Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Лиценза ще важи ли още, ако изтиря ОС-а временно?

Featured Replies

Здравейте. Реших да си изтегля Уиндоус 7, и да заменя сегашния си Уиндоус 10 със 7.

ОС-а, който сега имам е активиран и лицензиран. Като отворя "Моят компютър", кликна с десен бутон на мишката, и отворя пропъртис, се вижда "Product ID:", където е показан активационния код. Искам да знам, този код все още ли ще важи, ако си изтрия сегашния ОС, заменя го временно с Уиндоус 7, и после реша да махна Уиндоус 7, и да се върна на сегашния си ОС, или отново ще трябва да купувам лиценз за Уиндоус 10?

Възможно ли е да си направи така, че лиценза все още да важи след изтриване на уин10, инсталиране на друга ОС, и след това изтриване на другата ОС и връщане на уин7?

преди 2 минути, bootlicker написа:

Възможно ли е да си направи така, че лиценза все още да важи след изтриване на уин10, инсталиране на друга ОС, и след това изтриване на другата ОС и връщане на уин7?

Тука имаш грешка!

Иначе - да, лиценза ти ще се запази ако сложиш или възстановиш същата версия на Win.

А дали можеш да сложиш 7 на тази машина - ти ще кажеш - коя е машината, параметрите ... драйвери и т.н.

Като цяло мисля, че ще удариш греда - отново.

Зависи какъв тип ти е лиценза. А и винаги можеш да си направиш архив на дяла с ОС на друг дял от диска, на друг диск или носител и ако нещо се обърка да си го върнеш както си е бил.

Защо не минеш на напълно безплатна ОС и софтуер?

преди 8 минути, ДзВяРа! написа:

Защото безплатното е само ОС. Софтуера отсъства! Платеният софтуер под Уиндоус няма аналог.

преди 1 минута, Клонинга написа:

Защото безплатното е само ОС. Софтуера отсъства! Платеният софтуер под Уиндоус няма аналог.

Но има алтернатива, в някои случаи дори е по-добра от платената!

• Автор
преди 15 минути, plamen_petrov_80 написа:

Иначе - да, лиценза ти ще се запази ако сложиш или възстановиш същата версия на Win.

А как Майкрософт ще разбере, че Уиндоус 10 е бил инсталиран преди на този компютър, и е бил активиран, ако първо изтрия уиндоус 10 и цялата информация се заличи?

преди 16 минути, plamen_petrov_80 написа:

А дали можеш да сложиш 7 на тази машина - ти ще кажеш - коя е машината, параметрите ... драйвери и т.н.

Може.

преди 15 минути, Raze написа:

Зависи какъв тип ти е лиценза.

Как се разбира какъв тип е лиценза?

преди 15 минути, Raze написа:

А и винаги можеш да си направиш архив на дяла с ОС на друг дял от диска, на друг диск или носител и ако нещо се обърка да си го върнеш както си е бил.

Мога ли да направя архив на дял C/: с WinRAR и да съхраня архива пак в дял C/:, или трябва по друг начин да стане?

Още един въпрос. Ако инсталирам уиндоус 7, това ще инсталира ли и драйвери за уиндоус 7, или тях ще трябва да инсталирам ръчно, или те автоматично ще се инсталират, когато компютъра има връзка с интернет? Ще ми бъдат ли необходими външни носители, от които да инсталирам драйверите?

Също така, смятам да изтегля уиндоус 7 чрез програмата Refus. Тази програма е безопасна, нали?

преди 19 минути, ДзВяРа! написа:

Коя ОС е безплатна? Къде си видял безплатни операционни системи?

преди 5 минути, bootlicker написа:

Коя ОС е безплатна? Къде си видял безплатни операционни системи?

:hush:  :getout:

преди 6 минути, bootlicker написа:

Коя ОС е безплатна? Къде си видял безплатни операционни системи

distrowatch.com С малки изключения.

