление. Все пак - водопровода не е с параметри на заземление!

Виждал съм как, заради подобна утечка - даже при голям студ - водата в тръбите не замръзва! А когато утечката беше отстранена - почти веднага замръзна.

На око, едно към кесим или гьотере!

Е затова има пожари

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.