Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да регистрирам колата на сина ми, която е с номер от Белгия. И иска да ми я дари.

Featured Replies

Синът ми е с адресна регистрация в София. От десет години живее в Брюксел. Колата му е с брюкселски номер. Аз живея във Велико Търново. Той има познат, който с автовоз ще му вкара колата в България. Синът ми иска да ми я дари. Как да стане всичко това, благодаря!

Щом колата е на сина ти,просто е нужно да ти я докарат.Скоро правих смяна на регистрация на кола,с испански номера.Отидох в кат.Там ти е нужно да имаш,оригиналните документи на колата,копие на документи на предишния собственик и документите на новия собственик в БГ .Колата да е в състояние,да може да мине преглед.Общо всичко,което искаха да се плати свързано с регистрацията,до излизане от там с български номера-преглед,данъци,такси,номера и т.н. , излезна малко над 500 лева.Това е.

• Автор
преди 2 часа, Димитър 59 написа:

Щом колата е на сина ти,просто е нужно да ти я докарат.Скоро правих смяна на регистрация на кола,с испански номера.Отидох в кат.Там ти е нужно да имаш,оригиналните документи на колата,копие на документи на предишния собственик и документите на новия собственик в БГ .Колата да е в състояние,да може да мине преглед.Общо всичко,което искаха да се плати свързано с регистрацията,до излизане от там с български номера-преглед,данъци,такси,номера и т.н. , излезна малко над 500 лева.Това е.

Благодаря за отговора. Добре, колата ще се докара до КАТ. Синът ми и аз влизаме в КАТ, но самото прехвърляне не е ли свързано с нотариус? И ако минем преди КАТ при нотариуса, колата ще бъде вече прехвърлена на мое име с белгийските номера, така ли?

преди 2 часа, Любомир П. Николов написа:

Благодаря за отговора. Добре, колата ще се докара до КАТ. Синът ми и аз влизаме в КАТ, но самото прехвърляне не е ли свързано с нотариус? И ако минем преди КАТ при нотариуса, колата ще бъде вече прехвърлена на мое име с белгийските номера, така ли?

Нотариална заверка се иска само, ако се прехвърля регистрирано в България МПС.

От Вас се иска само да покажете документ, на база на които сте собственик - договор за покупко-продажба или договор за дарение.

След регистрацията в КАТ - автомобила ще е с български номера.

И ако минем преди КАТ при нотариуса, колата ще бъде вече прехвърлена на мое име с белгийските номера, така ли?

В КАТ се попълва една декларация,подписвате я двамата и толкова.

• Автор
преди 14 минути, jhoro написа:

Нотариална заверка се иска само, ако се прехвърля регистрирано в България МПС.

От Вас се иска само да покажете документ, на база на които сте собственик - договор за покупко-продажба или договор за дарение.

След регистрацията в КАТ - автомобила ще е с български номера.

jhoro, искате да кажете, че договорът за дарение може синът ми да го направи в Брюксел и да ми го прати заедно с колата си в КАТ- Велико Търново ли? Или трябва заедно със сина ми да минем през нотариус в България, после с договора да отида заедно с колата в КАТ? Благодаря!

преди 19 минути, Любомир П. Николов написа:

jhoro, искате да кажете, че договорът за дарение може синът ми да го направи в Брюксел и да ми го прати заедно с колата си в КАТ- Велико Търново ли? Или трябва заедно със сина ми да минем през нотариус в България, после с договора да отида заедно с колата в КАТ? Благодаря!

Да! Внасял съм автомобили - предишния собственик изобщо не идва до България! Даже първия път ми бяха донесли договора наполовина попълнен.
Ако е направен там - ще искат легализиран превод!

преди 23 минути, Димитър 59 написа:

В КАТ се попълва една декларация, подписвате я двамата и толкова.

КАТ не се занимават със собствеността, а само с регистрацията.

• Автор

Колата и всичките нейни документи, договорът за дарение, преведен от нотариус в Брюксел, всичко това в КАТ и там ми дават български номера. Благодаря, правилно ли съм разбрал? 

Поне до преди година имаше едни офиси точно срещу кат във В. Търното, които се занимаваха само с това - регистрации, бракувани коли, внос и прочие. И предвид, колко бързо и ефикасно стана всичко, определено услугата си струваше - 4-и пъти съм им бил клиент, предоволен съм. Че имам и горчиви спомени с тоя КАТ :Д , като падне едно висене, едно заяждане, задна дясна, опашки, подписи, печати, чудо.

• Автор

inzec, аз също съм ги ползвал, добре, че ме подсетихте. Защото в КАТ-В.Т. ми казаха, че синът ми трябва да я регистрира в България, а после да ми я прехвърля. Двама нотариуси също това са му отговорили. 