• Автор
преди 2 минути, ДзВяРа! написа:

:hush:  :getout:

Е, кажи, де... :) 

Има два варианта - или имаш сериен номер на OS в биос-а или имаш цифров лиценз за машината.

Не, не може в WinRAR, ще падне качеството на OS-a. Прави се имидж и се прави на друг дял. Освен C:\ може да имаш и други дялове които трябва да се запазят!

Win7 ще сложи някакви драйвери за част от хардуера, които ти така и не обясни какъв е, но явно на сайта на производителя има драйвери за 7-ца и ти ще трябва да си ги сложиш ръчно.

Програмата е безопасна, но трябва да знаеш за каква система правиш инсталацията.

Различните Linux, FreeBDS - безплатни OS-и.

• Автор
преди 5 минути, TheDirtyCleaner написа:

distrowatch.com С малки изключения.

Предпочитам уиндоус, тъй като използвам приложения, които не могат да тръгнат на линукс. А, и, съм си свикнал н уиндоус, и не искам други операционни системи.

преди 2 минути, bootlicker написа:

Предпочитам уиндоус, тъй като използвам приложения, които не могат да тръгнат на линукс. А, и, съм си свикнал н уиндоус, и не искам други опирационни системи.

И кои са тия приложения, които само под Уиндоус тръгват?

преди 14 минути, bootlicker написа:

Как се разбира какъв тип е лиценза?

Ти трябва да го знаеш това, за какъв лиценз си платил на съответната машина?

преди 15 минути, bootlicker написа:

Мога ли да направя архив на дял C/: с WinRAR и да съхраня архива пак в дял C/:, или трябва по друг начин да стане?

Още един въпрос. Ако инсталирам уиндоус 7, това ще инсталира ли и драйвери за уиндоус 7, или тях ще трябва да инсталирам ръчно, или те автоматично ще се инсталират, когато компютъра има връзка с интернет? Ще ми бъдат ли необходими външни носители, от които да инсталирам драйверите?

Също така, смятам да изтегля уиндоус 7 чрез програмата Refus. Тази програма е безопасна, нали?

С winrar точно няма да стане, може да го направиш например с 'AOMEI Backupper' - аз това ползвам.

Относно драйверите - зависи дали в базата на windows 7 има драйвери за твоя хардуер. Най-сигурно е да си ги изтеглиш от сайта на производителя.

'Refus' не съм чувал, но може да пробваш с 'Rufus'.

преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не, не може в WinRAR, ще падне качеството на OS-a.

:D 

• Автор
преди 5 минути, plamen_petrov_80 написа:

Има два варианта - или имаш сериен номер на OS в биос-а или имаш цифров лиценз за машината.

Има ли значение кое от двете имам? И как да разбера кое имам?

преди 6 минути, plamen_petrov_80 написа:

Не, не може в WinRAR, ще падне качеството на OS-a. Прави се имидж и се прави на друг дял. Освен C:\ може да имаш и други дялове които трябва да се запазят!

Имидж означава ISO файл, нали така? Имам два дяла - C:\ и D:\, като D:\, е само 2 гигабайта, а C:\ е 300 гигабайта. Трябва създам трети дял ли? Как да го направя?

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

Win7 ще сложи някакви драйвери за част от хардуера, които ти така и не обясни какъв е, но явно на сайта на производителя има драйвери за 7-ца и ти ще трябва да си ги сложиш ръчно.

Хардуера е на AMD.

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

Програмата е безопасна, но трябва да знаеш за каква система правиш инсталацията.

Инсталацията е за Windows 7 Ultimate.

преди 4 минути, bootlicker написа:

Хардуера е на AMD.

Това може да е процесор и/или видеокарта. По-важна е дънната платка, която няма как да е на АМД.

• Автор
преди 5 минути, ДзВяРа! написа:

И кои са тия приложения, които само под Уиндоус тръгват?

