Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

   

Войната в Украйна


Kalin Karaboychev

Препоръчан отговор

 • Администратор

Подкрепяте ли инвазията в Украйна? Кой е агресор САЩ или Путин? Лично аз съм против всякакви военни конфликти. Имаше ли шанс да се избегне всичко това? До къде би стигнал Путин? Би ли влязъл и в други държави? Има ли опасност за България?

Цитат

Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", съобщи Дойче веле.

Агенция Укринформ предаде, че очевидци съобщават за серия от взривове в украински градове - не става въпрос само за териториите на ДНР и ЛНР, които обявиха самостоятелност, а преди дни Путин ги и призна. Информации от украинските агенции и социалните мрежи говорят за нападение на градове като Одеса, Мариопул, Харков, но и в столицата Киев.

Междувременно граничната служба на Украйна съобщи, че Русия е атакувала Украйна едновременно от своя територия, от Беларус, от окупираните зони в Донбас и Крим. Обстрелвана е границата на 5 украински области: Луганска, Сумска, Харковска, Черниговска и Житомирска.

768x432.jpg.480ab47fa55559860a9e67aef5b9847c.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

 • Отговори 78,6k
 • Създадено
 • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

 • Реджеп Иведик

  6413

 • miro20

  3599

 • Coco1

  3456

 • ivottoshev

  3082

Анкетата не обхваща различните нюанси. 

"Подкрепяте ли дейстията на Русия в Украйна" и са дадени само "да" и "не". Не подкрепям като цяло война. Но Русия е само едната част от уравнението. 
"Кой е агресор" - "САЩ" или "Русия" => отново не се обхващат различни нюанси, това което се случва, е вследствие на процес, динамики, между Вашингтон (Демократите) и Кремъл. Така, както са дадени отговорите и възможностите за отговяряне, ми е невъзможно да гласувам. 
"Има ли опасност за България", е тук може да се даде някакъв отговор измежду "да" или "не". Макар че, не е ясно какво ще се случва и не можем да предвидим Черните лебеди. 

 

Това е едно мое мнение от 23.01.22 във Фейсбук : 
 