преди 1 час, Любомир П. Николов написа:

inzec, аз също съм ги ползвал, добре, че ме подсетихте. Защото в КАТ-В.Т. ми казаха, че синът ми трябва да я регистрира в България, а после да ми я прехвърля. Двама нотариуси също това са му отговорили. 

Ако дарителя не е синът ви, а случаен белгиец - пак ли трябва да я регистрира в България?

• Автор

Не знам как автокъщите пазаруват от Белгия например, не вярвам собствениците там да пътуват за България, мен ме интересува моя случай...

преди 3 часа, Любомир П. Николов написа:

Тия мошеници нотариусите само си търсят начин да минеш през тях и те да намажат от тази работа.
Значи, в моята Белгия няма участие на нотариус при прехвърляне на кола между собственици. Пишете си между вас, на Български език,  че синът ти ти я е продал в Белгия за колкото си искате пари. Данъци няма върху продажбата никакви. Синът ти ти е дал документите на колата и си е свалил номерата да ги върне там при белгийците, за да спре да ѝ плаща пътен данък и застраховки и т.н.
Да бе, на български си пишете и е само между вас според белгийските закони. Пише синът ти на една хартия в свободен текст, че ти продава колата там в Белгия в Брюксел на дата ... и това е. Всичко е законно за във Белгия. Ти го подписваш същия лист хартия в България все едно си бил там и готово.
После синът ти е като всеки друг продавач белгиец, той работа няма никаква в България да ходи. Отървал се е от една стара кошница и това е.
Имаш късмет че ще ти я докара камион, щото иначе този таралясник ако се повреди някъде из Германия или Австрия , кожата ще ти одерат там за ремонт. А и застраховка трябваше да ѝ плащаш с едни временни номера, абе мани мани ... дълга и широка щеше да е.

А е Търновския КАТ е пословичен. Пред очите ми са връщали БМВ на няма и пет години, щото пожарогасителя бил под седалката, а то фабрично така си е направено. Или пък съм имал случай, само поглежда колата "о, тая има спукан ауспух, не можете да минете", а върви се оправяй да те видя. Или на 6+1 автомобил, къде била последната седалка, край колата е технически неизправна. Тъй, че не учудвай, ако поискат и синът ти да е тука с акт за раждане, и ДНК анализ потвърждаващ, че сте баща и син.

• Автор
преди 9 часа, Белгиеца написа:

Тия мошеници нотариусите само си търсят начин да минеш през тях и те да намажат от тази работа.
Значи, в моята Белгия няма участие на нотариус при прехвърляне на кола между собственици. Пишете си между вас, на Български език,  че синът ти ти я е продал в Белгия за колкото си искате пари. Данъци няма върху продажбата никакви. Синът ти ти е дал документите на колата и си е свалил номерата да ги върне там при белгийците, за да спре да ѝ плаща пътен данък и застраховки и т.н.
Да бе, на български си пишете и е само между вас според белгийските закони. Пише синът ти на една хартия в свободен текст, че ти продава колата там в Белгия в Брюксел на дата ... и това е. Всичко е законно за във Белгия. Ти го подписваш същия лист хартия в България все едно си бил там и готово.
После синът ти е като всеки друг продавач белгиец, той работа няма никаква в България да ходи. Отървал се е от една стара кошница и това е.
Имаш късмет че ще ти я докара камион, щото иначе този таралясник ако се повреди някъде из Германия или Австрия , кожата ще ти одерат там за ремонт. А и застраховка трябваше да ѝ плащаш с едни временни номера, абе мани мани ... дълга и широка щеше да е.

Белгиец, нищо не разбрах. Колата синът ми я купи 2010 година в края, беше нова. Сега е на стотина хиляди километра. Не е таралясник, но си прав за това, че автовоз ще я докара най-добре.

Белгиец, нищо не разбрах. 

Ами то проблемът е, че синът ти не е разбрал за толкова години как се продава кола между частни лица в Белгия.
Хайде сега си представи че знаеш перфектно френски и си се качил на автобуса с една торба пари и си пристигнал в Брюксел. Четеш у вестника че една белгийка си продава колата, отиваш при нея с твоя човек с камиона. Тя пише текст според белгийските навици, традиции и обичай че ти продава колата си. Ти го преписваш на нов лист от ляво на френски а от дясно на български преведено. Подписвате се и двамата. Еми готов си като за пред белгийците. Дал си парите, взел си документите и си качил колата на камиона. Няма гладни нотариуси да те дебнат за дребни суми пари като у изстрадалата ни родина.
Това е, купил си си законно кола от Брюксел.
Абе като познаваш човек който има камион, той как ги купува колите от Белгия бе ?

