Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Пералня и сушилня заедно или два отделни уреда ?

cynep
Виж решението Разрешен от JohnTRIVOLTA,

Препоръчан отговор

Здравейте,

не сме имали до момента сушилня, сега пералнята ни се намира в мокрото помещение на панелен апартамент.

Самото помещение не предлага кой знае какви условия за позициониране на два отделни уреда, освен съзможността

за свързващ кит между пералня и сушилня, поради тази причина сме се насочили основно към комбиниран уред 2 в 1.

Другия недостатък е, че самото мокро помещение е с лек наклон на пода и не зная колко ще е удачно да се сложат евентуално

два уреда един върху друг. Четох за недостатъците на комбинирания уред и основния е, че има ограничение за теглото при сушене.

Ако пералнята има капацитет 8 кг. то сушилнята ще е с 6 кг. и това означава, че трябва да вадиш мокри дрехи след самото пране, както и да е.

Въпроса ми е по-скоро за бюджет от около 1500 - 1600 лв., какво да взема. Марка, модел ...мнения, технология и споделен опит ще са ми от голяма полза.

П.С какво е термо помпа и защо всички пишат за нея като задължително условие при сушилните ?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Решение

Определено по-добре се справят уредите по отделно с тяхната задача!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Наклона на пода не е проблем. И без друго - пералнята трябва да се нивелира.
За вертикално разполагане - не е казано, че горният уред трябва да стъпва върху долния. Може да се монтира плот.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 19 минути, cynep написа:

П.С какво е термо помпа и защо всички пишат за нея като задължително условие при сушилните ?

Tермопомпите работят като хладилник - само че цикъла е обратен. Ако топлината се извлича от въздух или вода от охлаждащфлуид, тази топлина, обратно, може да се използва отново за отопление.Барабанните сушилни работят на принципа, че топлият въздух може да абсорбира повече влага от студения въздух - подобно на сушоара. 

Затоплянто на въздуха обаче изисква някаква енергия. Следователно със сушилнята с термопомпа отработеният въздух преминава през термопомпа. Топлината се извлича от отработения въздух и се използва повторно за нагряване на студения захранващ въздух. Образува се цикъл, в който генерираната веднъж топлина се използва отново и отново - това значително намалява консумацията на енергия.

Аз бях купил комбинирана пералня, но буля ме направи на 2 стинки още на 2-рия ден. Категорично 2 отделни уреда За модели не мога да препоръчам. Аз взех 2 BOSH-a, но тия с козметични транспортни дефекти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Забравих да спомена нещо друго - какво налага ползването на сушилня? Ако нямаш малко дете и не въртиш по 2 перални на ден....съвесем скоро сушилнята ще се превърне в неизползван, заемащ място уред :) Не очаквай, че ризата ти ще излезе от сушилнята, готова за ютията и след 5 мин да си на банкета :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, NewRedDragon написа:

Tермопомпите работят като хладилник - само че цикъла е обратен. Ако топлината се извлича от въздух или вода от охлаждащфлуид, тази топлина, обратно, може да се използва отново за отопление.Барабанните сушилни работят на принципа, че топлият въздух може да абсорбира повече влага от студения въздух - подобно на сушоара. 

Затоплянто на въздуха обаче изисква някаква енергия. Следователно със сушилнята с термопомпа отработеният въздух преминава през термопомпа. Топлината се извлича от отработения въздух и се използва повторно за нагряване на студения захранващ въздух. Образува се цикъл, в който генерираната веднъж топлина се използва отново и отново - това значително намалява консумацията на енергия.

Забрави да споменеш, че термопомпите работят на „Обратния цикъл на Карно“.

Цитат

За сметка на извършената механична работа внесена отвън, се отнема топлина от по-студено тяло и се предава на по-топло тяло.

1280px-Heatpump2.svg.png

Схема на действие на термопомпа:

1. Кондензатор
  2. Дроселиращ вентил
  3. Изпарител
  4. Компресор
преди 7 минути, NewRedDragon написа:

Забравих да спомена нещо друго - какво налага ползването на сушилня? Ако нямаш малко дете и не въртиш по 2 перални на ден....съвесем скоро сушилнята ще се превърне в неизползван, заемащ място уред :) Не очаквай, че ризата ти ще излезе от сушилнята, готова за ютията и след 5 мин да си на банкета :) 

Забравяш и друго - не всички и не навсякъде имат условия за „атмосферно сушене“!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, jhoro написа:

Забрави да споменеш, че термопомпите работят на „Обратния цикъл на Карно“.

1280px-Heatpump2.svg.png

Схема на действие на термопомпа:

1. Кондензатор
  2. Дроселиращ вентил
  3. Изпарител
  4. Компресор

Е, то ако трябваше да влизаме в сецофична терминология, щях да кажа само "Обратен цикъл на Карно". Опитах се по опростено да го кажа :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, NewRedDragon написа:

... Не очаквай, че ризата ти ще излезе от сушилнята, готова за ютията и след 5 мин да си на банкета :) 

При мен си излизат сухи дрехите и точно вднага могат да се облекат. И нормално, ако ги оставиш за гладене трябва да са един нюанс леко влажни.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, NewRedDragon написа:

Е, то ако трябваше да влизаме в сецофична терминология, щях да кажа само "Обратен цикъл на Карно". Опитах се по опростено да го кажа :)

Най-опростено щеше да е с една дума - Термодинамика!

