Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Голяма ценова разлика на процесори от БГ дистрибутор и Амазон

Featured Replies

Искам да си направя добър PC build, затова искам да си купя добри компоненти, които да са ми достатъчни за ежедневните работи, които правя на компютъра, както и за някои не много тежки игри.

Интересно ми е да разбера защо има такива големи ценови разлики при процесорите, които се продават по Амазон, и тези, които се продават от Ардес.

Ето пример с Intel Core i9.

В Амазон, той струва около 400-700 лева - https://www.amazon.com/s?k=intel+core+i9-12900k&crid=2P6I6NJWH81BQ&sprefix=intel+core+i9-12%2Caps%2C208&ref=nb_sb_ss_ts-doa-p_1_16

В Ардес, същия процесор е с цена от 1200 лева нагоре - примерно, малко над 1300 лева.

Е, защо е така? Да не би тези в Амазон да са ментета, или да лъжат, като ги продават втора употреба, но ги представят за първа употреба? Примерно, някой може да си купи нов процесор от Амазон, след това да сложи употребявания процесор в чисто новата кутийка, и да каже, че процесора, който си е купил не му харесва и иска да го върне? Казаха ми, че има хора, които така правят. Купуват нов процесор, като дойде доставката, изваждат новия процесор, после слагат техния стар процесор вътре в кутийката на новия процесор, и го връщат. След това, върнатия процесор, който е стар, се продава като нов.

Да сме наясно, искам Intel Core i5.

Intel Core i5 е в пъти по-евтин в Амазон, отколкото е в магазини като Ардес и Емаг. Ето, вижте му цената - https://www.amazon.com/s?k=intel+core+i5&crid=3DD39AVT8GEEM&sprefix=intel+core+i5%2Caps%2C239&ref=nb_sb_noss

В Ардес и Емаг същия процесор се продава на доста по-висока цена от 149-150 лева.

Така, защо ги продават на такива ниски цени? Има ли уловка? Ако да, кажете ми каква е уловката. Искам да купя boxed процесор, а не tray.

ардес си продават скъпо

но струва колкото струва

има заплати да се плащат

секретарки шефове наеми 

в едната фирма може да има 1 чистачка а в другата 2 чистачки 

парите за заплатите трябва да им се набавят от някъде - джобът на киента

клиентът решава   какво му е нужно 

и клиентът намира продавач

а за да намери продавач

продавача е платил на някой за реклама 

а и тези пари трябва да се избиват 

преди 28 минути, bootlicker написа:

Да сме наясно, искам Intel Core i5.

Intel Core i5 е в пъти по-евтин в Амазон, отколкото е в магазини като Ардес и Емаг.

не е вярно

в едното е 300 лв

в другото  е 170 долара

1 долар-1.75 лв

eто ти I7  за 400 лв цял компютър

преди 1 час, bootlicker написа:

В Амазон, той струва

$580*1.75*1.2=1218
Това е евтиният вариант. Има и по $700 + $41 транспорт:
741*1.75*1.2=1556лв
И Ардес не са дистрибутори, а търговци на дребно.
https://marketplace.intel.com/s/pmp-partner-program/a723b0000008PICAA2/distributor?language=en_US

:offtopic_s: Щото си непослушен!!!

Spoiler

Не знам защо изобщо си тръгнал да купуваш тия капиталистически процесори ами не си сглобиш компютър с процесор "Байкал"

Следваща тема - цените на видео картите ...

Я зарежи тая работа и си кажи бюджета и какво точно ще ползваш на тоя компютър като OS, програми и най-вече игри - настройки, резолюция и т.н. Монитор имаш ли си или и той ще е нов - а какъв?

С няколко съвета от тук може да имаш по-добър компютър от колкото калкулатора сега, а от тези въпроси файда няма да имаш никаква. Питай правилните неща: Хора имам толкова пари искам най-удачното за тях, ще го ползвам за това и това.

преди 5 часа, ined написа:

Не знам защо изобщо си тръгнал да купуваш тия капиталистически процесори ами не си сглобиш компютър с процесор "Байкал"

Защото с ARM процесор ще сголби най много таблет. 

преди 5 часа, dioib написа:

Дам, за рутер не е лош процесора. 

преди 8 часа, bootlicker написа:

В Ардес, същия процесор е с цена от 1200 лева нагоре - примерно, малко над 1300 лева.

Има пласико и куп онлайн сайтове , защо ардес ? Хмм нека да помислим ще го кажа на човек , който явно не следи новините за инфлацията  - Наеми на офиси , магазини , висок ТОК , заплати , осигуровки да не мислиш , че хората в АРДЕС бачкат за 700 лв ? те там повечето взимат над 1000 лв заплата + пълна осигуровка и всичко шефа кат плати нали трябва да е на печалба . Ти ако имаш подобен магазин си помисли и се постави в неговата ситуация .

