Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Висок звук от вентилаторите на RTX 2070 Super.

Featured Replies

Здравейте! 

Преди малко над година си взех въпросната видео карта. Още от 1вия ден при startup на компютъра има силен шум от вентилаторите на самата карта, който продължава за 2-3 секунди докато зареди самия BIOS. След това си е пей сърце и шумът не се появява повече. Проучих го и уж било нормално, някакви валидации или нещо от сорта до колкото помня но повече не съм го мислил.

Последно време обаче започна да се появява по време на игри. Например, играх Borderlands 3 и същия шум се появяваше всеки път щом си отворя inventory-то. Същия проблем при Cyberpunk 2077,  ако отворя map-a или някое меню пак започва да вдига шум за не повече от 2-3 секунди и после спира. 

Сега играейки God of War 4 се появява през 1-2 минути на произволно. Интересното в този случай е, че първия час-два всичко си е наред. 

Та така, видео драйверите винаги са ми обновени до най-новата версия. След продължително време на играене температурата на видео картата не била на повече от 65 градуса. Също така, никога не съм имал сериозни frame drops. Компютъра си го почиствам веднъж на 1-2 месеца, като самата видео карта никога не съм я свалял а само махам прахът дето е отгоре. 

Идеята ми е това нормално ли е? Някаква предпазна мярка срещу прегряване ли е? Аз ли съм тъпия? Предварително се извинявам ако съм забравил да спомена нещо елементарно, което може да реши казуса. 

Сигурно е така наречения "coil whine". Като цяло е нормално, но неприятно (особено за конфигурации в които е акцентирано специално върху нивото на шума). При мен имаше подобен проблем на старата система. Тогава проблема при мен се оказа, захранването на старата система (картата беше нова). След време като смених конфигурацията, същата карта в новата конфигурация бе тиха, както си му е реда. В нета има и други съвети за справяне с подобни ситуации (ако е от това, разбира се).

https://www.google.bg/search?q=gpu+coil+whine&source=hp&ei=j0z6YZmLKpzM1sQP_fSH6A0&iflsig=AHkkrS4AAAAAYfpan4p1aDqHYT_ODN37sodRbpd4vds4&oq=gpu+coil&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMYADIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CwguEIAEEMcBENEDOgsILhCABBDHARCvAVAAWIkPYPQYaABwAHgAgAGRA4gBpBWSAQUzLTcuMZgBAKABAQ&sclient=gws-wiz

• Автор
преди 10 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Сигурно е така наречения "coil whine". Като цяло е нормално, но неприятно (особено за конфигурации в които е акцентирано специално върху нивото на шума). При мен имаше подобен проблем на старата система. Тогава проблема при мен се оказа, захранването на старата система (картата беше нова). След време като смених конфигурацията, същата карта в новата конфигурация бе тиха, както си му е реда. В нета има и други съвети за справяне с подобни ситуации (ако е от това, разбира се).

https://www.google.bg/search?q=gpu+coil+whine&source=hp&ei=j0z6YZmLKpzM1sQP_fSH6A0&iflsig=AHkkrS4AAAAAYfpan4p1aDqHYT_ODN37sodRbpd4vds4&oq=gpu+coil&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EAMYADIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQyBQgAEIAEMgUIABCABDIFCAAQgAQ6CwguEIAEEMcBENEDOgsILhCABBDHARCvAVAAWIkPYPQYaABwAHgAgAGRA4gBpBWSAQUzLTcuMZgBAKABAQ&sclient=gws-wiz

Благодаря, но звукът за който говоря звучи по този начин:

https://drive.google.com/file/d/1GB-amzWbSHty-FGWfOZ-1bMjZ01Tq4jq/view?usp=sharing

преди 1 минута, Семка написа:

https://drive.google.com/file/d/1GB-amzWbSHty-FGWfOZ-1bMjZ01Tq4jq/view?usp=sharing

Дава "отказан достъп" до съдържанието на Google Drive.

Провери с MSI Afterburner по време на игра увеличава ли се скоростта на вентилаторите и температурата по време на 'високия звук' в игра.

преди 20 минути, Семка написа:

Съвсем възможно е да е ако играта е тежка и картата загрява да включва вентилаторите на по-силни обороти, както е писал и @Raze По принцип новите карти имат пасивно охлаждане и до 50 градуса изобщо вентилаторите не се пускат или се въртят на доста слаби обороти (освен ако потребителя не си е създал своя крива на управлението на вентилаторите в софтуер като MSI AfterBurner и подобните). В firmware на GTX 1060 6G въобще не се пускат вентилаторите ако картата не премине 50 градуса. Наложи се обаче да си направя крива да се пускат вентилаторите и при по-ниско натоварване, защото така охлаждам и nVme диска, на който слота му е точно под картата (а в момента не ми се взима heatsink за Nvme-то).

• Автор
преди 11 часа, Raze написа:

Провери с MSI Afterburner по време на игра увеличава ли се скоростта на вентилаторите и температурата по време на 'високия звук' в игра.

Реално видео картата през почти цялото време си стои на около 67 градуса, което е напълно нормално според мен. Ако греша, моля да бъде коригиран. Относно кое точно с скоростта на вентилаторите ще може ли малко подсказка? 

Capture.PNG

От тази снимка нищо не се вижда, ти провери ли какво си качил, преди да постнеш? Качи я в някой сайт и дай връзка (imgur е лесно и бързо). Иначе, търсиш нещо 'fan %/speed/tachometer', може и да има и за втори вентилатор опция, поне това виждам в настройките на MSI.

преди 6 минути, Семка написа:

Относно кое точно с скоростта на вентилаторите ще може ли малко подсказка?

Image-270.png

и примерна крива:

Image-271.png

преди 2 часа, Семка написа:

Здравейте! 

Преди малко над година си взех въпросната видео карта. Още от 1вия ден при startup на компютъра има силен шум от вентилаторите на самата карта, който продължава за 2-3 секунди докато зареди самия BIOS. След това си е пей сърце и шумът не се появява повече. Проучих го и уж било нормално, някакви валидации или нещо от сорта до колкото помня но повече не съм го мислил.

Последно време обаче започна да се появява по време на игри. Например, играх Borderlands 3 и същия шум се появяваше всеки път щом си отворя inventory-то. Същия проблем при Cyberpunk 2077,  ако отворя map-a или някое меню пак започва да вдига шум за не повече от 2-3 секунди и после спира. 

Сега играейки God of War 4 се появява през 1-2 минути на произволно. Интересното в този случай е, че първия час-два всичко си е наред. 

Та така, видео драйверите винаги са ми обновени до най-новата версия. След продължително време на играене температурата на видео картата не била на повече от 65 градуса. Също така, никога не съм имал сериозни frame drops. Компютъра си го почиствам веднъж на 1-2 месеца, като самата видео карта никога не съм я свалял а само махам прахът дето е отгоре. 

Идеята ми е това нормално ли е? Някаква предпазна мярка срещу прегряване ли е? Аз ли съм тъпия? Предварително се извинявам ако съм забравил да спомена нещо елементарно, което може да реши казуса. 

А температурите на картата в покой какви са и шумът от вентилаторите пак ли е силен? Можеш да смениш термопастата на видеокартата и да смажеш вентилаторите с машинно масло или за предпочитане с бързооборотна грес за да правят вентилаторите по добри обороти

• Автор
преди 13 часа, Raze написа:

Реално RPM на видео картата се вдигат до 3700 и тогава започва да издава шумът. През останалото време RPM-a стои около 1500 - 1700 а температурата на самата видео карта не се качва повече от 68 градуса. Сега само остава да се разбере защо оборотите стигат то 3700. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.