Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Войната в Украйна

Това е част 1 от дискусията Войната в Украйна.

Featured Replies

преди 1 час, kaldata1 написа:

Колкото до Русия е федерация от "равноправни народи"... К'во? Москва и Петербург изсмукват всички пари от ресурсите на регионите и за това си има и термин - resource curse. 

Не. Терминът за Русия е "провинция", докато Брътанската империя е "колония"

• Отговори 202,9k
  • Прегледи 7,7m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Идва Лавров при Путин и съобщава,че през нощта са изнасилили Урсула фон дер Лайен в Брюксел. Путин пита "Цяла Русия ли обвиняват или само мен?"

• Колев 74
    Колев 74

Я да Ви почерпя  та белким се успокоите поне на празника. Пожелавам ви живот и здраве и от дясно и от ляво. 24 часа - МИР И ЛЮБОВ

• crazy katon
    crazy katon

Днес укроуродите отново убиха хора в Донбас ... с тяхно или мериканско оръжие, няма значение, има значение, че убиват предимно беззащитни хора. Но това не е новина, новина е, че руснаците са избомбили

Публикувани изображения

Положението за Украйна се влошава година след година, защото държавите, които я подкрепят, стават все по-малко склонни да го правят.  При недостатъчно пари и при липса на войници,  режимът в Киев е обречен.     Реалистични западни оценки го виждат и го очакват.   

Кремъл признава, че Русия все още не е достигнала целите си.

“Целите не са изцяло изпълнени до този момент, което е причината военните действия да продължават“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната информационна агенция ТАСС.

Песков каза, че Русия остава отворена към дипломатическо решение, но настоява условията да са ясни, като обвини Запада в желание да “унищожи“ Русия на фона на започващата 5-та година от конфликта.     Очевидно не са му дали да прочете актуалната военна доктрина на водещата в света ядрена сила.    Без Руската федерация не се предвижда възможност светът ни да съществува.   Ясно и конкретно.   

преди 23 минути, attj написа:

Кремъл признава, че Русия все още не е достигнала целите си.

“Целите не са изцяло изпълнени до този момент, което е причината военните действия да продължават“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред държавната информационна агенция ТАСС.

Песков каза, че Русия остава отворена към дипломатическо решение, но настоява условията да са ясни, като обвини Запада в желание да “унищожи“ Русия на фона на започващата 5-та година от конфликта.     Очевидно не са му дали да прочете актуалната военна доктрина на водещата в света ядрена сила.    Без Руската федерация не се предвижда възможност светът ни да съществува.   Ясно и конкретно.   

То това ясно, ама по тая територия има толкова много ненормални фанатици че май ще трябва да се чисти основно. 

Али баба в пещерата на разбойниците  :)

Намерили са много съкровища  ;)

И след обед работи ТОТАЛНОТО китайско ембарго на баба Пенка , липсата на сигнал от Старлинка и френските GPS-и

HCAMrSzXYAAkylK?format=png&name=900x900

Отново са били по безаналоговостта, дебелите червени линии и новата ядрена доктрина :), нали така ливади ?

В памет на Мишо и напук на радващите се на смърта на българи в тази война - фотофиниша

преди 2 часа, ivottoshev написа:

Не. Терминът за Русия е "провинция", докато Брътанската империя е "колония"

Това, че Британската империя не е била хомогенно парче територия, а е била пръсната по континенти, не значи, че е по-различна от Русия. 

Същата история - бедняка на Изток рови за сапфири, за да може столицата на Запад да тъне в разкош. 

И няма много неща, по-жалки от руснак, сочещ с пръст към британците, докато чака на траншовете от сибирските ресурси от една страна и от друга - на узбек, казак или вече - индиец, за да му измие колата. 

Орбан разполага армия по границата с Украйна

Цитат

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви днес, че Украйна планира да наруши енергийната система на страната му, и нареди разполагането на военни части около критичната инфраструктура, това предаде хърватската медия "Индекс".„Според цялата налична информация е ясно, че това прекъсване не е свързано с технически, а с политически причини. По този начин украинското правителство оказва натиск върху Унгария и Словакия“, каза Орбан.

Той добави, че информацията, с която разполага съветът, показва, че ще има „още действия от страна на Украйна за нарушаване на унгарската енергийна система“.

