Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ремонт на захранване?

Featured Replies

преди 4 минути, gibson58 написа:

Имам, какво да замеря?

Отвори и снимай де! Просто е.

• Отговори 52
  • Прегледи 5,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Преди да поставиш нов "бушон" трябва да си уверен, че всичко останало е в ред, а ти не можеш да бъдеш. Затова: Проверка с оглед на електролитните кондензатори и проверка с оммер за пробив на мощните т

• M.Николов
    M.Николов

Няма да спориш с АйКю-то на форума!  

• Не съм му ги споменал всичките тези работи изредени от теб, щото сам си е казал че е далеко от ремонтите.  Тук не се правят експерименти на готови изделия. Или го правиш с мисъл и тръгва, или заминава

Публикувани изображения

• Автор
преди 6 минути, JKirilov написа:

Отвори и снимай де! Просто е.

Наистина не те разбирам...

Аз като Ви пиша че и от Кирилов има какво да научите, Вие не вярвате.   А сега, де! (както се изразява Белгиеца. 

От Гуруто на този форум, освен глупости, нищо друго няма и не може да научите!

преди 2 минути, gibson58 написа:

Абе готин, за какво се хабя по твоя проблем? Че и автомобилна лампа си тръгнал да ръгаш в 220V !?
Щом искаш да се правиш на ван Хелсинг - дерзай!

преди 6 минути, gibson58 написа:

Изписва се много без резултати, виж темата в линка как да пуснеш захранването, замери напреженията 12V и 5V с мултицета на право напрежение позиция. 

https://modsbg.com/kak-da-pusnem-atx-zahranvane-bez-dano/

преди 24 минути, gibson58 написа:

Отвори капака на захранващия блок и снимай платката под 2-3 ъгъла. Да ти покажа какво да измериш, мери се вътре! Ако нямаш поялници упражнението става малко ненужно, мощните транзистори се свалят трудно.

преди 21 минути, ^Li^ написа:

Изписва се много без резултати, виж темата в линка как да пуснеш захранването, замери напреженията 12V и 5V с мултицета на право напрежение позиция. 

https://modsbg.com/kak-da-pusnem-atx-zahranvane-bez-dano/

Да мери без бушон?:angry:

преди 5 минути, JKirilov написа:

Отвори капака на захранващия блок и снимай платката под 2-3 ъгъла. Да ти покажа какво да измериш, мери се вътре! Ако нямаш поялници упражнението става малко ненужно, мощните транзистори се свалят трудно.

Не нужно е да го ангажираш с нещо повече от смяна на бушона, каза човека че няма опит,  а това в повечето случай означава по големи щети от тези в момента нанесени. 

преди 6 минути, JKirilov написа:

Да мери без бушон?:angry:

Когато не знаеш какво мериш и как да го измериш няма нищо друго значение. 

преди 2 часа, gibson58 написа:

Както си работеше и излезе пушек. Огледах платката и видях изгорял елемент (предполагам бушон) , ако го подменя и запали , ок ли ще е да се ползва или щом е изгорял значи има някаква причина? Знам , че е евтино , но е за една стара машина и ако може да се ползва още ще е добре.

снимки

Не бих обърнал такова внимание на този китаец - директно в боклука! Единствено с учебна цел бих се занимавал!

САМО да уточня, да не станат грешки!

Със автомобилната лампа 12В/25W се тестват единствено изводите от захранването за 12В и 5В!

Да не вземеш да я свързваш към мрежата за 230В!

• Автор

Имам поялник и знам как да го използвам ;) .  Подменял съм кондензатри на дънни и други платки и то успешно .Имам и голям поялник ако се наложи подмяна на мощните транзистори. И да, упражнението има и учебна цел и метод за релаксация след работа (нещо като хоби), освен ползата ако го подкарам. Това беше за да успокоя страстите. А сега , значи първо подменям бушона и после замервам 12 и 5 волтовите линии нали така?  Това замерване правя с мост между зелената и черната жица и пробна лампа на 12 волтовата линия. Така ли трябва да станат нещата? Прилагам и още снимки от повече ъгли.

снимки 2

преди 6 минути, gibson58 написа:

А сега , значи първо подменям бушона и после замервам 12 и 5 волтовите линии нали така?  Това замерване правя с мост между зелената и черната жица и пробна лампа на 12 волтовата линия. Така ли трябва да станат нещата? Прилагам и още снимки от повече ъгли.

снимки 2

Да, точно така, виж при замерване стойностите на 12V и 5V дали отговарят. 

преди 13 минути, gibson58 написа:

Имам поялник и знам как да го използвам ;) .  Подменял съм кондензатри на дънни и други платки и то успешно .Имам и голям поялник ако се наложи подмяна на мощните транзистори. И да, упражнението има и учебна цел и метод за релаксация след работа (нещо като хоби), освен ползата ако го подкарам. Това беше за да успокоя страстите. А сега , значи първо подменям бушона и после замервам 12 и 5 волтовите линии нали така?  Това замерване правя с мост между зелената и черната жица и пробна лампа на 12 волтовата линия. Така ли трябва да станат нещата? Прилагам и още снимки от повече ъгли.

снимки 2

Понеже Гуруто на Форума ти ги поиска, ще почакаме коментарите от него. Не е редно да се възползваме от снимките без той да е взел участие, щото някой може да му подскаже едно друго, което сам той не може ти каза. 

Момче!

