Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

PT камера от Kaufland за 50 лева

Featured Replies

Яката далавера! :D Днес минах през Кауфа да си купя едно-друго и случаааайно мернах някакви камерки RANCORE, модел SC-11SW - линк. Камерките са от рода на разните Xiaomi, EZVIZ и китайските им имитации, дето са една въртяща се хоризонтално сфера, в нея друга сфера (с оптиката на нея), която се върти вертикално ... за домашно наблюдение, бебефон, или в магазина да си я сложиш - ей такова. В момента ги уцелих на някакво намаление (червен етикет), стиснах очите и купих една, от интерес. Ето ви едно ревю, ако сте се чудили дали си струва.

Първо, на кутията е написано "Производител и вносител: Кетен ЕООД", сайтът им е www.keten.bg. Явно са някакъв OEM производител (български?) на доста марки, които съм срещал из хипермаркетите, като им разгледах по-обстойно сайта.

Второ, още с надписите на кутийката си, камерата обещава 2 мегапиксела резолюция, 802.11b/g/n WiFi, светодиодни индикации, нощни виждания, микрофон, говорител, поддръжка на microSD карта и дрън-дрън, захранва се с 5V/1A.

Прибрах я вкъщи и я разцъках. Прилагам линк към първата снимка и започвам с лошите неща.

https://imgur.com/MdF6XJ5

1. Камерата се захранва само с много късо кабелче (къде 1 метър, има-няма) USB-A към microUSB. Ако искате да я поставите нейде по-далеч от контакта, пригответе си отнякъде по-дълъг кабел. Нямате опция за захранване с друг вид куплунг, само microUSB - това може да е лошо за някои, за други може да е ОК, за мен лично би било полезно да можех да я храня през стандартен 5.5/2.5mm жак. Захранващ блок (живо зарядно за телефон си е) е включен в комплекта - https://imgur.com/j78fe23 ! За тез пари, толкоз.

2. Камерата няма никаква възможност за предаване на данни по кабел! Сега някой ще ми каже, че е време да оставим кабелите в XX в., обаче аз съм фен на жицата и винаги ми е било полезно да я имам като опция. Но ... за тез пари, толкоз.

3. Софтуерът на камерата е tuya Smart, който за мен е новост - не се занимавам с камери в клас "детски играчки", по принцип. Доста е орязан този софтуер откъм функции, освен ако не си направите акаунт (поне той така казва). Аз така и не си направих, ползвам tuya като гост и не мога да кажа какво повече предлага в логнат режим. Нямам достъп до параметрите на камерата, което за мен е сериозен минус, но беглият ми опит с по-маркови решения в този клас, като EZVIZ (което е подразделение на HikVision) е идентичен - в приложението за телефон EZVIZ няма настройки на режимите на камерата. Но, тъй като EZVIZ си е жив Hik, намерих начин през компютър да настроя всичко. Тук го няма тоз пиниз при RANCORE, но ... за тез пари, толкоз.

4. Сензорът за мене е мистерия, цветопредаването му не е много вярно, но все пак го гледам на изкуствена светлина в момента и това със сигурност си дава отражение. На дневна светлина ще видя как е. Доста е зашумен при дневен (цветен) режим, ми прави впечатление. Завъртам камерата да гледа право в лампата, която е на около 3-4 метра от обектива (полилей с 3 светодиодки, по 15W едната) и пак виждам гранули по краищата на кадъра. Но ... за тез пари, толкоз.

5. Самото сдвояване на камерата е приключение. Описанието съдържа screenshot-ове, които са с ниско качество, а текстът не е особено описателен. Налага се четене, взиране в картинките, малко мисъл, малко фантазия, щипка късмет и стигате до заветния момент. В крайна сметка, като инсталирате tuya Smart и тръгнете да добавяте устройство (тя е тотален пакет, от рода на danale - поддържа всичко, от прост управляем контакт, до умни перални, хладилници и климатици), трябва да направите следното:

Отидете в категорията "Security & Video Surveillance", а оттам да изберете първата камера, най-горе вляво - "Smart Camera (Wi-Fi)". Ако синият светодиод под оптиката на камерата мига, в приложението слагате човка на "Make sure the indicator is flashing quickly or a prompt tone is heard", при което ви светва бутонът "Next".