Цитат
Русия и Китай, от една страна, и Сащ и Нато, от друга, се намират в капана на Тукидит*.
*Тукидит е историкът, описал Пелопонеската война. Считал я за неизбежна понеже Спарта се е страхувала от нарастващата мощ на Атина.
Руснаците и китайците, ако искат да променят световните отношения, трябва да предприемат действия, колкото се може най-скоро. Може би границата е някъде в следващите 5 години. Армията на САЩ в момента е структурирана за борба с тероризма, плана от 2019-та за нейното преструктуриране и превъоръжаване, слага крайна граница 2035-та. Ако в момента Русия и Китай имат относителни преимущества в някои сфери, то с времето ще намаляват.
Могат да се направят и някои аналогии между съвременна Украйна и конституирането на Полша след ПСВ. Полската държава е така конституирана, че да включва територии и с не полско етническо население /германци, руснаци/, почти империя направо казано, за да замести Русия в "съюза с Запада през Германия". Идеята е да се сдържа Германия и от Изток, и от Запад. Затова и нападение над Полша е трябвало да послужи за обявяване на война от Англия и Германия. И именно навлизането на Германия в Полша през 1939-та води до обявяването на войната, като прилапването на Чехословакия е подминато. В известен смисъл Полша е трябвало да примами хищника, за да щракне капана. В тази роля днес е Украйна.
До момента, когато Байдън изръси онова за "незначителното нахлуване" смятах, че Путин блъфира. Въпросът е, какво ще последва, ако настъпи едно такова "незначително нахлуване" ?
-Нищо
-Икономически санкции
- или обявяване на война
Ако "хищникът" не иска да последва съдбата на Германия от ВСВ, трябва да действа, колкото се може по-скоро. Ако не веднага, то в рамките на близките 3-4 години. Защото относителните предимства спрямо САЩ с времето ще намаляват.
По принцип, в една такава ситуация, при която и двете страни се страхуват от нарастналите възможности на другата, най-правилната стратегия е да нападнеш пръв /най-добрата защита е нападението/. Но все пак НАТО е отбранителен съюз и една идея за превантивно нападение ще срещне съпротива сред държавите членки. И не говорим само за държави като България и Румъния. Германия и Франция също биха били против.
От друга страна, освен структурните слабости на САЩ в момента, е и вътрешното, чисто идеологическо разложение, което се води от левите. Бавно и методично, от годините след ВСВ, и университетските преподаватели и студентите, се набират не на базата на обективни критерии, а на интервюта и заявления за политически възгледи. Академичните среди са доминирани от хора с леви политически възгледи. Квотите за вземане на работа или прием в университет, на хора от малцинствени групи, означава, че не приемат или наемат хора, които са показали най-високи резултати, професионални умения или експертиза. Всичко това сваля компетентността в дадена система и я разлага от вътре.
В статията на Джордън Питърсън четем :
"И накрая, знаете ли, че самият Владимир Путин извлича изгода от тази „събудена“ лудост?
Анна Маяр-Бардучи от MEMRI.org отрази скорошната му реч. Цитирам превода в статията ѝ: „Защитниците на т.нар. „социален прогрес“ вярват, че водят човечеството към някакъв вид ново и по-добро съзнание. На добър път, вдигайте флага, както се казва, пълен напред! Единственото, което искам да кажа сега, е че техните предписания изобщо не са нови. Някои може и да останат изненадани, но Русия вече е минала по този път. След революцията от 1917 г. болшевиките, като се уповавали на догмите на Маркс и Енгелс, също разправяли, че ще променят съществуващите привички и обичаи – и то не само политическите и икономическите, но и самата представа за човешки морал, както и основите на здравото общество. Унищожаването на вековните ценности, на религията и на връзките между хората, включително пълното отрицание на семейството (и това сме го правили), поощряването на доносниченето срещу близките ни – всичко това беше обявявано за прогрес и, между другото, навремето е получавало широка подкрепа по целия свят и е било доста модерно, също както днес. Между другото, болшевиките проявявали пълна нетърпимост към различните от тяхното мнения.
Това, смятам, трябва да ни напомня на някои от нещата, на които сме свидетели сега. Като гледаме какво се случва в доста западни страни, ние с удивление виждаме онези „родни“ практики, които за щастие сме оставили, надявам се, в далечното минало. Борбата за равенство и срещу дискриминацията се превръща в агресивен догматизъм, граничещ с абсурдното, когато творбите на великите автори от миналото като Шекспир вече не се изучават в училищата и университетите, защото идеите им се считат за назадничави. Класиците биват обявявани за назадничави и невежи по въпросите на важността на социалния пол и расата. В Холивуд се спускат меморандуми за това как е правилно да се разказва една история и колко герои с какъв цвят на кожата и с какъв социален пол трябва да участват в един филм. Това е още по-зле от агитпроп отдела на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз.“
Съвсем очевидно е днес, особено за хората живеещи в Източна Европа, че за да стане Запада отново притегателна сила за свободните хора, трябва да се измени отвътре, в своята идеология, в мисленето и схващанията, които из(раз)граждат обществото. Но как да стане това ?
За да се случи една такава рязка промяна в дадена система, трябва някакво събитие да вкара нужната доза хаос в тази система.
И понеже тези явления започват да се установяват в реда, дошъл след ВСВ, можем да кажем, че ВСВ е бил катализаторът, провокирал промяната в мисленето.
Може да прозвучи ужасно, но една пълномащабна война между Запада и Изтока, е необходима. Тя е необходимото зло и за двете страни.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Нали нато ни пази след като сме член в него? Иначе да - имало е начини да се избегне, разбира се че е имало но след като путков отказа да се срещне с байдън а и не само с него и да преговарят - как да се избегне тогава?

Има две ракови клетки в световният организъм - Сащ и Израел,които трябва да бъдат отстранени за да има мир на земята. Няма Сащ и Израел.....няма войни

До това води ,,дружбата" със САЩ...

Основната цел на САЩ е войната да се разрасне колкото се може повече, с колкото се може повече жертви. И ако може да пламне някак и в Европа.
 