Сега, за тормоза в България на който ще се опитват да те подлагат, нищо не знам.
Аз съм се изселил официално от тази пропаднала държава още 1991г.

п.п.
да бе, Белгия е двуезична държава, та даже и законите ги пишат едновременно в държавен вестник на френски и на холандски, разделен вертикално листа на половината. А синът ти като е с български имена има пълното право да напише текст договор и на френски и на български, щото ти не си белгиец и трябва да го разбереш.

Белгиец - само една отметка

преди 56 минути, Белгиеца написа:

Тя пише текст според белгийските навици, традиции и обичай че ти продава колата си. Ти го преписваш на нов лист от ляво на френски а от дясно на български преведено. Подписвате се и двамата.

Даже колата „да се появи“ в България - с договор на чужд език (без значение какъв) и попълнен само от продавача - все тая.
Купувача си вписва неговите данни, носи се на „заклет преводач“ (за легализиран превод) и ... „всичко е точно“!

Пп. Във Великобритания даже е още по-просто. В талона на автомобила си има „отрязък“ V5C - в който са напечатани данните на стария собственик, вписват се данните на новия и се изпраща по пощата. След 4 до 6 седмици „идва“ новия талон - с напечатани данни на новия собственик.
Но той може да подкара колата на момента.

Ето описано - Купете превозно средство: стъпка по стъпка

• Автор

Как да разбере синът ми, като вече втора кола купува в Белгия, и двете нови. Сега ще ходя в КАТ и в една фирма срещу КАТ, за да разбера дали е необходимо според някакъв член 14-ти, точка 5-та, дали е нужно договорът между нас двамата трябва да се завери от български нотариус. Ако не е нужно, автовозът ще стовари колата в търново и ще се приключи тази сага. Благодаря на всички!

преди 3 минути, Любомир П. Николов написа:

Как да разбере синът ми, като вече втора кола купува в Белгия, и двете нови.

Точно там е „проблема“ на твоя син - и двете нови!
Говорим за продажба между физически лица - „втора употреба“!

• Автор

Естествено, че между двамата е "втора употреба", а дали е "проблем", негова си работа. Според мен направо се "олива", за единадесет години две нови в България и две нови в Брюксел.

преди 15 минути, Любомир П. Николов написа:

Естествено, че между двамата е "втора употреба", а дали е "проблем", негова си работа. Според мен направо се "олива", за единадесет години две нови в България и две нови в Брюксел.

Трай бре - нали и ти ще „намажеш“!

А за мен ... няма!!!   :crying10:  Досега - моят син ми е подарил само един „полу-умрял“ телефон!

преди 1 час, Любомир П. Николов написа:

Сега ще ходя в КАТ и в една фирма срещу КАТ, за да разбера дали е необходимо според някакъв член 14-ти, точка 5-та, дали е нужно договорът между нас двамата трябва да се завери от български нотариус. 

Абе я направо го натовари българския нотариус на камиона там на място да си подеме работата човекът, нищо че там никой не го бръсне за слива.
Ама ви лъжат у родината на поразия.

Кажи на сина ти че само задният номер се връща, той е официалният и легалният.
Предните си ги купуваме в магазините, ама нямат релефния печат. По-точно правят ни ги в едни магазини, само казваш кой номер искаш и не те питат за нищо. Ако си объркал буквите и цифрите, еми плащаш втори път или си караш със сгрешен преден номер до следващия технически преглед ( който е на 4-тата година чак за нова кола).

А тя 10 годишната кола струва 250 € в Белгия.
Какви нотариуси за 250 € ви гонят не ми е ясно.

И има в интернет обяснено всичко на френски как се продава кола за износ.
Абсолютно никой жив белгиец няма да ти ходи пред български нотариус да ти заверява договор. Направо ще те помислят за откачен ако им говориш такива небивалици.

• Автор

За номерата, синът ми знае за тях. Че не струва нищо в Белгия кола на десет години, ясно. Тук въпросът е как да й направим български номер. Защото аз имам годишна винетка за инвалид, безплатна. Иначе щеше да е лесно. Синът ми я прибира в София, където му е постоянният адрес, регистрира я в КАТ и аз я карам. 

преди 1 час, jhoro написа:

Трай бре - нали и ти ще „намажеш“!

А за мен ... няма!!!   :crying10:  Досега - моят син ми е подарил само един „полу-умрял“ телефон!

Джоро, трая си, какво да правя. Ама най-вече жена му намазва, като си я харесал, да си я гали по косъма... Иначе майка му иска тойотата, която е на седем години, щото си е с български номера, ама те ще си я продават нея, че е по-вървежна... :crying10:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.