преди 1 минута, ^Li^ написа:

Това най-много като какво да се разбира - най-голямо или ...?

Може ли да е в телевизор - може, може ли да е в комуникационно оборудване - може, може ли да е в NAS, сървър - може, е какво пречи да е в настолна офис машина? А лаптоп? Първите хром преносимо компютри по-мощни ли бяха?

преди 8 минути, ^Li^ написа:

Дам, за рутер не е лош процесора. 

icl1.jpg

Така като го гледаш на таблет ли ти прилича?

https://servernews.ru/1059124

преди 23 минути, plamen_petrov_80 написа:

Това най-много като какво да се разбира - най-голямо или ...?

Може ли да е в телевизор - може, може ли да е в комуникационно оборудване - може, може ли да е в NAS, сървър - може, е какво пречи да е в настолна офис машина? А лаптоп? Първите хром преносимо компютри по-мощни ли бяха?

Може да е в различни смарт устеойства, но в темата пишем за компютър, а таблета е най близо по смисъл до компютър. Компютър с ARM сериозно ли? Би ли ползвал такъв и с каква ОС ? 

преди 17 минути, ined написа:

Така като го гледаш на таблет ли ти прилича?

https://servernews.ru/1059124

Снимката на това дъно ми довя спомен за телевизор Робин. 

преди 6 минути, ^Li^ написа:

Може да е в различни смарт устеойства, но в темата пишем за компютър, а таблета е най близо по смисъл до компютър. Компютър с ARM сериозно ли? Би ли ползвал такъв и с каква ОС ? 

Дали нямаше Win за ARM ..

току-що, plamen_petrov_80 написа:

Дали нямаше Win за ARM ..

Имаше... 

току-що, plamen_petrov_80 написа:

И Linux има все още ...

Има, и? 

преди 13 минути, plamen_petrov_80 написа:

Използва се 

Може да си използва, но

преди 9 часа, bootlicker написа:

Искам да си направя добър PC build, затова искам да си купя добри компоненти, които да са ми достатъчни за ежедневните работи, които правя на компютъра, както и за някои не много тежки игри.

преди 14 минути, plamen_petrov_80 написа:

нормален офис компютър - ще му липсва ли нещо?

Ограниченията на ARM базирана ОС не са малко по отношение на софтуер. 

преди 45 минути, ^Li^ написа:

Снимката на това дъно ми довя спомен за телевизор Робин. 

Телевизора се казва Рубин !  Робин може  да има при англоезичните педали ...... Тези същите ,които се тупат по гърдите какви големи демократи и борци за свобода се , но не казват колко столетия са убивали и грабили народи от всички континенти и така са пълнили хазната на английската " кУрона " !  Тези хубавци , които при всеки мач между България и Англия крещят и се дерат наричайки ни банда шиб..ни цигани и са крайно възмутени когато на стадиона някой е вдигнал ръка като нацистки поздрав .  :cool:

преди 1 минута, цър-вул написа:

Има
image.thumb.png.4b3a47686c5c9dcacca0383a6035b067.png

Това са insider, не съм срещал в продажба с компютър ARM базирана Windows 11, а и 10 беше с кратък период и не много успешен по отношение на OEM продажба, най вече зареди ограничения софтуер за ARM - купуваш лаптоп пък получаваш таблет с бонус клавиатура . 

преди 4 минути, ^Li^ написа:

Това са insider

Е, няма да си играят да пишат инсайдърски и да ги зарежат после... А и не ми се ровеше за други издания.
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/arm/

преди 5 минути, V_A_G_A_B_O_N_D написа:

Телевизора се казва Рубин !  

Вярно е - грешка. 

преди 2 минути, цър-вул написа:

Е, няма да си играят да пишат инсайдърски и да ги зарежат после... А и не ми се ровеше за други издания.

Възможно е да излезе RTM на ARM базирна ОС, но тя ще последва същата участ каквато беше на 10 - така мисля. 

Поръчай си от амазон или който друг сайт искаш, какъв ти е проблема? Плащаш таксите на митницата, евентуално и ДДС (най-вероятно) и си сметни дали ще ти е по-евтино. А и това гледаш ли го:

Amazon.com: Intel Core i9-12900KF Desktop Processor 16 (8P+8E) Cores up to 5.2 GHz Unlocked  LGA1700 600 Series Chipset 125W : Electronics

Цитат
Price: $679.99

$152.33 Shipping & Import Fees Deposit to Bulgaria Details 

Иначе, има и други сайтове, но пак си има такси и най-вероятно ще платиш и ДДС на нашата митница.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.