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Краварите оттатък Океана са създали НАТО ( а преди години имаше и СЕНТО и СЕАТО) с една единствена цел - налагане на световно господство. Всичката им политика е подчинена на това - налагане на "демокрация" там, където имат жизнени интереси. Чрез напалм и бомбови килими ( Виетнам), световни инсинуации за ОМП ( Ирак, Сирия). Налагане със сила "защита правата на човека и малцинствата" чрез обеднен уран ( Сърбия ). И във всяко гърне да са мерудията. И не само мерудията, а и те да определят къде да се сложи дръжката на гърнето.    

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

На русите им е ясно че Украйна е марионетка на Сащ , на путинка му са вързани ръцете не може да допусне Украйна да влезе в Нато и да застраши границите им.Става същото като през студента война с Куба.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще съм наистина изненадан, ако това комплексирано джудже наистина си вярва, че с оръжие и убийства, ще убеди украинците в правотата си. Уви според мен още много години ще се лее кръв в Украйна, само и само, заради комплексите на едни болшевишки кретени.

 

 • Харесване 7
 • Тъжно 1
 • Еха 1
 • Ха-ха 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат от другата тема:

Цитат

Финландският блогър шокира Facebook, когато публикува тази статия: Питате за резултатите от руските "агресии"? Те са както следва: половината Европа и част от Азия получиха своята държавност от ръцете на тази конкретна държава. Нека си припомним кой е:

- Финландия през 1802 и 1918 г. (до 1802 г. никога не е имала собствена държава).

- Латвия през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава).

- Естония през 1918 г. (до 1918 г. никога не е имала своя държава).

- Литва възстанови държавността през 1918 г. също благодарение на Русия.

- Полша възстановява държавата с помощта на Русия два пъти, през 1918 и 1944 г. Разделянето на Полша между СССР и Германия е само кратък период!

- Румъния се ражда в резултат на руско-турските войни и става суверенна по волята на Русия през 1877-1878 г. - Молдова като държава се ражда вътре в СССР.

- България е освободена от потисничеството на Османската империя и възстановява независимостта си в резултат на победата на руските оръжия в Руско-турската война от 1877-1878 г., която има това за цел. В знак на благодарност държавата България участва в две световни войни като част от антируските коалиции. Сега България е член на НАТО, а на нейна територия са разположени американски бази. След 1945 г. на територията й няма нито един руски войник ...

-Сърбия като суверенна държава също се роди в резултат на тази война.

- Азербайджан като държава се оформя за първи път едва като част от СССР.

- Армения беше физически запазена и възродена като държава само като част от СССР.

- Грузия беше физически запазена и възродена като държава благодарение на Руската империя

- Туркменистан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР.

- Киргизстан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР.

- Казахстан никога не е имал държавност и я е формирал само като част от СССР.

- Монголия никога не е имала държавност и я е формирала само с помощта на СССР.

- Беларус и Украйна също получават държавност за първи път в резултат на Великата октомврийска революция като част от републиките на СССР. И едва през 1991 г. (също от Русия) получиха пълната си независимост. Също така си струва да се обмисли ролята на Русия-СССР в раждането и формирането на такива държави като Китай, Виетнам, Северна Корея, Индия, Гърция (отвзета е от турците от Русия през 1821 г.), Алжир, Куба, Израел, Ангола, Мозамбик и др. Това е толкова странна "агресия" исторически проявена от руснаците! Със значителния принос на тази страна дори Швейцария постигна независимост от Франция. Или по-скоро е направено благодарение на Суворов (преди 217 години) и оттогава Швейцария никога (!) не е воювала; Също така се проведе:

- Освобождението на Австрия от Третия райх през 1945 г.;

- Освобождението на Чехословакия от Третия райх през 1945 г.;

- Позицията на Екатерина II през 1780 г. със създаването на Лигата за въоръжен неутралитет и действителната подкрепа на Северноамериканските Съединени щати в борбата за тяхната независимост от Великобритания.

- два пъти през последните 2 века Русия дава независимост на повечето европейски държави след унищожаването на Хитлер и Наполеон;

- позицията на Сталин в преговорите със САЩ и Англия, която дава възможност на Германия да запази държавността след поражението през 1945 г.;

- позицията на Горбачов, която позволи повторното обединение на двете Германия през 1990 г. без излишни проблеми;

- Помощ на СССР за Египет, след което успява да оцелее и да затвърди независимостта си във войната с Израел, Великобритания и Франция през 1956-57 г.