„Поради тази причина наредих засилена защита на енергийната инфраструктура. Това означава разполагане на войници и техника около ключови енергийни съоръжения“

преди 38 минути, kaldata1 написа:

Това, че Британската империя не е била хомогенно парче територия, а е била пръсната по континенти, не значи, че е по-различна от Русия. 

Браво! Сега остава само да кажеш дали Британската империя е била след Чингиз хан за да разберем дали твърдението ти от вчера е вярно :)

Новорусия няма как да бъде в Бандеристан -руснаци са тези хора в Одеса     

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Браво! Сега остава само да кажеш дали Британската империя е била след Чингиз хан за да разберем дали твърдението ти от вчера е вярно :)

Ставаш смешен с тези твърдения, че другите били лоши, а руснаците са с така в площ само с цветя и кебапчета. Но Путин като ми говори за изконни исторически земи при Петър I, защо не попита Монголия за исторически земи? Италия да си поиска териториите на Римската империя?

XXI век сме. По друг начин са нещата.

Стига с този whataboutism. 

преди 10 минути, parmobil написа:

Ставаш смешен с тези твърдения, че другите били лоши, а руснаците са с така в площ само с цветя и кебапчета. Но Путин като ми говори за изконни исторически земи при Петър I, защо не попита Монголия за исторически земи? Италия да си поиска териториите на Римската империя?

:offtopic_s:

Гледай Турция да не се сети....че тогава не знам как и на кого ще се молиш...така мощно и със здрава ръка си отрязахме клона със християнска общност...с тез евроцености..

Турция си поддържа отношенията с Руската федерация.   Има там много мюсюлмани.   Даже и те не одобряват нацидеите на тези в Киев.   

преди 3 минути, attj написа:

Турция си поддържа отношенията с Руската федерация.   Има там много мюсюлмани.   Даже и те не одобряват нацидеите на тези в Киев.   

За другаде ми беше думата...

преди 16 минути, Proshark написа:

:offtopic_s:

Гледай Турция да не се сети....че тогава не знам как и на кого ще се молиш...така мощно и със здрава ръка си отрязахме клона със християнска общност...с тез евроцености..

А ние да си поискаме земите при Симеон Велики или Хан Крум?

преди 51 минути, parmobil написа:

Хем твърдиш че вече сме в 21-ви век, хем се оглеждаш в територията на Русия. 

пп: не съм подхванал аз темата. Умнокрасивия жълтопаветник реши да плювне по Русия и изтропа поредната си лъжа, която аз опровергах. Това долу вярно ли е според теб?

преди 22 часа, kaldata1 написа:

мания за територии, която света не познава поне от Чингиз хан насам. 

преди 1 час, ivottoshev написа:

То не се променя. Британската империя се разширява органично (защото предлага друг стандарт и пазари на държави в колосална бедност), а когато вече не може да продължи да бъде фактор, се разпада кротко на държави, които и до ден-днешен са в общ съюз (макар и фиктивен) и даже имат общи игри. 

Не твърдя, че никой британец не е вълнувал от кв.км. на империята си - важното е, че за лидерите са били важни други неща. 

Та така. 

преди 13 минути, ivottoshev написа:

пп: не съм подхванал аз темата. Умнокрасивия жълтопаветник реши да плювне по Русия и изтропа поредната си лъжа, която аз опровергах. Това долу вярно ли е според теб?

Нещо не виждам да си ме оборил? Коя съвременна държава има средновековната мания административно да се разширява? 

Китай? 

САЩ? 

Индия? 

Япония? 

Франция? 

ЮАР? 

преди 39 минути, ivottoshev написа:

Аз не се оглеждам. Ти се опитваш да представиш руската империя като Чебурашка. И никаква лъжа не си опровергал. Просто отговаряш на въпрос с въпрос.

преди 27 минути, kaldata1 написа:

То не се променя. Британската империя се разширява органично

Да бре, разбрах. Тя се разширява, ама понеже не се казва "Русия", няма да го броим за разширение. 

преди 27 минути, kaldata1 написа:

Нещо не виждам да си ме оборил? Коя съвременна държава има средновековната мания административно да се разширява? 