Натискате "Next" и отивате на стъпката със свързване към WiFi - трябва задължително да сте на 2,4GHz-ова мрежа. Избирате името на мрежата и въвеждате паролата за нея. (ВНИМАНИЕ! Пуснете си GPS-а, за да може приложението автоматично да прихване името на WiFi мрежата - това е изискване на Android от няколко версии насам, а не на приложението.)

Когато изпълните тази стъпка, приложението генерира един огроооомен QR код, който излиза почти на цял екран. Покажете го на камерата - обръщате дисплея на телефона към оптиката на камерата и ще чуете от камерата звук, че е разчела кода и е разбрала инструкциите от него. Обърнете си телефона към вас и натиснете червения бутон "I Heard a Prompt" най-долу на екрана. С това завършвате процеса и чакате около минута, камерата да "захапе" WiFi. След това, можете да се свържете с камерата.

6. Едно от най-големите дразнения за мен са смарт-устройства, които работят само през облак. Тази е такова едно устройство. Нищо, че сте в един и същ сегмент, тя излиза в Интернет, приложението също излиза в Интернет и там се "срещат" двете. Не може в приложението да отворите локалното IP на камерата, никакъв шанс. Ще поработя по въпроса, да видя какъв точно протокол се ползва. Портът е TCP 6667 (същият порт като на IRC от едно време) и той е единственият отворен такъв. С torch през MikroTik-а виждам камерата да се връзва към IP адреси на Amazon в Германия (35.156.242.4, 18.157.210.22), което е донякъде добре - поне не отива директно в китайското правителство. :D При това, минава през SSL, закача се на порт 443. Виждам някакъв порт 8899, който от камерите на XM ми е познат като ONVIF-ски порт. Ще разуча повече и ще разкажа по-натам.

7. Видеокомпресията явно е жестока, защото телефонът ми започва да загрява доста след минутка-две зяпане на камерата. Или просто tuya не е никак оптимизирана. Телефонът е OnePlus 6T.

8. Обхватът на антенката е смотан, трябва да имате пряка видимост до рутера. Иначе нивото на сигнала пада много и започвате да губите кадри, или направо се къса връзката, ако силата е под 50%.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Дотук с гадостите, сега към хубостите! :D

1. Този модел идва с най-неочакваната екстра - Motion Tracking! Да, ако тръгнеш да бягаш през кадъра, камерата се върти автоматично и те следва. Супер удобно, ако имаш само 1 камера, а искаш да покриеш по-голяма площ. Впечатлих се, това го нямаше в рекламата! Функцията може да се изключва, при желание.

2. Камерата има директно известяване през приложението, когато засече движение. И по подразбиране ти праска снимка на момента, в който е засякла движението. Реагира мигновено, дори през 4G.

3. Има двупосочно аудио. По подразбиране е направено еднопосочно - аз говоря през телефона, ти слушаш през камерата, а като пусна бутона за разговор, ти говориш в камерата, аз слушам през телефона. Това се променя в опциите на програмката и в режим на двупосочно аудио си говорите на "full duplex" - надприказвате се в реално време, един през друг, точно като през телефон. Тя и иконката за разговор се променя - от микрофон, става телефонна слушалка. Качеството е хубаво, няма изкривяване, пукане, пращене, закъснението е сигурно около половин секунда, не повече. Звукът е малко тих, обаче, както от камерата, така и от телефона. Все пак, чува се ОК.

4. Камерата има privacy mode, който я приспива и тя спира да бълва трафик. Ако се вярва на torch-a на рутера, наистина си мълчи и чака събуждане.

5. Нощното виждане е много добро. За такава ситна камера, дефиницията на изображението е прилична, обаче не се сетих овреме да направя снимка на тъмно, за да ви покажа. Най-важното е, че близките обекти не заслепяват камерата с отразената силна инфрачервена светлина, регулирането на експозицията е прилично балансирано.

