Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Crosshair VIII Dark Hero + 5900X - процесорът стои на 0.5 GHz

Featured Replies

Привет, хора.

Хардуерът е както следва:
- Asus Crosshair VIII Dark Hero
- Ryzen 9 5900X, Noctua NH-U14S
- 2x16 GiB G-Skill Ripjaws V 3600C14 b-die
- Asus X Noctua RTX 3070
- Corsair MP600, Samsung MZ7LN512HAJQ + още някакви, не е важно
- Seasonic SS860XP2

OS е или Windows 11 (на MP600), или Pop!_OS 21.10 (на Samsung-а), сменям ги според нуждата.

Проблемът изглежда започна вчера от нищото. Няма скорошна сериозна промяна по хардуера. Вметка - тази видеокарта ми е от около месец, отначало имах един проблем с нея, изглежда се беше изплъзнала от слота, понеже скобата не беше стегната хубаво. Наместих я и оттогава насам си е супер.

За процесора - нормално си стои на 3.6-3.8 GHz и изглежда като да си ходи нагоре правилно - 4.25-4.4 при товар на всички ядра, 4.9-4.95 при товар на едно ядро/нишка. Температурите са в норма (май че само веднъж съм виждал да throttle-ва и то беше еднократно защото нещо се беше бъгнал контролът на вентилатора - и това беше преди месеци) - общо взето каквото се очаква за този процесор. Не съм махал температурната защита. PBO е или Auto (както е след нулиране на настройките), или Disabled. Играл съм си за малко с CO, но в момента е спрян.

Та вчера бях оставил компютъра да прави нещо тривиално и ненатоварващо - и го намерих забил на 0.51 GHz според Task Manager - и не беше грешка в отчитането, наистина си беше бавен. Потвърдих и с друг софтуер - например OpenHardwareMonitor. Честотата не се вдигаше дори ако пусна нещо натоварващо.

Почнах да пробвам разни работи:

• Power плановете в Windows - тези в стария Control Panel я правят нещо, я не - контролът на честотата на процесора така или иначе май никога не е работил там (поне с този процесор) - ползвам нещата там основно да задавам кога да заспива HDD или целият компютър
  • Ryzen Master - единственото нещо, което изглежда помага, е да избера Profile 1/Profile 2 и да му задам или Manual (което заковава избраната честота, без да позволява да ходи нагоре/надолу) или PBO (изглежда работи само ако PBO в BIOS-а не е Disabled - иначе RM се оплаква, че настройките са същите, и не ми дава да ги приложа); това щеше да е поне заобиколно решение, но не се запазва след рестарт
  • махнах и сложих наново драйверите за чипсета - така или иначе си бяха последната версия
  • нулирах UEFI - все същото

Неща, които нормално променям в BIOS/UEFI, са: D.O.C.P. (за да може паметта да работи на 3600), fabric clock (задавам го на `1800`, за да имам 1:1 коефициент) и общо взето това е. Бях пробвал да забраня fast boot по препоръка, която бях видял някъде - нищо.

Нещо странно, което забелязах, е че и Ryzen Master, и OpenHardwareMonitor показват доста странни стойности, свързани със захранването - примерно около 200 W CPU Power, докато пиша текст (без нищо ангажиращо работещо във фон).

Дъното беше с последния фърмуер - 4004 - като не си спомням дали преди това бях с 4003 beta (който вече липсва на сайта, може да е бил бъгав и да са го свалили) или с 3904. Сега сложих пак 3904 и е същата история.

Проблемът не изглежда да е свързан с OS - горе-долу същата конфигурация си работи от доста време безпроблемно. Имам някакво подобно поведение и на Pop!_OS, инсталиран на другото SSD, а също и на Pop!_OS, зареден от жива флашка (макар че там видях за малко да скача на 2.2 и 3.7).

Основното ми съмнение е в дъното. То и процесорът (че и паметта) са все още гаранционни, така че може би ще ги засиля нататък, но пак ще е занимавка, понеже нямам оборотен компютър. Имам една стара памет, с която мога да тествам, но едва ли проблемът е от паметта. Четох за подобни проблеми и хората цитират дъното (макар и не същия модел) като проблем.

Ще бъда благодарен за препоръки. 

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Мой приятел,имаше същият проблем.Съвет:

1.Провери си вентилатора,на процесора.

2.Disable all fast-boot settings in BIOS and Windows settings.