Едни игри. Принципно, игрите, за които ти говоря тръгват и на линукс, както модовете, които допълнително се добавят и не са част от първоначалния дизайн на игрите, също тръгват на линукс. Има модове за уиндоус и за линукс. От дълго време използвам уиндоус, така че съм сложил модове за уиндоус. Ако в момента премина към линукс, ще трябва да започна да работя с модове за линукс, и ще трябва да започна от нулата - така 7 годишния ми прогрес ще се загуби, и ще трябва да започвам да модвам сървърите си за Counter-Strike от нулата.

Има AmxModX и SourceMod за уиндоус и за линукс. Аз преди години свалих изданията за уиндоус. Изданието на игрите също е само за уиндоус. Всички плъгини са направени за изданието на модовете за уиндоус, а не за линукс. Компилаторите също са за уиндоус, а не за линукс. Реално, няма как да премина към линукс, тъй като това ще погуби игрите и напредъка ми за последните 7 години, тъй като всичко ми е за уиндоус, а не за линукс.

Еми гледаш с коя програма се проверяват серийните номера в биос-а и действаш ако го намериш там ключа значи е това. Ако не гледаш в лиценза на OS-a ако е цифров лиценз - пишеше го някъде там, ако си правил друго - ти знае най-добре.

Не имидж на ОС не е ISO ... и т.н. Всяка програма си има собствено разширение за файловете с които работи.

Трудно, ще трябва да режеш дяловете с някакъв външен софтуер.

AMD ... Котлон или ...? Там под тази OS няма ли някакъв читав софтуер да си каже какво желязо имаш, след като ти не го знаеш?

Драйвери за 7 как провери, че има?

Не ме вълнува дали ще слагаш Starte, Home, Pro , Ent, Ultimate ... интересува те дали системата ползва биос или uefi. A сега кажи, че имаш и NVMe диск и да видим как ще я сложиш тази 7-ца. Не, че не може ама ..

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Това може да е процесор и/или видеокарта. По-важна е дънната платка, която няма как да е на АМД.

board.jpg

• Автор
преди 7 минути, Raze написа:

Чипсета да, но за това, което си дал, намирам Acer: SR Motherboard Rose_SR V1.06 (linux-hardware.org)

Кажи каква точно информация ти е нужно да знаеш, за да знам какво точно да кажа? Ако искаш да знаеш модела - той е ACER Aspire 3.

преди 1 час, bootlicker написа:

Като отворя "Моят компютър", кликна с десен бутон на мишката, и отворя пропъртис, се вижда "Product ID:", където е показан активационния код.

грешно разсъждаваш
това ти е кода на продукта....различен за всяка ОС, седмица, осмица, десятка, LTSC и още една камара неща, които се определят от този код
кодът за активация е на база кода на продукта
обикновено в биос на ОЕМ машините има активационния код на "фабричната" ОС
това в червеното е кодът на продукта, а отсрани е активационния код на точно този продукт
пп
снимката ще бъде изтрита след малко

• Автор
преди 22 минути, plamen_petrov_80 написа:

NX.HE8EX.013

https://www.acer.com/ac/bg/BG/content/model/NX.HE8EX.013

Или твоя има друг номер?

И на сайта на производителя драйвери за коя OS има?

Лаптопа от линка е същия като моя. Да, това е същия лаптоп, така че номера трябва да е същия.

Аз го купих готов, с инсталирани драйвери и ОС. От там нататък, като си ъпдейтвам драйверите, го правя от Device Manager.

преди 4 минути, дръндю написа:

грешно разсъждаваш
това ти е кода на продукта....различен за всяка ОС, седмица, осмица, десятка, LTSC и още една камара неща, които се определят от този код
кодът за активация е на база кода на продукта
обикновено в биос на ОЕМ машините има активационния код на "фабричната" ОС
това в червеното е кодът на продукта, а отсрани е активационния код на точно този продукт
2091467423_.PNG.7f01cb7604a6e1766855bcddf333180b.PNG

Ясно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.