Ауууу , от "Чингиз хан" стигнахме до "съвременна държава" Е що бе? Примерът с Британската империя не можа да го преглътнеш и реши да я елиминираш от уравнението, а :giggle1:

Добре. Какво ще кажеш за Израел? Те "съвременна държава" ли са? Не за друго, ама има множество резолюции на ООН, които повеляват евреите да се изтеглят от окупираните територии, ама те нещо не ебават. Наскоро имаха проект за Газа да я превърнат в луксозен курорт, естествено след като премахнат палестинците от там. Е? Това брои ли се, или и за евреите ще носим от девет дерета вода :D

пп: Щях да забравя. Карвария наскоро предяви едни мераци да анексира Гренландия. Предполагам и те не са "съвременна държава", нали?

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Да бре, разбрах. Тя се разширява, ама понеже не се казва "Русия", няма да го броим за разширение. 

Ауууу , от "Чингиз хан" стигнахме до "съвременна държава" Е що бе? Примерът с Британската империя не можа да го преглътнеш и реши да я елиминираш от уравнението, а :giggle1:

Добре. Какво ще кажеш за Израел? Те "съвременна държава"? Не за друго, ама има множество резолюции на ООН, които повеляват евреите да се изтеглят от окупираните територии, ама те нещо не ебават. Наскоро имаха проект за Газа да я превърнат в луксозен курорт, естествено след като премахнат палестинците от там. Е? Това брои ли се, или и за евреите ще носим от девет дерета вода :D

Пак whataboutism!

Защо не отговориш за площта на руснаците? Как е придобита? Пак ли да показвам снимки на "етнически" руснаци от Чукотка, Камчатка, Сибир?

И не знам по какъв повод вкара измислената държава Палестина? Аз още не знам да се преговаря с палестинско правителство, а ти? Когато направиха свинщината със заложниците, защо се преговаряше в Катар с Хамаз? Нали "палестинската държава" имаше президент и премиер? Или това са маловажни за теб неща?

преди 24 минути, parmobil написа:

Аз не се оглеждам. Ти се опитваш да представиш руската империя като Чебурашка. И никаква лъжа не си опровергал. Просто отговаряш на въпрос въпрос.

Ми не. Просто опровергах твърдението му, че от Чингиз хан насам никой освен Русия не бил ламтял за чужди територии.

преди 2 минути, parmobil написа:

Пак whatabaotism!

Защо не отговориш за площта на руснаците? Как е придобита? Пак ли да показвам снимки на "етнически" руснаци от Чукотка, Камчатка, Сибир?

И не знам по какъв повод вкара измислената държава Палестина? Аз още не знам да се преговаря с палестинско правителство, а ти? Когато направиха свинщината със заложниците, защо се преговаряше в Катар с Хамаз? Нали "палестинската държава" имаше президент и премиер? Или това са маловажни за теб неща?

Чети внимателно бре. Има ли от Чингиз хан насам ламтене за чужди земи от друг освен от руснаците? Да или не?

преди 2 минути, ivottoshev написа:

Ми не. Просто опровергах твърдението му, че от Чингиз хан насам никой освен Русия не бил ламтял за чужди територии.

В тази връзка, би ли посочил СЛЕД основаването си САЩ (или както ги наричаш кравария), каква площ са анексирали? Защото Канада е по-голяма, нали?

преди 12 минути, parmobil написа:

СЛЕД основаването си САЩ (или както ги наричаш кравария), каква площ са анексирали