• Автор
преди 32 минути, TheDirtyCleaner написа:

1.Провери си вентилатора,на процесора.

Прекалено очевидно, вече погледнах. Разбира се ако приемем, че отчитането на температурата е вярно.

преди 34 минути, TheDirtyCleaner написа:

2.Disable all fast-boot settings in BIOS and Windows settings.

И това пробвах (както съм писал), а понеже пробвах и с Live USB, изключвам да е проблем с текущата инсталация.

С нулиране на BIOS нещо променя ли се? Може и да е малко тривиално, но пробвай да изключиш и захранването за няколко минути.

преди 26 минути, killchain написа:

Прекалено очевидно, вече погледнах. Разбира се ако приемем, че отчитането на температурата е вярно.

Просто го демонтирай.И го монтирай-правилно.

CMOS Reset?

преди 26 минути, killchain написа:

както съм писал

Недоглеждане.

Извади видео картата и стартирай машината - да мине POST. Изключи и върни катата на място. И виж за промяна
PCI-E захранващият(те) и́ конектор(и) свързан(и) ли са?

• Автор

Странна работа - едва ли не от само себе си се оправи след едно заспиване и събуждане пак. След това при изключване и включване също беше добре. Показанията по захранването (в RM и OHM) бяха наред. После пак падна на 0.5, май че точно като опитах да променя времето до заспиване на монитора и компютъра през Control Panel. Падащото меню в Settings, което променя плановете, от време на време си изчезва - може да е свързано, може и да е бъг на Windows.

преди 46 минути, цър-вул написа:

Извади видео картата и стартирай машината - да мине POST. Изключи и върни катата на място. И виж за промяна

Мерси, ще пробвам. От любопитство - как смяташ, че това ще помогне?

преди 47 минути, цър-вул написа:

PCI-E захранващият(те) и́ конектор(и) свързан(и) ли са?

Да, разбира се - тя картата изобщо няма да запали, ако не са включени и двата 8-пинови (за разлика от дъното, което има 2 4-пинови и според книжката работи нормално и само с един; ще пробвам да включа и втория, но едва ли е от това, ако досега една година си е работило нормално).

преди 3 часа, killchain написа:

Дъното беше с последния фърмуер - 4004 - като не си спомням дали преди това бях с 4003 beta (който вече липсва на сайта, може да е бил бъгав и да са го свалили) или с 3904. Сега сложих пак 3904 и е същата история

Между другото сега погледнах платкатати за win11 има доста по стари версии на биоса а за win10 дават само 1

Мисля, че както са ти казали в другата ти тема в linustechtips може би става въпрос за проблем свързан с дъното или процесора.

Като прочетох няколко подобни теми общо взето всички така са си оправили проблема... с RMA на компонентите за съжаление.

Issue was with the motherboard, had to replace it again.

https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/p95c14/cpu_stuck_at_low_clock_speed_546_mhz/

Thank you all answers my problem fixed. everything work fine after change cpu ryzen 5 2600 . i bought ryzen 7 2700. Cpu change after everythings just fine .

https://www.techpowerup.com/forums/threads/ryzen-5-3600-stuck-0-55-ghz-and-low-memory-read-and-writespeed.273886/

Иначе честито за картата. И аз наскоро се сдобих с подобна. Не съм слагал крачето да я подпира, което беше в комплекта, но наистина си е сравнително тежка карта. И аз имах проблем с нея първия ден, но след преинсталация на драйвера оттогава насам заспа работата. Надявам се 750W да и стигнат, че на места пише препоръчителни 600W, на места 850W...

• Автор
преди 38 минути, vlado1985 написа:

Между другото сега погледнах платкатати за win11 има доста по стари версии на биоса а за win10 дават само 1

Фърмуерът на дъното не е специфичен за OS.

преди 29 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Мисля, че както са ти казали в другата ти тема в linustechtips може би става въпрос за проблем свързан с дъното или процесора.

Като прочетох няколко подобни теми общо взето всички така са си оправили проблема... с RMA на компонентите за съжаление.