Защото - твоето обяснение е повече за сешоар!

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

При мен си излизат сухи дрехите и точно вднага могат да се облекат. И нормално, ако ги оставиш за гладене трябва да са един нюанс леко влажни.

Хубавите машини имат цикъл за овлажняване - точно за гладене!

Минавайте на трикотаж и пенсионирайте ютията.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, jhoro написа:

Защото - твоето обяснение е повече за сешоар!

Това беше само пример. Повярвай ми откакто имам басейн (че), за три години научих много за термопомпите

преди 6 минути, jhoro написа:

Минавайте на трикотаж и пенсионирайте ютията.

При мен, това няма йай да се случи - дтржа на марката - първо и състава на дрехите (само естествени суровини) -второ

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

При мен, това няма йай да се случи - дтржа на марката - първо и състава на дрехите (само естествени суровини) -второ

Това, че са естествени (вълна, памук) - не означава, че гладенето е задължително!

Напоследък обличам само Т-шъри, суичъри, пуловери, джинси и подобни дрехи, и изобщо не гладя. Риза с вратовръзка ... не помня откога не съм слагал.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Два отделни уреда. Моята сушилня не е с термопомпа, нарочно. Вероятно идват едни 20-30 лева годишно в повече.

Сушилнята може да е на 20 метра от пералнята.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, NewRedDragon написа:

Благодаря ти за бързите отговори 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Бързите отговори не са верни. Въпреки че нашата сушилня не е top of the pops, може да извади всякакъв вид - за удобно гладене, за обличане веднага и т.н

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И защо и как го решихте, че трябва да са отделно двата уреда?! Някой някъде казал и айдееее, всички повтаряте като папагали.

Аз пък ще ви кажа, че ползвам LG F14A8YD6 пералня и сушилня 2 в 1 сигурно около 5 години. Не помня вече. Предоволен и от двете. Никакви забележки нямам и не виждам смисъл от два уреда. Само излишно място. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 49 минути, ostavime написа:

И защо и как го решихте, че трябва да са отделно двата уреда?! Някой някъде казал и айдееее, всички повтаряте като папагали.

Аз пък ще ви кажа, че ползвам LG F14A8YD6 пералня и сушилня 2 в 1 сигурно около 5 години. Не помня вече. Предоволен и от двете. Никакви забележки нямам и не виждам смисъл от два уреда. Само излишно място. 

Имаш много здраве от арменския поп. Но това не пречи да ти работи още 20 години. Предоволен си и нямаш забележки, защото са ти ниски стандартите.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, JKirilov написа:

Имаш много здраве от арменския поп. Но това не пречи да ти работи още 20 години. Предоволен си и нямаш забележки, защото са ти ниски стандартите.

Така е, прав си. Водещото нещо в живота ми е сушилнята и пералнята вкъщи да са два отделни уреда. Стандарта ми е никакъв. 😁

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 8 минути, ostavime написа:

Никакви забележки нямам и не виждам смисъл от два уреда.

Е разбира се не е конституционно закрепено да бъдат отделни уреди.

Ако си обръщал внимание на сушилните барабаните са по големи.По големи са и въздуховодите.Просто е необходим повече обем

При пералня за 5кг сухи дрехи, обикновенно суилнята има капацитет наполовина.

Неудобно е да прекъсваш програмата, да вадиш част от дрехите и да ги сушиш на два-три пъти.

Отделно при термопомпените варианти влияние оказва и недостатъчното пространство за топлообменници.

Контролера е допълително усложнен, самата конструкция също и още  куп неща,

Но често липсата на място за два уреда е решаващ критерий.    

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

новите перални въртят по 1000 оборота в минута по 3 часа и дрехите излизат сухи и скъсани

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Липсата на хоризонтално място не означава, че е задължително ползване на 2 в 1. -> Това от една страна. 

Основното е до колко количество пране имаме и различие на материи от които са направени дрехите. 

Което довежда до: Ако сме привърженици на разделното пране (било то по отношение на материя и/или цветово) по удачно е да са отделни уредите, защото докато едното се суши, то другото се пере. 

При "бикярско", т.е. ергенско, или "малко" семейство, то удачно е 2 в 1, но при други случаи е удачно да са отделно. = За мен това е определящия фактор дали пералня и сушилня да са отделно или комбинирани. 

Всичко останало е философия на хора които изобщо не им се налага да ползват тези съоръжения. = Има обществени перални и прочие, където даже се и гладят дрехите ... :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 часа, badr написа:

Но често липсата на място за два уреда е решаващ критерий.    

Това при нас е основния фактор за насочването към комбиниран уред.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, cynep написа:

Това при нас е основния фактор за насочването към комбиниран уред.

Термопомпената суишлня пести енергия, при това далеч далеч не малко.3-5 пъти спрямо тази с нагревател.

Комбинираните уреди с ТП са малко и са по 2к.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 7 месеца по-късно...
преди 4 минути, cynep написа:

В крайна сметка купихме два отделни уреда със свързващ кит и сега са един върху друг.

Макар по обемно е по-добър вариант!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...