6. Най-яката екстра - камерата е с 2,8-милиметрова леща, което ви разтваря хоризонт от около 110 градуса! Снимах си тавана, за да не видите безпорядъка в стаята. Идеята е просто да добиете представа за ъгъла. Стаята е 4 х 3 метра, камерата е в единия ъгъл - https://imgur.com/0QPVMpY

7. Сензорът действително е 2 мегапиксела, няма майтап. Контурите са ясни, отчетливи, а съдейки по шрифта на часа и датата, процесорът е HiSilicon (Hi3516?) или подобен. Поне не е XM-ски боклук, това е сигурно.

8. В комплекта имате дюбелчета с винтчета и конзолка за монтаж на камерата на стена или таван. Захващате конзолата за стената, например, след което навивате и щраквате в нея камерата - https://imgur.com/cGi3FOq

9. Кадровата честота е прилична, даже много прилична. Няма роботски насечени движения, вероятно е 20-ина кадъра в секунда. Ако грабна кратко видео и го хвърля във VLC, ще разбера, но не ми се занимава по нощите вече. Добро е, това ще кажа.

Спирам вече. За без пари, толкоз. :D

преди 8 часа, Rammkopf написа:

3. Софтуерът на камерата е tuya Smart, който за мен е новост - не се занимавам с камери в клас "детски играчки", по принцип. ....

Toва е ключа на проблема ти.
Изисква TuYa hub/gateway, за да заработи в система за "Умен дом". Например, да следиш домашен любимец вкъщи или малко дете, а още лицево разпознаване за по-нататъшни действия според заложения сценарии.

преди 9 часа, Rammkopf написа:

Яката далавера! :D

И какво се впечатляваш толкова?Подобни камерки, произведени в незнайни гаражи, с подобен хардуер и софтуер, колкото искаш. Ето примерно една:

http://steinberger.bg/product/15804/ip-bezzhichna-upravlyaema-kamera-y26.html

Платена рекламка , а? Е, ето нещо още по-евтино - https://www.robicam.bg

• Автор

Ама аз не искам ум и домове, искам настройка на камерата! :D

Снощи я пробвах в непрогледен мрак - има някаква драма. Наповече от 3 метра, има жесток шум в картината, което ми говори, че процесорът усилва сигнала прекалено много. Шумовите рлементи приличат на бактерии, които са характерни за сензорите OmniVision, а те са добри. Силният шум в нощното виждане, гарниран с шума и в цветния режим, ме навява на мисълта, че са сложили оптика с адски тявна апертира (F3.0, или 4.0). Ще я разглобя и ще вида каква е оптиката. Ако е стандартен M12 монтаж, ще я подменя с по-читава.

• Автор
преди 6 минути, lupis написа:

И какво се впечатляваш толкова?Подобни камерки, произведени в незнайни гаражи, с подобен хардуер и софтуер, колкото искаш. Ето примерно една:

http://steinberger.bg/product/15804/ip-bezzhichna-upravlyaema-kamera-y26.html

Купи ди я, разгледай я и ни разкажи за нея. Не ми я гледкай на хартия. :D

преди 5 минути, dimy написа:

Платена рекламка , а? Е, ето нещо още по-евтино - https://www.robicam.bg

Платена рекламка е баба ти. Да ги махаш тез боклуци Robicam!

преди 9 минути, Rammkopf написа:

Купи ди я, разгледай я и ни разкажи за нея. Не ми я гледкай на хартия. :D

Ама какво да я купувам! Ясна ми е като бял ден... Имам няколко подобни и с една дума- боклуци. Не само робикама, а всички подобни. Едно, че мине се не мине и се изключва от мрежата и трябва наново да я настройваш, и второ, като се променят сенките, примерно мине някой облак, и праща съобщение за алармено събитие. 

преди 8 минути, Rammkopf написа:

И какво ни я показваш, тогава?! :D

По- скоро аз трябва да задам този въпрос:lol6:Хвалиш се, че си купил някакъв боклук за 50 лв., който можеш да намериш "под път и над път". 