След основаването си през 1776 г. (и официалното признаване през 1783 г.), САЩ са увеличили територията си над четири пъти, превръщайки се от 13 колонии на Атлантическото крайбрежие в трансконтинентална държава.
Ето основните етапи и придобити площи след обявяването на независимостта:
  • 1783 г. (Договор от Париж): Първоначалната територия е около 2,3 милиона кв. км (от Атлантика до Мисисипи).
  • 1803 г. (Покупка на Луизиана): САЩ купуват от Франция около 2,14 милиона кв. км (828 000 кв. мили) за 15 млн. долара, което удвоява тогавашната площ на страната.
  • 1819 г. (Договор Адамс-Онис): Придобиване на Флорида от Испания (около 150 000 кв. км).
  • 1845 г. (Анексиране на Тексас): Република Тексас се присъединява към САЩ (близо 1 милион кв. км, макар че границите са били предмет на спорове с Мексико).
  • 1846 г. (Орегонски договор): Великобритания отстъпва територията Орегон (днешните щати Орегон, Вашингтон, Айдахо и части от Монтана/Уайоминг), добавяйки над 700 000 кв. км.
  • 1848 г. (Мексиканска цесия): След Мексиканско-американската война САЩ придобиват 1,36 милиона кв. км (525 000 кв. мили) – днешна Калифорния, Невада, Юта, Аризона и части от други щати.
  • 1853 г. (Гадсденова покупка): Закупуване на ивица земя от Мексико (около 77 000 кв. км) за железопътни нужди.
  • 1867 г. (Покупка на Аляска): Русия продава Аляска на САЩ за 7,2 млн. долара, добавяйки над 1,5 милиона кв. км.
  • 1898 г. (Хавай и други): Анексиране на Хавайските острови, както и Пуерто Рико, Гуам и Филипините (Филипините по-късно стават независими). 
Общ обем на разширението:
В периода 1803–1917 г. САЩ придобиват чрез покупка, договори и конфликти над 5,6 милиона кв. км (1,38 милиарда акра) нова земя. Днес общата площ на САЩ (включително териториални води) е около 9,8 милиона кв. км. 

Това е от Уикипедия .

преди 2 минути, parmobil написа:

В тази връзка, би ли посочил СЛЕД основаването си САЩ (или както ги наричаш кравария), каква площ са анексирали? Защото Канада е по-голяма, нали?

Не разбирам какво искаш да ми докажеш. Че след Чингиз хан никой освен Русия не е ламтял за чужди територии ли?

Кравите през 1846-48г са завладели почти половината от територията на Мексико и по-точно Горна Калифорния и Ню Мексико, земите на днешните щати - Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада и Юта. 

преди 1 минута, Veni77 написа:

След основаването си през 1776 г. (и официалното признаване през 1783 г.), САЩ са увеличили територията си над четири пъти, превръщайки се от 13 колонии на Атлантическото крайбрежие в трансконтинентална държава.
Ето основните етапи и придобити площи след обявяването на независимостта:
  • 1783 г. (Договор от Париж): Първоначалната територия е около 2,3 милиона кв. км (от Атлантика до Мисисипи).
  • 1803 г. (Покупка на Луизиана): САЩ купуват от Франция около 2,14 милиона кв. км (828 000 кв. мили) за 15 млн. долара, което удвоява тогавашната площ на страната.
  • 1819 г. (Договор Адамс-Онис): Придобиване на Флорида от Испания (около 150 000 кв. км).
  • 1845 г. (Анексиране на Тексас): Република Тексас се присъединява към САЩ (близо 1 милион кв. км, макар че границите са били предмет на спорове с Мексико).
  • 1846 г. (Орегонски договор): Великобритания отстъпва територията Орегон (днешните щати Орегон, Вашингтон, Айдахо и части от Монтана/Уайоминг), добавяйки над 700 000 кв. км.
  • 1848 г. (Мексиканска цесия): След Мексиканско-американската война САЩ придобиват 1,36 милиона кв. км (525 000 кв. мили) – днешна Калифорния, Невада, Юта, Аризона и части от други щати.
  • 1853 г. (Гадсденова покупка): Закупуване на ивица земя от Мексико (около 77 000 кв. км) за железопътни нужди.
  • 1867 г. (Покупка на Аляска): Русия продава Аляска на САЩ за 7,2 млн. долара, добавяйки над 1,5 милиона кв. км.
  • 1898 г. (Хавай и други): Анексиране на Хавайските острови, както и Пуерто Рико, Гуам и Филипините (Филипините по-късно стават независими). 
Общ обем на разширението:
В периода 1803–1917 г. САЩ придобиват чрез покупка, договори и конфликти над 5,6 милиона кв. км (1,38 милиарда акра) нова земя. Днес общата площ на САЩ (включително териториални води) е около 9,8 милиона кв. км. 

Добре AI, защо руснаците са с такава площ, а Канада?

Между другото, виждам само с Мексико да се е водила война.

Нещо по повод руснаците не си ли питал?

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.