Няколко пъти съм го писал в този форум. Електроника във форум не се поправя, но такива като теб едва ли ще ме разберат. Хубавото е, че имаш желание и го приветствам. Но трябва да знаеш , че във всеки ремонт има някаква последователност на работа, изхождайки от това, за какво е служел даденият модул. Пожелавам ти успех!

image.png

преди 3 минути, M.Николов написа:

Проверяваш всички изходни напрежения.

Само изходните!

По линията на 230В няма да мериш нищо!

Допълвам поста ти със схема. 

image.png.6c946ac8cccc6165726c92f2f5637986.png

Реално още с включването ще се разбере дали има шансове да проработи.

Ако не изгори бушона и вентилатора се завърти, мериш напреженията

Първо основните 12В, 5В, 3,3В , ако са в норма има шансове.

Ако на тях няма, мериш лилявия това са дежурните 5В.

Ако ги няма тях няма да тръгне.

преди 37 минути, gibson58 написа:

А сега , значи първо подменям бушона и после замервам 12 и 5 волтовите линии нали така?

Не!!!!!! Никакъв бушон не подменяш!!! Първо се мери с уреда.

преди 3 минути, JKirilov написа:

Не!!!!!! Никакъв бушон не подменяш!!! Първо се мери с уреда.

Какво да измери, влажността на въздуха ли?

Сега разбирам защо имаш тази репутация из форума. 

• Автор
преди 26 минути, Kolev72 написа:

Понеже Гуруто на Форума ти ги поиска, ще почакаме коментарите от него. Не е редно да се възползваме от снимките без той да е взел участие, щото някой може да му подскаже едно друго, което сам той не може ти каза. 

Момче!

Няколко пъти съм го писал в този форум. Електроника във форум не се поправя, но такива като теб едва ли ще ме разберат. Хубавото е, че имаш желание и го приветствам. Но трябва да знаеш , че във всеки ремонт има някаква последователност на работа, изхождайки от това, за какво е служел даденият модул. Пожелавам ти успех!

image.png

Сигурен съм ,че нещата са доста сложни, именно затова питам тук. Мисля и ,че колкото до подмяна на бушон и някое друго замерване (каквато е целта на темата, а не да се влиза в сложни ремонти) мога да си позволя при това със съвети от разбиращите тук. Замервал съм и преди захранвания и съм правил тестове разни с мултицета, така,че не ми е съвсем чужда материя.Идеята да повторя е да си поиграя с лесните неща , за които ме съветвате и са по възможностите ми. Не се мисля за инжинер ;) .

На тези снимки пак не се вижда каквото трябва, затова ще ти обясня:

Първо измерваш четирите диода, встрани от двата големи кондензатора. Виждат се на първата и третата снимки от първата серия. Уредът - на измерване P-N преход. Но е силно желателно да измиеш платката с нещо.

После мериш трите (или) четири големи транзистора с радиаторчетата. Трябва да се мери емитер-колектор. Колекторът е в средата, затова просто мери спрямо двата останали крака.

И пиши тук! Успех!

• Автор

Измерих по описания начин без още да съм сменил бушона и никъде няма напрежение. на 12, 5 и 3,3 волта и на лилавата жица, навсякъде е 0 , като нито перката върти, нито лампата свети. Явно трябва да се смени бушона първо.

Е, без да смениш бушона няма и как да има.

И не слагай бушон по-голям от 4А

Кирилов те кара да правиш неща, с които ти няма да се справиш.

Виж сега какво пишеш, понеже НЕ ЧЕТЕШ !!! Хората ти го пишат 2-3 пъти - без бушон - което значи, че в никакъв случай не е включено захранването към мрежата от 230 волта. Така трябва да е. Не може да има напрежение.

Кирилов правилно ти е подсказал как да почнеш. Проверява се греца или 4-те диода , които изправят променливото напрежение 230 волта в постоянно. Там никога при тези импулсни не се слага грец или семикрон, а 4 диода в схема "грец" Защо, е друг въпрос. Погледни големия кондензатор - на неговия плюс трябва да има напрежение около 320 волта идващо от четирите диода.  Това е само, ако предпазителя е здрав и на мястото си. И внимателно борави с мултицета, защото и него я го познаваш, я не. При проба с нов предпазител, ако той изгори наново, следващите операции не са за теб. Но бъди много внимателен, понеже има 300 волта напрежение. Да не се окажеш под масата. Като стигнеш до това положение и всичко е добре, тогава ще продължим по нататък.

В интерес на истината можеш да минеш номера и без да сменяваш бушона ако те мързи и не ти се занимава разбирасе. Мисля че всеки един взел участие ще се досети какво имам в предвид но моето лично мнение е най добре да занесеш захранването в някой сервиз щото може да го оплескаш повече и никога да не запали

преди 6 минути, vlado1985 написа:

Мисля че всеки един взел участие ще се досети какво имам в предвид но моето лично мнение е най добре да занесеш захранването в някой сервиз щото може да го оплескаш повече и никога да не запали

Съгласен съм относно посещението в оторизиран сервиз . Но най-добре да потърси информация къде има наистина качествен такъв . Защото преди години съм виждал изумителни гледки в разни сервизи ..... Компютърни конфигурации ,които уж ще се сглобяват ,а се поставят по пода , дънни платки оставени върху мръсен балатум на земята, техник сглобява машина и в същото време си хапва мазната баничка и други "  красоти "  от този род . :cool:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.