• Автор

Добре, дай да ги сравним, тогава. Щом си експерт, ето ти шанс да покажеш на хората, че моята е същият боклук като твоята. Нали за това е форумът?

преди 10 часа, Rammkopf написа:

Яката далавера! :D

преди 3 минути, Rammkopf написа:

моята е същият боклук 

преди 35 минути, Rammkopf написа:

И това е генралното заключение на "специалист". :D

Генралното заключение на "специалист" ти си го направи, аз какво да показвам...

преди 4 часа, Rammkopf написа:

Снощи я пробвах в непрогледен мрак - има някаква драма. Наповече от 3 метра, има жесток шум в картината, което ми говори, че процесорът усилва сигнала прекалено много. Шумовите рлементи приличат на бактерии, които са характерни за сензорите OmniVision, а те са добри. Силният шум в нощното виждане, гарниран с шума и в цветния режим, ме навява на мисълта, че са сложили оптика с адски тявна апертира (F3.0, или 4.0). Ще я разглобя и ще вида каква е оптиката. Ако е стандартен M12 монтаж, ще я подменя с по-читава.

• Автор
преди 5 часа, lupis написа:

Генралното заключение на "специалист" ти си го направи, аз какво да показвам...

Всъщност, специалист съм, вярваш или не. :)

Разпилях цялата камера на парчета, днес следобед. Както си и мислех - оптиката е стандартна М12-ка. Развих я и на нейно място мушнах пак 2.8-милиметрова, но за 5-мегапикселова камера и с широка апертура - F1.6. Сега е съвсем друго нещо!!!

Прав си, lupis, ти просто нямаш какво да показваш.

Със здраве.

преди 38 минути, Banesc написа:

в пернишкия  кауфланд има някаква  в комплект със слушалки  40 лв

720Р

Не е чисто HD все едно гледаш SD 

преди 30 минути, Rammkopf написа:

Прав си, lupis, ти просто нямаш какво да показваш.

Със здраве.

Нямал съм и намерение да показвам, ти си мераклията:)

преди 21 минути, lupis написа:

Нямал съм и намерение да показвам, ти си мераклията:)

Хайде, да не се карате помежду си. Нали сте съгласни?

Rammkopf

Прави много добро впечатление сред хората тук, като подробно описва хубавите и лошите страни на дадено изделие, което е добре дошло за четящите. Така трябва да постъпват по голямата част от отговарящите!

И аз си купих тази камера ,чудя се дали да съжалявам или не ,благодаря на Rammkopf ,   който даде обстойна инфорамaция.Все пак се чудя няма ли начин , все пак да  има достъп с PC ,без облак ,без Tuya App  ама явно не може ,има си протокол някъкъв ...портове тунелиране ,също дали може с друго приложение осве Tuya?Ако някой е запознат или е тествал освен Rammkopf     ,моля да сподели...

Може да пробваш smartlife  https://images.tuyacn.com/app/smart/release/smartlife.apk  или  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tuya.smartlife&hl=bg

А ако искаш добро упътване за инсталиране и настройка https://www.kassabasystems.com/instalirane-i-nastroyka-na-tuya-smart-dobavyane-na-ip-kamera-smartcam-kam-wifi-mrezhata

Аз също си закупих тази камера. Впечатлен съм от цената и онова, което получавам за нея.

Имам един проблем обаче: при включване на IR Night vision, камерата забива. И после само рестарт от захранването я оправя. Няма софтуерен ъпдейт, така е от ден 1. Смених и кабела, и адаптера, който достига по-висок ток от 1А, все тая. Фабричен дефект може би?

преди 16 минути, bbozhanov написа:

Аз също си закупих тази камера. Впечатлен съм от цената и онова, което получавам за нея.

Имам един проблем обаче: при включване на IR Night vision, камерата забива. И после само рестарт от захранването я оправя. Няма софтуерен ъпдейт, така е от ден 1. Смених и кабела, и адаптера, който достига по-висок ток от 1А, все тая. Фабричен дефект може би?

При яките далавери е така:)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.