Issue was with the motherboard, had to replace it again.

https://www.reddit.com/r/AMDHelp/comments/p95c14/cpu_stuck_at_low_clock_speed_546_mhz/

Thank you all answers my problem fixed. everything work fine after change cpu ryzen 5 2600 . i bought ryzen 7 2700. Cpu change after everythings just fine .

https://www.techpowerup.com/forums/threads/ryzen-5-3600-stuck-0-55-ghz-and-low-memory-read-and-writespeed.273886/

Иначе честито за картата. И аз наскоро се сдобих с подобна. Не съм слагал крачето да я подпира, което беше в комплекта, но наистина си е сравнително тежка карта. И аз имах проблем с нея първия ден, но след преинсталация на драйвера оттогава насам заспа работата. Надявам се 750W да и стигнат, че на места пише препоръчителни 600W, на места 850W...

Да, четох вече други подобни. Надявам се да не стигам до там.

Картата е убиец - успяваше да пусне Far Cry 5 на макс 1440p/60 със спрени вентилатори и държеше няма и 60 градуса.

Преди малко видях, че единият диод за диагностика - този за паметта - беше светнал, и компютърът беше замръзнал (не реагираше дори на задържане на Power), та изкарах двете пръчки и сега им въртя тестове една по една (първата почти се извъртя и засега няма проблеми). Пак си припомням колко мразя слотове с щипка само от едната страна - трябва по осем пъти да проверявам дали платката е влязла както трябва (и накрая пак не е). Надявам се проблемът да е бил в това.

преди 1 час, killchain написа:

за разлика от дъното, което има 2 4-пинови

По-скоро един 8 пинов и един 4 пинов. Но това е без значение. Само за инфо. Важното е да се оправиш по-бързо!:) 

П.П. Да беше лято да се поплицикам на Варна и да го видя конфига какъв проблем има, но уви - бахър...:D

• Автор
преди 13 минути, Jorge написа:

По-скоро един 8 пинов и един 4 пинов. Но това е без значение. Само за инфо. Важното е да се оправиш по-бързо!:) 

П.П. Да беше лято да се поплицикам на Варна и да го видя конфига какъв проблем има, но уви - бахър...:D

Да, 4+2 са (и е само с 4 сега), пишех по спомен.

P.S. Тестът на паметта се извъртя успешно за първата пръчка и въпреки това проблемът пак го има само с нея. Това е Windows Memory Diagnostic, но ще пусна и memtest86 после.

• Автор

Пуснах за през нощта Memtest86 на двете плочки без DOCP, мина без грешки. Ще тествам и с DOCP може би довечера.

Чудя се за нещото, което ми препоръча човекът в темата в LTT - да си поиграя със SOC напрежението - основно предвид, че досега всичко си е работило на 3600C14 без да пипам нищо освен DOCP и FCLK.

Засега сякаш няма проблеми. Единствено забелязвам леко по-ниски максимални честоти в OHM и това, че вече не са хубави кръгли числа - преди имаше примерно 4950 при еднонишков товар, сега най-много видях 4865.9 (не е свързано с температурата - сега дори не удря 80 градуса на package). Не съм чел достатъчно отвъд това, че е добре FCLK и основната честота на паметта да са 1:1 - може и да е нещо, свързано с това, и сега без DOCP числата да са такива.

• Автор

Извъртях Memtest86 и с включен DOCP - без грешка. Засега се държи добре. SOC напрежението в UEFI си беше на Auto и там го отчиташе някъде около 1.050, не знам колко е реално. Някаква идея с какво да го проверя под Windows?

Може и аз да съм тъп, ама нулирането на BIOS мисля, че само два от всички пъти го направих от копчето - иначе или разчитах флашването да го нулира (което уж става - след това ми показва AMI BIOS екрана и изрично иска да вляза и наново да си направя настройки), или го нулирах през менюто (което прочетох, че уж само задава стандартни стойности, без задължително да нулира паметта - после не иска настройки). Ако се окаже, че е било това, ще ми е обеца на ухото, а вие ще може да се повеселите на мой гръб...

Чудя се ако продължи да прави проблеми, дали дъното изобщо подлежи на гаранция за това - все пак DOCP (поне с тази памет) се пада извън спецификациите, процесорът официално поддържа до 3200 (но пък това е извън онова меню - по спомен "AMD Overclocking" - което предупреждава изрично със стена от текст, че гаранцията се нарушава).