- Намесата на СССР през 1967 г., която спря войната между Израел и Египет (всъщност спаси арабите от поражение в две войни през 1967-74 г.).

- Решаващата роля на Съюза, който осигури завоюването на неговата независимост от Ангола през 1975 г.

И накрая, основното. Именно СССР след победата във Втората световна война изигра ключова роля за гарантиране на независимостта на повечето колонии в Западна Европа в процеса на глобална деколонизация, стартиран от Съюза. Цялата история на Русия показва, че тя е била последователна при всяко управление и система в отстояването на принципите на независимост и самоопределение на нациите и народите. Именно тя помогна по всякакъв възможен начин да се създаде многополюсен свят във всяка епоха и по всяко време. За съжаление, много често в същото време тя жертва собствените си интереси и ако политиката на майката Русия, поне за малка част, би била подобна на британската, тогава половината свят щеше да бъде част от Руската имперска общност на нациите, а руският народ ще се къпе в лукс, като шейховете на Саудитска Арабия

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Украйна е в хемосферата на влияние на путинка тъй че за чии американите се тикат на другия край на света.Алчността тя ще ни погуби един ден , може и много скоро Ха-ху

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

От няколко години приказвам, че е силно вероятно Украйна да се редуцира предимно до земите около Киев, т.е. оцветените в червено, където са предимно говорещи украински. А за най-западните чакат и поляци, и унгарци, и румънци.
Аналогична ситуация с Карибската криза и американската доминация в Лат. Америка. Най-логичното нещо днес се случи, но то можеше да бъде избегнато в предишните 10 години. И нещо повече, в момента може би се избягва по-голям, тежък и може би ядрен конфликт, който ще засяга пряко и нас, ако Украйна влезе в Нато след години.
Тия дни в Украйна се заговори за ядреното им разоръжаване през 90-те, и че можели да заменят членството в НАТО с разполагане на ядрени оръжия на територията на Украйна. Ето това е азбучен пример за идиоти, положение, при което сам си нанасяш вреди. Апропо, днес беше унищожена военна база, за която се твърдеше, че е американска и там се разполагат оръжия.
Апропо, вчера или завчера, Катар каза, че ще е проблем пренасочването на допълнителни количества втечнен газ за Европа, защото имат подписани договори. Ерго, ЕС не може да се откаже от доставките на Газпром. Сиреч, ако Урсула фон Лайен /или както ѝ е името/ и другите чиновници, плюс родните сол... така де, въведат санкциите, за които говорят, сами ще саботират Европа. Ако украинските управляващи са първокласни идиоти, то тия в Европа и у нас, са второкласни. Не знам кое е по-лошо, да си първокласен идиот или второкласен.
Може да бъде изображение с карта и текст, който гласи 'Ethno-linguistic map of Ukraine Ethnic Ukrainians Mostly Ukrainian-speaking Predominantly Ukrainian-speaking Mostly Russian-speaking Predominantly Russian- -speaking N Rusyns (Carpathian Ukrainians) Ethnic Russians Ethnic Russian majority Significant ethnic Russian population Other ethnic minorities Romanians/ Moldovans Hungarians Bulgarians'
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Трябава да не си нормален, за да подкрепяш която и да е от страните. Това е война!

В днешно време, в 21-ви век конфликтите трябва да се решават по друг, мирен  начин.

 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна беше ясно, че путин ще направи всичко, за да възстанови (до определена степен) СССР. Щом иска война - ще я има. USA и всички страни от Алианса, трябва незабавно да отвърнат на огъня със всичко, което може да стигне до москва и другите големи градове на русия. Без значение, цивилни или военни обекти ще се мишените

 • Харесване 2
 • Еха 3
 • Ха-ха 3
 • Грижа 1
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Върховният главнокомандващ вкара войска в Донбас и Донецк, защото има много руски граждани. Същите тези граждани са със спрени пенсии и биват атакувани от Киев. За това Путин реши да си защити своите хора. Смачка военната им инфраструктура и до там. Ако е искал да изтребе мирното население, щеше да вкара повече техника. Освен това той даде шанс на украинските войници  да ги пусне, ако се предадат. Обаче от Запада излезе друга песен(както винаги) и простолюдието вярва без да мисли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, S197 написа:

Върховният главнокомандващ вкара войска в Донбас и Донецк, защото има много руски граждани. Същите тези граждани са със спрени пенсии и биват атакувани от Киев. За това Путин реши да си защити своите хора. Смачка военната им инфраструктура и до там. Ако е искал да изтребе мирното население, щеше да вкара повече техника. Освен това той даде шанс на украинските войници  да ги пусне, ако се предадат. Обаче от Запада излезе друга песен(както винаги) и простолюдието вярва без да мисли.

Домбас и Донецк са територии на Украйна! путин да си взема руските граждани в ленинград. Като паднат 2 3 по големи бомби в москава, руснаците сами ще го ликвидират. Принципно, това трябваше да стане отдавна

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, NewRedDragon написа:

Домбас и Донецк са територии на Украйна! путин да си взема руските граждани в ленинград. Като паднат 2 3 по големи бомби в москава, руснаците сами ще го ликвидират. Принципно, това трябваше да стане отдавна

И като са тяхни, дай да мизерстват и да ги стрелят всеки ден с ракети? Ходи се прегледай.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, S197 написа:

И като са тяхни, дай да мизерстват и да ги стрелят всеки ден с ракети? Ходи се прегледай.

Никой не ги е стрелял. А дали ще мизерстват си е техен проблем

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 23 минути, NewRedDragon написа:

Домбас и Донецк са територии на Украйна!

А Украйна е територия на Русия. Всъщност това е Русия. Да си чел или чувал нещо за Киевска Рус?

https://nauka.bg/kievsa-rusiya-ix-xvv/

Същото като Македония и България.

Просто успяват да ни разделят и скарат.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

путин да си взема руските граждани в ленинград.

Толкова просто, че и пеленаче би се сетило, ама не би - йок, руските граждани в Украйна, ша ги защитаваме. Шибано комплексирано джудже е тоя Путин. Колко години стана Европа прави компромис след компромис с тоя идиот, тръгнали да се надяват, че на болшевишки  сатрап ще му дойде акъла.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, NewRedDragon написа:

Никой не ги е стрелял. А дали ще мизерстват си е техен проблем

Как не ги стрелят, бе, ти четеш ли новини?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

проджендърския шут зеленски не изпълняваше минското споразумение...

естествено ,,с любезното съдействие" на мръсният американец.....

бомбардираха и обстрелваха двата района периодично....

загиваха хора...сега също има невинни жертви от страна на цивилното население....

това не е добре....

заради един продажен политик да си отиват невинни хора....

иначе се видя как с един екип РЕБ(радио-електронна борба) се вадят от строя всякакви комуникация на противника....върна ги до ниво камъни и прашки....на 5000 км в диаметър....

това е....войната е грозна работа....дъното

вътрешната политика на Путин е сгрешена....не я одобрявам...голяма част от населението живеят зле...

във външен план....от където и да го погледнеш,други ходове няма....

избиват се хора самоопределили се за руснаци и той трябва да седи и да гледа?

как целият свят призна шиптърската държава Косово?...изконно сръбска земя...

или техният живот е по-важен от живота на човек определил се за руснак?

НЕ....

ВСЕКИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Е ВАЖЕН!!!

ЗА ВСЕКИ ИМА МЯСТО ПОД ШИБ@НОТО СЛЪНЦЕ!!!

.....наскоро японците пак заявиха териториални претенции....

Путин им заяви:

,,Сахалин си е ваш.На нас не ни трябва.Но в момента който ви го върнем, веднага ще го превърнете в американска база."

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 28 минути, vpvelev написа:

А Украйна е територия на Русия. Всъщност това е Русия. Да си чел или чувал нещо за Киевска Рус?

По-точно Украйна и Беларус, а московитите нито са били руснаци, нито християни и в езика си са имали само няколко славянски думи.

През 18-ти век при Екатерина II е фалшифицирана цялата история на страната с цел да изкарат Московското кралство = Русия, а московитите = руснаци.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

И двете са агресори

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...