Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

24 бит или Flac - кой формат е по-добре да се запише на аудио диск ?

Featured Replies

Здравейте , 
24 бит или Flac - кой формат е по-добре да се запише на аудио диск ? 
кое има по-добро качество 

Разрешен от Mr. ??

Да не би да питаш за 16-битов flac срещу 24-битов flac ?Много и под това имам предвид почти всички 24-битови музикални файлове, които всъщност не купувате или са теглени торент файлове, са просто извлечени от 16-битови/44K компактдискове. По някаква причина хората, които правят торент файлове, изглежда смятат, че 24-битовите (или дори 32-битовите) 192K файлове са по-добри. CD е 16 бита и 44kHz.,ако това ви звучи добре и трябва да го конвертирате, то 16/44 FLAC ви дава по-малка версия без никаква загуба.

Ако нямаш свръх качествени колони и усилвател,разликата между 16 bit и 24 bit е като нощ и ден в стая без прозорци. Знаейки, че слънцето грее,те кара да се чувстваш по-добре...

• Автор

искам да си изтегля албум на някоя рок група и на някойя поп група 
група , в която има повече 2 кирати , барабани и вокал :)
Ще ми се да е нещо от рода на ТОТО 
Файла да е 1:1 от оригинален диск 
да си го пусна на уредбата , екперимент и в колата на оригиналното Bose с оригинални говорители 
та така 

току-що, Детелин Василев Кирчев написа:

искам да си изтегля албум на някоя рок група и на някойя поп група 
група , в която има повече 2 кирати , барабани и вокал :)
Ще ми се да е нещо от рода на ТОТО 
да си го пусна на уредбата , екперимент и в колата на оригиналното Bose с оригинални говорители 
та така 

Теглил съм торенти с 24-битов flac и в никакъв случай,не свирят по-добре от CD. Митовете на аудиофилията – 192/24 музиката

преди 2 минути, Димитър 59 написа:

Теглил съм торенти с 24-битов flac и в никакъв случай,не свирят по-добре от CD. Митовете на аудиофилията – 192/24 музиката

И все пак много зависи на какво ще го възпроизвеждаш този звук.

преди 10 минути, Bubbles написа:

И все пак много зависи на какво ще го възпроизвеждаш този звук.

Аз имам добра техника,плюс скъпи слушалки,с които съм пробвал всичко това.Не мисли,че в кола,на „оригиналното Bose с оригинални говорители“ е супер качеството...

За добро качество има други формати. Една от темите по въпроса https://www.kaldata.com/forums/topic/294661-музика-с-високо-качество

CD Audio е на повече от 50 години и правено със съвсем друга цел. Основното е че няма корекция на грешките. Повечето плеъри разбират само това. Като свалиш нещо комплект с .cue и .log имаш гаранция за съответствие на записаното копие с оригинала.  Но само толкова, нямаш дълговечността на матрицата.

В общия случай евентуално можеш да усетиш разлика само в добро акустически обработено помещение на качествена техника. Справки Михайлов https://www.kaldata.com/forums/topic/268494-има-ли-смисъл-от-лампов-усилвател

За ламаринената ти "каруца" забрави да чуеш каквото и да е. Нищо повече от възможностите на произволна радиостанция.

По важно на файла да има качествен запис от това с каква резолюция ще бъде. 

Кирчев!

Да вдигаш децибели и да слушаш качествена музика - са две много различни понятия в тази техника. Да беше показал уредбата си на картинка. Виж за колата, въобще не е важно, но някоя мома може да те забележи като минаваш по улиците. А и "радиото" ти в колата дали просвирва FLAC? Направи си един диск в CDA формат и си карай пашалъка. 

преди 37 минути, Детелин Василев Кирчев написа:

Може да стане, ако си закупил диска, от торент нищо не може да гарантира че което сваляш ще бъде качествено копие, още по малко 1-1.

Аз за какво писах 

преди 14 минути, Филипов написа:

комплект с .cue и .log

Те там ти е гаранцията. За любителите да четат - ето една стара тема https://www.kaldata.com/forums/topic/68198-за-ценителите-на-верния-звук

• Автор
преди 22 минути, Димитър 59 написа:

Аз имам добра техника,плюс скъпи слушалки,с които съм пробвал всичко това.Не мисли,че в кола,на „оригиналното Bose с оригинални говорители“ е супер качеството...

целта ми е да е колкото се може по-добре от МП3 
а от мп3 + съраунд са само flac и 24-bit 
OK , но кой е по-по-най ?

преди 30 минути, Детелин Василев Кирчев написа:

FLAC

преди 33 минути, Детелин Василев Кирчев написа:

целта ми е да е колкото се може по-добре от

Колко пари можеш да си позволиш? 

преди 6 часа, Детелин Василев Кирчев написа:

Ако аудио системата позволява опитай с SACD/DSD.

Относно аудиоформатите, напоследък значително се увеличават hi-res файловете, поради стрийминг платформите.

Дали си upsample-линг (изкуствено повдигнати честоти, семплиращи честоти). Могат да кажат само звукозаписните компании или услугите за аудио съдържание.

Има си разлика при някой албуми например от стандартното CD (16bit 44.100 Hz) от (24bit 96 Khz), при използването на външен DAC.

Най много се "усеща" при DSD-то. Но, са много малко албумите в този формат и стиловете музика също са ограничени.

По важното в случая е албума как е записан, мастериран/смесен в студиото, отколкото самият аудио формат.

П.П. Да не се бъркат винил риповете към DSD или hi-res. Те си звучат все така лошо.

преди 8 часа, Banesc написа:

защо на дисковете пише 4.7 gb

Това е обема данни които могат да бъдат записани . 

преди 8 часа, Banesc написа:

120 min ?

А това е времетраенето на файла което може да бъде записано. 

• Автор
преди 12 часа, Mr. ?? написа:

Ако аудио системата позволява опитай с SACD/DSD.

Относно аудиоформатите, напоследък значително се увеличават hi-res файловете, поради стрийминг платформите.

Дали си upsample-линг (изкуствено повдигнати честоти, семплиращи честоти). Могат да кажат само звукозаписните компании или услугите за аудио съдържание.

Има си разлика при някой албуми например от стандартното CD (16bit 44.100 Hz) от (24bit 96 Khz), при използването на външен DAC.

Най много се "усеща" при DSD-то. Но, са много малко албумите в този формат и стиловете музика също са ограничени.

По важното в случая е албума как е записан, мастериран/смесен в студиото, отколкото самият аудио формат.

П.П. Да не се бъркат винил риповете към DSD или hi-res. Те си звучат все така лошо.

теглил ли си торент , примерно от Замундата - който е 1:1 рипван от ОРИГИНАЛНО ЦД и не е компресиран ? 

• Решение
преди 2 часа, Детелин Василев Кирчев написа:

теглил ли си торент , примерно от Замундата - който е 1:1 рипван от ОРИГИНАЛНО ЦД и не е компресиран ? 

Имаш ЛС.

на 21.02.2022 г. в 11:55, Детелин Василев Кирчев написа:

примерно от Замундата - който е 1:1 рипван от ОРИГИНАЛНО ЦД и не е компресиран

Там е пълна скръб с качеството. МР3 ги рипват във флак и ги представят за такива!

Аудио диск се записва на е 16 бита и 44kHz - 99% от CD плеерите това четат. Има изписано много защо не е нужно повече.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.