• Автор

Още една случка от преди малко - компютърът замръзна, мониторите и USB устройствата изгаснаха, дисплеят показваше 00 (в книжката го пише като "Not used") и пак светеше диодът за DRAM; захранване имаше, но перката на процесора беше спряла. Спрях го от копчето на захранването (не реагираше иначе),  рестартира се и зареди нормално. Малко по-късно падна пак на ниската честота. Спрях го, нулирах CMOS-а от копчето, направих си наново настройките и зареди нормално. В момента съм все още с BIOS 3904, но нещата все повече приличат на хардуерен проблем. Може би ще пробвам да наместя наново процесора, въпреки че охлаждането изглежда бетон (и май че не е сваляно, откакто сглобявах машината преди около годинка) - няма осезаем луфт или нещо, болтовете са стегнати докрай, съвсем леко мърда (защото е високо).

• Автор

Два-три дни съм вече с BIOS 3904 и с памет и процесор на заводски честоти - и всичко е наред (с изключение на едно микронасичане, но то може би е проблем с Windows и/или fTPM). Почвам да си мисля, че преди съм бил не с 3904, ами с 3801, и след него някъде нещо е променено по настройките в профилите за паметта (или пък нещо леко е деградирало с времето и сега иска една идея повече напрежение, отколкото се задава по подразбиране). Сега гледам, че е излязъл 4006 с AGESA V2 PI 1.2.0.6b, и се чудя дали да не го пробвам или да чакам final версия.

На HWiNFO мога ли да му вярвам за показанията на CPU SOC? Мотае се около 0.968-0.976. По спомен при включен DOCP скачаше до 1.1; по ръководствата чета, че докъм 1.2 е окей.

Тея амд колко години не могат да напишат една нормална агеса ебахго, срамота. Кви финални версии на некви платформи, които требе да работят мн мн отдавна без проблеми. представям си колко е яко чувството като си дал 1200 лв.за проц и още 1000 за дъно

• Автор
преди 5 часа, kopkaa написа:

Тея амд колко години не могат да напишат една нормална агеса ебахго, срамота. Кви финални версии на некви платформи, които требе да работят мн мн отдавна без проблеми. представям си колко е яко чувството като си дал 1200 лв.за проц и още 1000 за дъно

Донякъде съм съгласен. Преди година, когато купувах, този процесор беше най-логичният избор (за мен). Ако купувах днес, може би щях да взема нещо с 12900K. Във всички случаи системата си е избила парите. На stock настройки си работи окей, за овърклок никой нищо не ти гарантира.

Сега ми хрумва, че проблемите може да са свързани и с това, че новата видеокарта е на PCIe 4, старата беше на 3.

P.S. спрях fTPM, на пръв поглед нещата изглеждат една идея по-гладко вървящи и под Windows, и под Linux, но може и да е плацебо.

• Автор

Странна работа, HWiNFO явно все пак се отклонява в показанията. При зададени в BIOS 1.125 V за SOC HWiNFO ги отчита като 1.096-1.104. Впрочем на зададени 1.1 почти веднага замръзна в една неангажираща игра.

преди 49 минути, killchain написа:

Сега ми хрумва, че проблемите може да са свързани и с това, че новата видеокарта е на PCIe 4, старата беше на 3.

Едва ли честно казано. И аз съм в момента с RTX и я ползвам на старо дъно, което има само PCIe 3. То по-скоро няма да мога да се възползвам от Resizable Bar на nVidia (алтернативата на SAM при AMD), но чак до някакви проблеми или загуба на производителност не би трябвало да има особени според мен поне. По-скоро ме е страх да няма някакви по-солидни пикове, които да изискват повече от 750W и да се наложи да взимам 850W (поне) PSU, както е по препоръка на сайта им. Не съм имал време да я натоваря на 97+% за да тествам това, но поне при FurMark няма проблеми уж.

преди 9 минути, killchain написа:

Странна работа, HWiNFO явно все пак се отклонява в показанията. При зададени в BIOS 1.125 V за SOC HWiNFO ги отчита като 1.096-1.104. Впрочем на зададени 1.1 почти веднага замръзна в една неангажираща игра.

Есте, че има вдроп и на соц затова имаш ллц соц… така по принцип работят нещата

А под 1.1 за 1800 ИФ може да му е зор затова е забило

Pcie 3-4 няма значка за тези проблеми горе 

• Автор
преди 8 минути, kopkaa написа:

Есте, че има вдроп и на соц затова имаш ллц соц… така по принцип работят нещата

А под 1.1 за 1800 ИФ може да му е зор затова е забило

Да, не съм се зачитал в подробности. Въпросът е, че нещата си работеха с DOCP 3600 и FCLK 1800 с нула проблеми в продължение на година - без да пипам напрежения никъде.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.